28 Eylül 2012 Cuma

KARIŞIK MEYVELİ KEK

Meyveleri birleştirip bir kek yaptım. Armut, şeftali ve ekşi tat veren kızılcık karıştı, kekin üzerine yerleşti; pişti. Tatlı-ekşi bir kek için vişne, erik, böğürtlen veya kızılcık gibi ekşi tat veren herhangi bir mevsim meyvesini mutlaka eklemelisiniz. 


MALZEMELER
  • 2 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ veya tereyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2,5 çay bardağı un

Üzeri için :
  • 1 adet şeftali
  • 1 adet armut
  • 20-25 adet kızılcık 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı reçel suyu (kayısı veya şeftali veya elma reçeli)

YAPILIŞI
  1. Yumurta ve şekeri mikser yardımı ile beyazlayıncaya kadar çırpın. 
  2. Sırasıyla kalan malzemeleri ekleyip tahta kaşık veya spatula ile karıştırın.
  3. Çapı 24 cm.lik yağlanmış bir tart kalıbına hamuru dökün.
  4. Üzerine soyulmuş, ince dilimlenmiş ve çekirdekleri temizlenmiş meyveleri dizin.
  5. Meyvelerin üzerine toz şeker serpip 175C'de ısıtılmış fırında 45-50 dk. pişirin.
  6. Fırından aldıktan sonra reçel suyunu bir fırça ile meyvelerin üzerine sürün.
  7. Ilık veya soğuk servis yapın.







27 Eylül 2012 Perşembe

GUACAMOLE - AVOKADO DİP SOS

Avokadoyu dip sos olarak hazırladım. Cipsler, sebzeler, krakerler veya ekmek üzerinde inanılmaz farklı bir lezzet oluşturdu. Zevkle yiyebileceğiniz bu dip sos yemek öncesi atıştırmalıklar için ideal bir seçenek olabilir. 
Avokado çok faydalı bir meyve. Vitamin ve mineral deposu. Yapısı yağlı ama kollestrolü düşürüyor ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu.  Benim yaşadığım Akdeniz sahillerinde yetişiyor. Ilık ve rüzgar almayan yerleri seviyor. Sonbahardan ilkbaharın sonlarına kadar rahatlıkla avokado bulunabiliyor. Bu değerli meyveyi biz ne yazık ki az kullanıyoruz. Kullanırken olgunlaşmasını bekleyin. Satın aldığınızda biraz sert ise 2-4 gün içinde avokadolarınız yumuşayacaktır. İyi olgunlaşmış avokadolar çok lezzetli olurlar.



Meksika Mutfağı klasiği Guacamole, 
dip sos veya et yemeklerinin yanında garnitür olarak sunulmakta.

MALZEMELER

  • 3 adet avokado
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet küçük soğan veya 3 sap yeşil soğan
  • 1 adet sert domates
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 limon suyu
  • Tuz

YAPILIŞI

  1. Avokadolarınızı boyuna ikiye ayırın.
  2. Orta çekirdeklerini alın.
  3. Avokadoların içini bir kaşık yardımı ile çıkartın.
  4. Bir çatal yardımı ile avokadoları ezin.
  5. Sarımsakları dövün, soğanı incecik çintin ve avokadolara ekleyin.
  6. Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini çıkartın ve küçük küpler halinde doğrayıp ekleyin.
  7. Zeytinyağ, limon suyu ve tuz ekleyin.
  8. Dip sos tabağına yerleştirip cipslerle birlikte servis yapın.





26 Eylül 2012 Çarşamba

KOLAY ET KÖFTESİ

Kolay, lezzetli ve çok sevilen Et Köftesi'ni biliyorsunuz ve yapıyorsunuzdur. Dondurucuda elimizin altında her zaman bulunması hayatımızı kolaylaştırır. Sebzelerle veya domates sosuyla veya sade çabucak yapılan ve hayat kurtaran et köftelerini hazırlayın, evde bulunsun. 


MALZEMELER

  • 1 kg. yağsız kıyma (kuzu ve dana karışık)
  • 2 orta boy soğan
  • 2 dilim tost ekmeği veya normal ekmek veya 2-3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz

YAPILIŞI

  1. Ekmeğin dış kısımlarını alıp rendeleyin veya ıslatıp ufalayın.
  2. Soğanları rendeleyin.
  3. Kıymaya soğanları, ekmekleri veya galeta ununu, salçaları ve baharatları ekleyip robotta veya elinizle kıyma ve malzemeler birbirini tutuncaya kadar karıştırıp yoğurun.
  4. Elinizi ıslatacak kadar suya batırıp kıymaya istediğiniz büyüklükte şekil verip köfteleri bir tepsiye dizin.
  5. Teflon tavada yağsız veya çok az yağ ile pişirin.


**Zeytinyağlı, makarna, patates salatası, salata... vb. yiyeceklerle birlikte çok sevilir.
**Hazırladığınız köfteleri derin dondurucuda saklayabilirsiniz.









24 Eylül 2012 Pazartesi

PRATİK ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMA




Adana'nın mini mini patlıcanlarını Zeytinyağlı Dolma olarak pişirdim. Benim büyüklerim zeytinyağlı dolmanın içini pişirmeden yaptıkları için işiniz yarıya iniyor. Patlıcanları oyun, içini hazırlayın ve doldurun; o kadar. Piştikten sonra dolmaların içi tane tane ve yumuşacık oluyor.
İşin sırrı tarifimde saklı.


Patlıcanların aralarına renk ve güzel bir koku vermesi için kırmızı ve yeşil biberler ekledim. 

MALZEMELER
  • 700 gr. dolmalık Adana Patlıcanı
  • 4 adet küçük kırmızı biber
  • 4 adet küçük dolmalık biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı patlıcan içi
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2/3 su bardağı zeytinyağ
  • 1/2 su bardağı doğranmış maydanoz
  • 1/2 su bardağı doğranmış nane
  • 1/2 limon suyu
  • 2 orta boy domates
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Biberlerin baş kısımlarını kesin ve iç kısımlarının çekirdeklerini çıkartın.
  2. Patlıcanları oyacak yardımı ile içlerini oyun. Yıkayın ve bir miktar tuzlu suda acısının çıkması için 15-20 dk.  bekletin. İyice yıkayıp süzgeçte bekletin.
  3. Patlıcan içinin beyaz ve çekirdeksiz kısımlarının 1 bardak kadarını  küçük doğrayıp biraz tuzlayın. 15 dk. sonra iyice yıkayıp suyunun kalmaması için elinizle sıkın ve bir kenarda bekletin.
  4. Soğanları, domateslerin 1,5 tanesini, maydanoz ve naneyi küçük küçük doğrayın.
  5. Kuş üzümünü yıkayıp suya ıslayın.
  6. Dolmalık fıstığı 1 kaşık zeytinyağ ile küçük bir tavada rengi pembeleşinceye kadar soteleyin.
  7. İçi hazırlamak için, genişce bir kapta soğanları, patlıcan içlerini, baharatları, şekeri ve tuzu elinizle soğanları biraz ezerek iyice karıştırın.
  8. Domatesleri ekleyin, karıştırın.
  9. Fıstık, kuş üzümü, pirinçleri, limon suyu ve zeytinyağını ekleyin. Zevkinize göre tuzunu, şekerini, baharatları arttırıp eksiltebilirsiniz.
  10. Önceden hazırladığınız patlıcan ve biberlerin içlerini 1 cm. eksik doldurun. 
  11. Kalan yarım domatesi küp doğrayın. Patlıcan ve biberlerin içinin çıkmaması için üzerine kapak gibi yerleştirin. 
  12. Dolmaları bir tencereye dik şekilde yerleştirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker ekeleyin.
  13. İçi doldurduktan sonra sosu kaldıysa dolmaların üzerine dökün.
  14. 1 su bardağı sıcak su döküp orta ateşte kaynamaya birakın.
  15. Dolmalar suyunu verdikten ve biraz kaynadıktan sonra yarım bardak daha sıcak su ekleyip kısık ateşte  pişirin.
  16. Dolmalar piştikten sonra tenceresinde soğumaya bırakın.
  17. İyice soğuduktan sonra servis tabağına alın. Tencede biriken yağını üzerine dökün.
  18. Buzdolabında tutun. 
  19. İsteğinize göre buzdolabından alıp soğuk, veya oda sıcaklığında ılık, olarak servis yapın.

**Et köftesinin yanına çok yakışan bir zeytinyağlıdır.
***Buzdolabında 5 gün tazeliğini korur.








22 Eylül 2012 Cumartesi

DOMATES REÇELİ

Sonbahar geldi. Kış hazırlıkları başladı. Bu arada çeşit çeşit reçeller yapmaya başladım. Kahvaltıda veya tatlı yerine de geçebilen Domates Reçeli, karanfil ile çok hoş aromalı oldu. Reçel çeşitlerini seviyorsanız bu lezzetli reçeli deneyin.


MALZEMELER
  • 1 kg. küçük ve sert Bursa Domatesi 
  • 15-20 adet tane karanfil 
  • 1 kg. şeker
  • 1 kg. su
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Sertleştirmek için:
  • 1 su bardağı sönmemiş kireç
  • 10 su bardağı su

YAPILIŞI
  1. Kireç ve suyu karıştırın. 1 saat kadar bekleyin.  Kireç çökecek su durulacaktır.
  2. Durulan suyu bir kaba boşaltın. 

*  *  *  *  *  *

  1. Domatesleri 2-3 dk. kaynayan sıcak suda bırakın. Sıcak sudan alın, soğuk suya tutun ve kabuklarını soyun. 
  2. Domateslerin sivri uçlarından temiz bir tığ ile çekirdeklerini çıkartın. Rahat çıkabilmesi için hafifçe sıkın. 
  3. Domatesleri hazırladığınız suya ıslayın. Domatesler sertleşinceye kadar yaklaşık 4 saat kadar bekletin. Bu süre kirecin cinsine ve miktarına bağlı olarak eksilip artabilir.
  4. Domatesleri sudan alın ve 2-3 kez iyice yıkayıp süzgece alın.
  5. Her domatese 1 veya 2 adet karanfil saplayın.
  6. Şeker ve suyu kaynatın. 15-20 dk. sonra domatesleri içine atın ve reçeliniz kıvama gelinceye kadar pişirin. 
  7. Kıvam almasına yakın limon tuzunu ekleyin ve 5 dk. daha kaynatıp ocaktan alın.
  8. Reçel tenceresinde iyice soğuduktan sonra gerekiyorsa 1 gün güneşte tutun. Gerekmiyorsa temiz ve kuru bir kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatın. 
  9. Serin bir yerde veya buzdolabında saklayın.  





21 Eylül 2012 Cuma

KOLAY MERMER KEK

Kolay kabaran tane tane dökülen bir kek yapmak istiyorsunuz. 

Zahmetsiz % 100 tutan bir kek tarifi arıyorsunuz.

Mermer Kek'in bütün püf noktalarını  yapılışında  veriyorum.




MALZEMELER

  • 4 adet yumurta 
  • 6 kahve fincanı toz şeker
  • 4 kahve fincanı süt
  • kahve fincanı sıvıyağ
  • 9 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2-3 kaşık kakao (25 gr. koyu kakao, ülker veya Dr. Oetker)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2-3 damla limon suyu

YAPILIŞI

  1. Öncelikle kek için kullanacağınız bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  2. Un, kabartma tozu ve vanilyayı iki kez eleyin. 
  3. Yumurta ve şekeri  mikser ile 15 dk. çırpın.
  4. Süt ve sıvıyağı ekleyin. Mikser ile karışacak kadar karıştırın.
  5. Karbonatın üzerine limon suyu damlatın köpüklensin; karışıma ekleyin.
  6. Elenmiş un karışımını ekleyip tahta kaşık veya spatula ile karıştırın.
  7. Yağlanmış kek kalıbına karışımın yarısını boşaltın.
  8. Kalanına kakao ekleyip, karıştırın.  
  9. Önce döktüğünüz beyaz kek hamurunun üzerine kakaolu kek hamurunu dökün.
  10. Mermer deseni oluşması için, bir kaç yerinden kaşık batırıp çıkartın. 
  11. 180 C'de ısıtılmış fırında önce 40 dk., sonra 165 C'de 10-15 dk. toplam 50-60 dk.pişirin.
  12. Fırından alınca kalıptan çıkarın. 
  13. Soğuyunca istediğiniz zaman kesip servis yapın.


***Bu keki 76.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'nde ev sahibi olan Füsun  (http://www.fusununmutfagi.blogspot.com) arkadaşıma gönderiyorum.




20 Eylül 2012 Perşembe

FASULYELİ PİLAV

Tarif kayınvalidemden. Yıllardır yerim ama tarifini almamıştım ve pişirmemiştim. Eti, sebzesi pilavı içinde muhteşem bir lezzet. Bir kez yiyince  fasulye ve bulgur birlikteliği unutulmaz oluyor. 



MALZEMELER
  • 1 adet kuzu incik veya aynı miktarda kemikli et 
  • 500 gr. taze fasulye
  • 2-3 adet orta boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 100 gr. tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik pilavlık bulgur
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Kuzu etini kemikli iri parçalar halinde doğrayın.
  2. Pilavı pişireceğiniz tencerede 2 kaşık tereyağında kemikli etleri soteleyin. Biraz sıcak su ekleyip etleri pişirin.
  3. Et piştikten sonra domates salçası ve biber salçasını ekleyin. 
  4. Fasulyeleri 1,5 - 2 cm. büyüklüğünde doğrayın ve etli salçalı karışımın üzerine ekleyin; biraz soteleyin.
  5. Üzerini geçecek kadar sıcak su koyun; yeterli tuz atın. 
  6. Fasulyeler biraz pişince iri küp doğranmış domatesleri, iri doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri  ekleyin. Pişirmeye devam edin.
  7. Fasulyeler pişince kalan su pilava yeterli olmalıdır. Yetersiz ise biraz sıcak su ekleyin ve yemeği kaynatın.
  8. Bulguru fasulyeli karışımın içine atın ve kısık ateşte pilavı pişirin.
  9. Pilav biraz sulu olmalıdır. 
  10. Pilav pişince kalan tereyağını bir tavada kızdırın. Biraz soğuyunca içine kırmızı pul biber atın ve pilavın üzerine dökün.
  11. Bekletmeden servis yapın.


