Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Mart 2012 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ELMA DOLMASI



Zeytinyağlının her çeşidini duydum da, zeytinyağlı elma dolmasını hiç duymamıştım. Erzurum ve Erzincan yörelerinin eski yemeklerinden biri; ben yeni öğrendim. Denedim.


Ekşi yeşil elmayla güzel oluyor. Renk vermesi için kırmızı elmaları da ekledim. Elmasıyla birlikte yeniyor, elmanın mayhoş lezzetiyle zeytinyağlı bütünleşiyor. 




MALZEMELER

  • 6 adet yeşil elma  (granny smith cinsi)
  • 2 adet ekşi kırmızı elma 
  • 1 adet iri soğan  (küçük doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı küçük doğranmış domates
  • 3/4 su bardağı zeytinyağ
  • 1-2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1-2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 2 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 çay bardağı doğranmış taze nane
  • 1 çay bardağı doğranmış maydanoz



YAPILIŞI

  1. Öncelikle zeytinyağlı dolmanın içi yapılır.
  2. Bir tencerede zeytinyağında soğanlar iyice sotelenir. 
  3. Pirinçler eklenip şeffaflaşıncaya kadar ocakta soğanlarla kavurun.
  4. Küçük bir tavada fıstıkları biraz zeytinyağ ile pembeleştirip pirinçlere ekleyin.
  5. Domatesleri ekleyin. 
  6. Biraz kavrulduktan sonra kuş üzümü, nane , maydanoz, baharatları ve limon suyunu ekleyin. 
  7. Üzerine 1 su bardağından 2 parmak eksik sıcak su dökün ve tencerenin ağzı açık şekilde pilavı biraz diri pişirin.
  8. Tencerenin kapağını kapatmadan soğumaya bırakın. Arada karıştırın.
  9. Elmaların tepelerini kapak olacak çekilde kesin. Sert kısımlarını ve biraz içlerini oyacakla oyun.
  10. Elmaları bekletmeden pişen içle doldurun. Kapaklarını kapatın.
  11. Fırın tepsisine dizin. Üzerine 1 bardak su koyup 20-25 dk. 150 C'de pişirin.
  12. Pişerken ara ara elmalardan akan suyu bir tatlı kaşığıyla elmaların üzerine dökün.
  13. Fırından alın. Elmaların sap kısımlarına birer tarçın çubuğu koyup tabağına yerleştirin.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder