29 Kasım 2012 Perşembe

BROWNIE

Kızımın küçüklüğünden beri çok sevdiği çikolata tadı, bu kez mutfağımıza Brownie olarak girdi. İçi ıslak, cevizli, üzeri kabuklu ve tam kıvamında bir Brownie oldu. 



MALZEMELER
  • 150 gr. margarin
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • 1/2 su bardağı kakao 
  • 1,5 su bardağı elde parçalanmış ceviz
  • 1 paket vanilya

YAPILIŞI
  1. Oda sıcaklığındaki margarin ve şekeri mikser ile iyice çırpın.
  2. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın.
  3. Kuru malzemeleri bir kaba eledikten sonra karışıma ekleyin ve karıştırın.
  4. En son cevizleri karıştırın.
  5. Kalıba yağlı kağıt yerleştirin. Üzerine hamuru dökün.
  6. 160 C'de ısıtılmış fırında 40 dk. pişirin.
  7. İyice soğuduktan sonra kalıptan alın, kare dilimler halinde kesin ve servis yapın.








27 Kasım 2012 Salı

RULO KÖFTE - DALYAN KÖFTE

Şimdiye kadar hiç denemediğim hep merak ettiğim, şık görünümlü bir davet yemeği yaptım. Kıymayı sebzeler eşliğinde rulo şekli vererek pişirdim. Nar gibi kızarmış rulo köftenin üzerine de çekici, kırmızı domates sosu döktüm. Görünüm oldukça çekici; kokusu harika. Özellikle ruloyu kesince renkli sebzelerin ortaya çıkması merak uyandırıyor ve köfteyi daha da iştah açıcı kılıyor. Rulo Köfte'nin yanına içinde sarı sarı mısır taneli bembeyaz bir pirinç pilavı eşlik etti.
Görünümünü, tadını ve uyumunu, köfteyi yiyen misafirlerim ve biz çok beğendik.  Renkli, cıvıl cıvıl görünümde ve lezzetli yemekler istiyorsanız, deneyin.





MALZEMELER
  • 1 kg. yağsız dana kıyma
  • 1/2 kg.  yağsız kuzu kıyma
  • 1 adet orta boy soğan ( ince rendelenmiş)
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet tüm yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket köfte harcı (Knorr marka)
İçi İçin:
  • 3 adet orta boy havuç 
  • 4 yemek kaşığı bezelye (konserve)

Üzeri İçin:
  • 1 adet yumurta akı

Domates Sosu:
  • 6 adet orta boy domates
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 1 tutam maydanoz (üzerine süs için)

YAPILIŞI
  1. Kıymaları geniş bir kapta soğan, galeta unu, karabiber, yumurtalar, köfte harcı ile karıştırıp yoğurun. En son sıvıyağı ekleyip tekrar yoğurun ve buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
  2. Köfteyi buzdolabında tutarken havucu haşlayın. 
  3. Köfteyi buzdolabından alıp yağlanmış fırın tepsisi üzerine yağlı kağıt serin ve köfteyi üzerine eşit kalınlıkta yayın. 
  4. Haşlanmış havuçları ve bezelyeleri kıymanın ortasına gelecek şekilde boyuna yerleştirin.
  5. Yağlı kağıt yardımı ile köfteyi sarın. Kağıdı üzerinden alın. Birleşme yerini alta getirin.
  6. Yumurta akını rulo şeklindeki köftenin üzerine sürün.
  7. 180C'de ısıtılmış fırında, orta rafta, 1 saat kadar pişirin. Pişerken köfte suyunu ve yağını verecektir. Arada fırını açıp kaşık ile yağını ve suyunu rulo köftenin üzerinde gezdirin. Böylece köftenin üzeri kurumamış ve çatlamamış olacaktır.
  8. Fırında nar gibi kızarmış Rulo Köfte'yi servis tabağına alın. 
  9. Üzerine hazırladığınız sıcak domates sosunu gezdirin. 
  10. Maydanoz ile üzerini süsleyin. 
  11. Bekletmeden dilimler halinde keserek sosu ile birlikte servis yapın.

