Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Haziran 2012 Pazar

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

Genellikle herkes tarafından sevilen zeytinyağlı barbunya bizim evimizde de çok sevilir. Evdekiler kilolarına dikkat ettiği için önceki yıllarda her hafta pişirdiğim zeytinyağlı barbunyayı şimdilerde ayda 1-2 kez pişiriyorum.  
Düdüklü tencerede çabucak pişirdiğim barbunyanın tazesini her zaman tercih ediyorum. Mutfağımızın klasik zeytinyağlısını etin, balığın, tavuğun yanına çok yakıştırıyorum. 

Hatta zaman zaman ılık da yemeyi seviyorum. 
Dilerseniz ılık  yemeyi de deneyin, bence seveceksiniz.


MALZEMELER
  • Yarım kilo ayıklanmış taze barbunya
  • 1-2 adet orta boy havuç  (halka  doğranmış)
  • 1 adet orta boy soğan ( küp doğranmış)
  • 6-8 diş sarımsak
  • 1 adet yeşil biber 
  • 1 küçük kırmızı biber
  • 1/2 su bardağı zeytinyağ
  • 1 adet domates  (küçük doğranmış)
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1-2 kahve kaşığı tuz
  • 1 adet limon
  • Süslemek için bir tutam maydanoz

YAPILIŞI
  1. Barbunyaların  üzerini kapatacak su doldurun. İçine yarım limonu 2-3 parça halinde doğrayıp atın. Birlikte 10-15 dk. mor suyu çıkıncaya kadar kaynatın. Kevgirde süzün, yıkayın. Limon parçalarını içinden atın. 
  2. Düdüklü tencerede zeytinyağda soğanı, sarımsağı ve havucu soteleyin. 
  3. 2-3 dk. sonra yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin, soteleyin. 
  4. Domatesleri ekleyin. Domatesler biraz suyunu verip ezilince barbunyaları aktarın. Şeker ve tuzu ekleyin.
  5. Üzerini örtecek kadar sıcak su dökün. 
  6. Kaynayınca yarım limon suyunu içine dökün. Gerekiyorsa tuz veya şekeri kendi isteğinize göre ayarlayın.
  7. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın. 
  8. Kaynayıp buhar veya ses çıkardıktan sonra orta ateşte 15-20 dk. pişirin. (Barbunyanın cinsine göre pişirme süresi değişebilir. Burada genel, iyi cins barbunya için belirttim.)
  9. Sıcakken buharını alın. Tencerenin kapağını açın. Servis tabağına alın. 
  10. Soğuyuncaya kadar zeytinyağlının üzerini kapak veya streç ile kapatın.
  11. Maydanoz ile süsleyip servis yapın.




7 yorum:

  1. Barbunyayı ben de ılık çok severim. Nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. Damak zevkimiz aynıymış Handancım, Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Canım barbunyaya bayılırım daha doğru
    su zeytinyağlılara bayılırım:)))Elle
    rine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ben de zeytinyağlılara bayılırım.
    Özellikle barbunya olursa.
    Yorumuna çok teşekkürler deryacım.

    YanıtlaSil
  5. Hello, you just left a very beautiful comment on my blog and I want to thank you very much for it!
    I love your blog too; it's very well presented with delicious dishes! Compliments! XO

    YanıtlaSil
  6. Evet ya çıkmış barbunyalar, ben soğuk severim ama, buz gibi, bol limonlu.

    YanıtlaSil
  7. ama bu saatde olacak iş mi? oyyy aklım fikrim burada kalıcak şimdi. ellerine sağlık çok leziz çok :)
    blogumada davetlisin. :)
    mutlu kal :)
    http://habinos.blogspot.com/

    YanıtlaSil