29 Nisan 2013 Pazartesi

MİLFÖYLÜ KANEPELER

Çok kolay, çok pratik, anında hazır olacak atıştırmalıklar...
Milföyün lezzeti közlenmiş patlıcan ile buluştu. Üzerine mini kırmızı, yeşil biberler eşlik etti.
Yiyenler tarafından çok beğenilen harika lezzetleri sofralarınızda deneyin.



MALZEMELER
  • 4 adet kare milföy hamuru (tereyağlı)
  • 4 yemek kaşığı közlenmiş patlıcan (konserve kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 kaşık iri dövülmüş ceviz
  • 1 diş dövülmüş sarımsak
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kırmızı ve yeşil biber parçaları

YAPILIŞI
  1. Her bir kare milföyü 4 eşit kareye kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Fırında ilk 15 dk. 180 C'de sonra 170 C'de iyice kızarıp kuruyuncaya kadar pişirin.  
  2. Patlıcan, tahin, yoğurt, ceviz, sarımsak, karabiber ve tuzu karıştırın. Kıvamı biraz katı olmalı.
  3. Pişen milföyleri ikiye ayırın. Herbir parçanın üzerine 1-2 tatlı kaşığı patlıcanlı püreden sürün.
  4. En üstüne kırmızı ve yeşil biberlerden birer parça yerleştirin. 
  5. Servis yapıncaya kadar buzdolabında tutun. 

*Milföyler çabuk yumuşayabildiği için patlıcanlı pürenin servisten 1-2 saat önce sürülmesi iyi olur.
**Patlıcanlı püre yerine acı biberli soslar, peynir ezmesi, yoğurtlu ezmeler de kullanabilirsiniz.




27 Nisan 2013 Cumartesi

YUFKALI MİNİ KÖFTE

Mini mini atıştırmalık, sevimli köftecikler yaptım. Şirin köftelerimi misafirlerim tarafından çok sevildi, adeta kapışıldı ve bitti. Az yapılanın tadı damakta kalırmış; aklınızda olsun.





MALZEMELER
  • 1 adet yufka
  • 300 gr. yağsız kıyma
  • 1 adet küçük soğan rendesi
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Kıymayı rendelenmiş soğan, kırmızı pulbiber, karabiber ve tuz ile iyice karıştırın.
  2. Yufkayı ortasından ikiye kesin ve ''D'' şekli elde edin.
  3. Uzun tarafını 2 cm. kadar katlayın. Üzerine hazırladığınız kıymanın yarısını uzun şekilde yerleştirin. 
  4. Yufkayı sigara böreği yuvarlar gibi sıkıca sarın.
  5. Kalan kıymayı yufkanın diğer yarısı için aynı şekilde uygulayın.
  6. 1,5 parmak kalınlığında kesin. Mini çöp şişlere ikişer adet dizin. 
  7. Kurumasını önlemek için üzerini streçle kapatıp buzdolabında bekletin.
  8. Sıvıyağda kızartıp sıcak halde servis yapın.






25 Nisan 2013 Perşembe

MERCİMEKLİ KUSKUS SALATASI

Hafif, vitamin dolu ve doyurucu bir salata öğün yerine geçer. Yeşili bol, mercimek ve kuskuslu lezzetli bir salata. Yemeye doyamayacağınız şaşırtıcı bir salatayı sofralarınızda bulundurun.



MALZEMELER
  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik kuskus
  • 1 bağ yeşil soğan
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 bağ nane
  • 1-2 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 2 adet limon suyu
  • İstediğiniz kadar zeytinyağı
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Mercimeği  biraz suya ıslayın ve dirice haşlayın. Süzün.
  2. Kuskusu içine tuz ve 1 kaşık zeytinyağ eklenmiş suda dirice haşlayın. Süzün.
  3. Yeşil soğan, maydanoz ve naneyi ince doğrayın.
  4. Mercimek, kuskus, yeşil soğan, maydanoz, nane, acı kırmızı pul biber, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile karıştırın.
  5. Servis tabağına yerleştirin ve sunun.