Domates Sosu Yapılışı:
  1. Domatesleri küçük doğrayın.
  2. Tereyağını ocakta eritin. Üzerine domatesleri dökün, biraz soteleyin.
  3. Domates salçasını ekleyin. Sarımsakları dövün içine ekleyin.
  4. Tuzunu isteğinize göre ayarlayın. 
  5. Karabiber ekleyip ocaktan alın. 
  6. Sıcakken köftenin üzerine dökün. 
** Buradaki rulo köfte miktarı yaklaşık 12 kişiliktir.






26 Kasım 2012 Pazartesi

ELMALI TART

Çocuklukta yenilenlerin lezzeti hiçbir zaman unutulmuyor. Çocuklarım küçükken yaptığım Elmalı Tart'ın tadı hala damaklarındaymış. Okuldan gelince yedikleri pastaları, börekleri ısrarlı bir şekilde isteyince sırasıyla yapmaya başladım. Onlarla birlikte eski günleri hatırladık. Her evin klasikleşmiş pastaları, börekleri gibi, Elmalı Tart da benim mutfağımın klasiklerinden biri. 






Tartı yaparken un ölçüsü klasikleşmiş *alabildiği kadar un* miktarına göre göz kararı el yordamı kulak memesi yumuşaklığı ile oluyordu. Tarifi bloga yazacağım için mutfak tartım ile unu tarttım. Böylece benim elimde de net bir ölçü oldu.


MALZEMELER
Tart Hamuru:
  • 2 adet yumurta
  • 250 gr. margarin veya tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 450 - 460 gr. un (un kalitesine göre değişebilir)
 İçi İçin:
  • 5-6 adet orta boy elma
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı iri kıyılmış ceviz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
Üzeri İçin:
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI
  1. Tart hamuru için olan malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edin.
  2. Hamurun 1/3'ünü derin dondurucuda bekletin. Kalanını yağlanmış büyük yuvarlak Borcam'a taban olacak şekilde elinizle yerleştirin.
  3. Elmaları rendenin iri tarafı ile bir derin kaseye rendeleyin.
  4. Üzerine toz şeker, ceviz, yeni bahar ve tarçın ekleyip karıştırın; bekletmeden tart hamurunun üzerine düzgün bir şekilde yayın.
  5. Derin dondurucuda bekleyen hamuru alın ve elmaların üzerine eşit gelecek şekilde rendenin iri tarafı ile rendeleyin.
  6. 175 C'de ısıtılmış fırında, alt-üst konumda ve orta rafta 45 dk. pişirin.
  7. Fırından aldıktan sonra üzerine pudra şekeri eleyin.
  8. İsteğinize göre ılık veya soğuk servis yapın.







25 Kasım 2012 Pazar

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI

Kök sebzeler kış aylarında sofralarımızda bulunuyor. Yer elmasını zeytinyağlı ve portakal suyu ile birlikte pişirdim. Yer elması görünümü patatese benziyor. Yerken topraksı ve hoş bir tadı var. Fosfor, demir, kalsiyum ile A ve C vitaminleri açısından zengin olan yer elmasını pişmiş veya çiğ olarak tüketebilirsiniz.




MALZEMELER
  • 1 kg. yer elması
  • 2 adet havuç
  • 15-20 adet arpacık soğan
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet limon suyu
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı pirinç (istenirse)
  • Tuz
  • Bir tutam dereotu

YAPILIŞI
  1. Yer elmalarını bekletmek için bir miktar suya limon suyunu karıştırın.
  2. Yer elmalarını soyun. İri parçalar halinde doğrayın ve limonlu suda bekletin.
  3. Havuçları halka doğrayın. Soğanları soyun.
  4. Zeytinyağında soğanları ve havuçları soteleyin.Sebzeler biraz kızarsın.
  5. Üzerine limonlu suda bekletilen yer elmalarını ekleyin.
  6. Üzerine portakal suyunu, şekeri ve yeterince tuz ekleyin. Kaynayınca orta ateşe alın.
  7. 10 dk. sonra pirinçleri ekleyin. Gerekirse çok az sıcak su ekleyin. 
  8. Suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin.
  9. Piştikten sonra soğuyuncaya kadar kapağı kapalı şekilde tencerede tutun.
  10. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. 
  11. Dereotu ile süsleyip servis yapın.







