Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Aralık 2012 Cumartesi

REVANİ

Kolay, klasik ve lezzetli, yemek ve çay sofralarına yakışan bir tatlı yapmak istiyorsanız, Türk mutfağının klasik tatlılarından revani yapabilirsiniz. 
Osmanlı döneminde Ermenistan ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve adına '' REVANİ '' denilen bir tatlıdır. Ben ülke  fethetmedim ama eminim revaniyi yiyenleri fethettim!!! 
Fetihte bulunmak istiyorsanız, hafif ve lezzetli olan Revani'yi  sofralarınızda bulundurun.


MALZEMELER
  • 4 adet orta boy yumurta
  • 1 rakı bardağı toz şeker
  • 1 rakı bardağı yoğurt
  • 1/2 rakı bardağı sıvı yağ
  • 2 rakı bardağı irmik
  • 2 rakı bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1-2 damla limon suyu
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon veya portakal rendesi
*Rakı bardağı yerine normal 200 cc'lik su bardağı da kullanabilirsiniz.
**Ölçüler bölümünde bardağı görebilirsiniz.

Şurubu:
  • 4,5 rakı bardağı şeker
  • 6 rakı bardağı su
  • 1/2 limon suyu
* Şerbetli sevenler 6,5 bardak şeker - 9 bardak su ile şurubu yapabilir.
  Ben şerbetli tercih ediyorum. İrmikler iyice açılıyor.

YAPILIŞI
  1. Soğuk kullanılacağı için önce şurubu hazırlayın.
  2. Şeker ve suyu ocakta 10 dk. kaynatın. Limon suyunu ekleyip 3 dk. daha kaynatıp ocaktan alın. 
  3. Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile şekeri mikser yardımı ile kabarıp koyulaşıncaya kadar 6-8 dk. kadar çırpın.
  4. Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip çok az karışacak kadar karıştırın.
  5. İrmik, elenmiş un, kabartma tozu, üzerine 1-2 damla limon damlatılmış karbonat, vanilya ve limon rendesini ekleyin, karıştırın.
  6. Yağlanmış ve unlanmış büyük yuvarlak borcama hamuru dökün. İnce seviyorsanız, hamuru büyük dikdörtgen borcama dökün.
  7. 170 C'de ısıtılmış fırında 45 dk. pişirin. 
  8. Şurubu rahat çekmesi için pişen tatlının üzerine bir kaç kez kürdan batırın.
  9. Oda sıcaklığındaki şurubun yarısını tatlının üzerine dökün. Biraz bekledikten sonra kalan şurubu dökün. Soğuduktan sonra üzerinin kurumaması için streç ile kapatın.
  10. En az 12 saat sonra istediğiniz büyüklükte kesin. Tatlı bekledikçe irmikler açılıp lezzetlenecektir.
  11. Üzerini hindistancevizi ile süsleyip servis yapın.

*Revaniyi bir gece önce yapın. Ertesi gün irmikler daha çok açılmış ve şurubu daha iyi çekmiş olur.







17 yorum:

  1. Merhaba, şu anda yüzümde bir gülümseme ile yazıyorum. Tarifinizde kullandığınız bardak çeşidi hoşuma gitti. Neden diye sormayın:))
    Revani, bence mutfağımızın klasikleşmiş tatlılarından. Görünüşü, servisi ve tadı açısından mükemmel ve en önemlisi de kek çırpabilen herkesin yapabileceği bir tatlı.
    Ev sahibinin yüzünü ağartır.
    Sizin Revani'niz de çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık.
    Kolay gelsin...Sevgi ve muhabbetle..

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım,nefis olmus.

    YanıtlaSil
  3. Uzun zamandır canımın çok istediği bir tatlı ama evde buna müsade eden yok malesef herkes rejimde bende doya doya bu muhteşem görüntüye bakayım bari..ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. şerbetini çekmiş ağdalı ağdalı güzel bir tatlı duruyor karşımda can çekmezmi ,eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. Rabiacım revani cidden çok kolay yapılabilen bir tatlı.
    Bardak ölçüsü küçük olması için rakı bardağı kullandım.Gülümseme bu yüzden sanırım:))
    Size de kolay gelsin ve teşekkürler.
    mutfagabuyrun,
    HEDEN,
    FERİDECO,
    kardelen sezgin,
    Ziyaretlerinize ve yorumlarınıza teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Mükemmel bir revani tarifi.. Ellerine sağlık. Ağzım sulandı fotoğrafı görünce resmen :)

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize saglik, harika gozukuyor! Merak ediyorum, acaba siz şambali tatlisinin tarifini de biliyor musunuz? Hani su revaniye cok benzeyen, izmirde bolca yenilen ve sevilen revani benzeri tatli.. bildiniz mi?

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize saglik, harika gozukuyor! Merak ediyorum, acaba siz şambali tatlisinin tarifini de biliyor musunuz? Hani su revaniye cok benzeyen, izmirde bolca yenilen ve sevilen revani benzeri tatli.. bildiniz mi?

    YanıtlaSil
  9. Misketlimonu Hülya Aydoğan,
    Hemen bir dilim gönderiyorum. İlgine teşekkürler.
    thekitchencrashers.com,
    Blogumda Şam Tatlısı tarifim var. Şambali'ye biz şam tatlısı diyoruz. Dilerseniz deneyebilirsiniz. Kesinlikle tutan bir tarif.

    YanıtlaSil
  10. ben de rakı bardağı ölçüsünü çok begendim ve çok sempatik buldum, artık bu tür keyiflerin ağıza alınmadığı günlerde bizim gibi insanların olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Rabia hanımın da aynı şeyi yazmış olmasından çok mutlu oldum, ayrıca tarifi de aldım bu hafta sonu yapacağım. herşey için, özellikle rakı bardağı için teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, revani tarifinizi yaptım.Bana göre çok güzel oldu.Aynı sizinkinin görüntüsünde.Yalnız yiyenler üstünün kuru olduğunu söylediler.Acaba üstü biraz nemlimi kalıyor yoksa şerbetli mi oluyor pek bilemedim.Birde fırından çıkar çıkmaz mı şerbeti dökmemiz lazım.(Kürdanla delikler açtım)Cevap verirseniz sevinirim.
    Sevgiler,
    Şeyda

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Şeyda,
    Revaniyi başarıyla yapmışsın, ellerine sağlık.
    Revaniye şurubunu döküp iyice soğuduktan sonra
    Üzerinin kurumaması için streçle kapatıyorum. Üzerini fazla kızartmazsan üzeri daha yumuşak olur. Eğer şurup miktarı az geldiyse de üzeri kuru kalabilir. Ekleme yapabilirsin. Bana çekinmeden sonucu yazarsan memnun olurum, sevgiler ve İlgine teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. vallaha biz evde rakı içmediğimiz için malün nasıl bir ölçü olduğunu bilemiyorum bunun normal su bardağı ölçüsü nedir.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Leylacım,
    Herhalde rakı bardağı ölçüsünü değiştirmem şart oldu..Bizim evde de içilmiyor ama küçüklüğünden dolayı bir tane bardak bulunuyor. Ölçülendirmek için ölçtüm ve 1 rakı bardağı 1,5 çay bardağına denk geliyor. Yani 1 rakı bardağı yerine 1,5 çay bardağı kullanabilirsin.
    Kolay gelsin sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Pırıl Hn. revaniyi ikinci kez yapınca sonucu yazmayı unutmuşum şerbeti biraz daha arttırdım zaten güzel oluyordu yine güzel oldu.Şimdi sıra şam tatlısında
    Sevgilerle,
    Şeyda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeydacım şerbetini ben de biraz fazla yapıyorum; evdekiler istiyorsa ekliyorum bana kalırsa bol şerbetli daha güzel.
      Ellerine sağlık belli ki çok beceriklisin. Ziyaret edip yorum bıraktığın için teşekkür ederim.

      Sil
  16. Arkadaşlar iyi akşamlar. Rahmetli Annem Rumeli den göç etmiş. Dolayısıyla evde hamur işleri gerçekden çok yer alırdı. Ancak Yugoslavya dan göç eden akrabalarımızın yaptığı (Annem bunu yapamazdı) kuru bir revanileri vardı. Oradan gelirken yanlarında getirirlerdi. Bu revaniyi yerken konuşmamanız gerekir. Genzinize kaçar ama ağızda erir giderdi. Bunu yapmasını bilen varsa yalvarıyorum beni arasın. En azından tarif versin denemek istiyorum. mavi-derinlikler@hotmail.com

    YanıtlaSil