29 Şubat 2012 Çarşamba

TAVUKLU MANTARLI TART

Tavuk, mantar ve peynir. Üçünü birleştiren beşamel sos. Bir de lezzetine lezzet katan yağda sotelenmiş antibiyotik kaynağı soğanlar. 










MALZEMELER 


Hamuru
 
24 cm.lik kelepçeli kalıp için
  • 250-300 gr. un
  • 150 gr. tereyağ
  • 1/2 kahve fincanı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
İçi
  • 1 çorba kaşığı un 
  • 30 gr. margarin
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tavuk göğsü
  • 1 tavuk butu
  • 2 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 bardak taze mantar
  • 3-4 sap yeşil soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 200 gr. kaşer veya dil peyniri
YAPILIŞI
  1. Hamur için olan malzemeler karıştırılır. Yağlanmış kalıba taban ve kenar yapılır. Kenar biraz uzun tutulur. Buzdolabına konulur.
  2. İçi için un ve margarin bir tencerede pembeleştirilir. Üzerine süt dökülür.Birkaç taşım kaynatılır. Tuz ve karabiberin yarısı eklenir. Hazırlanan beşamel sos bir tarafta bekletilir.
  3. Tavuklar iyice yıkanır. Bir tencereye alınır. Ocakta kısık ateşte suyunu verir, çeker. 1 soğan eklenerek üzerini kapatacak kadar su konur ,iyice pişirilir. Suyundan çıkarılarak küçük parçalar halinde doğranır.
  4. Yine bir tencerede sıvıyağ ve küçük doğranmış 1 adet soğan sotelenir. Üzerine küçük doğranmış mantarlar da eklenir, mantarlar suyunu verip çekene kadar iyice sotelenir.
  5. Yeşil soğanlar ve tavuklar eklenir, sotelenir, karabiber ve tuz eklenir.
  6. Beşamel sosla hazırlanan tavuklar karıştırılır. Soğuyunca buzdolabından alınan hamurun üzerine dökülür.
  7. Kenardaki hamurlar tavukların üzerine doğru alınarak şekil verilir.
  8. Kaşer veya dil peyniri rendelenir.
  9. Pişmesinden 20 dk önce peynir tartın üzerine serpilir.
  10. 175 C'de 45-50 dk. da pişer. 



28 Şubat 2012 Salı

İNCİRLİ KEK



Havalar hala soğuk ve yağışlı. Bu havalarda çay benim vazgeçilmezim. 
Tarçınlı, cevizli, kuruyemişli kekler de bana eşlik ediyor.  




 Malzemeler

  • 2 su bardağı  küçük doğranmış kuru incir
  • 2 su bardağı  sıcaksu
  • 2 su bardağı  şeker
  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • 375 gr. margarin
  • 2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 2 yumurta
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 4 su bardağı un

Yapılışı

  1. İncir, 1 su bardağı şeker, tarçın ve margarini bir tencereye konur.
  2. Üzerine sıcak su dökülür, 20 dk. kapağı kapalı bekletilir.
  3. Yumurta ile şeker mikserle çırpılır. İncirli karışıma eklenir.
  4. Ahşap kaşıkla iyice karıştırılır.
  5. Un ve kabartma tozunu eklenir.
  6. Yağlanmış tepside 175 derecede yaklaşık 45 dk. pişirilir.



.

26 Şubat 2012 Pazar

MAKARNA BÖREĞİ


Bu pazar kuzenim bütün aileyi bir araya topladı. Büyük nineler, halalar, teyzeler, yeğenler, kuzenler, torunlar birarada olduk. Hepimiz börek seviyoruz. Hem de çeşidi ne olursa olsun. Küçük, büyük herkesin yiyebileceği dışı kıtır içi yumuşacık su böreği tadında makarna böreğimi hazırladım ve yanılmadım.  

KOLAY, PRATİK VE LEZZETLİ




MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 125 gr. tereyağ veya margarin
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 yufka
  • 350 gr. fiyonk makarna (2/3 paket)
  • 700 gr. beyaz ev peyniri ve çay süt beyaz peyniri  (yarı yarıya karışsın)


YAPILIŞI
  1. Makarna tuzlu suda haşlanır. Süzülür.
  2. İlk beş malzeme karıştırılır, çırpılır; sos yapılır ve 1 çay bardağı ayrılır.
  3. Kalan sos ikiye ayırılır.
  4. Yağlanmış fırın tepsisine 1 yufka kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirilir.
  5. Üzerine 2. yufka sosa batırılarak kırıştırılarak serilir.
  6. İkiye ayrılan sosun birine makarnanın yarısı ve peynirin yarısı karıştırılır.
  7. Soslu makarna 2.yufkanın üzerine aktarılır, kaşıkla her yerine eşit dağıtılır.
  8. Soslu makarna üzerine 3. yufka sosa batırılıp kırıştırılarak serilir.
  9. Kalan sos peynir ve makarna karıştırılıp 3. yufkanın üzerine aktarılır, kaşıkla düzeltilir.
  10. Üzerine 4. yufka kırıştırılıp serilir.
  11. Fırın tepsisinden sarkan kenarlar üzerine kapatılır.
  12. Hazırlanan börek kesilir, üzerine ayrılan 1 çay bardağı sos dökülür.
  13. Streçle kapatılıp buzdolabında en az 10 saat bekletilir.
  14. 200 C derecede üzeri kızarana kadar, yaklaşık 1 saatte pişer.






25 Şubat 2012 Cumartesi

KREM KARAMEL


Diyet tatlı krem karamel. Yağ, un yok. Süt, yumurta biraz da tadımlık şeker.  Tadını da arzunuza göre ayarlayın. İsterseniz limon kabuğu, badem aroması ekleyin. Keyfinize kalmış. Canım tatlı istediğinde vazgeçilmezim benim.


Malzemeler

Tabanı düz, fırına dayanıklı bir kalıp (cam veya metal olabilir). Kelepçeli kalıp kullanılmaz.
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
  • 4 iri yumurta (5 orta boy)
  • 1 paket vanilya

Karamel için

  • 1/2 su bardağı tozşeker (karamel seviliyorsa fazlalaştıralabilir)

Yapılışı

  1. Toz şekeri kısık ateşte bir tavada eritin, dikkat edin yanmasın.
  2. Krem karamelin pişeceği kalıbın tabanına dökün ve hızlıca yayın. Vakit geçmesin aksi halde şeker yayılmaz.
  3. Sütü ılıtın, içine  şekeri karıştırın.
  4. Yumurtaları ve vanilyayı mikserde çırpın.
  5. Soğuyan karamelin üzerine dökün.
  6. Benmari usulü (içi su dolu tepsi içinde)
  7. 165 C derecede 1,5 saat pişer. 





24 Şubat 2012 Cuma

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Doğanın bizlere sunduğu sebzelerin yaprağı, meyvesi, kökü, çekirdeği yenebiliyor. 
Kereviz kökü hafif, lezzetli ve faydalı. Yıllardır zeytinyağlı kerevizi havuç, patates, bezelye üçlüsüyle bilirim. 
Kerevizin pırasayla dansı nasıl olur? Kereviz temelde duruyor da, üzerindeki sebzeler değişmiş. İlk yediğimde bu nasıl bir lezzet dedim. Hani, pırasayı anladım da portakal suyu biraz tuhaf geldi açıkcası.  Birbirine bu kadar uyumlu lezzet..... inanmıyorum!!!  





 MALZEMELER
  • 4 adet orta boy kereviz
  • 500 gr. pırasa
  • 1 adet havuç
  • 1 yemekkaşığı toz şeker
  • 2 adet portakal suyu
  • 2 adet mandalina suyu
  • 3-4 yemekkaşığı zeytinyağı
  • İstenilen miktarda tuz
  • 1 limon (Kerevizleri ıslamak için)  

YAPILIŞI
  1. Kerevizleri soyup ikiye ayırın  (ortalarını az alın çanak olsun) limonlu suya ıslayın.
  2. Geniş bir tencereye zeytinyağ ve ince halka doğranmış havuçları koyup soteleyin .
  3. İnce halka doğranmış pırasaları üzerine ekleyin.
  4. Pırasalar soluncaya kadar iyice soteleyin.
  5. Üzerine kerevizleri kapatın. 
  6. Toz şeker, tuz, portakal suyu ve mandalina suyunu ekleyip pişirin.
  7. Soğuyunca servis tabağına önce kerevizleri alın.
  8. Kerevizlerin üzerlerine pırasaları doldurun.
  9. Pırasaların üzerine de havuçları yerleştirin.
  10. Kalan sosunu da aralarına yayıp servis yapın.

            **Kerevizleri limonlu suda bekletin, kararmaz.**


PORTAKALLI CHEESECAKE

Portakalın, turuncun aromasına bayılıyorum. 
Cheesecakete de inanılmaz oluyor. 
Sadece deneyin diyorum yanılmayacaksınız. 











MALZEMELER

TABAN VE KENAR 

24 cm.lik kelepçeli çember kalıp için
  • 1,5 paket eti burçak (rondoda çekilmiş)
  • 70 gr. kavrulmuş badem 
  • 130 gr. eritilmiş tereyağ
  • Karıştırın, kalıba taban ve kenar yapın. 
  • Buzdolabına koyun.

İÇİ
  • 500 gr. labne peynir  ( oda sıcaklığında mikserle iyice aç )
  • 3/4 su bardağı  toz seker
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 4 adet yumurta
  • 50 gr. krema
  • 20 adet kabuksuz badem
  • Birkaç parça turunç veya portakal reçeli
  • Vanilya, portakal aroması veya 1 tatlı kaşığı cointreau

Süsleme için
  • 6 parça kıvrılmış turunç kabuğu reçeli
  • 20 adet badem
  • 1/2 paket tart jöle


YAPILIŞI
  1. Krem peyniri mikserle açın,  çırpın kabarsın.
  2. Toz şeker ve unu nişastayı ilave edip çırpın. 
  3. Yumurtaları teker teker ilave edin az az çırpın.
  4. Vanilya ve aromaları kremayı da ilave edin çırpın. 
  5. Buzdolabındaki tabanın üzerine dökün.
  6. Aralarına bademleri ve turunçları gömün.
  7. 200 C de 15 dk. sonra 110 C de 1 saat pişirin.
  8. Fırını söndürün, fırın kapağını biraz açık bırakın ve 1 saat fırının içinde kalsın. 
  9. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun .
  10. Servis için en az 6-8 saat geçsin . 
  11. Üzerini arzunuza göre süsleyin.

Süsleme Yapılışı 

  1. Turunç kabuğu reçelinin her parçasını 3-4 parça halinde kesin. Cheesecake üzerine dizin.
  2. Üzerine bademleri yerleştirin.
  3. 1/2 paket tart jöleyi üzerindeki tarife göre yarısı portakal suyu ve yarısı su ile hazırlayın.
  4. Cheesecake üzerine reçel parçaları ve bademler kapanacak şekilde bir fırça veya tatlı kaşığıyla sürün.

Not :Kalıbı streçleyin ve aliminyum folyolayın, 
sıcak su dolu bir tepsi içinde pişirin .Cheesecake üzeri çatlamaz.



23 Şubat 2012 Perşembe

KREMALI ELMALAR

Tatlı tutkum hiç değişmedi. Tatlı olsun da her türlüsü kabulümdür. 
Eyvah, eyvah bahar geliyor. 
Üzerimizden kabanlar, kazaklar çıkacak ve fazlalıklar ortaya çıkacak.
Fazlalıklardan kurtulmanın çaresi meyveli, sütlü tatlılar.
 


Bir bahar yemeğinde sevgili Fatoş Kremalı Elmalar yapmıştı. O lezzeti unutamıyorum.
Kremanın içinde saklanmış elmaların cevizle birlikteliği olağanüstü lezzetli oluyor.
Limon kabuğu aroması da bir başka lezzet ve hafiflik katıyor.
Tarifi aldım ve uyguladım. Üzerine de karamel kafesleri yaptım.

Bu arada elmaların sert ve iri olması gerekiyor. Cevizlerin de iri ve beyaz olması püf noktası.
 



MALZEMELER

Elmalar için
  • 8 adet sarı golden elma  (soyulmuş ortasının sert kısımları alınmış)
  • 8 yemek kaşığı  toz şeker
  • 1,5 su bardağı iri kıyılmış ceviz 
Krema için
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı un  (tepeleme)
  • 2,5 su bardağı süt
  • 100 gr. margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon rendesi 
Yapılışı
  1. Elmaları tozşekerle beraber bir miktar suda 7-8 dk. haşlayın.
  2. Elmaları bir tabağa alıp içini cevizle doldurun.
  3. Yumurta, şeker, un, süt ile krema pişirin.
  4. Margarin, vanilya ve limon rendesi ekleyip 15 dk. çırpın.
  5. Elmaların üzerine dökün. Ceviz ve karamel çubuklarıyla süsleyin.

 **Limon kabuğu rendenin en ince tarafıyla rendelensin ki, kremayla bütünleşsin erisin**

22 Şubat 2012 Çarşamba

TIRTIL KURABİYE

Bu sıralar günübirlik turlar düzenliyorum. İlgilenen arkadaşlarla Adana'ya yakın yerleri geziyoruz. Tarihi yerler, yapıtlar, müzeler, türbeler...Tarihi dokuyu görebilmek için uzun uzun yürüyoruz daha doğrusu yürümek zorunda kalıyoruz. Sonunda tatlı bir yorgunluk. Bir çay, kahve molası veriyoruz. Ah, bir de yanında atıştırmalık olsa derken tırtıllarım imdata yetişiyor.
Kıtır, lezzetli, uzun süre bayatlamayan bu tırtılları Aslı çok beğendi ve tarifini istedi.
Akşam alelacele yazdım. Ben de bu tırtıllarla bir yolculukta tanışmıştım. Kimbilir belki bir yolculukta da  siz denersiniz.




MALZEMELER

  • 250 gr. margarin
  • 1/2 su bardağı zeytinyağ
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon rendesi
  • Alabildiği kadar un
  • Tırtıl için huni şeklinde bir uç


YAPILIŞI

  1. Margarin, sıvıyağ, zeytinyağ, ve pudra şekeri iyice karıştırılır. Yumurtalar eklenir. 
  2. Kabartma tozu eklenir, üzerine limon suyu dökülür kabartma tozu köpüklenir. 
  3. Vanilya, limon rendesi eklenir.
  4. Yeterince un da ilave edilerek yumuşacık, ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  5. Hamur avuca alınarak huninin geniş tarafından baş parmakla itilerek oluşturulan tırtıllar yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
  6. 175 C derecede üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.







21 Şubat 2012 Salı

ISPANAKBAŞI SALATASI


Kış mevsiminin demir deposu, Temel Reis'in güç kaynağı ıspanak. 
Peki, ıspanakla neler yapılır? 
Çorba, salata, börek, yemek, makarna, köfte ... daha neler, neler. 
Çocukkluğumdan hatırlarım, ailemizin geleneksel ıspanak salatası vardır. 
Şöyle sirkeli, acılı, sarımsaklı.
Lezzetine lezzet katan kuru börülce de cabası.
Et köftesi ve içli köftenin yanında birbirlerine çok yakışır.





MALZEMELER
  • 4-5 bağ kuzu ıspanak
  • 2 adet domates
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 su bardağı kuru börülce
  • 2 diş sarımsak veya 2 sap taze sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı acı kırmızı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 yemekkaşığı sirke
  • 3-4 yemekkaşığı zeytinyağı


YAPILIŞI
  1. Ispanakların başlarını biraz saplarıyla birlikte kesin ve iyice yıkayın.
  2. Diri kalacak şekilde haşlayın.
  3. Börülceleri haşlayın.
  4. Kırmızı biberleri, domatesleri ve sarımsakları küçük doğrayıp bütün malzemelerle karıştırın.
  5. Salatayı bekletmeden servis yapın.





20 Şubat 2012 Pazartesi

STRASBURG BİSKÜVİSİ

Lise 1 'deyim ve Şubat tatili. Annem kek sever ya, evimizden kek hiç eksik olmaz. 
Ama ben KURUcuyum. Yani kuru bisküvi olsun, kıtır çubuk olsun çok severim. Annemin pasta kitaplarından şu meşhur Ekrem Muhittin Yeğen**'in pasta kitabında bisküvi tarifi bulmuştum; uygulayacak uygun zaman arıyordum. 
Fırınımız tüplü. Tüplü olduğu için benim fırını açmam yasak. Ya sızıntı olursa, ya zehirlenirsem diye annem tedirgin.
İşte bir gün annem evde yokken bu tarifi hemen uyguladım. Yasakları delerek fırını çalıştırdım ve bisküvileri pişirdim. Annem eve gelince mis kokulardan durumu anladı. Hemen bir tanesini yiyip ''bu muhteşem bisküviler için herşeye değer'' dedi.




MALZEMELER
  • 350 gr. margarin
  • 150 gr. pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 450 gr. un
  • 1 paket vanilya


YAPILIŞI
  1. Yumuşamış margarin ve şekeri iyice çırpın veya elinizle karıştırın.
  2. Yumurtayı ekleyin.
  3. Un ve vanilyayı da ekleyip hamur yapın.
  4. Merdaneyle açıp istediğiniz kalıplarla kesin. 
  5. İsterseniz üzerine süs şekerleri yerleştirin.
  6. Kuru fırın tepsisine dizin.
  7. 175 derecede 20 dk. veya hafif pembeleşinceye kadar pişirin.

**EKREM MUHİTTİN YEĞEN Alaturka-Alafranga Tatlı Pasta Öğretimi,
   Onuncu Basım, Sayfa 335.

19 Şubat 2012 Pazar

GREYFURT KABUĞU REÇELİ

C vitamin kaynağı turunçgilleri çok severim. Turunçgillerin (turunç, greyfurt, portakal, mandalina, limon...) meyvesi yenir, suyu içilir, reçeli yapılır ama kabuğunun reçeli. Herşeyini değerlendirir, kullanırım. Özellikle kabuğundaki aromatik tat hiçbir şeyde bulunmaz. Mevsiminde turunç,  mandalina (özellikle fremut cinsi), greyfurt (beyazı ve pembesi) reçeli yaparım. Kahvaltıda, kekte, cheesecakete, kremalarda, kurabiyelerde kullanırım. Kabuk reçeli yapmak biraz sabır istiyor. Kabuğun kendine has acı tadı var. Önce kabuğa zarar vermeden bu acı tattan kurtulmak gerekiyor.


Ankara'da otururken arkadaşım Süeda bir kahvaltı soframdaki greyfurt reçelimi çok beğenmişti. Dün mesaj atmış ve tarifini istemiş.  Süeda'nın istediği greyfurt kabuğu reçeli tarifini ertelemeden vereceğim ki greyfurtun mevsimi geçmeden reçelini pişirebilsin. Bu tarif diğer turunçgillere de uygulanabilir. Şubat ayı bu tip reçeller için idealdir.


MALZEMELER
  • 4 - 5 adet greyfurt
  • 1 kg. toz şeker
  • 1 kg. su
  • 1 çay kaşığı limontuzu

YAPILIŞI
  1. Greyfurtları yıkayın, kurulayın.
  2. Tepe kısmını kesip karpuz dilimi gibi kabuğunu kesip, soyun.
  3. Her parçayı kibrit çöpü olacak şekilde doğrayın.
  4. Kabukları  bir tencereye koyup bir miktar suyla 1-2 taşım kaynatıp suyunu dökün. Bu işlemi bir kez daha tekrarlayın.
  5. Kabukları soğuksuyla iyice yıkayıp sıkın; derin bir kaba alın ve üzerini soğuksuyla doldurun.
  6. 5-6 gün  sabah akşam suyunu  değiştirin. Her değişimde kabukları sıkın, acı suyu iyice gitsin. 
  7. Kabuk tadıldığında acı tat yoksa pişirilmeye hazırdır.
  8. Tozşeker ve suyu genişce bir tencereye koyun 5 dk. kaynasın.
  9. Suyu sıkılan kabukları şurubun içine atın. 
  10. Kısık ateşte kıvama gelmeye yakın limontuzunu atın, 5-6 dk. sonra altını kapatın.
  11. Tencerenin kapağını kapatmayın, açık soğusun.
  12. Temiz ve kuru kavanozlara yerleştirin.



GÜL TATLISI


Gül Bahçesi....
Un helvası lezzetinde cevizli güller.
Biraz yaratıcılık katarsam yakında yapraklar ve dallar da olabilir.
Birkaç kez denedikten sonra bu ölçüleri buldum. 
Yaparken eğlenceli, pişirirken heyecenlı, şurubu dökerken inanılmaz renk değişimi.
Şuruplu tatlılarda en sevdiğim an, pişen hamurun şurubu içine çekmesi.
Sabırlı olup kıvama gelmesini uzun uzun beklemek.







Malzemeler

Hamuru
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı tereyağ ( eritilmiş )
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 kahve fincanı  pudra şekeri
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Alabildiği kadar un  kulakmemesi yumuşaklığında ( yaklaşık 3,5 bardak )
  • Güllerin ortası için ceviz parçaları

Şurubu
  • 5 çaybardağı şeker
  • 5 çay bardağı su
  • 2 kaşık limonsuyu

Yapılışı

  1. Şurup için olan malzemelerden şekeri ve suyu kaynatın .
  2. Kıvama gelince limonsuyunu ekleyip 2-3 dk. daha kaynatıp ocaktan alın.
  3. Soğusun.
  4. Hamur için olan malzemeleri  karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin.
  5. Merdaneyle açıp çaybardağıyla yuvarlaklar kesin.
  6. 3 yuvarlağı kenarları birbirinin ortasına gelecek şekilde kaydırarak üstüste dizin.
  7. Ortasına ceviz yerleştirip yuvarlayın.
  8. Ortasından ikiye kesin. Hamur bitinceye kadar bu işlemi yapın.
  9. Yağlanmış tepsiye dizin.
  10. Orta ısıda pişirin.
  11. Sıcakken soğumuş şurubu üzerine dökün.
  12. Şurubu çekinceye kadar bekleyin sonra servis yapın.


18 Şubat 2012 Cumartesi

TUZLU HALKA


Vazgeçilmez tuzlular. Benim vazgeçilmezim tuzlu halka. Her şekle girebilir.
Temel bir hamur.
Sonbaharda yaprak, ilkbaharda çiçek, kelebek, zaman zaman çubuk, 
kandillerde kesinlikle halka.
Üzeri keyfime göre değişir. Bugün susam, yarın haşhaş, haftaya ayçiçeği veya çörekotu olabilir. 
Özgürüm yani !!!




MALZEMELER
  • 250 gr. margarin veya tereyağ ( oda sıcaklığında )
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yumurta  ( sarısı hamura, beyazı dışına )
  • 8 çay kaşığı  tozşeker
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un  ( yaklaşık 550 gr. )
  • Susam ve çörekotu   ( üzeri için )

YAPILIŞI
  1. Un dışındaki malzemeleri iyice karıştırın.
  2. Unu ekleyin, kulakmemesi kıvamında bir hamur hazırlayın.
  3. Halka şekli verip önce yumurta akına sonra çörekotu ve susam karışımına batırın.
  4. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  5. 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar  pişirin.










KIŞ BAHÇESİ ÇORBASI

Sebzeler sofralarımızın vazgeçilmezi, vitamin kaynağı. Özellikle kış olunca sağlığımıza daha da özen gösteriyoruz. Peki, kış sebzelerinden nasıl bir çorba yapabiliriz? Birçok kez denedikten sonra bu lezzete ulaştım. 

Brokoli, karnıbahar, havuç, kabak ve gizemli lezzet vericiler. Birincisi dereotu. Kış sebzelerine dereotunu  çok yakıştırıyorum. İkincisi de soğan; hem de yeşilsoğan. Lezzete lezzet katmak için yağda soteliyorum ki içindeki aromalar çorbaya aksın.

Bu çorbanın en çok renklerini seviyorum. Beyaz oluşu kış temasına uyuyor. Havuçlar ve yeşiller canlılık veriyor.








