Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 Ağustos 2014 Pazartesi

FALAFEL SALATA

Falafel Ortadoğu mutfağının sevilen tatlarındandır. Ana yemek olarak pita ekmeği içinde domates, marul, turp ve çeşitli turşularla birlikte yenir. 
Çay soframda falafeli salata üzerinde sunum yaptım. Ana malzemesi nohut olan falafel salatada tahin sosu ile birbirine çok yakışıyor. Pita ekmeği bulamadığım için kebapçılardaki lavaş ekmeğini fırında kızartarak kullandım. Yaz günlerinde sofranızda farklı tatlar yaratmak için falafel salata ideal bir seçim.


MALZEMELER

Falafel  İçin:
  • 1 büyük kase nohut (300 gr.)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 4-5 yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz 
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 3 çay kaşığı tuz
Kızartmak İçin:
  • Sıvıyağ

Salata İçin:
  • 1 adet aysberg veya kıvırcık marul
  • Bir kaç yaprak akdeniz yeşillikleri
  • 2 adet domates
  • 2 adet salatalık
  • 1 tutam nane
  • İstenirse turp
  • Zeytinyağ, limon, tuz

Tahin Sos:
  • 1 çay bardağı tahin
  • 2 adet limon suyu
  • 1/2 çay bardağı su (gerekirse su eklenebilir)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
Ayrıca,
  • 3 adet Lavaş Ekmeği

YAPILIŞI
  1. Nohutu bir akşam önce suda bekletin. Ertesi gün temiz suda dirice haşlayın. Kabuklarını alın ve makinede irice ezin. Çok ezip macun gibi olmamasına dikkat edin.
  2. Soğan, sarımsak ve maydanozları incecik doğrayın. 
  3. Nohutları soğan, sarımsak, maydanoz, un, kimyon, kırmızı biber, karabiber, tuz ile karıştırın. En son tahini ekleyip karışımın birbiriniz tutmasını sağlayın. Küçük toplar halinde yuvarlayıp üzerine hafifçe bastırın ve bir tepsiye dizin. Buzdolabına kaldırın.
  4. Lavaş ekmeklerini üçgen şeklinde kesin. Fırında kıtır oluncaya kadar kızartın.
  5. Salata için yeşillikleri temizleyip irice doğrayın.
  6. Domates ve salatalıkları da doğrayıp yeşillikler ve biraz limon, zeytinyağı ve tuz ile karıştırıp servis tabağına alın.
  7. Falafel köftelerini buzdolabından alın ve bol yağda iyice kızartın. 
  8. Hazırladığınız salatanın üzerine önce falafelleri serpin. Falafel ve salatanın üzerine de tahin sosunu gezdirin. Salatanın kenarlarına pita ekmeklerini (veya lavaş ekmeklerini) yerleştirip sıcak servis yapın.

*Fazla sosu salatanın yanında servis yapın. 
*Buradaki ölçüden 25-27 adet falafel olur. 








6 yorum:

  1. Çok hoş görünüyor. Salata üzerinde servis etmek harika fikirmiş. Merak ettiğim bir tat falafel. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık Pırılcım,bizim evde de falafel çok seviliyor..Salatasıda nefis olmuş..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel görönüyor, ellerinize sağlık. En kısa zamanda deneyeceğim :)) Tarifi paylaştığınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Tek kelime i,le şahane. Ben çok severim ama şu ara rejim dolayısıyla yerim diye yapmıyorum..Ellerine sağlık masa çok şık..Tarif harika..Mükemmel..

    YanıtlaSil
  5. Falafel benim de çok sevdiğim bir yemek. En kısa zamanda sos ve salatayla denemeli. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil