31 Ocak 2013 Perşembe

SELÂNİK TATLISI - SÜTLÜ BÖREK

Rumeli mutfağına ait bir tatlı. Altı un helvası, üzeri krem karamel tadında ve bu iki lezzet birleşimi tatlıyı oluşturuyor. Tarifin özü '' Tatlı-Pasta Öğretimi II '', Ekrem Muhittin Yeğen'e ait.  Ben bir kaç ekleme yaptım. Yemek davetleri ve çay sofraları için ideal olan Selȃnik Tatlısı'nı bir denedikten sonra eminim sofralarınızın klasiklerinden biri olacaktır.

Tatlıyı yeni yıla yakın davet yemeğim için yaptım.
MALZEMELER
  • 7,5 kahve fincanı un (375 gr.)
  • 3,5 kahve fincanı tereyağ (225 gr.)
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri (60 gr.)

Muhallebisi:
  • 3 su bardağı süt (750 gr.)
  • 1 kahve fincanı nişasta (50 gr.)
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 fiske tuz
  • 4 adet orta boy yumurta

Şurubu:
  • 2 su bardağı toz şeker (500 gr.)
  • 1,5 su bardağı su (375 gr.)
  • 1-2 tatlı kaşığı limonsuyu

YAPILIŞI
  1. Muhallebi için, süt, nişasta, şeker ve tuzu devamlı karıştırarak pişirin. Arada karıştırarak soğumaya bırakın. 
  2. Un ve pudra şekerini karıştırın. Ortasını havuz gibi açın.
  3. Tereyağını eritin ve sıcak tereyağını unun ortasına iplik gibi akıtarak hepsini hamur yapın.
  4. Yağlanmış bir kalıba veya tepsiye hamuru eliniz ile bastırarak yerleştirin.
  5. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. 
  6. Hamurun üzeri pembeleşirken soğuyan muhallebiye vanilyayı ve 4 adet yumurtayı teker teker kırıp mikser ile karıştırarak muhallebiye yedirin. 
  7. Fırından aldığınız hamurun üzerine muhallebiyi düzgün şekilde yayın ve tekrar fırına sürün.
  8. Muhallebinin üzeri pembeleşinceye kadar fırında tutun. Fırının derecesini kapatın ve 10 dk. muhallebili hamuru içinde bırakın.
  9. Şurubu için, şeker ve suyu ocakta kıvama gelinceye kadar yaklaşık 10 dk. kaynatın. Limon suyunu da ekleyip 1-2 taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Şurubu ılımaya bırakın.
  10. Muhallebili hamuru fırından alınca ince bir bıçak ile kare veya baklava biçiminde kesin.
  11. Ilık şurubu üzerine dökün. 
  12. Şurubu çektikten sonra servis yapın.


Tarifimi Gelibolu/17MidedenKalbe, 79.Porselen Demlik Çay Etkinliğine yolluyorum.
http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2013/01/79porselen-demlik-cay-saati-etkinligi.html






30 Ocak 2013 Çarşamba

GÖÇMEN BÖREĞİ

Balkanlardan gelen bir börek tarifi var sırada. Hamur açamam, oklava tutamam demeyin. Tatlı tabağı kadar açın bu börek için yeter. Önce küçük açıp ardından çekiştirerek kendi kendine incecik ve kocaman açılan bir börek bu. İlk gördüğümde gözlerime inanamadım; sonra elime aldım cidden açılıyormuş hayretler içinde kaldım. Çok keyifli, eğlenceli, korkmadan çektikçe inceliyor, açılıyor, açılıyor ve açılıyor. Artık el açması çeşit çeşit göçmen böreklerini yapmak çok kolay.


Böreğin yapılış aşamaları:








MALZEMELER
  • 1,5 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 21 yemek kaşığı dolusu un (kaşık dolu olmalı, gerekirse un eklemesi yapın)
  • 1 kaşık sirke

Ara Katları ve Üzeri İçin:
  • 1 çay bardağı tereyağ  
  • 1 çay bardağı zeytinyağ 

İçi İçin:
  • 3-4 bağ ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 1-2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 150-200 gr. beyaz peynir

YAPILIŞI
  1. Bir miktar unu çukur kaba eleyin. Üzerine tuzu serpin ve karıştırıp ortasını çukurlaştırın.
  2. Suyu unun ortasına dökün ve elinizle undan azar azar alarak yumuşak ele yapışmayan bir hamur meydana getirin.
  3. Hamuru ceviz büyüklüğünde 21 bezeye ayırın. Hamurun üzerini kapatıp 15-20 dk. kadar dinlendirin. Yani bekletin.
  4. Her bir bezeyi un serperek 20-22 cm. çapında oklava veya merdane yardımı ile açın. Üzerine tereyağ-zeytinyağ karışımını sürün, bir başka hamuru üzerine yerleştirin. Tekrar tereyağ-zeytinyağ karışımını sürün. Böylece 7 kat hamuru üst üste yerleştirin. En üstteki hamura yağ sürmeyin. 
  5. Hazırladığınız 7 kat hamuru elinizle yavaş yavaş çekiştirerek olabildiğince büyültün. Arası yağlı olduğundan rahatlıkla açılacaktır.
  6. Açtığınız hamurun kenarlarına içi yerleştirin. 
  7. Hamuru ortadan ikiye kesin. 2 adet D şeklinde hamurunuz  olacaktır. İç olan kısımdan başlayarak ortaya doğru hamuru katlayın ve biraz uzatın. Yağlanmış fırın tepsisine hamuru yerleştirin.
  8. Kalan hamurlar bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın.
  9. Hamurların üzerine fırça ile yağ sürün.
  10. 175 C'de böreğin üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 45-50 dk. pişirin.
  11. Böreği fırından aldıktan sonra biraz ılıdıktan sonra kesin ve servis tabağına alıp sunun. 