23 Nisan 2013 Salı

ÇİKOLATALI MİLFÖY PASTACIKLAR

30 dk. da çok kolay ve basit lezzetli pastacıklar yapmaya ne der siniz? Milföyleri fırında pişirirken, sadece mikseri tutun ve kremanız hazır olsun. Fırından alın ve sürün. O kadar...
23 Nisan'da çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz mini mini lokmalık milföyleri çikolata ve muzla birleştirdim. Daha önce çilekli yaptığım atıştırmalık pastacıklar bu kez çikolatalı oldu.

Çikolatalı ve muzlu milföyleri sevmeyen var mı?

MALZEMELER
  • 8 adet kare milföy (tereyağlı superfresh)
  • 1 paket çikolatalı Krem Ole (Dr. Oetker)
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata
  • 2 su bardağı süt
  • 1 adet muz
  • 40 gr. bitter çikolata

YAPILIŞI
  1. Her kare milföyü 4 kare parçaya kesin. (32 kare olacak)
  2. Yağlanmış tepsiye dizin.
  3. 180 C'de ısıtılmış fırında önce 10 dk. sonra fırın ısısını 170 C yaparak iyice kızarıncaya kadar pişirin. (Milföyler iyice kızarmalı)
  4. Milföyler pişerken Krem Ole'yi 2 su bardağı süt ile çırpın. Katıca bir krema elde edin. Damla çikolataları karıştırın. Kremayı buzdolabında tutun.
  5. Pişen milföyler soğuyunca herbirini ikiye ayırın. Kremadan sürün. Üzerine bir parça muz koyun ve kapatın. Üzerini sabitlemek için kürdan ile tutturun.
  6. Bütün milföyler bitince çikolatayı benmari usulü veya mikrodalgada eritin. 
  7. Fırça veya kaşık ile milföylerin üzerine çikolatayı çizgiler halinde akıtın.
  8. Buzdolabında tutun. 
  9. Milföy kremadan etkilenip çabuk yumuşayacağı için aynı gün tüketin.








22 Nisan 2013 Pazartesi

SOSLU ISPANAK KÖKÜ

Ispanakların yapraklarını kullanıp kökünü soslayıp sofralarınızda kullanabilirsiniz. Özellikle sağlıklı beslenip kilo vermeyi hedefleyenler için harika bir yiyecek oluyor. 



MALZEMELER
  • 3 bağ ıspanağın kökü
  • 2 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı turunç ekşisi veya limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
  • Tuz
  • (Seviyorsanız 1 tatlı kaşığı nar ekşisi)

YAPILIŞI
  1. Ispanakların kökünü biraz saplı olacak şekilde kesin ve kumu varsa gitmesi için 15 dk. suya ıslayın.
  2. İyice yıkadıktan sonra sapları kopmayacak şekilde kök kısmının fazlasını alın.
  3. Derin bir tencerede tuzlu suda ıspanak köklerini dirice haşlayın. Yeşil rengini koruması için sıcak sudan aldıktan sonra buzlu suya atın. Ilıyınca süzgeçte süzün.
  4. Sarımsakları ezin. Sarımsak, turunç ekşisi veya limon suyu, zeytinyağı, pul biber ve tuzu karıştırın. bir kenarda bekletin.
  5. Ispanak köklerini tabağına yerleştirin.
  6. Üzerine hazırladığınız sosu dökün. Seviyorsanız en üstüne nar ekşisi gezdirip servise sunun. 






21 Nisan 2013 Pazar

VİŞNELİ CHEESECAKE

Çok kolay ve çok basit bir cheesecake tarifi veriyorum. Meyveli, hafif  ve şık görünümde. Cheesecake yaparken meyve kullanmayı seviyorum. Bu kez yaz günlerinde derin dondurucuda sakladığım vişneleri kullandım. Ekşi ve tatlı tatları bir arada seviyorsanız harika oluyor. 




MALZEMELER
Tabanı İçin:
  • 1 paket Eti Burçak bisküvi
  • 90 gr. tereyağ
  • 20 adet kavrulmuş ve iri çekilmiş fındık

İçi İçin:
  • 600 gr. labne peynir
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 adet bütün yumurta
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 kahve fincanı krema 
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya veya 1/2 tatlı kaşığı vanilya ekstresi
  • 2 yemek kaşığı kavrulmuş ve iri çekilmiş fındık
  • 20 adet dondurulmuş veya taze vişne

Üzeri İçin:
  • 25-30 adet dondurulmuş veya taze vişne
  • 1 çay bardağı vişne suyu
  • 1,5 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı şeker 

YAPILIŞI
  1. Malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  2. Labne peynirinin suyunu süzün. Gerekirse suyunu gidermek için ince bir süzgeçte 15 dk. bırakın. 
  3. Çapı 24 cm. lik kelepçeli kalıbın dışını önce streç, sonra alüminyum folyo ile kaplayın. İç tabanına yağlı kağıt yerleştirin.
  4. Bisküvileri rondoda un gibi çekin. 
  5. Bir karıştırma kabında bisküviler, fındık ve erimiş tereyağını karıştırın. Hazırladığınız kalıbın tabanına yerleştirin. Üzerini kaşık ile düzeltin. Buzdolabında bekletin.
  6. Labne peyniri mikser yardımı ile çırpın. Üzerine şekeri dökün ve kaynaşıncaya kadar çırpmaya devam edin. 
  7. Yumurtaları teker teker peynirli karışıma ekleyip karışacak kadar karıştırın. Fazla karıştırmayın. 
  8. Vanilya va fındıkları ekleyin. Buzdolabında beklettiğiniz bisküvilerin üzerine dökün. Aralarına vişneleri serpin.
  9. Cheesecake kalıbından daha büyük bir tepsinin içine koyun. Büyük tepsiye biraz sıcak su dökün. Sıcak su kalıptan cheesecake'e geçmemesi için dikkat edin. Derinliği 1-2 cm olacak kadar su yeterlidir. Cheesecake'i suyun içinde pişiriyoruz. 
  10. 220 C'de ısıtılmış fırında önce 15 dk., sonra fırın ısısını 100 C'ye indirerek toplam 1 saat kadar pişirin.
  11. Fırını söndürüp cheesecake'i ılıyıncaya kadar fırının içinde tutun. Fırından alın.
  12. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına yerleştirin. 10-12 saat sonra servisten önce sosunu hazırlayın. Nişasta, vişne suyu ve şekeri ocakta kaynatın. Kıvamını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Akışkan bir sos veya üzerinde sabit duran bir sos yapın. 
  13. Cheesecake'in üzerine vişneleri serpin. Sosu üzerinde gezdirin ve servis yapın.

* Cheesecake'i kenarlı yapmak istiyorsanız taban ölçüsünü iki katına çıkararak taban ve kenar yapın. 






20 Nisan 2013 Cumartesi

BAKLAVALIK YUFKA BÖREĞİ

Hazır satılan incecik baklavalık yufkayı uzun zamandır biliyor ve kullanıyorum. Baklavalık yufkayla tatlı tuzlu çok çeşitli börekler tatlılar yapılıyor. Ben de satın aldığım yufkaların paketindeki tarifi kendimce geliştirerek bir börek yaptım. Dışı çıtır, içi yumuşak ve lezzetli bir börek oldu. Ani durumlarda kurtarıcı olabilecek baklavalık yufka çok pratik ve lezzetli. Günümüzün haraketli yaşamına uyan incecik açılmış yufkaları börek yaparak bir deneyin. 

19 Nisan 2013 Cuma

DANA ROSTO

Rosto ve yanında patates püresi küçük büyük herkes tarafından çok sevilir. Marine ederek yaptığım rostoda sarımsak, biberiye ve defne yaprağını kullandım. 
Et sevenler mutlaka deneyin.

 Üsterseniz etin yanına fırında patates veya sebze de yapabilirsiniz.

MALZEMELER
  • 4 parça rostoluk dana eti 
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak  (ezilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı biberiye (havanda iri dövülmüş)
  • 125 gr. tereyağ veya margarin
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 8-10 adet tane karabiber
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • 2 parça defne yaprağı
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı nişasta

YAPILIŞI
  1. Rostoluk hazırlanmış eti geniş bir karıştırma kabında süt, zeytinyağ, sarımsak, biberiye, 5 adet tane karabiber ve bir tutam tuz ile karıştırın. Üzerini kapatıp en az 3-4 saat tercihen 12 saat sosunda bekletin (marine edin). 
  2. Etleri sosundan alın. Tereyağı veya margarinin yarısını kullanarak etleri biraz yüksek ateşte kızartın (etleri mühürleyin).
  3. Temiz bir tencereye kullanılmamış kalan yağı alın. Salçayı ezin. etleri, soğanı ve biberi ekleyip bir kaç kez karıştırıp soteleyin. Karabiber ve etlerin üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın. Etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Gerekirse sıcak su eklemesi yapın.
  4. Kullanabilirseniz düdüklü tencerede 30 dk. da pişirebilirsiniz.
  5. Etlerin arasından soğanı ve biberi ayırıp atın. 
  6. Etleri bir servis tabağına alın. 
  7. Etin suyunun kıvam alması için 1 tatlı kaşığı nişasta ile pişirin. 
  8. Rostonun üzerine suyunu dökün ve sunun.







PATATES PÜRESİ

Et yemeklerinin yanına yakışan patates püresi çok lezzetlidir. Patates öyle bir sebze ki, her türlüsü sevilerek yeniliyor.




MALZEMELER
  • 5-6 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı süt 
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ
  • İstenirse rendelenmiş kaşar peyniri 
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Patatesleri soyun.
  2. Tencereye üzerini geçecek kadar su koyun ve bir kaşık tuz ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  3. Sütü kaynatın.
  4. Tenceresinden almadan suyunu süzün. Üzerine tereyağını ekleyin.
  5. Yağ erimeye başlayınca ezme aleti ile hızlıca ezin. Biraz tuz atın.
  6. Sıcak sütü azar azar ekleyerek macun kıvamına gelinceye kadar ezip çırpmaya devam edin.
  7. Kıvamı için süt miktarını arttırıp azaltabilirsiniz.
  8. İsterseniz kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.






13 Nisan 2013 Cumartesi

PORTAKAL KOKULU KEK

Bugün Adana'da Portakal Çiçeği Festivali kutlanmakta. Her yerde, herkeste bir bayram havası ve şenlik var. Konserler, defileler, portakal suyu ikramları daha neler neler...
Portakal çiçeği festivali için bir kek pişirdim. Mis kokulu portakalın kabuğu, suyu kekte buluştu. Kolay, zahmetsiz, çabucak yapılabilecek bir tarif. Mis kokulu portakallı kekleri kahvaltida veya çay sofralarında sunabilirsiniz.




MALZEMELER
  • 4 adet yumurta
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı portakal suyu
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet rendelenmiş havuç 
  • 2 kahve fincanı nişasta
  • 7,5 kahve fincanı un
  • 2 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat (1-2 damla limon suyu)

YAPILIŞI
  1. Yumurta ve şekeri koyu yoğurt kıvamına gelip beyazlaşıncaya kadar mikser ile çırpın.
  2. Portakal suyu, sıvıyağ ve sütü ekleyin, karıştırıp havucu ekleyin. 
  3. Nişasta, un, vanilya, kabartma tozunu eleyin. Çırptığınız karışıma ekleyin. Tahta kaşık veya spatula ile karıştırın.
  4. En son olarak karbonata 1-2 damla limon suyu damlatıp kabartın. Portakal kabuğu rendesi ile birlikte kek hamuruna karıştırın.
  5. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına hamurunu dökün.
  6. 170 C'de ısıtılmış fırında 50- 55 dk. kadar pişirin. Kürdan testi yapıp fırından alın.
  7. Kalıptan çıkarıp iyice soğuyunca dilimleyip servis yapın.

PORTAKAL ÇİÇEĞİ






12 Nisan 2013 Cuma

PORTAKAL GREYFURT VE AVOKADOLU ISPANAK SALATASI

Aslında salatalara meyveler karışınca tatları daha mı lezzetli oluyor? Bu bence yeni tatları denemeye açıklık, tercih ve zevk meselesi. Yıllar önce yemekte zorlandığım, şimdiyse çok sevdiğim meyveli salatalar, yemekler var. Buradaki salata işte bahsettiklerimden biri. Ispanak meyvelerle birleşecek, üzerine susam serpilecek ve portakal suyuyla tatlanacak ve salata olacak.......

Diyet Çay Soframın meyve dolu salatası

Birkaç değişiklik yapılan tarif Remix I'den...

MALZEMELER
  • 2 bağ kuzu ıspanak
  • 1 adet greyfurt
  • 1 adet portakal
  • 1 adet avokado
  • 3-4 yemek kaşığı susam
  • 2 diş sarımsak
  • 1 Türk kahve fincanı portakal veya mandalina suyu
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 sap taze soğan
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Susamı bir tavada rengi dönünceye kadar kavurun. Bir kağıt üzerinde soğuduktan sonra havanda kepertin. 
  2. Portakal ve greyfurtların kabuklarını soyun, zarlarını soyun.
  3. Ispanakları iyice yıkayıp kurutun ve küçük doğrayın. Üzerine biraz tuz serpip karıştırın.
  4. Sarımsakları ezin. Derin bir kasede sarımsak, limon suyu, portakal veya mandalina suyu, zeytinyağ ve ince doğranmış taze soğanları karıştırın.
  5. Ispanakların yarısını bir salata kasesine alın. Üzerine greyfurt, portakal ve küçük doğranmış avokadoların yarısını yerleştirin. 1-2 kaşık susam serpin. 1 kaşık sos dökün.
  6. Üzerine kalan ıspanakları yerleştirin. Kalan greyfurt, portakal ve avokado parçalarını yerleştirin. Sosu üzerine dökün ve susamı serpin.
  7. Bekletmeden servis yapın.






9 Nisan 2013 Salı

MERCİMEKLİ LİMON VİNEGRET SOSLU YEŞİL SALATA

Mercimek salatayla beraber bir öğün yerine geçiyor. Karışık yeşillikler, yeşil, kırmızı biberler ve limon vinegret sos salatayı dayanılmaz yapıyor. Bahar, yaz günlerinde sağlıklı yemeyi sevenlere ve diyet yapanlara uygun salataları çay sofralarımda bulundurmaya devam ediyorum. 

MALZEMELER
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
*  *  *  *  *
  • 3 adet kırmızı biber
  • 1 adet kıvırcık marul
  • 1 adet mor renkli kıvırcık marul
  • 1/2 adet Aysberg marul
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam nane
  • 2  adet limon suyu
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 tatlı kaşığı taneli hardal
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
  1. 2 yemek kaşığı zeytinyağında küçük doğranmış soğanları ve ezilmiş sarımsakları soteleyin. Üzerine yıkanmış mercimekleri, defne yaprağını, yeterince tuz ve üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su koyup pişirmeye bırakın. Mercimekler yenecek kıvama gelinceye kadar pişirin. Gerekirse sıcak su ekleyin. Mercimeklere suyunu çektirin. İçinden defne yaprağını alın.
  2. Limon vinegret sos için, limon suyu, 4 kaşık zeytinyağı, taneli hardal, karabiber ve tuzu karıştırın. Bir kenarda bekletin. 
  3. Kırmızı biberleri irice doğrayın ve çok az zeytinyağında diri kalacak şekilde hızlıca soteleyin. 
  4. Yeşil marulları iri doğrayın. İri doğranmış maydanoz ile karıştırın. Servis yapacağınız salata tabağına marulların yarısını yerleştirin. 
  5. Üzerine ılık mercimeklerin yarısını ve 2 kaşık sos serpin. Üzerine kalan yeşil marulları yerleştirin. Kalan mercimekleri marulların üzerine serpin. 
  6. Kırmızı biberleri mercimeklerin üzerine yerleştirin. En üstüne sosu salatanın her tarafına eşit olacak şekilde dökün.
  7. Taze nane ile süsleme yapın. Bekletmeden salatayı sunun. 





8 Nisan 2013 Pazartesi

MİLFÖYLÜ YUFKALI BÖREK

Puf puf, üstü kıtır içi yumuşacık, hazırlaması çok kolay bir börek yapabilirsiniz. Üstelik hamur açmadan yapıyorsunuz. Nasıl mı? Milföy hamurunu ve yufkayı alıp hazırlıyorsunuz. İsterseniz hazırladığınız böreği derin dondurucuya atın. Acil durumda sizin kurtarıcınız olsun. 



MALZEMELER
  • 8 adet milföy yaprağı (kare parça)
  • 2 adet yufka
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
  • 1 şişe soda
  • 1 su bardağı lor peyniri (kaşar loru)
  • 1/2 su bardağı beyaz peynir

YAPILIŞI
  1. Büyük dikdörtgen Borcam'ı yağlayın (Böreği kalın seviyorsanız kare Borcam kullanın). Milföylerin 4 parçasını merdane yardımı ile açın. Borcamın tabanına yerleştirin.
  2. Yumurta, süt, sıvıyağ ve sodayı karıştırın. Bir yufkayı sosa bulayarak milföyün üzerine kırıştırarak yerleştirin.
  3. Peynirleri karıştırarak yufkanın üzerine serpin.
  4. Kalan yufkayı sosa bulayın ve peynirlerin üzerine kırıştırarak yerleştirin.
  5. Kalan 4 parça milföyü daha önce yaptığınız gibi merdane yardımı ile açıp yufkanın üzerine yerleştirin.
  6. Bir bıçak yardımı ile böreği kesin. Akşamdan yapıp ertesi gün pişirirseniz börek sosunu daha iyi çeker. İsterseniz daha sonra pişirmek üzere derin dondurucuya alın.
  7. 180 C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dk. pişirin. Fırından aldıktan 10-15 dk. sonra servis yapın. 







5 Nisan 2013 Cuma

ARMUTLU HİNDİSTAN CEVİZLİ KAKAOLU KEK

Bloglar arası gezerken bütün armutlu tartlar, pastalar, kekler, tatlılar görmekteyim. Bir tarifden tart denemem oldu ama sonucu buraya yazılacak gibi değil. Göz kararı el yordamı armutlu bir kek denemesi yaptım. Sonucu görüyorsunuz, burada. 









Bütün armut görüntüsü için armutları bütün yerleştirdim. İsterseniz armutları iri küp şeklinde doğrayarak kekin içinde kullanabilirsiniz.

MALZEMELER
  • 3 adet küçük armut
  • 1 parça çubuk tarçın
  • 2 adet karanfil
  • 3 adet tane yenibahar
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı ceviziçi

*****
  • 3 adet yumurta
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı ekşitilmiş süt (1 tatlı kaşığı sirke eklenmiş)
  • 1 çay bardağından 2 parmak eksik zeytinyağı
  • 50 gr. koyu renk kakao (gurme kakao)
  • 1,5 çay bardağı hindistan cevizi
  • 2 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
  • 2 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya

YAPILIŞI
  1. Armutları soyun. Armutların çekirdeklerini alt tarafından dolma oyacağı yardımı ile dikkatlice çıkarın. Armutların üzerini geçmeyecek kadar su koyun. Şeker, tarçın, karanfil, yenibahar ekleyin. Ocakta biraz diri kalacak şekilde yaklaşık 20 dk. veya daha fazla pişirin. Soğuyuncaya kadar suyunun içinde tutun.
  2. Armutları suyundan alın. Fazla suyunu kağıt havlu ile alın. Ceviz parçaları ile içini doldurun. 
  3. Kek için olan malzemeleri keki hazırlamadan 30 dk. önce oda sıcaklığında bulundurun.
  4. Yumurtaları şeker ve vanilya ile kabarıp koyulaşıp beyazlayıncaya kadar mikser ile çırpın.
  5. Sırası ile ekşitilmiş süt ve zeytinyağını ekleyip çok az karıştırın.
  6. Kalan malzemeleri ekleyip karışacak kadar karıştırın.
  7. 20 cm. çapındaki kenarı yüksek kelepçeli kalıbı yağlayın ve unlayın.
  8. Armutları aralıklı yerleştirin. Kek hamurunu üzerine dökün.
  9. 175 C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Kürdan testi yapın. Pişmesi tamamlanınca fırından alın.
  10. Kek ılıyınca kalıptan alın. Üzerine pudra şekeri eleyin. Dilimleyerek servis yapın. 







BAHAR ÇİÇEKLİ ÇEKİLİŞ

Blog arkadaşım Derya Sezgin'in DERYAYLA LEZZETLER'in harika hediyelerinden oluşan çekilişine siz de katılın. Hediyelikler arkadaşımın el emeği. Herkese kucak dolusu sevgiler ve bol bol şanslar diliyorum.

http://deryayla.blogspot.com/2013/03/deryayla-lezzetlerin-6yas-ve-bahar.html

Evet hep beraber,sizlerin beğenisi ile 6.yaşımıza giriyoruz.
1142        yayın
1120035 ziyaretçi
29016     yorum 
Bu zaman zarfında beni hiç yanlız bırakmayan siz sevgili dostlarıma şükranlarımı sunuyorum.
İnşallah Rabbim ömür verirse  uzun seneler hep birlikte oluruz.
Bu sene 6.yaşımız nedeniyle bir Bahar Çekilişi düzenlemek istiyorum.Şartları yerine getiren bir talihlimiz bu güzel hediyelerin sahibi olacaktır.






3 Nisan 2013 Çarşamba

YOĞURTLU BROKOLİ

Diyet çay sofram için hazırladığım hafif, kolay ve lezzetli salatayı siz de diyette olanlara sadece yoğurt kullanarak yapabilir; olmayanlara verdiğim tarifi uygulayabilirsiniz. 


MALZEMELER
  • 1 adet orta boy brokoli
  • 5 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 küçük kutu labne peyniri  (200 gr.)
  • 2-3 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 3 sap yeşil soğan
  • 1 tutam fesleğen veya maydanoz
  • 2 yemek kaşığı parmesan peyniri veya rende kaşer peyniri
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Brokoliyi bol suda, içine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı şeker atarak 5-6 dk. haşlayın. Haşlanmış brokolileri sıcak sudan alır almaz soğuk suda bekletin. Böylece brokoliler yeşil renklerini korurlar. Ilıyınca süzgeçte süzün.
  2. Brokolileri olabildiğince küçük doğrayın.
  3. Bir kasede yoğurt, mayonez, labne peyniri ve limon suyunu karıştırıp brokolileri ekleyin. (Limon suyu miktarını isteğinize göre azaltıp fazlalaştırabilirsiniz).
  4. Sarımsakları ezin. Yeşil soğanların sadece yeşil kısımlarını küçük doğrayın. Brokolili karışıma sarımsak ve yeşil soğanları ekleyip gerekirse tuz ekleyin.
  5. Kıvamı katı olursa biraz su ekleyin. 
  6. Servis tabağına alın. Üzerine maydanoz, peynir, brokoli parçaları serpin ve sunun.






2 Nisan 2013 Salı

ISPANAK MIHLAMASI (YUMURTALI ISPANAK)

Blogumu takip ediyorsanız kayınvalidemin Darende yemeklerini de takip ediyorsunuz demektir. 'Ispanağın da tarifi mi olur?' demeyin. Kayınvalidemin ıspanak ile ayrı bir bağı vardır. Bazı yemeklerinde ıspanağı hiç üzmez çok nazik çok hassas davranır. Bazılarında da aksine ıspanağı iyice sıkıştırır, içinden canını suyunu alır. Ustalık ve püf noktası denilen işte budur. 