** İsterseniz acı pul biber kullanabilirsiniz.

*** Bu yemeğin özelliği biraz yağlı olmasıdır. İsterseniz tereyağ ekleyebilirsiniz.







19 Eylül 2012 Çarşamba

PATLICANLI BULGUR PİLAVI

Patlıcan ile bulgur buluştular. İnanılmaz lezzetli bir pilav oluşturdular.
Kolaylıkla yapılabilecek değişik bir pilav.



MALZEMELER
  • 6-7 adet Adana patlıcanı veya 4 adet kemer patlıcan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Tuz
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ (patlıcanları karıştırmak için)
  • 1 çay bardağı zeytinyağ veya tereyağ
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur

YAPILIŞI
  1. Patlıcanları soymadan halkalr halinde doğrayın.
  2. Patlıcanın acısını almak için tuz ile ovup 15 dk. bekletin. Sonra iyice yıkayın.
  3. Patlıcanları 1 kahve fincanı zeytinyağ, kimyon, kırmızı biber, tuz ve dövülmüş sarımsak ile karıştırıp 15 dk. bekletin. Bir teflon tavada kapağını kapatıp kızartın. Beyaz kağıt havlu ile fazla yağını alın.
  4. Bir tavada soğanı küçük doğrayıp tereyağ veya zeytinyağında soteleyin. Üzerine bulguru ekleyip kavurun.
  5. Genişce bir teflon tencereye kızartılan patlıcanları dizin.
  6. Üzerine kavrulan soğanlı bulguru yerleştirin. Kaşık ile biraz bastırın.
  7. Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu yavaş yavaş ekleyin. Tuzunu atıp kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. 
  8. Pilav suyunu çekip piştikten sonra üzerine beyaz kağıt havlu yerleştirin. 10 dk. kadar pilavı dinlendirin.
  9. Bir servis tabağına ters çevirip sıcak servis edin. 





MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

Kursak kavurgasını ister sözü, konu bulgur olunca tam bana uyar. Birkaç gün bulgur yemezsem hemen eksikliğini hisseder, içinde bulgur olan bir yemek yaparım ve yerim. Hepimizin çok sevdiği vitamin dolu Mercimekli Bulgur Pilavı'nın üzerine kavrulmuş, karamelize olmuş bol soğan dökün, yanında da turşu veya cacık ile birlikte yiyin.   
Önümüzdeki günlerde çeşit çeşit bulgurlu geleneksel ve doğaçlama oluşturduğum tariflerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.




MALZEMELER
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı iri pilavlık bulgur
  • 4-5 adet orta boy soğan
  • 2 çay bardağı zeytinyağ
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Mercimeği üzerini kapatacak kadar su ve biraz tuz ile pişirin. Gerekirse mercimeklerin pişmesi için su ekleyebilirsiniz. Pişince fazla suyu kalırsa dökün. 
  2. Pilavın pişeceği tencereye yağın yarısını koyun. 2 soğanı küçük küp doğrayıp yağ ile soldurup kavurun.
  3. Bulguru ekleyip kavurmaya devam edin. Bulgur kavrulup beyazlayınca, pişen mercimekleri, 2 su bardağı sıcak su ve tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte pişirmeye bırakın. 
  4. Diğer bir yerde tavada kalan yağ ile incecik halka şeklinde doğranmış soğanları devamlı karıştırarak kavurun; karamelize soğanlar elde edin.
  5. Pişen pilavın üzerine beyaz kağıt havlu yerleştirin. 5-10 dk. kadar dinlendirin.
  6. Pilavı servis tabağına alın ve hazırladığınız soğanları sıcak sıcak pilavın üzerine dökün.
  7. Bekletmeden servis yapın.





16 Eylül 2012 Pazar

MERCİMEKLİ KÖFTE VE SALATASI

Adana'nın bilinen ve küçük, büyük hepimizin çok sevdiği lezzetlerinden biri olan Mercimekli Köfte ve Salatası'nın tarifini sizlerle paylaşıyorum. 