İçinin Yapılışı:
  1. Ispanakları temizleyin. İri doğrayın. Sıcak suda çok az bekletip alın. Süzgeçte bekletin. Ispanakların suyunu iyice sıkın. Ispanakların suyu kalmasın.
  2. Soğanları küçük küpler halinde doğrayıp yağda pembeleştirin.
  3. Üzerine kırmızı biberi ekleyin ardından ıspanakları ekleyip biraz kavurun, karabiber ekleyin ve ocaktan alın.
  4. Beyaz peyniri çatal ile ezin. Ispanaklara karıştırın. 
  5. Börek içinde kullanın.

*Burada ıspanak ve peynirli iç kullandım. İsterseniz kıymalı, sadece ıspanaklı veya sadece peynirli de yapabilirsiniz.

**Böreği kıtır seviyorsanız mutlaka tereyağ kullanın ve piştikten sonra böreğin üzerini örtmeyin. Açık bırakın. Yumuşak seviyorsanız, piştikten sonra böreğin üzerini kapatın; ayrıca tereyağ miktarını da azaltıp yerine sıvıyağ kullanabilirsiniz. 







29 Ocak 2013 Salı

FINDIKLI VE KAYISILI ÇITIRLAR

15 dk.'da çıtır çıtır atıştırmalıklar...Çok kolay, çok pratik.
Sağlıklı, vitamin ve mineral dolu, e-vitaminli, demir yüklü çıtır çıtır atıştırmalıklar elinizin altında olsun. Sabah işe giderken arabada, maç veya dizi izlerken kanepede, keyifli atıştırmalıklar bizim yaşantımıza eşlik ediyor. Kapalı kavanozlarda uzun süre dayanan atıştırmalıkları bir çırpıda siz de yapabilirsiniz.



MALZEMELER
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 su bardağı kavrulmuş fındık
  • 1 su bardağı kuru kayısı 

YAPILIŞI
  1. Kayısıları küçük doğrayın.
  2. Kavrulmuş fındıkları bıçak yardımı ile 2-3 parçaya ayırın.
  3. Yumurta akını çatal ile çırpın; fındikları kayısıları içinde atın.
  4. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine tatlı kaşığı ile yumurtalı karışımdan birer parça koyun.
  5. Yayılacakmış gibi görünen karışım pişerken kendini toplayacaktır.
  6. 175 C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dk. pişirin. 
  7. Soğuyunca servis yapın. 

*İsterseniz 1/2 su bardağı kuru kayısı yerine, 1/2 su bardağı kuru üzüm kullanabilirsiniz.

**Hava almayan kavanozda uzun süre tazeliğini korur.






25 Ocak 2013 Cuma

7 TAHILLI SİMİT

Piyasada çok çeşitli unlar mevcut. Bunların arasından beğendiğim ve lezzetine güvendiğim 7 tahıllı Söke marka un ile kahvaltıya sıcacık simitler pişirdim. Simitlerin kokusu alanlar, anında simitleri kapıştılar. Bu sıralar sabah kahvaltıda, akşam üstü çayın yanında soframızda sağlıklı, sindirimi kolay, 7 tahıllı simitler eşlik ediyor. 



MALZEMELER
  • 1 kg.'dan 2 su bardağı eksik 7 tahıllı un  (Söke marka)
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket instand maya  (Dr. Oetker marka)

Üzeri için:
  • 1 adet yumurta
  • Susam, haşhaş.

YAPILIŞI
  1. Unu geniş bir hamur kabına alın.
  2. Üzerine mayayı serpin ve karıştırın.
  3. Unun ortasını açın; ılık süt, eritilmiş tereyağ, zeytinyağ, şeker ve yumurtayı elinizle unun ortasında karıştırıp azar azar unu da alarak yumuşak ele yapışmayan bir hamur haline getirin. İyice yoğurun. Gerekirse 1-2 kaşık un ekleyin. Üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanması için bekletin. İsterseniz fırını 50 C'de ısıtın ve hamuru sarıp fırında bekletin.  
  4. Yarım saat sonra hamur mayalanıp kabarır. 
  5. Hamura simit şekli verin.
  6. Önce çırpılmış yumurtaya sonra susam veya haşhaş tohumuna bulayın.
  7. Yağlanmış tepsiye dizin.
  8. Tepside simitlerin tekrar mayalanması için 15-20 dk. bekleyin.
  9. 230 C'de ısıtılmış fırında alt-üst konumda önce 5-6 dk., sonra 200 C'de 15 dk., 190 C'de 6-8 dk., toplam 25-30 dk. pişirin. 
  10. Fırından çıkan simitleri tepside ılıyıncaya kadar bekletin. 
  11. Simitleri sepet veya tabağa yerleştirip sunun.






22 Ocak 2013 Salı

BUZ KILIÇLI PASTA

Bugünlerde karakışı iyice hissediyoruz. Her yer bembeyaz kar ile örtünüyor, çocuklar kardan adam yapıyor, kartopu oynuyor. Isınmak için kaloriferlerin sobaların yanısıra şömineler de yanıyor. Karakışı çay masama yansıtmak isteyince, dışı kar gibi bembeyaz, içi de ateş gibi kırmızı olan bir pasta ortaya çıktı. Pastanın kenar ve üzerinin süslemeleri olan buz kılıçları Cafe Fernando'dan esinlenerek oluşturdum. Bu pastanın üzerine kardan adam yakıştırdım. Kardan adam'ı yalnız bırakmayarak kız arkadaşını da yanına otutturdum. 



MALZEMELER 

Pandispanya İçin:
  • 5 adet yumurta
  • 4,5 kahve fincanı şeker
  • 1/2 kahve fincanı sıvıyağ
  • 5 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 2 adet mandalina suyu
  • 1 yemek kaşığı şeker

Arası İçin:
  • 2 adet ayva 
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 5-6 yemek kaşığı su

Kreması İçin:
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3-4 yemek kaşığı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 40 gr. beyaz çikolata
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt

Krema pişirmek yerine 1 paket vanilyalı Krem Ole hazırlayıp, kremşanti ile karıştırıp kullanabilirsiniz.

Dekor Buz Kılıçlar İçin:
  • 1,5 paket beyaz çikolata (120 gr.)

Dekor Kardan Adam, Kız Arkadaşı ve Kartaneleri İçin:
  • Hazır şeker hamuru 

YAPILIŞI
  1. Pastayı yapmadan en az 2 saat önce buz kılıçları hazırlamalısınız. 1 gün önce de hazırlayabilirsiniz.
  2. 36x40 cm. büyüklüğünde iki parça yağlı kağıt kesin.
  3. Çikolataları benmari usulü eritin.
  4. Kağıdın birinin üzerine kenarlarında 1 cm. boşluk bırakarak erimiş çikolataları bir fırça yardımı ile sürün.  
  5. Diğer kağıdı arasında hava kabarcığı kalmayacak şekilde üzerine kapatın. Kısa kenardan başlayıp rulo halinde sarın ve buzdolabına kaldırın.   
  6. Ayvaları kabukları ile birlikte rendeleyin. Çekirdekli kısımlarından 2 parçayı içine atın. Üzerine şekeri ve suyu dökün. Düdüklü tencerede 5-6 dk. pişirin. Kapağını açın, limonsuyu ve isterseniz kırmızı gıda boyası ekleyin. Ocakta biraz kaynatın, içinden sert çekirdek kısımlarını içinden alın. Şeker miktarını zevkinize göre arttırıp eksiltebilirsiniz. Soğuyunca pasta arasında kullanın. 
  7. Pandispanya için, yumurtaları ve şekeri mikser yardımı ile koyulaşıp kabarıncaya kadar iyice çırpın.
  8. Sıvıyağ, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip spatula veya tahta kaşık ile karıştırın.
  9. Yağlanmış ve unlanmış 24 cm. lik kelepçeli kalıpta 175 C'de 40-45 dk. pişirin.
  10. Krem şanti ve 1 çay bardağı soğuk sütü çırpın, buzdolabında bekletin.
  11. Krema için olan malzemeleri karıştırın, ocakta devamlı karıştırarak pişirin. Ocaktan alın. Mikser ile çırpın ve krema iyice soğuyunca buzdolabındaki kermşanti ile karıştırın. 
  12. Pandispanya pişip iyice soğuduktan sonra üstündeki kabuk gibi olan kısmını incecik kesin; pandispanyayı ortasından enine ikiye kesin. Mandalina suyu ve 1 yemek kaşığı şekeri karıştırıp pandispanyanın taban olacak parçasının sadece üstünü; üste gelecek parçanın ara ve üst kısmını fırça ile ıslatın.
  13. Islatılmış taban parçasının üzerine 2 kaşık krema yayın, üzerine ayva püresini yayın.
  14. Üst parçanın alt kısmına da 2 kaşık krema sürün ve ayva püresinin üzerine kapatın.
  15. Kalan krema ile bütün pastayı kaplayın.
  16. Çikolata sürülen ruloyu dolaptan alın ve dikkatlice ruloyu açın. Rulo açıldıkça çubuklar oluşacaktır. Uzun olanları kenarlarda kısa olanları pastanın üzerinde kullanın. Pastayı buzdolabında bekletin.
  17. Hazır şeker hamurundan bir kaç kartanesi, kardan adam ve kız arkadaşını yapın. pastanın üzerine yerleştirip servis yapın.   






20 Ocak 2013 Pazar

KOLAY AÇMA BÖREK

Az yağlı kıtır, kıyır börekleri bütün aile çok severiz. Pazar günü kahvaltı için hazırladığım börekler çok sevildi; gün boyunca zevkle yendi.



MALZEMELER

Hamur İçin:
  • 1,5 çay bardağı su ve süt karışımı  (yarı yarıya)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 yumurta
  • Tuz
  • 5,5 - 6 çay bardağı un 

Açmak İçin:
  • 1 çay bardağı nişasta

Araları ve Üzeri İçin:
  • 1/2 çay bardağı tereyağ
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ

İçi:
  • 650 gr. temizlenmiş ıspanak
  • 150 gr. beyaz peynir
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Kırmızı biber
  • Karabiber
  • Tuz
Burada ıspanak ve peyniri karıştırdım. İsterseniz sadece ıspanaklı, kıymalı veya peynirli olabilir.

YAPILIŞI
  1. Hamuru yapmak için un dışında kalan malzemeleri karıştırın. Unu da azar azar ekleyip yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru yoğurun ve 9 alt, 9 üst olacak şekilde toplam 18 bezeye ayırıp hamuru 20 dk. dinlenmeye bırakın.
  2. İçi için, soğanları küçük doğrayın ve sıvıyağda kavurun. Kırmızı biber atın. Üzerine yaprakları iri doğranmış ve sıcak suda az bekletilip suyu sıkılmış ıspanakları ekleyin. Ispanakları ocakta biraz çevirip karabiber, tuz ekleyip beyaz peynir ile karıştırın. Börek içinde kullanın. 
  3. Tereyağı eritin, zeytinyağ ile karıştırın.
  4. Her bir bezeyi oklava yardımı ile nişasta serperek yemek tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurun üzerini fırçayı 1 kez  tereyağ ve zeytinyağ karışımına batırıp az yağ ile yağlayın. 2. bezeyi de açın 1. nin üzerine yerleştirip üzerine yağ sürün. 9 kat bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. Yalnız en üsteki hamurun üzerini yağlamayın.
  5. İkinci 9 bezeye de aynı işlemi uygulayın.
  6. Büyük dikdörtgen borcamı yağlayın. İlk 9 kat hamuru borcamın büyüklüğünde ve şeklinde açın, içine yerleştirin. 
  7. Üzerine içini (burada ıspanak ve peynirli) yayın. Üzerini kaşık ile düzeltin.
  8. İkinci 9 kat hamuru da borcamın büyüklüğünde ve şeklinde açıp ıspanaklı için üzerine yerleştirin. 
  9. Hamurun üzerine yağ sürün.
  10. Hamuru pişmeden kesin.
  11. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 







ZEYTİNYAĞLI ÇİÇEK KEREVİZ

Kereviz zeytinyağlıda çiçek açıyor. Soframız kereviz çiçekleri ile süsleniyor.
Kereviz çiçekleri yapmak gözünüzü korkutmasın;  kolaylıkla yapabilirsiniz. Nasıl mı? 


Önce kerevizlerin biraz iri ve yuvarlak olanlarını seçin. Havuçlar da düzgün olmalı.  Kerevizleri soyup ortalarını elma oyacağı ile alın. Havuçları da kerevizlerin ortasına yerleştirince çiçek kerevizler pişmeye hazırdır.   


MALZEMELER
  • 3 adet iri kereviz
  • 3 adet havuç
  • 2 adet soğan
  • 1 adet ayva
  • 3 adet portakal suyu
  • 1 adet limon suyu
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Tuz 

YAPILIŞI
  1. Derin bir kaba limon suyunu ve 3 - 4 su bardağı su koyun.
  2. Kerevizleri soyun, ortalarını elma oyacağı ile alın. Kerevizlerin ortasına havuç yerleştirin. kerevizlerin kararmasını önlemek için limonlu suya  ıslayın.
  3. Kerevizlerin yeşil yapraklarından filiz olanlarını üzerinde kumu bırakması için 15 dk. suda bekletin. Sonra sudan alıp ince doğrayıp bir kenarda bekletin.
  4. Havuçların dışarda kalan kısımları var ise kesin.
  5. Ayvaları soyun ve kalın dilimlere ayırıp limonlu suya ıslayın.
  6. Soğanları piyazlık doğrayın.
  7. Derin bir tencerede soğanları zeytinyağında soteleyin. 
  8. Kereviz saplarını ekleyin.
  9. Ayvaları ve kerevizleri ekleyip yağda biraz çevirin.
  10. Üzerine portakal suyunu dökün; tuz ve gerekiyorsa şeker (portakal suyu yeterince şekerli ise eklemeyin) ekleyin. 
  11. Kaynamaya bırakın. Orta-kısık ateşte pişirin. Pişerken gerekiyorsa bir miktar portakal suyu veya ıslamak için kullandığınız limonlu sudan biraz ekleme yapın.
  12. Kerevizlerin her tarafının iyi pişmesi için bir kaç kez alt üst yapın. 
  13. Piştikten sonra ocaktan alın ve tencerenin kapağı kapalı şekilde soğumaya bırakın.
  14. Zeytinyağlı iyice soğuyunca kerevizleri 1,5-2 cm. kalınlığında dilimleyin ve tabağa dizin.
  15. Aralarına ayvaları yerleştirin; sosunu üzerine gezdirin. İstediğiniz zaman sunun. 