Haftasonu çiftlikteydik. Açık havada mis gibi tazecik köy ıspanakları ve köy yumurtaları ile bir mıhlama yedik. Resmen on parmaklarımızı da beraber yedik. Bu kez kayınvaldem bu şahane yemeği yaparken pür dikkat izledim ve notumu aldım. Sizlere aktarıyorum.

MALZEMELER
  • 1 kg. ıspanak
  • 250 gr. kuzu kıyma
  • 150-200 gr. tereyağ
  • 4 adet yumurta
  • Karabiber
  • Acı kırmızı pulbiber
  • Tuz
YAPILIŞI
  1. Ispanağı temizleyin. İyice yıkayın. İri doğrayın. Sıcak suda bir taşım kaynatın. Hemen ocaktan alın. Süzgeçte süzün. Sadece süzün sıkmayın (*burası çok önemli*). Ispanaklar sulu ve biraz dirice kalmalı, erimemelidir.
  2. Ayrı bir tavada kıymayı 3 yemek kaşığı su ve bir fiske tuz ile devamlı karıştırarak kavurun. Kıyma suyunu verip çektikten sonra 3 kaşık tereyağ ekleyerek kavurmaya devam edin. Ocaktan alın.
  3. Ispanakları kıyma, karabiber, kırmızı biber ve tuz ile karıştırıp yayvan bir tavaya yayın. Üzerini kaşık ile düzeltin.
  4. Tavayı ocağa alın. Ispanakların üzerine yumurtaları aralık bırakacak şekilde kırın.
  5. Ayrı bir küçük tavada kalan tereyağını iyice kızdırıp yumurtaların üzerine dökün. Yumurtaların üzeri dökülen yağın sıcaklığında pişmelidir. 
  6. Tavanın kapağı kapalı halde 2 dk. kadar kısık ateşte tutun.
  7. Ocaktan aldıktan sonra üzerine karabiber serpip sıcak halde bekletmeden servis yapın.





1 Nisan 2013 Pazartesi

MÜCVER BÖREĞİ

Buradaki böreğim tamamen doğaçlama oluştu. Vakit azlığından ve düşük kalori nedeniyle tart hamuru yerine yufka kullandım. Bahar, yaz sebzeleri ile yapılabilecek kabaklı, havuçlu, bol dereotu ve maydanozlu hafif bir börek oldu.


MALZEMELER
  • 2 adet yufka
  • 3 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 1 demet derotu
  • 1 tutam maydanoz
  • 3 sap yeşil soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2 kaşık yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı beyaz peynir 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Tuz
  • 2 kaşık kaşar peyniri (üzerine serpmek için)
Lezzeti bol isterseniz süt yerine krema kullanabilirsiniz.

YAPILIŞI
  1. Böreği pişireceğiniz fırına dayanıklı kalıbı veya borcamı yağlayın. Yufkanın 1 adetini buruşturarak taban ve kenar oluşturacak şekilde yayın.
  2. Kabakları ve havuçları rendeleyin.
  3. Dereotu, maydanoz, dereotu ve yeşil soğanları küçük doğrayın.
  4. Kalan yufkayı küçük parçalara ayırın (didikleyin).
  5. Yumurta, süt, yoğurt, zeytinyağı, kabartmatozunu karıştırın. Rendelenmiş ve doğranmış sebzeleri, yufkayı, beyaz peynir, karabiber, kırmızı pul biber ve gerekiyorsa tuz ekleyin. Peyniriniz cinsi çok önemli. Yağsız peynir ile lezzeti az olur. Yağlı beyaz peynir veya ev peyniri (Çay Süt peyniri) ile daha lezzetli olur.
  6. Karışımı kalıptaki yufkanın üzerine dökün ve üzerini kaşık ile düzeltin.
  7. 175 C'de ısıtılmış fırında 30 dk. pişirdikten sonra üzerine kaşar peyniri serpin.
  8. 10-15 dk. sonra veya üzeri iyice kızardıktan sonra fırından alıp servis yapın. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...