MALZEMELER
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1+1/4 su bardağı ince bulgur
  • 1/2 su bardağı kırmızı pul biber  (yarı yarıya acı ve tatlı karışık)
  • 1,5 çay bardağı tereyağ
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4 orta boy soğan
  • 8-10 sap yeşil soğan
  • 1/2 su bardağı doğranmış maydanoz
  • 1/2 su bardağı doğranmış nane
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Mercimeği iyice yıkayın; 4 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile ocakta pişirin. 
  2. Kırmızı pul biberin üzerini geçecek kadar sıcak su ile ıslatın, biberler kabarsın.
  3. Mercimek suyunu çekip lapa gibi olunca ocaktan alın.
  4. İnce bulgur ve kimyonu mercimeğin içine atıp karıştırın; tencerenin kapağını kapatın ve bulgurun şişmesi için yaklaşık 30-40 dk. kadar bekleyin.
  5. Soğanları boyuna 4'e kesip ince halkalar halinde doğrayın.
  6. Yeşil soğanları, maydanozu ve naneyi  küçük doğrayın.
  7. Soğanları tereyağ ile soğanlar iyice soluncaya kadar iyice kavurun.
  8. Yeşil soğanların yarısını ekleyin.
  9. Salçayı ve kırmızı pul biberi ekleyin, iyice ezin.
  10. Karabiber ve yeterince tuz ekleyip ocaktan alın.
  11. Mercimek ve bulgur karışımını genişce bir tepsiye dökün; birbirine kaynaşması için elinizle yoğurun.
  12. Mercimek ve bulgur yoğuruldukça birbirini tutacak kıvama gelecektir.
  13. Hazırladığınız sıcak soğanlı yağı üzerine dökün ve yoğurmaya devam edin. (Elinizin yanmamasına dikkat edin).
  14. 2 kaşık zeytinyağ ve kalan yeşil soğanları ekleyin; tuz, kimyon, acı biber eklemelerini zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Gerekiyorsa biraz daha zeytinyağ ekleyebilirsiniz.
  15. Bir servis tabağının tabanına biraz maydanoz serpin ve köfteleri avucunuzda sıkarak tabağa yerleştirin.  
  16. Üzerine tekrar maydanoz ve yeşil soğan serperek sunun.

SALATA MALZEMELERİ
  • 4 adet domates
  • 8-10 sap yeşil soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tutam maydanoz 
  • 1 tutam nane
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 limon suyu
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Malzemeler küçük küçük doğranır.
  2. Tuz, baharatlar ve ekşiler ile karıştırılır.
  3. Köftenin yanında servis yapılır. 


**Bu salataya zeytinyağ eklenmez. İsterseniz 1-2 kaşık zeytinyağ ekleyebilirsiniz.





ARKADAŞLAR MİMLENDİM!!!

Sevgili dostum, arkadaşım, komşum Nurşen nurlumutfakta beni mimlemiş.
Beni yakından tanımanıza fırsat verdiği için teşekkür ederim.

1. Favori rengin nedir?

YEŞİL





2.Favori hayvan?

Küçükken Charlie adında bir kanaryam vardı. Belki de o yüzden kanaryaları, kuşları çok severim.











3.Favori sayın?

Bu soruya iki cevabım var. 3 ve 6.

Zaman zaman 3 arada 6 tutuyor da ondan.

4. Favori içecek?

Tereddütsüz çay diyorum.

Çünki ben bir ÇAY koliğim.

5.Facebook mu, twitter mı?

Facebook. Facebook'ta iletişimi istediğiniz gibi arttırıp eksiltebiliyorsunuz.

6.Tutkunuz?

Öncelikle ailem. 

7. Hediye almak mı, vermek mi?

İkisi de diyorum.

8.Favori gün?

24. Şubat. 

9. Favori çiçek?

Gül ve laleleri çok severim.






















Arzu eden bütün arkadaşlarımı mimlenmeye davet ediyorum.
Mimlenmeye katılırsanız sizi daha yakından tanıyabiliriz.
Cevaplarınızı ve katılmanızı heyecanla bekliyorum.
Sevgiler...






13 Eylül 2012 Perşembe

KETEN TOHUMLU DİYET BİSKÜVİLER

Sağlıklı, içi keten tohumlu atıştırmalık mini mini bisküviler yaptım. Fırında  pembeleşti ve kavanoza doldurdum. Akşam işten dönenler bisküvileri bir bir tadıp salatalarının üzerine zevkle yerleştirdiler.
Sabah kahvaltıda veya gün içinde de tüketilebilecek mini, şirin bisküvileri yapın; elinizin altında bulunsun.





MALZEMELER
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı keten tohumu
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Alabildiği kadar kepekli un  (yaklaşık 200 gr.)  (söke marka) 

YAPILIŞI
  1. Kepekli un dışındakileri karıştırın.
  2. Kepekli unu azar azar ekleyin. Ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edin.
  3. Hamuru merdane ile açın.
  4. İstediğiniz bir kalıp ile kesin.
  5. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin.
  6. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin. 
  7. Soğuyunca kapalı bir kavanozda saklayın.