MALZEMELER
  • 2 adet havuç  (küp küp doğranmış)
  • 2 adet kabak  (küp küp doğranmış)
  • 350 gr. karnıbahar veya brokoli  (küçük doğranmış)
  • 6 sap yeşilsoğan  (küçük doğranmış)
  • 1 demet dereotu   (ince kıyılmış)
  • 1 çay barbağı tel şehriye
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemekkaşığı un
  • 70 gr. tereyağ
  • 100 ml. krema
  • 4 -5 bardak tavuk suyu veya su
  • 1-2 yemekkaşığı sıvı yağ
  • 2-3 çay kaşığı karabiber
  • Tuz



YAPILIŞI
  1. Küçük bir tavada  sıvı yağda taze soğanları soteleyin.
  2. Tereyağını tencerede eritin.
  3. Unu ekleyin, un biraz pembeleştirin.
  4. Tavuksuyunu , sütü ve tuzu ekleyin.
  5. Kaynayınca  tel şehriye ve havucu ekleyin.
  6. 3-4 dk. sonra karnıbahar veya brokoli, kabağı  ekleyin.
  7. Şehriye ve sebzeler pişene kadar kaynatın.
  8. Sotelenmiş soğanları içine ilave edin.
  9. Kremayı ekleyip bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatın.
  10. Karabiberi ve dereotunu çorbanın üzerine serpin.





17 Şubat 2012 Cuma

CİVCİVLİ SALATA



Çocuklarınızla beraber yapabileceğiniz eğlenceli bir salata.
Ben bunları yaptıktan sonra yemeye kıyamıyorum ki !!!








MALZEMELER


  • 3 adet orta boy kırmızı pancar  
  • 4 adet orta boy havuç
  • 6 adet orta boy patates
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 5-6 sap yeşil soğan
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 çay kaşığı tuz


Civcivler için


  • Havuç parçası - gaga
  • Biber parçası veya  elma kabuğu - kanat
  • 6 adet karanfil - göz
  • Dereotu - civcivlerin altı için


Yapılışı


  1. Pancarları, havuçları ve patatesleri ayrı kaplarda haşlayın ve rendeleyin.
  2. Salatayı kolay çikarabilmek için  kalıbın içini streçleyin.
  3. Pancarları 1 kaşık tuz, 1 kaşık limon ve zeytinyağı  ile karıştırıp kalıbın en altına yerleştirin.
  4. Üzerıne 1 kaşık mayonez ve 2 kaşık süzme yoğurdu, pancarlar görünmeyecek şekilde dikkatlice sürün.
  5. Üzerine  doğranmış dereotu, maydanoz ve yeşil soğanları yerleştirin.
  6. Üzerine  1 kaşık mayonez ve 2 kaşık süzme yoğurdu sürün.
  7. Havuçlara  1 kaşık tuz, limon ve zeytinyağını karıştırın ve mayonez- yoğurt üzerine yerleştirin.
  8. Üzerine   1 kaşık mayonez ve 2 kaşık süzme yoğurdu sürün.
  9. Patateslerden civcivler için  3 ceviz kadarını ayırıp kalanına tuz , limon ve zeytinyağı karıştırın.
  10. Mayonez ve yoğurdun üzerine yerleştirin.
  11. 1 saat kadar buzdolabına yerleştirin.
  12. Salatayı alacak bir servis tabağına buzdolabındaki salatayı ters çevirin.
  13. Üzerine ayırılan patatesleri 6 adet top yapıp ikişer üst üste koyup civciv şekli verin.
  14. Havuç parçasından gagaları, biberden kanatları, karanfilden gözleri yapın.
  15. Salatanın üzerine dereotu koyup civcivleri yerleştirin.

KESTANELİ CHEESECAKE


Cheesecake yapmak istiyordum ama elimde doğru düzgün bir tarif yoktu. İnternette
gezinirken  chestnut cheesecake tariflerini buldum. Aralarından verdiği tariflerle doğruluğuna  güvendiğim sayfa http://www.epicurious.com ' daki chestnut cheesecake tarifini uygulamaya karar verdim. 