ÇÖP ŞİŞ TAVUK

Çok pratik, sağlıklı ve lezzetli ev ızgaraları benim vazgeçilmez tercihim olmuş durumda. Ev ızgarası dediğim tost makinem. Sabahları ekmek kızartmak için, akşamları da et ve sebzeleri ızgara için kullanıyorum. Tost makinemde pişirdiğim Çöp Şiş Tavuk yanında bol yeşil salata ve Közlenmiş Biber Salatası ile çok lezzetli ve sağlıklı oldular. Evdekilerden ve gelen misafirlerimden Çöp Şiş Tavuklar ve salatalar çok beğeni aldı. 
Vakit sorununuz varsa çöp şişleri önceden hazırlayıp derin dondurucuda saklayın. İhtiyacınız olduğunda dondurucudan alın ve pişirin o kadar.
Şimdiye kadar denemediyseniz, bana güvenin ve sağlıklı sofralar için ızgaraları deneyin. 



MALZEMELER
  • 1 adet tavuk göğüs kemiksiz (Banvit) 
  • 6 adet tavuk but kemiksiz (Banvit)
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 1-2 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 1-2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • Tuz 
  • İstenirse arasına kırmızı ve yeşil biber parçaları 
  • Yeterince çöp şiş

YAPILIŞI
  1. Tavukları limon suyu ve tuz ile ovun, yıkayın, süzün. Çöp şişlere geçirilebilecek büyüklükte küçük küçük doğrayın.
  2. Sarımsakları sıkın veya ezin. Sarımsaklar, baharatlar, tuz, zeytinyağ ile tavukları iyice karıştırın. Yarım saat kadar bekletin. 
  3. Tavukları çöp şişlere dizin. İsterseniz aralarına kırmızı ve yeşil biber parçaları ekleyin. 
  4. Tost makinasını ısıtın. Çöp şişleri dizin ve pişirin.
  5. Sıcak servis yapın.






22 Kasım 2012 Perşembe

MERENGLİ ELMALI KREM TATLI

Kırmızı, yeşil, sarı, mayhoş, tatlı. Elma mevsimindeyiz.
Elimizin altında her zaman bulunan elmaları kullanarak hafif bir tatlı yapmaya ne dersiniz?



Yıllar önce fırınım tüp gazlıydı. O günlerdeki gazlı fırınları hatırlarsanız, kek, poğaça, börek... pişirirken alt ısısı fazla gelir ve alt raflara 1-2 boş tepsi yerleştirilirdi. Böylece pişirilen yiyeceğin altı yanmazdı. Ben ne yaparsam yapayım bir türlü iyi kek pişiremez, ya altı geçer ya da içi hamur kalırdı. İşte o günlerde değişik ve pek fırın gerektirmeyen hafif tatlı Merengli Elmalı Krem Tatlı yapardım. Elmaları ve kremasını ocakta pişirir bir tek mereng için fırın gerektiğinden tercih ederdim. Eski günlerden bu yana bana çok pratik gelen bu tatlıyı yiyenler çok beğenir ve severler.



MALZEMELER

Elmalar İçin:
  • 6-8 orta boy elma
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
*  *  *  *  *
Krema İçin:  
  • 3 Türk kahve fincanı un
  • Türk kahve fincanı nişasta
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 1,5 litre sütten 1 çay bardağı eksik süt
  • 1 çay kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya 
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
*  *  *  *  *
Mereng İçin:
  • 3 adet yumurta akı
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 fiske tuz
  • 1/3 çay kaşığı krem tartar
  • 1/3 çay kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya 

YAPILIŞI
  1. Elmaları soyun ince dilimler halinde doğrayın.
  2. Şeker ile ocakta kısık ateşte pişirin. Elmalar suyunu verip çekecektir.
  3. Tart kalıbına elmaları yayın.
*  *  *  *  *
  1. Un, nişasta, şeker, yumurta sarıları ve sütü devamlı karıştırarak ocakta pişirin.
  2. Ocaktan aldıktan sonra yağ ve vanilyayı ekleyin, mikser yardımı ile 6-8 dk. çırpın.
  3. Kremayı tart kalıbındaki elmaların üzerine şekilde dökün. Gerekirse üzerini kaşıkla düzeltin. Kremayı soğumaya bırakın.
*  *  *  *  *

  1. Yumurta akı, tuz ve pudra şekerini mikser yardımı ile iyice çırpın. Krem tartarı, vanilyayı ekleyin, çırpın. Yumurta akları tepecikler oluşturunca merenginiz olmuştur.
  2. Soğuyan krema üzerine merngi yayın; kaşık veya spatula kullanarak şekil verin.
  3. 160 C'de ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar tutun.
  4. Fırından aldıktan ve soğuduktan sonra buzdolabına alın.
  5. 8-10 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.