12 Eylül 2012 Çarşamba

KIŞLIK DOMATES





Sonbahar gelince kış hazırlığı başlar. Peki, mutfaktaki kış hazırlığı ne olmalıdır? BURAYA TIK TIK.
Benim mutfağımda taze fasulye, bamya, barbunya,  yeşil-kırmızı biber, domates, patlıcan gibi sebzeler derin dondurucu için hazırlanır. Bu kez domateslerin birazını küp küp doğrayıp birer yemeklik poşetlere doldurup derin dondurucuya yerleştirdim. Bir kısmını da konserve şeklinde hazırladım.
İlk kez yaptığım bu yöntemi çoğu kişi yıllardır uyguluyor.

Domatesleri kullanım amacına göre üç ayrı şekilde hazırladım.

1- Çorbalık- Rende (püre) domates

2- Yemeklik- Küp doğranmış domates


3- Makarnalık, menemenlik- Kırmızı ve yeşil biberli domates



MALZEMELER

  • 6 kilo domates ( yerli veya bursa)
  • 4-5 çay kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı şeker
  • 4 adet birer kiloluk  kavanoz
  • 4 adet yeni ve hiç kullanılmamış kavanoz kapağı
  • Biberli hazırlayacaksanız; küçük doğranmış
  • 6-7 adet yeşil biber
  • 3 adet kırmızı biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvıyağ

YAPILIŞI
Çorbalık - Yemeklik
  1. Kavanozlarınızı ve kapaklarını bir gün önceden yıkayın, iyice kurutun.
  2. Domateslerin kabuğunu soyun. 
  3. Rendeleyin veya küp şeklinde doğrayın. 
  4. Önce ocakta tencerede yağda domatesleri soteleyip kaynamaya bırakın.
  5. Kaynadıktan sonra tuzunu ve şekerini atın.
  6. 15-20 dk. ocakta kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara doldurun ve kapağını kapatın. Ters çevirip iyice soğuyana kadar tezgahta bekletin.
  7. Buzdolabı veya serin bir yerde kış için saklayın. 
Makarnalık - Menemenlik
  1. Biberli yapacaksanız biberleri küçükçe doğrayın.
  2. Önce biberleri yağda soteleyin.
  3. Domatesleri üzerine dökün; tuz, şeker ekleyin ve ocakta kaynamaya bırakın.
  4. 15-20 dk. kaynattıktan sonra sıcakken kavanozlara doldurun ve kapağını kapatın. Ters çevirip iyice soğuyuncaya kadar tezgahta bekletin.
  5. Buzdolabı veya serin bir yerde saklayın.
**Kavanozların kapaklarının kullanılmamış olması gereklidir. Aksi halde konserve bozulur.








11 Eylül 2012 Salı

ÇİKOLATA SOSLU PANCARLI KEK

Çocuklarımız okuldan dönünce evde onları bir çikolatalı kek karşılasın. İçi ıslak, kakaolu ve bir hafta tazeliğini koruyan bir kek.
Pancarın kekte kullnılması biraz alışılmışın dışında aslında. Pancar ile kek deneyimimin ikincisi oldu. İlk denememde kek hamurunu kendi doğal renginde kıpkırmızı bıraktım. Kırmızılık pişerken pembeleşti, açıldı ve açık bej gibi bir renk aldı. İkinci denememde kakao karıştırarak pişirdim. Kakao ve kırmızı pancar rengi birleşti ve red velvet cake benzeri bir kek elde ettim. Üzerine de çikolatalı sos döktüm.





MALZEMELER

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2/3 su bardağı sıvıyağ
  • 2 orta boy haşlanmış ve rendelenmiş kırmızı pancar
  • 1 büyük paket (50 gr.) kakao       (Dr. Oetker Gourmet veya Ülker olabilir)
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Üzerine :

  • 1/2 paket çikolatalı sos (Dr. Oetker)
  • 1,5 su bardağı süt

YAPILIŞI

  1. Yumurta ve şekeri beyazlayıp koyulaşıncaya kadar mikser yardımı ile çırpın.
  2. Sıvıyağ, pancar, kakao, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip spatula ile aynı yöne karıştırın.
  3. En son unu eleyip karışıma karıştırın.
  4. Yağlanmış ve unlanmış, çapı 22 cm.lik kelepçeli kalıp veya ortadan delikli bir kek kalıbına dökün.
  5. Önceden 175 C'de ısıtılmış fırında 50-60 dk. pişirin.
  6. Çikolatalı sos için  yarım paket çikolata sos tozunu  1,5 su bardağı süt ile hazırlayın. Devamlı karıştırarak ılıtın. Soğuyan kekin üzerine dökün. 







10 Eylül 2012 Pazartesi

ALAÇATI - FERDİ BABA PORT


Haftasonu Çeşme'deydim. Havaalanına geçmeden Alaçatı Marina'da Ferdi Baba Port Restauran'daydık. Sahibi Ferdi Kabak ve iki oğlu tarafından işletilen Ferdi Baba'nın iki yeri var. Biri Şifne Çeşme'de diğeri bizim gittiğimiz Alaçatı'da. Ferdi Baba Port dinlendirici deniz

7 Eylül 2012 Cuma

KIYMALI ACEBEK (BÖRÜLCE)

Sebze yemekleri her mevsim vazgeçilmez tercihimdir. Bu sıralar pazarda yemyeşil acebekleri (börülceleri) görünce kıymalısını pişirmek istedim. Kıymalı Börülce'nin yanına Pirinç Pilavı çok yakışır. Sağlıklı beslenelim istiyorsanız Bulgur Pilavı pişirebilirsiniz. Ben bu kez Pirinç Pilavı ve Kaşık Salata tercih ettim. 


Fasulye ailesinden olan börülce Adana'da acebek olarak bilinir.

MALZEMELER
  • 300 gr. yağsız kıyma
  • 1 kg. börülce (acebek)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 4 adet orta boy domates
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Börülceleri yıkayın, kılçıklarını temizleyin ve 5-6 cm. olacak şekilde doğrayın.
  2. Soğanları küçük küp şeklinde doğrayın.
  3. Kıymayı, yemeği pişireceğiniz tencerede 1 kahve fincanı su ve bir miktar tuz ile devamlı karıştırarak kısık ateşte kavurun.
  4. Kıyma önce suyunu verecek sonra suyunu çekecektir.
  5. Suyunu çeker çekmez yağını ekleyin ve 1-2 dk. kavurun. 
  6. Soğanı ekleyin, soteleyin; soğan biraz solunca kırmızı ve yeşil biberleri ekleyip sotelemeye devam edin.
  7. Biber ve domates salçalarını ekleyip yağda ezin. 
  8. Küçük küp şeklinde doğranmış domatesleri ekleyin. 1-2 dk. sonra da yeşil börülceleri ekleyip iyice karıştırın. Tuzunu ekleyin.
  9. Börülcelerin solması için yemeği önce kısık ateşte tutun. Börülceler sararıp solunca üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağı kısın.
  10. Gerekirse börülcelerin pişmesi için sıcak su eklemesi yapın. 
  11. Börülceler pişinceye kadar yemeği ocakta tutun. 
  12. Piştikten sonra üzerine karabiber serpin.
  13. 15 dk. dinlendirdkten sonra servis edin.






5 Eylül 2012 Çarşamba

TAZE İNCİRLİ VE BADEMLİ KEK

Mevsim gereği sonbahar meyveleriyle iyice haşır neşir oldum. Mor incir sevgim resmen tutkuya dönüştü. Taze inciri kekte de kullanmak istedim. Taze incir yumuşak olduğundan kekin içinde kabuğunu soymadan kullandım. Farklı bir tat için buzluktaki yayla karadutlarından eklemeler yaptım. Kek oldukça yumuşak olduğundan altına pişirme kağıdı kullandım. 
Kek pişip soğuduktan sonra tatma aşamasına geldiğimde kekin altında incir-karadut-badem karışımı bir ezme oluşup,  üzerinde de kek olduğunu ve tatların birbirleri ile uyumlu olduğunu gördüm. 
Filtre kahve ve çayın yanına yakışan bir kek (coffee-cake) oldu. 
İncir yerine şeftali, armut, elma gibi farklı bir meyve de kullanılabilir.




MALZEMELER

  • 200 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1/2 su bardağı ince çekilmiş badem 
  • 1+1/4 su bardağı pudra şekeri
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı krema (oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı vanilya ekstresi
  • 1/2 su bardağı mısır unu
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 bardaktan 2 parmak eksik karadut veya benzeri ekşi meyve
  • 4-5 adet taze mor veya yeşil incir

YAPILIŞI

  1. Krema ile elma sirkesini karıştırın ve bir kenarda bekletin.
  2. Tereyağını ve toz bademi mikser ile beyazlayınca kadar 3-4 dk. çırpın.
  3. Pudra şekerini ve vanilyayı ekleyin, 3-4 dk. daha çırpın. 
  4. Yumurtaları teker teker ekleyin; herbirini eklediğinizde çırpın ve diğerini ekleyip tekrar çırpın.
  5. Kremayı ekleyin.
  6. Un, mısır unu ve kabartma tozunu eleyin; karışıma ekleyip karıştırın.
  7. Kare borcamın tabanını yağlayıp pişirme kağıdı ile kaplayın.
  8. Karadutları 1 yemek kaşığı un ile karıştırın ve hamurun yarısına karıştırıp kalıba dökün.
  9. Kalan hamuru üzerine aktarıp, üzerini düzeltin.
  10. İncirleri büyüklüğüne göre boyuna 4 veya 6 parçaya ayırın. Hamurun üzerine yerleştirin.
  11. Önceden 175C'de ısıtılmış fırında 35-40 dk. pişirin.





