Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Ağustos 2013 Salı

TAHİNLİ AÇMA BÖREK


Kayınvalidemin nefis böreklerinden birini bu kez fazla uğraşmadan yapabildim. Bir alt açıyorsunuz, bir de üst. Artık börek açma korkumu yenmiş durumdayım. Deneyerek ve pratik yaparak becermeye başladım.
Tahinin tadı böreğe farklı bir tat veriyor. Aslında kıymalı olması tercih edilen tahinli böreği iftar yemeğimde ana yemeğim et olunca peynirli yaptım. Böreğin içinde peynir olunca çabuk yumuşuyor. Kıymalı da yumuşama olmuyor. Kıtır kıtır börek seviyorsanız, peynirli de iyi oldu ama size kıymalısını öneriyorum.




MALZEMELER
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz
  • 3,5-4 su bardağı un
  • 1,5 çay bardağı tereyağ ve tahin karışımı (yarı yarıya)

İçi İçin:
  • 500 gr. köy peyniri ezilmiş veya kavrulmuş ve baharat eklenmiş kıyma

YAPILIŞI
  1. 3 su bardağı unu hamur kabına eleyin. Ortasını çukurlaştırıp yumurta, yoğurt, su, zeytinyağ, kabartmatozunu (üzerine limonsuyu damlatıp köpürtün) koyun. Kenardan unları azar azar alarak elinizle malzemeleri yumuşak bir hamur yapın. Kalan undan birkaç avuç alıp ele yapışmayan bir hamur yapın.
  2. Hamuru iki bezeye (parçaya) ayırın. Üzerini streç ile kapatıp 15-20 dk. dinlendirin. 
  3. Hamurun bir bezesini biraz un ve oklava yardımı ile açabildiğiniz kadar açın.
  4. Hamurun üzerine tahinli yağı sürün.
  5. Hamurun ortasında 15-20 cm. lik bir daire olduğunu varsayıp kalan kısımları bir bıçak yardımıyla ortadan kenara doğru 9-10 parça halinde kesin. Her parçayı ortaya katlayın ve buzdolabında 10 dk. bekletin. İkinci beze için de aynı işlemi uygulayın.
  6. 34-35 cm. çapında bir aliminyum tepsiyi yağlayın. Buzdolabından hamuru alın ve unsuz olarak tepsinin çapında açıp tepsinin tabanına yerleştirin. 
  7. Üzerine hazırlanan içini ( kıyma, peynir, ıspanak) her yere eşit olacak şekilde yayın. Diğer hamuru da açın ve için (peynir veya kıyma) üzerine yerleştirin. 
  8. Hamurun en üstüne bir fırça ile sadece yağ sürün. Bir bıçak ile böreği pişirmeden kesin.
  9. 170 C'de ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 45-50 dk. pişirin.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...