Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Eylül 2012 Cumartesi

DOMATES REÇELİ

Sonbahar geldi. Kış hazırlıkları başladı. Bu arada çeşit çeşit reçeller yapmaya başladım. Kahvaltıda veya tatlı yerine de geçebilen Domates Reçeli, karanfil ile çok hoş aromalı oldu. Reçel çeşitlerini seviyorsanız bu lezzetli reçeli deneyin.


MALZEMELER
  • 1 kg. küçük ve sert Bursa Domatesi 
  • 15-20 adet tane karanfil 
  • 1 kg. şeker
  • 1 kg. su
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Sertleştirmek için:
  • 1 su bardağı sönmemiş kireç
  • 10 su bardağı su

YAPILIŞI
  1. Kireç ve suyu karıştırın. 1 saat kadar bekleyin.  Kireç çökecek su durulacaktır.
  2. Durulan suyu bir kaba boşaltın. 

*  *  *  *  *  *

  1. Domatesleri 2-3 dk. kaynayan sıcak suda bırakın. Sıcak sudan alın, soğuk suya tutun ve kabuklarını soyun. 
  2. Domateslerin sivri uçlarından temiz bir tığ ile çekirdeklerini çıkartın. Rahat çıkabilmesi için hafifçe sıkın. 
  3. Domatesleri hazırladığınız suya ıslayın. Domatesler sertleşinceye kadar yaklaşık 4 saat kadar bekletin. Bu süre kirecin cinsine ve miktarına bağlı olarak eksilip artabilir.
  4. Domatesleri sudan alın ve 2-3 kez iyice yıkayıp süzgece alın.
  5. Her domatese 1 veya 2 adet karanfil saplayın.
  6. Şeker ve suyu kaynatın. 15-20 dk. sonra domatesleri içine atın ve reçeliniz kıvama gelinceye kadar pişirin. 
  7. Kıvam almasına yakın limon tuzunu ekleyin ve 5 dk. daha kaynatıp ocaktan alın.
  8. Reçel tenceresinde iyice soğuduktan sonra gerekiyorsa 1 gün güneşte tutun. Gerekmiyorsa temiz ve kuru bir kavanoza doldurup ağzını sıkıca kapatın. 
  9. Serin bir yerde veya buzdolabında saklayın.  





4 yorum:

  1. pırıl ablacım gerçekten muhteşem bir tarif, bi yerde yemiştim tadını unutamadım, eminim sizin tarifiniz daha güzeldir, sitenizde yayınladığınız tüm tarifleri teker teker yapıyorum hepsi birbirinden güzel, emeğinize sağlık, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşım ellerine sağlık..nefis görünüyor..bu kış reçellerimiz senden...

    YanıtlaSil
  3. Nurselcim, bu tarif Zeynep Teyzem'den. Domates Reçelini çok güzel yapar. Ben de yapmaya çalıştım.
    İlgine teşekkürler.
    Nurşencim hep birlikte yiyeceğiz, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. merhaba arkadaşlar ben domates reçelini çok sevdim bursada yaşıyorum acaba bursada bulabileceğim bir yer var mı?

    YanıtlaSil