28 Temmuz 2014 Pazartesi

BAYRAM İKRAMLIKLARI VE KÖMBELER

Biz bayramda yayladayız. İkramlıklarımız hazırlandı. Kömbelerimiz çeşit çeşit pişirildi. Artık hangisini beğenirseniz alabilirsiniz. Fındık, fıstık ve cevizden ikramlık krokan ve rengarenk makaronlarımız ve Kakaolu Toplar da hazır. Yaylamızın ortancaları pek güzeldir. Bu güzelliği görmenizi istedim. Hepiniz buyrun bekliyoruz.

RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.

KAKAOLU TOPLAR
FINDIKLI VE KAYISILI ÇITIRLAR
ŞEKERLİ ÇEREZ - KROKAN
RENGARENK MAKARONLAR
OSMANİYE KÖMBESİ - MAYALI KÖMBE
ANTAKYA KÖMBESİ
OSMANİYE KÖMBESİ






27 Temmuz 2014 Pazar

OSMANİYE KÖMBESİ (MAYALI KÖMBE)

Yıllar önce Osmaniyeli bir arkadaşımdan öğrendiğim bu kömbeyi yıllardır yaparım. Mayalı ve içinde tahin olduğu için çok lezzetli olur. Bu yıl yeğenlerimin isteği doğrultusunda iki farklı kömbe yapıldı: Osmaniye Kömbesi (Mayalı) ve Antakya Kömbesi. Ramazan Bayramı için yayladayız. Bizi ziyaret ederseniz ikisini de tadabilirsiniz... Gönlünden geçenleri bekliyoruz...Hayırlı bayramlar. 

MAYALI HAMUR KIZARTMASI (PİŞİ)


Ramazan ayında sahurda, bayramlarda kahvaltıda hamur kızartması soframızda bulunur. Adeta Ramazan'ın ve bayramın gelişini hamur kızartması müjdeler. Yapması, kızartması sizi düşündürmesin. Hamuru mayalayın; mayası gelsin. Ve kızgın yağda kızartın.... O kadar... Ben hamur mayalayamam derseniz, hemen bir ekmek fırınından hamur alıp uygulayın; o da oluyor.
Sıcacık, puf puf hamur kızartmasına kim dayanabilir? Hadi durmayın, bayram sabahında hamur kızartın, ev halkı bayram etsin.

26 Temmuz 2014 Cumartesi

BAYRAM TATLILARI 2014

Bayramlarda tatlı ikramı adettendir. Şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, şekerlemeler bayramda misafirlerimize sunulur.  Çok kolay yapabileceğiniz, Lezzetli Sanatlar'da bildiğiniz tariflere rahat ulaşabilmeniz için seçtiklerimi bir araya getirdim. Becerikli hanımlar elinizi çabuk tutun, hazırlıklarınızı yapın, bayram geliyor ; eviniz tatlılarla dolsun; sofralarınızda bolluk, bereket olsun.
Ramazan Bayramınız kutlu ve mübarek olsun.

23 Temmuz 2014 Çarşamba

KALBURABASTI - KALBUR TATLISI

Bugün kandil ve Kadir Gecesi'ni idrak ediyoruz. 
Kendisine dua edenleri geri çevirmeyen, günahları bağışlayan, her şeyi bilen, gören ve duyan yüce Allah tüm dualarımızı kabul etsin İnşaallah.
Kadir Gecemiz mübarek olsun. 
Kandil için uzun zamandır denemek istediğim kalburabastı tatlısını Sevil Teyze'nin tarifiyle uyguladım. 
İçi cevizli, kıyır kıyır ve ağızda dağılan tatlıya kim dayanır? Ben dayanamıyorum o kesin. 
Yapanlara kolay gelsin ve afiyet olsun.