16 Ocak 2013 Çarşamba

KURU DOMATESLİ İRİ FASULYELİ PİYAZ

Bildiğimiz fasulye piyazı yaptığım. Kuru domatesleri kırmızı soğanlar ile kaynaştırmak istedim. İri fasulyeler ile birliktelikleri çok yakıştı; lezzete lezzet kattı. İri Bombay fasulyesinin lezzetini şimdiye kadar bilmiyorsanız ve lezzet peşinde koşanlardansanız, bu fasulyeyi temin edip kesinlikle denemelisiniz. 


Davet yemeğim için hazırladığım piyazda iri fasulyeler çok lezzet verdiler. 

MALZEMELER
  • 1,5 su bardağı kuru Bombay fasulye veya dermason fasulye
  • 1 su bardağı kuru domates (sıcak suya ıslanmış, sarımsak ve zeytinyağ eklenmiş)
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tutam nane
  • 4-5 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 4-5 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • Tuz
  • İstenirse acı kırmızı pulbiber 

YAPILIŞI
  1. Fasulyeleri akşamdan suya ıslayın, kabarsın.
  2. Sabah düdüklü tencerede veya normal tencerede üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyun, iyice pişirin. Fasulyeler piştikten sonra suyunu süzün. Üzerine 1 diş sarımsak sıkın ve biraz zeytinyağ gezdirin. 
  3. Kuru domatesleri 1 saat kadar sıcak suda bırakın. Sonra süzün.
  4. Soğanları ince piyazlık doğrayın.
  5. Biberleri, kuru domatesleri, naneleri ve maydanozları doğrayın.
  6. Maydanozların yarısını ayırıp, kalan bütün malzemeleri harmanlayıp karıştırın. Tadını tuzunu isteğinize göre ayarlayın. 
  7. Çukurca bir salata kasesine yerlştirin, üzerini maydanozlar ile süsleyip servis yapın.





15 Ocak 2013 Salı

DOMATES SOSLU VE MİNİ KÖFTELİ SEBZELER

Sebzeler ile domates sosu çok lezzetli olur. Sonbaharda kıpkırmızı domateslerden hazırladığım Kışlık domates konservesini sos yapımında kullandım. Bunlara bir de mini mini köfteler ekledim, daha da harika oldu. İşte Yılbaşı yemeği için yaptığım zeytinyağlı gibi yenebilen sebzeli domates soslu zeytinyağlı-meze yemeğimiz.


Bu yemeği her mevsim uygun sebzeler ile yapabilirsiniz. Kışın patlıcan yerine karnabahar, brokoli kullanabilirsiniz. 
Fotoğrafta yemeğin hiç bir detayı belli değil maalesef. Telaştan iyi çekim yapamamışım :((

MALZEMELER
  • 4 adet kemer patlıcan
  • 3 adet kabak
  • 3 adet patates
  • 2 adet taze kırmızı biber
  • 4 adet yeşil biber
  • Tuz
  • Sebzeleri kızartmak için sıvıyağ

Köfteler İçin:
  • 300 gr. yağsız kuzu veya dana kıyma
  • 1 adet küçük soğan (rendelenmiş)
  • 1 dilim etimek (un gibi ezilmiş)
  • Kırmızıbiber
  • Karabiber
  • Tuz
  • Köfteleri kızartmak İçin sıvıyağ

Domates Sosu:
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 su bardağı kışlık domates sosu veya 5-6 adet domates
  • 3 diş sarımsak (dövülmüş)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 limon suyu
  • Tuz
  • Bir demet maydanoz

YAPILIŞI
  1. Et köftesi için olan malzemeleri karıştırın. Küçük yuvarlak toplar şeklinde yuvarlayın (yaklaşık 2,5 cm. çapında- yarım ceviz büyüklüğünde). Kızgın yağda kızartın. Beyaz kağıt havluya alın, fazla yağı süzülsün. Köfteleri bir kenarda bekletin.
  2. Patlıcanları alacalı soyun. Enine 2-3'e kesin. Sonra boyuna yarım cm. kalınlığında doğrayın. 
  3. Patlıcanlarıa biraz tuzlayın ve 15 dk. bekletin. Bol su ile yıkayın, kurulayın ve sıvıyağda kızartın.
  4. Patatesleri soyun. Uzun, yarım cm. kalınlığında parçalar halinde kesin ve yağda kızartın.
  5. Kabakların dışını bıçak ile kazıyın ve aynı şekilde doğrayın; kızartın.
  6. Kırmızı ve yeşil biberlerin sert kısımlarını temizleyip iri parçalar halinde veya bütün olarak yağda kızartın.
  7. Geniş ve biraz çukurca bir tabağa önce patatesleri, üzerine kabakları, sonra da patlıcanları yerleştirin.
  8. Üstüne biberleri dizin. En üste de kızartılan mini köfteleri aralarına serpin.
  9. Domates sosunu hazırlayın. Sosu sıcak halde kaşık kaşık sebzelerin ve köftelerin üzerini kapatacak şekilde üzerlerine dökün. Soğuyunca servis yapın.

Domates Sosu:
  1. Zeytinyağında küçük doğranmış domatesleri veya kışlık domatesleri biraz pişirin.
  2. İçine maydanoz dışında, kalan malzemeleri ekleyin. Tadını isteğinize göre belirleyin. Bir kaç dk. daha ocakta sos kıvam alıncaya kadar pişirin.
  3. Ocaktan alınca incecik doğranmış maydanozların yarısını sosa karıştırın. Bekletmeden domates sosunu sebzelerin üzerine dökün. 
  4. Soğuyunca servisten önce kalan maydanozlar ile süsleyin ve sunun.







14 Ocak 2013 Pazartesi

BİR ÇEKİLİŞ VE DESTEK ikndesign

Blog arkadaşım ikndesign bir çekiliş yapıyor. Blogunda yaratıcı, harika el işleri bulunuyor. Ayrıca blog sahibi lösemili çocuklara destek veriyor. Çekilişe katılarak siz de ikndesign'a yardımcı olur musunuz?

http://ikndesign.blogspot.com/2013/01/benimde-hediye-cekilisim-var.html

Aşağıda hediyeler ve duyurusunu bulabilirsiniz.



BENİMDE HEDİYE ÇEKİLİŞİM VAR

Merhabalar. İzleyicilerim biraz artsın bende hediye çekilişi düzenlemeyi düşünüyordum. Kısmet bu güneymiş. Bu küçük hediyelerimi kabul buyrun. Umarım beğenirsiniz. :))













English Home 150x150 dantel masa örtüsü 












New Bone kupa 


















 My House El havlusu







İşlemiş olduğum içi silikon ve lavanta dolgulu anahtarlık 













Oriflame Volare parfüm (50 ml)
















Akipek Kurulama bezi







YOĞURTLU KEREVİZ SALATASI

Kerevizi yoğurt ile tatlandırmak istiyorsanız, içine mayhoş yeşil elma çok yakışır. Hafif, sebzeli, yoğurtlu ve doyurucu kereviz salatası ile sofralarınızda hafif lezzetler bulundurun.


Yılbaşı yemeğim için yaptığım yoğurtlu hafif bir salata.

MALZEMELER
  • 1 adet iri boy veya 2 orta boy kereviz kökü
  • 1 adet yeşil elma
  • 1 çay bardağı veya 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
  • 750 gr. süzme yoğurt  (Sütaş Süzme Yoğurt)
  • 2-3 yemek kaşığı mayonez
  • 1 portakal suyu
  • 2 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Süzme yoğurdu portakal suyu ile açın. (Çok fazla portakal suyu ekleyip sulu olmasın, bütün malzemeleri ekledikten sonra gerekirse ekleyebilirsiniz.)
  2. Kerevizleri soyun; kerevizleri rendeleyip yoğurda karıştırın. Kerevizleri rendeleyip anında yoğurda karıştırın, aksi halde kerevizler kararır. Kerevizlerin rendelenmesini bitirinceye kadar  az miktarda rendeleyip yoğurda karıştırın. 
  3. Elmayı rendeleyin ve mayonez ile karışıma ekleyin.
  4. Sarımsakları dövün, ekleyin.
  5. Ceviz içi, karabiber ve tuz eklemeleri ile salatanızın tadını zevkinize göre ayarlayın.
  6. Servis tabağına yerleştirin. 
  7. Üzerini kereviz yaprakları veya ceviz ile süsleyin.


* Kereviz salatasına isterseniz havuç ekleyebilir, hatta portakal dilimleri üzerinde de sunum yapabilirsiniz.








11 Ocak 2013 Cuma

PROFİTEROL VE ŞU HAMURUNDAN YAPILANLAR

Profiterol, şu (choux) hamurundan yapılan içi kremalı, üzeri çikolatalı veya karamelli veya pudra şekerli toplardan oluşur. Hamurunun özelliğinden ve içinin kremalı oluşundan çoğu kişi tarafından sevilen ve istenen bir tatlıdır. Şu hamurundan sadece profiterol, ekler gibi tatlı pastalar değil, tuzlu puflar da yapılıyor. Hamur top şeklinde yapılırsa, içine tatlı krema, dondurma doldurulabilir. İstenirse hamur halka şeklinde yapabilir, ya da yaratıcılığınızı kullanırsanız profiterol kuğular da elde edebilirsiniz. Yıllardır kullandığım ve kesinlikle tutan profiterol tarifimi ayrıntılı veriyorum; deneyebilirsiniz.

 Üzeri çikolata soslu Profiterol
 Kuğu Profiterol
Halka Profiterol 
MALZEMELER
  • 1 su bardağı su
  • 125 gr. margarin veya tereyağ
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • 1 paket vanilya 
Kreması:
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 4-5 yemek kaşığı şeker
  • 4 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
Krema pişirmek yerine 2 paket  Krem Ole hazırlayıp kullanabilirsiniz. 

