Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Mart 2013 Çarşamba

ÖRDEK DOLMASI



Sohbet ederken nasıl oldu bilmiyorum, konu ördek avına geldi. Ördek, kaz, bıldırcın nerde bulunur? Nasıl avlanır? Sonunda da nasıl pişirilip, yenir? Aslında avlanmaktan hoşlanan Murat maceralarını öyle heyecanlı ve içten anlattı ki, bir an için ördek avına gitmek istedim (tabi bu mümkün değil). Bu sohbetten sonra da bize güzel bir sürprizi oldu. Konuştuğumuz ördek dolmalarını annesi Şenay Abla'ya yaptırarak getirdi. Mis gibi kekik kokulu dolmaları yapmak kolay değil tabii. Nefis lezzetli dolmaları yedikten sonra tarifini aldım. Tarif arşivde dursun, bir gün gelir gerekir, ne olur ne olmaz. Meraklılarına aktarıyorum.

  
MALZEMELER
Verdiğim ölçüler ördek büyüklüğüne göre değişeceği için yaklaşık ölçüdür.
  • 4 adet ördek (Yeşilbaş, Kirik gibi)  
  • 3 su bardağı pirinç
  • 5 adet orta boy soğan
  • 4 yemek kaşığı biber salçası
  • Sıvıyağ
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kekik
  • Tuz

YAPILIŞI
Ördeklerin Temizlenip Hazırlanması:
  1. Ördeklerin üzerine sıcak su dökülür. Biraz bekletilir. Tüyleri rahatlıkla üzerinden alınır. 
  2. Karın kısmı açılır ve temizlenir. Ciğer ve taşlık istenirse içinde kullanmak üzere temizlenir, alınır. 
  3. Ördeklerin tüyleri ateşte ütülür.
  4. Temizlenen ördeklere kimyon, karabiber, kekik ve tuz içine dışına iyice sürülerek avcarlanır. Pişirmeden 12 saat önce yapılırsa iyi olur.
Dolmanın Yapılışı:
  1. İç pilavı için; soğanlar küçük doğranır (çintilir). Yağda sotelenir. 
  2. İsterseniz ciğer ve taşlıkları küçük doğranıp soğanlar sotelendikten sonra eklenip kavrulabilir.
  3. Biber salçası ve pirinç eklenir. Pirinçler seffafaşınca karabiber, tuz ve 1 su bardağı sıcak su eklenir. Pirinçleri diri bir pilav pişirilir. 
  4. Ördekler diri pilav ile doldurulur. Karın kısımları dikilir.
  5. Büyük bir tencerede dolan ördekler yağda kızartılır. Biraz biber salçası eklenir. Ördekler salçalı yağ ile alt üst edilir. 
  6. Ördekler düdüklü tencereye alınır. Yarısına kadar sıcak su dökülür. Biraz tuz atılır.
  7. Kaynadıktan sonra ördeğin cinsine bağlı olarak genellikle 30 dk. kadar ocakta pişirilir.
  8. Ördekler servis tabağına alınır. 
  9. İsterseniz bütün veya pilavın üzerine etler alınarak servis yapılır.





3 yorum:

  1. Ooy zavalli ordecikler :)
    Ama cok da lezzetliler,eti niye boyle farkli bilemem..yedim bir kere evet..
    Zavalli ordecikler :)

    YanıtlaSil
  2. Ördek bulma imkanım yok malesef. Ama çok severim bu tür av hayvanlarının tariflerini okumayı.. Yapanların ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ayyyy babam ava gittiğinde gelirdi ve annem yapardı bir şeyler ama ben yedğimi hatırlamıyorum...biraz da olay olurdu onun temizlenemsi...pişmesi..düdüklüler de yok o zamanlar...ama çok cezbedici görünüyor çok merak ettm..şu an çoookkk açımmmmm ve deeee:)))))))

    YanıtlaSil