22 Temmuz 2014 Salı

DOMATESLİ MAKARNA

Mevsiminde taze domatesle veya konserve domateslerle yapılabilecek çok pratik bir makarna. Etin, köftenin tavuğun yanında veya tek başına doyurucu oluyor. Sosunun bol olması makarnayı çok lezzetlendiriyor. Üzerinde bol maydanoz seviyoruz. isterseniz parmesan veya kaşer peynir kullanabilirsiniz.

SUCUK KÖFTE (İLİŞKİN İÇİ)

Çocukların çok sevdiği et köftesi sarımsaklanınca sucuk tadında oluyor. Pilav, makarna veya ekmek arası yenebilecek lezzetli sucuk köfteleri buzdolabınızda her zaman bulundurun. Ani ve acil durumlarda kurtarıcı oluyor.

21 Temmuz 2014 Pazartesi

DUL AVRAT ÇORBASI (Kare Erişte Çorbası)

Adanamızın en güzel ve pratik çorbalarından birinin tarifini veriyorum. İçinde kare şeklinde hamurlar, yeşil mercimek, nohut ve bol limon ekşisi mevcut. Biliyorsunuz iftar için en son pişen çorba ve pilavdır. Çorbanın eriştesi önceden hazırlanabilir veya hazır alınabilir. Eğer iftar sofranız benim gibi son ana kaldıysa çok pratik oluşu sebebiyle hemen Dul Avrat Çorbasını pişirin....iftara yetişiyor. 

18 Temmuz 2014 Cuma

KOLAY VE PRATİK İFTAR MENÜSÜ 15

İftar'a iki saat kala ne pişirilebilir? Sakın çığlık atmayın; iftardan tam iki saat önce pişirdiklerimi görünce ve duyunca inanamayacaksınız. 
Kesilmiş kare eriştelerden Dul Avrat Çorbası pişirdim. Elimdeki kıymayı içi sarımsaklı sucuk köfte olarak tost makinesinde ızgara yaptım.  Biliyorsunuz geçen yıl kışlık domatesler hazırlamıştık. İşte o domatesler imdadıma yetişti ve domates soslu makarna oldu. Evdeki son kalan döğmeler hemen pişirildi; yoğurtla ve taze nane yapraklarıyla karıştırdım. Bir kaç parça güllaç yaprağını da süte buladım. Masamı da nefes nefese hazırladım ve iftar saati geldi. Eh... bugünlük benden bu kadar. 

MENÜMÜZ



Eksik tarifleri bir kaç güne ekleyeceğim.





17 Temmuz 2014 Perşembe

DOMATESLİ KÖFTE

İftarda tanıdıklardan gelen sürpriz yemekler sofralarımızı süslüyor. Bugün farklı bir köfte var. Bu köfte bambaşka... İçi bol bol domatesli... Bol bol soğanlı... Belki bilmiyorsunuzdur; Domatesli Köfte Antakya'ya ait, bulgurla yapılıyor ve içi etsiz. İçi soğanlı ama üzeri de soğanlı; hem de karamelize soğanlı. Tarif, eli çok lezzetli İskenderunlu aile büyüğümüz Yüksel Teyze'mden...

16 Temmuz 2014 Çarşamba

YOĞURTLU SOĞUK ÇORBA

Yoğurtlu Çorba denince aklıma Darende Kebabı ve Pilav gelir. Bu üçlü ailemizin geleneksel bayram yemeklerimizden biridir. Kebabı pişirmeyi bayrama bırakarak çorbayı uyguladım. Çorbanın adı ''Yoğurtlu Çorba'' ama bildiğimiz sıcak içilen cinsden değil. Yoğurtlu, içi döğmeli, nohutlu ve cacık gibi soğuk yenilen bir yiyecek.  İçi döğmeli ve doyurucu olması nedeniyle öğün yerine de geçebiliyor. İftar soframda et köftelerinin yanında yeri aldı.

IZGARA SEBZE VE YOĞURT

Sağlık dolu mevsim sebzelerini yağsız ızgara yapıp süzme yoğurtla tatlandırıp soframda bulunduruyorum. Et yemeklerinin, pilavların yanında veya tek başına rahatlıkla yenilebilecek hafif, çok lezzetli olan ızgara sebzeleri öneriyorum. İsterseniz üzerine limon suyu, zeytinyağı ve sarımsakla da tatlandırabilirsiniz. 
(Bunun da tarifi mi olur diyeceksiniz belki, ama soranlar olunca yayınladım.)

MALZEMELER
  • Çeşitli mevsim sebzeleri
  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet dolmalık biber (yeşil, sarı, kırmızı)
  • 2 adet kabak
  • 3 adet havuç
  • 1 kase sarımsaklı süzme yoğurt
YAPILIŞI
  1. Sebzeleri yıkayın ince halka doğrayın. Patlıcanları tuzlu suda bekletin. Sonra süzün ve beyaz kağıt havlu ile kurutun. Diğer sebzelerin üzerine çok az tuz serpin. Bütün sebzeleri tost makinesine dizin ve ızgara yapın. 
  2. Geniş bir tabağa ızgara yaptığınız sebzeleri isteğinize göre dizin. Orta kısmına bir kaseye sarımsaklı yoğurt yerleştirin ve etlerin yanında veya sade servis yapın.







15 Temmuz 2014 Salı

SÜRPRİZ İFTAR YEMEĞİ MENÜSÜ 14

Hafta içi Adana'da, hafta sonu yayladayız. Yaylada olunca aile büyükleri, küçükleri ve tanrı misafirleriyle beraber iftarımızı yapıyoruz. İftara ve sahura hazırladıklarımız yanı sıra aile büyüğümüz Yüksel Teyze'miz (eli çok lezzetli ve bence kendisi bir Hatay yemekleri gurmesi) Domatesli Köfte ile soframıza katkıda bulundu. 
İftar'da proteini yüksek Terbiyeli Sulu Köfte ve Mantar Soslu Bonfile yer aldı. Börek yerine poğaça, pilav yerine patates püresini tercih ettim. Yüksel Teyze'nin üzeri karamelize soğanlı Domatesli Köftesi çok güzel bir sürpriz oldu ve on parmağımızı birden yedik. Tatlı olarak içi kuru meyveli ve hafif İncirli Tatlı yanında ısrarlara dayanamayarak şerbetli tatlı Revani de yapıldı. Bu arada içeceğimiz yaylada olunca Karadut Şurubuydu. 

14 Temmuz 2014 Pazartesi

PUFİDİK POĞAÇA



Puf puf, yumuşacık, hani pasta fırınlarında satılan poğaçalar vardır bilirsiniz. Her zaman o poğaçalara düşkünlüğüm vardır. Ne zaman kahvaltılık ekmeklerden almak istesem elim mutlaka ve mutlaka o pufidik poğaçalara uzanır durur. Pasta fırınında yapılıyor da ben yapamaz mıyım derken biraz su, biraz yağ derken ortaya bu poğaçalarım çıktı. 10 dk. da mayalayın, hamuru yapın. Biraz da tepside bekletip mayalayın o kadar; gerisi zaten kendiliğnden oluveriyor. 

İftarda, sahurda, çayın yanında farketmez evimizde poğaça olsun yeter...

13 Temmuz 2014 Pazar

İNCİRLİ TATLI

Kuru incirlerden pasta-tatlı arası bir tatlı. Altında incirler, cevizler; üstünde sütlü muhallebisi. İkisi bir arada hafif ve çok lezzetli oluyor. İftar sonrası hafif tatlı sevenler için mükemmel bir tat...

12 Temmuz 2014 Cumartesi

MANTAR SOSLU BONFİLE


İyi bir bonfile ile ne yaparsanız yapın, yumuşacık ve lezzetli olur. Tavada, ızgarada veya fırında hiç farketmez. Eğer bonfile yemek istiyorsanız öncelikle iyi kalitede et alacaksınız. Ondan sonrası kolay. Çocukların çok sevdiği bonfileyi mantar soslu olarak pişirdim. Pamuk gibi yumuşak et ve mantarların kremayla birlikteliği muhteşem oldu. Yanına da patates püresi eşlik etti. 

11 Temmuz 2014 Cuma

TERBİYELİ SULU KÖFTE

Çorbalar her zaman ki gibi soframızın tacı niteliğinde yerini alıyor. Proteini zengin çorbalar uzun günlerde orucu rahat tutmamıza yardımcı oluyor. Sulu Köfte hem protein açısından zengin, hem de suyu oldukça vitaminli. İçindeki pirinçli köfteler oldukça doyurucu. İsterseniz içine patates ekleyip çorbayı bir öğün şekline de dönüştürebilirsiniz. Buradaki İftar yemeğimde çorba olarak tercih ettiğimden içine patates koymadım.

10 Temmuz 2014 Perşembe

İFTAR YEMEĞİ MENÜSÜ 13


İftar'da çorbadan sonra eti sebzesi bir arada pilav tercih etmek çok iyi oluyor. Pişirirken de yerken de yorulmuyorsunuz. Bugün soframda içi semizotlu çorba, börek yerine mahlep kokulu poğaça, lezzeti tartışılmaz Afgan Pilavı ve meyveli sakızlı muhallebi bulunuyor. Poğaça ve yanında Vişne Kompostosu sahurda da doyurucu oluyor. Benden önermesi, sizden de pişirmesi...
İFTAR MENÜMÜZ
Çeşitli İftariyelikler


İsimlerin üzerine TIK'layınca ilgili tarife ulaşabilirsiniz.

BENZER İFTAR MENÜLERİ


AFGAN PİLAVI - ÖZBEK PİLAVI

Eti, sebzesi, pilavı bir arada, lezzeti tartışmasız çok sevilen Avgan Pilavı iftarda menümüzün yıldızı olarak parlıyordu. Bir taşla iki kuş vurmak istiyorsanız tarif burada...

9 Temmuz 2014 Çarşamba

KARADUTLU SAKIZLI MUHALLEBİ

Karadutun tadı lezzeti bambaşka. Yaylanın mor dutları şimdi de sakızlı muhallebi ile birleşti ve sofralarımı taçlandırdı. Dutun lezzetini arttırmak için suyundan sos hazırladım. Sakızlı muhallebi ve mayhoş dutlarla lezzet patlaması yaşandı.

EKŞİLİ ÇORBA


Her gün yeni bir çorba düşünmek??? Herkesin seveceği bir çorbayı düşünmek ve de pişirmek??? Bugün çorbayı düşünmeyin. Çünkü iftara pişirdiğim, kendi kendine pişen mercimekli, döğmeli, nohutlu bir çorbayı size öneriyorum. Üstelik içi de sebzeli ve bol limon ekşili. Faydalı mı faydalı, şifalı mı şifalı... 

Bu ekşili çorbaya Ramazan'da doyamayacaksınız.

8 Temmuz 2014 Salı

PASTANE POĞAÇASI


Sahur'da sıcacık mis kokulu poğaçalara kim dayanabilir? Hiç kimse!!!! 
Kıyır, kıyır, içi peynirli ve lezzetli.
İftar, sahur, çay sofrası fark etmez, bu poğaçalar tam pastane tadında... Yanında komposto veya limonata ile harika oluyor. 

6 Temmuz 2014 Pazar

SEVİLEN İFTAR MENÜSÜ 12

İftar için misafirlerime hazırladığım yemekler önceden planladığım için oldukça kolay oldu. Bir gün önce şiş börek çorbasının tanelerini hazırladım. İslim kebabı için gerekli eti ve patlıcanları aldım. Portakallı Haşhaşlı Revani'yi de daha lezzetli olduğu için bir akşam önce hazırladım. Yaylamızdan karadutlar gelince de dayanamadım ve içinde bir tür muhallebi bulunan İtalyanların Trifle'ını yaptım. 