Üzeri İçin:
  • 1 paket Dr. Oetker çikolata sosu
veya
  • Pudra şekeri


YAPILIŞI
  1. 1 su bardağı suyu çelik bir tencerede kaynatın. Kısık ateşe alın.
  2. İçine margarini veya tereyağını atın. 
  3. Yağ su içinde eriyince 1 su bardağı unu içine eleyin.
  4. Ocakta karıştırarak unun karışmasını sağlayın. 2 dk. kadar karıştırın ve ocaktan alın. Arada hamuru karıştırarak soğutun ve kurumasını engelleyin.
  5. Yumurtaları mikser yardımı ile çırpın. Vanilyayı ekleyin.
  6. Pişen hamuru kaşık kaşık yumurtalara karıştırıp çırpın. 
  7. Yağlanmış fırın tepsisi veya pişirme kağıdı üzerine birer tatlı kaşığı hamurdan yuvarlaklar dizin. Eğer ekler yapacaksanız birer parmak uzunluğunda şekil vererek dizin.
  8. 175 C'de ısıtılmış fırında 10 dk. pişirin. Fırın ısısını 165 C'ye düşürerek iyice kuruyuncaya kadar fırında tutun. Pişirme sırasında fırın kapağını kesinlikle açmayın.
  9. Krema için, krem şanti ve sütü çırpın. Katılaşıp kabarınca buzdolabına alın.
  10. Diğer malzemeleri karıştırıp ocakta krema pişirin. Mikser ile çırpın.
  11. Kremaya dolaptaki krem şantiyi ekleyip çırpın. 
  12. Krema soğuyunca sıkma torbasına yerleştirin.
  13. Profiterollerin içine doluncaya kadar krema sıkın. İsterseniz üst üste, isterseniz tek olcak şekilde tabağa dizin.
  14. Üzeri için, çikolata sosunu paket üzerindeki tarife göre hazırlayın. Servisten önce profiterollerin üzerine sosu dökün veya yanında servis yapın.  

** Krema içine meyve kabukları veya çikolata parçacıkları ekleyebilir farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.

*** Buradaki ölçü 30-32 adet top içindir.







10 Ocak 2013 Perşembe

NAR VE PANCARLI ROKA SALATASI


Salatalarda nar kullanmayı çok seviyorum. Roka salatamıza önce nar ekledim. Balığın yanında yenecek bir salata olunca şöyle sarımsaklı, sirkeli bir lezzet aradım ve hazırda bulunan pancar turşularımı da salataya dahil ettim. Salatamızı yerken on parmağımızı da birden yedik desem...inanır mısınız?


Renkler harika değil mi?

MALZEMELER
  • 3-4 bağ roka
  • 2 sap yeşil soğan
  • 1 adet nar (iri taneli ve kırmızı)
  • 1 büyük kase iri doğranmış pancar turşusu
  • 1 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Rokaları yıkayın, kurutun ve eliniz veya marul bıçağı ile iri parçalar halinde doğrayın. 
  2. Yeşil soğanları ince doğrayıp arasına karıştırın.
  3. Pancar turşusunun yarısını yeşillikler ile karıştırın.
  4. Narı taneleyin.
  5. Limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağ ve tuzu karıştırın. Yeşillikler ile bu sosu karıştırın.
  6. Salatayı geniş bir tabağa yerleştirin.
  7. Üzerine ayıkladığınız nar tanelerini ve kalan pancar turşularını salatanın üzerine serpip bekletmeden servis yapın.

** Roka arasına tere, aysberg veya kıvırcık marul karıştırıp yeşil salata yapabilirsiniz.

*** Salataya isterseniz acı kırmızı pul biber ve ceviz de ekleyebilirsiniz.








9 Ocak 2013 Çarşamba

ÇİKOLATALI CHEESECAKE

Cheesecake olur da çikolatalısı da olmaz mı? Mutlaka olmalı. Nefis bitter çikolatalı bir cheesecake'e kim dayanır? Bizim evimizde hiç kimse dayanamıyor. Özellikle kızımın gözdesi çikolatalı lezzetlerdir. Bu sıralar onun isteği doğrultusunda çikolatalı tatlılar yapıyorum. İşte karşınızda Çikolatalı Cheesecake.


MALZEMELER
Tabanı:
  • 1 paket eti kakaolu bisküvi
  • 1 paket eti buçak
  • 1 avuç tuzsuz badem (kavrulmuş ve iri çekilmiş)
  • 6 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ

Peynir Dolgusu:
  • 700 gr. labne peynir (İçim Labne)
  • 1 paket krema (200 ml., çırpılmış)
  • 3 adet yumurta (çırpılmış)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet yumurta akı
  • 50 gr. toz şeker
  • 100 gr. bitter çikolata (eritilmiş)
  • 2 yemek kaşığı toz nescafe (1 yemek kaşığı sıcak suda eritilmiş)
  • 2 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket toz vanilya
  • İstenirse limon rendesi 

Üzerinin Çikolata Sosu ve Dekoru:
  • 1 paket bitter çikolata
  • 100 ml. krema
  • Zevkinize güre çeşitli drajeler ve şekerler