21 Kasım 2012 Çarşamba

NARLI TABULE (MAYDANOZ SALATASI)

Bildiğimiz maydanoz salatası yani Tabule'yi muhteşem meyve NAR ile birlikte nurlumutfakta - Nurşen arkadaşımda yedim. Çok beğendim ve tabule tarifime nar eklemesi ile uyguladım. Nar çok faydalı ve tatlı -tuzlu-ekşi olarak tüketilebilen bir meyve. Yerken çıtır, çıtır ve salataya mayhoş bir tat veriyor. Nar sevenler mutlaka deneyin.



MALZEMELER
  • 4 bağ maydanoz  
  • 1 bağ nane
  • 1 çay bardağı ince bulgur 
  • 1 adet taze kırmızı biber
  • 2 orta boy domates
  • 3 sap yeşil soğan
  • 1 limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 büyük su bardağı kırmızı nar taneleri
YAPILIŞI
  1. Maydanozları iyice yıkayın, küçük doğrayın.
  2. Bulgur ve yarım çay kaşığı tuzu üzerini kapatacak kadar sıcak su ile ıslatın. 15-20 dk. bekletin.  
  3. Kırmızı biberleri, domatesleri ve yeşil soğanları küçük doğrayın.
  4. Doğradığınız malzemeleri ve ıslanan bulguru karıştırın.
  5. Üzerlerine limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağ ve tuzu ekleyin.
  6. Nar tanelerinin 2 yemek kaşığını üzerini süslemek için ayırıp kalanını salataya ekleyin.
  7. Hepsini harmanlayın, karıştırın, ayırdığınız narları üzerine serpin ve servis yapın. 







20 Kasım 2012 Salı

ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakıştırdığım bir pilavdır. 
Pilav ve çorbalarda kullandığımız arpa şehriyeyi, hafif, farklı, ve lezzetli pilav şeklinde sofralarımda bulunduruyorum.
Arpa şehriyeyi kullanırken yarısını önce kızartıp pilavın iki renkli olmasını sağlıyorum. 



Milföy Çanaklarında Et veya Tavuk Sote'de vazgeçmediğim bir pilavdır.



MALZEMELER
  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 2 su bardağı et veya tavuk suyu veya su (su kullanırsanız 1 et suyu tablet kullanabilirsiniz)  
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yeterince tuz
  • 1 tutam dereotu veya maydanoz

YAPILIŞI
  1. Sıvıyağda arpa şehriyenin yarısını kavurun. Rengi biraz koyulaşsın.
  2. Kalan şehriyeyi ekleyin, az kavurun. Tereyağını ekleyin.
  3. Üzerine sıcak etsuyunu ve kararınca tuz ekleyip kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
  4. Suyunu çekip piştikten sonra karıştırıp üzerini beyaz kağıt havlu ile örtün ve pilavı dinlendirin.
  5. Arpa şehriyelerin yapışmasını önlemek için birkaç kez pilavı aralıklarla karıştırın.
  6. Üzerini dereotu veya maydanoz ile süsleyip sıcak servis yapın.  







18 Kasım 2012 Pazar

MİLFÖY ÇANAĞINDA ET SOTE

Eti ekmeği birarada, pratik, hem göze hem de damağa hitap eden çok şık bir davet yemeği sunmak istiyorsunuz. Hiç panik yapmayın. Etinizi pişirin, porsiyonluk küçük fırın kaplarına paylaştırın; üzerini de milföy hamurları ile kaplayın. Fırında  30 dk. pişirin ve bekletmeden konuklarınıza sunun. İşte bu kadar. Lezzetli Sanatlar ile davet vermek çok kolay!!!


 Çanaktaki etlere yanına çok yakışan arpa şehriye pilavı eşlik etsin:)












MALZEMELER
  • 750 kg. dana eti (tercihen bonfile ve kuşbaşı doğranmış)
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 15-20 adet arpacık soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı toz biber
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 1 parça ayva (1/4 veya yarım ayva)
  • 1 tutam maydanoz
  • Isıya dayanıklı kase veya porsiyonluk krem karamel kalıpları

YAPILIŞI
  1. Eti 1-2 kaşık yağda kavurun. Bir parça ayva ekleyin. Etler suyunu versin ve çeksin.  Etiniz pişmemişse üzerine biraz sıcak su ve tuz ekleyerek kısık ateşte pişirin. Ayva parçasını içinden alın.
  2. Tereyağını ekleyin. Etler yağda kavrulunca soğanları ve küçük doğranmış biberleri ekleyin, sotelemeye devam edin.
  3. Küçük küp halinde doğranmış domatesleri, salçayı ve baharatları ekleyin. 
  4. Hamurların yapışmaması için kalıpların içini ve kenarlarını yağlayın.
  5. Sebzeler pişince et soteyi ısıya dayanıklı küçük kaselere veya birer porsiyonluk krem karamel kaplarına alın.  
  6. Üzerlerini milföy hamuru ile kapatın.
  7. 175 C'de ısıtılmış fırında 20-30 dk. kadar pişirin.
  8. Servis tabağına ters çevirin, kapları dikkatlice alın.
  9. Maydanoz yaprakları ile süsleyip bekletmeden servis yapın. 







14 Kasım 2012 Çarşamba

KIRMIZI PİLAV

Et Kızartma tarifinde pilav eşleştirmelerimi anlatmıştım. 
Et veya tavuk kızartma yanına çok yakışan bu kırmızı pilavı yapın ve yanında yatın.


MALZEMELER
  • 1 ölçü baldo pirinç (genellikle 500 gr. pirinç kullanıyorum)
  • 1-2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 ölçü et kızartma suyu
  • 1/2 ölçü sıcak su
  • 1-2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Kararınca tuz
  • 1/3 ölçü tereyağ 
  • 1/3 ölçü haşlanmış nohut

YAPILIŞI
  1. Pirinci beyaz unu gidinceye kadar iyice yıkayın, üzerine 1 tatlı kaşığı tuz atıp 2-3 saat sıcak suda bekletin. 
  2. Pilavı pişireceğiniz genişce bir teflon tencerede tereyağın yarısını eritin. Pirinci iyice süzüp içine atın.
  3. Ocakta toz şekerle beraber 5 dk. kadar kavurun.  
  4. Biber salçasını da ekleyip üzerine kaynar halde bulunan kızartma suyunu, sıcak suyu, haşlanmış nohutu ve kararınca tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşte pilavı pişirin. 
  5. Pilav pişince yağın kalanını ocakta kızdırıp üzerine dökün.
  6. Üzerine beyaz kağıt havlu yerleştirip tencerenin kapağını kapatın ve pilavı demlenmeye bırakın.
  7. Pilav demlendikten sonra tabağına alıp servis yapın.







13 Kasım 2012 Salı

ET KIZARTMA

Etleri ve bazı sebzeleri  pilavlar ile eşleştirenlerdenim. Ekşili Kabak ile Döğme Pilavı, Kızarmış Tavuk ile Firik Pilavı, İncik ile Sade Pirinç Pilavı... gibi. Sayacak olsam liste uzar gider. Geçtiğimiz  günlerde misafirlerimi Et Kızartma ve Kırmızı Pilav ile ağırladım. Etler önce kabuk tutacak şekilde kızartılıyor, sonra da salçalı suyunda soğanlar ve nohut eşliğinde pişiyor. Bir de lezzet ve aroma veren sihirli baharatları unutmadan eklemeliyim. Sonra etlerin piştiği salçalı su ile pirinç pilavı pişiriliyor. Etin lezzeti  inanılmaz olurken pilavın da hakkını vermeliyim. Anlayacağınız bu lezzetli et suyunda ne pişirilse enfes oluyor.



MALZEMELER
  • 2 kg. iri parçalar halinde doğranmış yağsız kuzu eti 
  • 4 yemek kaşığı margarin (kızartmak için)
  • 4 yemek kaşığı tereyağ (pişirmek için)
  • 20-25 adet arpacık soğan
  • 1 su bardağı suda bekletilmiş nohut 
  • 2 parça defne yaprağı
  • 2-3 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • Kararınca tuz

YAPILIŞI
  1. Etleri yıkayın, süzgeçte bekletin. Üzerine biraz tuz ekeleyin.
  2. Bir tencerede margarini eritin ve etlerin her tarafını iyice kızartın. Etleri bir kenara alın. Tenceredeki yağı yemekte kullanmayın, dökün.
  3. Temiz bir tencerede tereyağında kıska soğanları soteleyin. Soğanları yağdan alın. 
  4. Salçaları ve 12 saat suda bekletilmiş, süzülmüş nohutları yağda soteleyin. 
  5. Üzerine etleri ekleyip üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin.
  6. Defne yaprağı, tane karabiber ve kararınca tuz ekleyip etleri kaynamaya bırakın. Kaynayınca orta ateşe alın.
  7. 20 dk. sonra önceden sotelediğiniz soğanları üzerine ekleyin. Et suyu pilava da kullanılacağı için etlere gerekirse biraz sıcak su ekleyin.
  8. Etler yumuşayıncaya kadar ocakta pişirin. 
  9. Piştikten sonra etleri, soğanları, nohutları ve biraz suyundan bir fırın kabına alın. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. 
  10. Servisten önce et kızartmayı 15-20 dk. fırında tutun. Üzerinden alüminyum folyoyu alın. 10 dk. da üzeri açık tutun ve servis yapın.







12 Kasım 2012 Pazartesi

AYVALI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Yemeklerde meyveler ile sebzeleri birlikte kullanınca aromaları, tatları birbirleriyle iyice karışıp hoş bir birliktelik oluşturuyor. Özellikle ayva, et yemeklerine yakıştığı kadar zeytinyağlılara da verdiği renk ve lezzet ahengi ile çok yakışıyor.  


Şimdiye kadar ayva ile tatlı, pasta, reçel pişirmiştim de zeytinyağlı pişirmemiştim. Ben de meyveli zeytinyağlı akımına uydum. 
Ayvayı kereviz ve portakal suyu ile birlikte pişirdim. Genelde kereviz ile dereotunu bütünleştirirken Sayın Arman Kırım'ın bir yazısındaki tarifi dikkate alarak bu kez üzerine taze fesleğen yaprakları eşlik etti. Kesinlikle fesleğen ile kereviz birlikte ağızda çok hoş bir tat bırakıyor. Ben Adana'da taze fesleğen bulamadığımdan mutfağımda yetiştirdiğim bir cins fesleğen olan reyhan yapraklarından yararlandım. Değişik lezzetler mutfağınızda farklılık yaratsın istiyorsanız mutlaka denemelisiniz.


MALZEMELER
  • 5 adet orta boy kereviz
  • 2 adet orta boy ayva
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1,5 su bardağı portakal suyu
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • Üzeri için bir tutam taze fesleğen (Reyhan)

YAPILIŞI
  1. Kereviz ve ayvaları ıslamak için derin bir kaba biraz su ile doldurun ve limon suyunu içine dökün.
  2. Kerevizleri soyun ve elma dilimi gibi boyuna 6-8 parçaya ayırın; limonlu suya ıslayın.
  3. Ayvaları soymadan boyuna ince dilimler halinde  doğrayın; limonlu suya ıslayın.
  4. Soğanları boyuna 8 parçaya ayırıp zeytinyağında soteleyin.
  5. Havuçları halkalar halinde doğrayın ve soğanlara ekleyin ve soteleyin.
  6. Ayvaları limonlu sudan çıkarıp havuçlara ekleyip ocakta biraz soldurun.
  7. Kerevizleri ekleyin; şeker, tuz ve portakal suyunu dökün. Gerekirse sebzelerin üzerini örtecek kadar sebzeleri ısladığınız limonlu sudan ekleyin. 
  8. Kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu çektirin, yağında kalsın.
  9. Zeytinyağlı soğuyuncaya kadar tencerenin kapağı kapalı olarak tenceresinde bırakın. 
  10. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve üzerini taze fesleğen (reyhan) yaprakları ile süsleyin.





8 Kasım 2012 Perşembe

SIKMA BÖREĞİ ( İRMİK KÖFTESİ )

Adana'nın bilinen geleneksel lezzetlerinden Sıkma Böreği, içi kıymalı, dışı irmikli ve çay sofralarımızda yemeye doyamadığımız yiyeceklerden biridir.




