KARADUT TRİFLE


Hani sütlü hafif ve meyveli tatlılar öneriliyor ya, trifle tam bu öneriye cevap verir niteliğinde. Yaylamızın karadutlarını savayer bisküvü ve muhallebi ile birleştirdim ve iftar soframda sundum. Tatlı-ekşi tatları sevenler için mükemmel bir seçim oldu.
Bundan önce Şeftalili ve Çilekli trifle tarifleri vermiştim. Uygulama aynı. Çilek veya şeftali yerine karadutu kullanıp trifle'ı yapacaksınız o kadar. Üzerinin jölesi için herhangi bir açık renkli jöle veya tart jölesi kullanabilirsiniz.

Tarif için isimlere TIK TIK TIK...







5 Temmuz 2014 Cumartesi

İSLİM KEBABI - PATLICAN BOHÇASI

Patlıcan öyle lezzetli bir sebze ki neye girse tadı unutulmaz oluyor ve başka bir sebzeye de benzemiyor. Özellikle kızartıldıktan sonra da yemeye doyulmuyor. Bugünkü yemeğimiz et ve patlıcanla bohça yapılan İslim Kebabı. Bohçaların içinde incik eti kullandım. Et köftesi veya parça et ile de yapabilirsiniz. 

4 Temmuz 2014 Cuma

ŞİŞ BÖREK ÇORBASI

Bugünkü çorbamız mantı-çorba arası doyurucu ve yoğurdun lezzetiyle birleşmiş harika bir çorba. (Tabii eğer Hatay'ın tuzlu yoğurduyla yapılırsa bambaşka olur.) Hamurunun yapılışı diğer mantılara benzemiyor; özelliği eskiden evlerimizde olan (bende halen bulunan) kahve değirmeni kapağı ile kesilip yapılması. Eğer eliniz biraz hamur tutuyor ve açıyorsanız bu çorbayı çok kolay hazırlayabilirsiniz. Size pratik bir öneride bulunacağım. Önceden şiş böreklerinizi yapın ve derin dondurucuya atın. Bir kaç gün sonra da çorbanızı hazırlayın.

3 Temmuz 2014 Perşembe

KOLAY ÇITIR BÖREK

İftar böreksiz olmaz. Ani ve acil durumlarda beni kurtaran süper lezzetli, çıtır çıtır, kıtır kıtır ve pratik bir börek yapıyorum. Tarifi de sizlerle paylaşıyorum. 
İster aynı gün yapın, isterseniz önceden hazırlayın ve derin dondurucuda tutun. Size kalmış...

ERİK KOMPOSTOSU

Havanın sıcaklığı ve günlerin uzunluğundan olacak iftar için ilk düşündüğüm soğuk soğuk içecek bir şeyler oluyor. Tazecik katkısız içecekler olmalı tabi ki...Elimin altında bulunan taze mor eriklerden ferahlatıcı komposto pişiriyorum. İçine çubuk tarçın ve karanfil de attıyorum. Tarçın doğal bir şeker düzenleyici biliyorsunuz. Benim kompostom iftara hazır; darısı size olsun.
Kompostonun tadını az şekerli sevdiğimiz için şeker miktarını az kullandım. Siz isteğinize göre yapabilirsiniz.

2 Temmuz 2014 Çarşamba

BEYAZ ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ KUPLAR

Sütlü tatlıların meyveyle birlikteliği tatlının tadını iyice hafifleştiriyor. İftar sonrası sunduğum kuplar çileklerin de lezzetiyle rahatlatıcı ve ferahlatıcı bir tatlı oldu.
Yaz mevsiminde taze çilek, şeftali, vişne, böğürtlen gibi meyveleri muhallebi üzerinde kullanıp kuplarda sunabilirsiniz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...