Tarifi ilk okuduğumda pişirme yöntemine hayran kaldım. Pasta kalıbı tabanı önce streçe sarılıyor, sonra alüminyum folyoya. Amaç içinin su almaması. Çünkü cheesecake SU içinde pişiyor. Su içinde pişen cheesecake fırın içinde  buharlı ortamda pişiyor ve çatlamasın  bir

PATLICANLI PİLAV



Uzun zamandır öyle bir pilav yapmak istiyordum ki , içinde eti, sebzesi, pirinci olsun;  yanında salata ile rahatça yensin. Hem lezzetli olsun , hem de  şık görünsün yani göze ve damağa hitap etsin. 

Pasta görünümlü patlıcanlı pilav, pilavdan çok yemeği andırıyor ilk bakışta. Bize sunacağı gizeme ancak onu kestiğimizde kavuşabiliyoruz. Benim sevdiğim pilavlar hep gizemli olmalı,  merak etmeliyim , içinde neler , neler olduğunu tahmin etmeliyim . İşte... içinden pilavla birlikte pişen domatesler, biberler bir bir kendilerini sunuyorlar. Etli patlıcanlı pilavla beraber  domates , biber muhteşem oluyor. Tereyağa hakkını vermeliyim bu arada, benim pilavlarımın olmazsa OLMAZı. 

Patlıcanlı Pilav'ın Yapılış Aşamaları:















 
Sofralarımızda etli, sebzeli pilavlar pişirelim.
Ne dersiniz? 

MALZEMELER 
  • 1 kg. kuzu kuşbaşı      
  • 8-9 adet kemer patlıcan
  • 2 kase (1 kg. baldo) pirinç    (2-3 saat sıcak tuzlu suda bekletilmiş)
  • 2 adet orta boy domates (soyulmamış , halka  doğranmış)
  • 2 adet sivri biber    ( çekirdekleri çıkartılmış, parmak doğranmış)
  • 300 gr. tereyağ
  •  Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ
  •  Pilavı pişirmek için 3 kaseden 3 yemek kaşığı eksik etsuyu veya toz bulyon                                    
YAPILIŞI
  1. Patlıcanları kabuklarını soymadan uzun doğrayın. Tuzlayıp bir kapta bekletin (patlıcanın acısının çıkması için) 15-20 dk. sonra iyice yıkayın kurulayın ve kızartın. Her kızarmış patlıcan diliminin fazla yağını kağıt havluyla alın.
  2. Biberleri kızartın.
  3. Kuzu kuşbaşıları yıkayın, tencereye koyup pişirin. Önce kendi suyunu salsın çeksin, sonra kaynamış su ve tuz ilave ederek pişirin.
  4. Pilavı pişirmek için tabanı 26 cm. derinliği 12 cm. olan bir teflon tencere gerekiyor. Tencereye tereyağının 150 gr . kadarını  koyun ve pişirdiğiniz kuzu kuşbaşıları soteleyin. Ocağı  kapatın.
  5. Halka domateslerin bir tanesini etlerin ortasına oturtun, etler domatesin çevresinde olsun. Kızartılan patlıcanları aralık bırakmayacak şekilde bir ucu domatesten başlıyarak etlerin üzerinden geçerek tencerenin kenarlarına yapıştırıp  dışarı sarkıtın. Halka domatesleri ve biberleri tencerenin kenarlarına yapışık olan patlıcanların (her iki patlıcan arasına gelecek şekilde) üzerine  bir domates bir biber devam ederek dizin. 
  6. Islanmış, iyice yıkanmış pirinçleri patlıcanların üzerine yayın. Kaşıkla hafif hafif bastırarak iyice yerleştirin. Eğer artan patlıcanlar varsa pirinçlerin üzerine yayın. Tencerenin kenarlarından sarkan patlıcanları üzerıne kapatın. 
  7. Ocağı açıp, kaynayan et suyunu yavaş yavaş pirinçlerin üzerine dökün biraz tuz ekleyin, kaynayınca kısık ateşte pişirin. Pilav pişince kalan tereyağını bir tavada iyice  kızdırıp pilavın üzerine dökün, iki kat beyaz kağıt havlu koyup kapağını kapatın iyice dinlensin. Tabağa ters çevirip servis yapın. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...