YAPILIŞI
  1. Öncelikle bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  2. Fırını 200 C'de ısıtın.
  3. Cheesecake'i pişireceğiniz kalıbın dışını önce streç sonra alüminyum folyo ile kaplayın. 
  4. Bisküvileri rondoda un haline getirin, bademler ve tereyağ ile karıştırın. 
  5. Tabanına yağlı kağıt yerleştirilmiş 26 cm.lik kelepçeli kalıba yağlı bisküvileri taban ve kenar olacak şekilde elinizle bastırarak yerleştirin. Buzdolabında bekletin.
  6. 1 yumurta akı ile 50 gr. toz şekeri çırpın. Kullanmak üzere bir kenarda bekletin.
  7. Labne peyniri mikser yarımı ile çok az karıştırın toz şeker, yumurta ve krema ile karıştırın un ve nişastayı ekleyin. Şekerle çırpılan yumurta akını da ekleyip çırpın.
  8. Kalan malzemeleri de ekleyip çok az karıştırın.
  9. Buzdolabında tuttuğunuz kalıbın içine peynirli karışımı dökün.
  10. Cheesecake'i geniş bir tepsinin içine oturtarak fırına sürün ve tepsiye biraz sıcak su dökün. 
  11. Önce 200 C'de 20 dk., sonra 110 C'de 1 saat kadar pişirin. 
  12. Fırını söndürün; fırın kapağını aralık bırakarak soğuyuncaya kadar fırında tutun. Cheesecake pişmeye devam edecektir.
  13. Cheesecake oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın. 
  14. Üzerinin sosu için kremayı ve çikolatayı küçük bir cezveye alın ve kısık ateşte eritin. Biraz soğuyunca cheesecake'in üzerine dikkatlice muntazam şekilde yayın. Üzerine de draje veya çeşitli şeker ve çikolatalar ile süsleyin. Sade istiyorsanız, çikolata sosunu yanında servis yapın. 
  15. 10-12 saat sonra sade veya üzerini süsleyerek servis yapın. 






8 Ocak 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI BOMBAY FASULYESİ

İstanbul Tarabya'da Kıyı Restoranı mutlaka bilirsiniz. Yıllardır kalitesinden hiç ödün vermeyen bir balık restoranı, bir klasiktir. Balıkları, mezeleri inanılmaz lezzetlidir. Fırsatını bulup gittiğimizde balığımızın yanında ılık ılık iri fasulyeli bir meze getirirler. Bu fasulyesi özel zeytinyağlı mezeyi kendimce bir kaç kez denedim. Mutfağımda piştiğinden bu yana, balığın yanında vazgeçilmezimiz oldu. Fasulyeli lezzetlerden hoşlanıyorsanız mutlaka deneyin, siz de bizim gibi vazgeçemeyeceksiniz.


MALZEMELER
  • 1 su bardağı iri fasulye  (Bombay Fasulyesi)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1-2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzeri İçin:
  • Zeytinyağ
  • Acı kırmızı pulbiber

YAPILIŞI
  1. Fasulyeyi yıkayın ve pişirmeden 8-10 saat önce suya ıslayın. Fasulyeler kabarsın.
  2. Soğanları küçük küpler halinde doğrayın. 
  3. Yeşil biberi küçük doğrayın.
  4. Düdüklü tencerede zeytinyağında soğanları ve biberleri kavurun. 
  5. Salçaları ekleyin; karıştırın. 
  6. Baharatları ve tuz ekleyip fasulyelerin üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su koyup kapağını kapatın.
  7. Orta ateşte 20 dk. pişirip ocaktan alın. Fasulyelerin iyice piştiğini kontrol edin. Gerekirse 5 dk. daha pişirin.
  8. Zeytinyağını ocakta ısıtın. İçine kırmızı biberi atın ve ocaktan alın. 
  9. Fasulye ılık iken servis tabağına alın. 
  10. Üzerine kırmızı biberli zeytinyağını dökün ve beklemeden servis edin.

* Düdüklü tencere kullanmayacaksanız, fasulyenizi tencerede pişirin. Bu durumda pişme süresi uzayacak, ekleyeceğiniz sıcak su artacaktır. Fasulyenin cinsine göre pişmesini kontrol edin. 

**Zaman kazancı ve pratiklik açısından kuru fasulye, barbunya, nohut gibi yiyeceklerin pişirilmesinde düdüklü tencere kullanıyorum.





  

7 Ocak 2013 Pazartesi

IZGARA TADINDA TAVADA BALIK

Malum apartmanda oturuyorsanız ızgara yapamıyorsunuz. Evde ızgara balık yemek istediğimde, döküm tavamda sadece 1 kaşık zeytinyağ ile balığıma hiç dokunmadan pişiriyorum. Salatamı yapıncaya kadar balığım pişiyor ve aile fertleri sofraya oturuyoruz. Yanına da balığa eşlik eden Zeytinyağlı Bombay Fasulye pişiriyorum, o kadar...


MALZEMELER
  • Kişi başı 1 adet levrek veya 1 adet çupra
  • Tuz
  • İsterseniz karabiber
  • Zeytinyağ 

YAPILIŞI
  1. İçi temizlenmiş ve pulları alınmış balıklarınızı iyice yıkayın. 
  2. Üzerine ve içine biraz tuz ve karabiber sürün.
  3. Döküm tavanızı ocakta ısıtın.
  4. İçine 1 yemek kaşığı zeytinyağ dökün.
  5. Tavanızın büyüklüğüne göre 1-2 balığı tavaya yerleştirin.
  6. Tavanın kapağını kapatıp orta ateşte bir tarafı iyice pişinceye kadar tutun.
  7. Balıkları dikkatlice çevirip diğer tarafını da aynı şekilde pişirin.
  8. Bekletmeden servis yapın.
  9. Balığın eşlikçisi Zeytinyağlı Bombay Fasulye ve Nar ve Pancarlı Roka Salatası oldu.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...