3 Eylül 2012 Pazartesi

TAZE MOR İNCİRLİ CROSTATA

Elimde taze mor incirler bitmeden içi bademli ve incirli bir crostata denemesi yaptım. Mor incirler bademle birleşti ve altındaki özel hamuru ile ılık ılık incir ezmesi tadında harika bir tat yarattı. Tarifi Martha Stewart 'tan uyarladım. Kalıp sınırlaması olmadan her yerde rahatlıkla yapabileceğiniz muhteşem tada sahip bu crostatayı  mutlaka yapın.





MALZEMELER

Crostata Hamuru:

  • 1+1/4 su bardağı un  (açmak için 1-2 kaşık ayrıca kullanılabilir)
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 125 gr. tereyağ 
  • 4 yemek kaşığı soğuk su
  • 1 fiske tuz

İç Dolgusu:

  • 1/2 su bardağı toz badem (un gibi çekilmiş badem)
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz
  • 450 gr. taze mor incir ( 6 adet büyük incir veya 8 küçük incir)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu


YAPILIŞI

  1. Hamur için olan malzemeleri bir araya getirin.Tereyağını bıçak yardımıyla keserek un ile karışmasını sağlayın. Hamuru oluşturun ve buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  2. Buzdolabından alınca pişirme kağıdı üzerinde 34 cm. çapında açın.
  3. İncirleri kabuğuyla birlikte halkalar halinde doğrayın ve kararmaması için limon suyuna ıslayın.
  4. İç dolgusu için, 1 yumurtayı ayırın ve diğer malzemeleri iyice karıştırın. 
  5. Hazırladığınız hamurun üzerine dolgunun yarısını kenarlarından 4 cm. boşluk bırakarak yayın.
  6. Üzerine incirlerin yarısını yerleştirin.
  7. Kalan dolguyu incirlerin üzerine yayın ve arta kalan incirleri de üzerine yerleştirin.
  8. Hamurun kenarlarını dikkatli bir şekilde incirli karışımın üzerine kenar olacak şekilde pile pile kapatın.
  9. Ayırdığınız yumurtayı 1 kaşık su ile karıştırın ve crostatanın üzerine sürün.
  10. 175C'de önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin.
  11. Fırından aldıktan sonra tepside yarım saat kadar bekletin. 
  12. Pişirme kağıdını aldıktan sonra bekletmeden ılık ılık servis yapın.




EKŞİLİ KABAK

Adana'nın bilinen Ekşili Kabak yemeğini haftaya sağlıklı başlamak ve haftasonu kaçamaklarını gidermek için tercih ettim. İçinde nohut, mercimek, lezzet veren sarımsak ve limonsuyu var. Eğer bilmiyorsanız Adana usulü Ekşili Kabak yemeğini mutlaka deneyin.

















MALZEMELER
  • 1 kg. kabak
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 6 yemek kaşığı haşlanmış nohut
  • 4 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 5-6 adet  orta boy domates
  • 150 gr. tereyağ veya sıvıyağ
  • 1-2 adet limon suyu
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Soğanları küçük doğrayın ve yağ ile soteleyin. 
  2. Üzerine doğranmış yeşil ve kırmızı biberleri ekleyip sotelemeye devam edin.
  3. Küçük doğranmış domateslerin yarısını biberlerin üzerine ekleyin ve soteleyin.
  4. Domates ve biber salçalarını ekleyin, kaşıkla ezin. 
  5. Nohut ve yeşil mercimeği ekleyin.
  6. Kabakları iri küpler halinde doğrayıp üzerine ekleyin. 
  7. Kalan domatesleri de kabakların üzerine yerleştirin, tuzunu atın. Kabak çabuk pişip ezildiği için kabağı ekleyince karıştırmı
  8. yorum.
  9. Kısık ateşte tencerenin kapağını kapatıp kabaklar suyunu verip soluncaya kadar biraz bekletin.
  10. Gerekiyorsa 1 kahve fincanı su ekleyin. Gerekmiyorsa kendi suyu ile kabaklar biraz diri kalıncaya kadar pişirin.
  11. Sarımsakları dövün ve limon suyu ile beraber yemeğin üzerine dökün. Sarımsaklar pişinceye kadar 5-10 dk. ocakta tutun. 
  12. Üzerine kuru nane ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
  13. Ters çevirip servis yapın.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...