MALZEMELER
  • 500 gr. irmik (Piyale marka)
  • 125 gr. margarin  (sana veya hüner)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz

İçi İçin:
  • 600 gr. yağsız kıyma (kuzu veya dana)
  • 1-2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
  • 1-2 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 50 gr. tereyağ

YAPILIŞI

Önce kıymalı içi hazırlayın.
  1. Kıymaya 1 kahve fincanı su ve tuz ile teflon tavada devamlı karıştırarak kavurun. Kıyma suyunu salmalı, çekmeli, bulgur gibi tane tane olmalı, yapışmamalıdır.
  2. Kıyma suyunu çekince kırmızı biber ve yağını ekleyin. Ocaktan alınca karabiberini ekleyin. Soğumaya bırakın.
  3. İrmiği bir kaba boşaltın. Üzerine tuzu atın. Yağı bir tavada eritin. İrmik ile karıştırın. Yağ irmikle iyice karışsın. İrmikli karışımı 30 dk. bekletin.
  4. İrmikli karışım 2 kaşık yoğurt ekleyip elinizle karıştırın. Bir kaç avuç su ile karışımı hamur yapın ve kapanabbilecek hale getirin.
  5. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizi suya batırıp yassılaştırın. İçine kıymalı iç koyun; kapatın ve elinizi suya batırıp uzun köfte şekli verin. 
  6. Hazırladığınız köfteleri, tabanı su ile hafif ıslatılmış tepsi veya tabağa dizin. Buzdolabında 1 saat bekletin.
  7. Köfteleri bol yağda kızartın. Kızarttıktan sonra servis tabağına alın. Sıcak veya soğuk servis yapın.

*  Kızaran köftelerin üzerini kapatmayın, yumuşar.

**Buradaki ölçü 30 adet köfte içindir.









7 Kasım 2012 Çarşamba

ÇESTER (TUZLU ÇAY BİSKÜVİSİ)

Çıtır, çıtır, mis gibi tereyağ ve kaşar peynirli atıştırmalık tuzlu karşınızda.
Bu sabah misafirlerim çaylarını çester ile bütünleştirdiler. Aslında arkadaşlarımda da aynı tarif var ama, her yiyen çesterlerin lezzetini o kadar beğendi ki, malzemelerin markalarını da özellikle tarife eklememi istediler.
Ağızda dağılan ve tadı damağınızda kalan bu unutulmaz çesterleri buradaki tarifi ve malzemeleriyle deneyin. 





MALZEMELER
  • 1 adet iri yumurta
  • 125 gr. tereyağ (Pınar)
  • 125 gr. margarin (Teremyağ)
  • 250 gr. kaşar peyniri (Muratbey)
  • 275 gr. un (Bizim Un)
  • Gerekirse biraz tuz

Üzeri İçin:
  • 1 yumurta sarısı
  • 2-3 yemek kaşığı çörekotu 

YAPILIŞI
  1. Öncelikle bütün malzemelerimiz oda sıcaklığında olmalıdır.  
  2. Yağlar ile yumurtayı mikser yardımı ile 5 dk. kadar iyice çırpın. 
  3. İnce rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip 3 dk. daha çırpmaya devam edin.
  4. Elenmiş unu ekleyip elinizle hamur haline getirin. Yumuşak ve biraz ele yapışan bir hamur olacaktır. Gerekirse 1-2 yemek kaşığı kadar un ekleyebilirsiniz, ama daha fazla eklemeyin.
  5. Hamuru streç veya yağlı kağıda sarıp buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
  6. Buzdolabından alın. Hamuru merdane ile yarım cm. kalınlığında açın. İstediğiniz bir kalıp ile hamuru kesin.
  7. Kuru, yani yağlanmamış fırın tepsisine hamurları dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ekeleyin.
  8. Önceden 175 C'de ısıtılmış fırında, alt-üst konumda 20 dk. pişirin. 






5 Kasım 2012 Pazartesi

TAVUKLU CEVİZLİ SALATA

Tavuk etini sevenlerdenseniz, bu salataya bayılacaksınız.
Tavuk, ceviz, yoğurt ve tat veren sihirli baharatlar...
Baharat meselesi çok önemli, çünkü bu salatanın lezzet sırrı kullandığım kimyonda.
Ben ilk yediğimde tam üç kez daha tavuklu salatadan tabağıma aldım.
Fotoğrafı pek iyi olmadı. Burada yayınlayabilmek için çektiğim fotoğraflardan en iyisini seçtim.
Zaten bazı lezzetler görünümde değil, tadında olmuyor mu?


MALZEMELER
  • 2 adet kemiksiz tavuk göğsü ( 650-700 gr.)
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 3-4 yemek kaşığı dolusu mayonez
  • 8 yemek kaşığı dolusu yoğurt (kıvamına göre yoğurt miktarı arttırılabilir)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz
Tavukları Haşlamak için:
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 adet yeşil biber

Üzeri İçin:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI
  1. Tavukları limon suyu ve tuz ile ovun. İyice yıkayın. Bir tencereye alın. 1 adet soğan, 1 adet yeşil biber ile beraber tavuklar suyunu salsın, çeksin.
  2. Tavuklar suyunu çekince üzerini kapatacak kadar sıcak su ile doldurun. Biraz tuz ekleyip tavukları iyice pişirin.
  3. Tavuklar piştikten sonra suyunu iyice süzün; etlerini lif lif ayırın yani ince ince didikleyin.
  4. Tavukları önce mayonez ile karıştırın. Sonra yoğurt, ceviz, sarımsak, kimyon ve tuz ekleyin.
  5. Sunacağınız tabağa yerleştirip üzerine yağda kızdırılmış kırmızı biberi gezdirin.
  6. Tavuklu Cevizli Salatanız servise hazırdır.  

*  Mayonez ve yoğurt miktarını zevkinize göre arttırıp eksiltebilirsiniz.

** Salata tavuklu ve mayonezli olduğundan buzdolabında bekletin ve iki gün içinde tüketin.






2 Kasım 2012 Cuma

ÇİKOLATA SOSLU FINDIKLI KEK

Unsuz, yağsız bir kek. Hafif mi, hafif. Sade yemeyi tercih edebilirsiniz veya üzerine çikolata sosu dökebilirsiniz. Tercih keyfinize kalmış.
İlk öğrendiğim keklerden biri sayılır. İlk pişirdiğimde tutturamadım. Zamanla, çırparken kıvamın ne olması gerektiğini öğrendim. 
Fındıklı kekin dilimlenmiş fotoğrafını telaşımdan bir gün sonra çekince üzerindeki dekor fındıkların karamelleri erimiş oldu. Karamelli fındıkları sunumdan önce yerleştirirseniz erimeyi biraz geciktirebilirsiniz. 






 Bu güzelliği gördükten sonra sıra geldi tarife...

MALZEMELER
  • 6 adet büyük boy yumurta
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri
  • 325 gr. ince çekilmiş fındık içi  (Fındıkların üzerinde zar gibi ince kahverengi kabuğu olmalıdır) 
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Çikolata Sosu:
  • 1/2 paket çikolata sos karışımı
  • 1 su bardağı süt veya su
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 1/2 paket bitter çikolata (40 gr.)
  • Üzerinin dekoru için bir kaç adet fındık ve 2 yemek kaşığı şeker


























YAPILIŞI
  1. Öncelikle bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. 
  2. Yumurta ve şekeri mikser yardımı ile 10 dk. çırpın.
  3. Çırpılan karışıma çekilmiş fındık içi, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip tahta kaşıkla aynı yöne doğru katlar gibi karıştırın.
  4. 24 cm. lik kelepçeli kalıbın içini alüminyum folyo ile kaplayın. Kekin kabarıp taşmaması için alüminyum folyoyu kalıbın kenarlarından yukarıya doğru olacak şekilde bırakın.
  5. Hazırlanan karışımı kalıba dökün.
  6. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin.
  7. Kek soğuduktan sonra kalıptan alın ve alüminyum folyodan çıkartın.
  8. Üzerine çikolata sosu döküp, servis yapın.
  9. Çikolata sos karışımına süt veya suyu ekleyip devamlı karıştırarak pişirin. Krema ve çikolatayı da ekleyin. Çikolata eriyince ocaktan alın. Kekin üzerine dökün. Sos soğuyunca üzerine kakao eleyin.
  10. Dekor fındıkları dizin ve servis edin.

Dekor Fındık Yapılışı:
  1. 2 yemek kaşığı şekeri ocakta eritin. Karamel rengi olsun.
  2. Üzerine kürdan takılmış fındıkları karamele bulayın ve yağlı kağıt üzerine dik şekilde dizin.
  3. Biraz soğuyunca kürdanı üzerinden alın. Kürdanı alırken karamel uzayacaktır. Dikkatli şekilde dekor alarak kullanın.
Çiğ Fındık 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...