Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Mayıs 2012 Perşembe

BROWMEL (KREM KARAMELLİ BROWNİE)

Üstü krem karamel altı brownie olan, karamel ve çikolata tadında tatlı -  kek arası bir lezzet. İlk yaparken olur mu? Olmaz mı? endişesiyle birlikte yapılıyor. Korkmayın, sonuçta başarıyorsunuz. Yoğunluk, ağırlık, kaldırma kuvveti derken kimya formülleri bu tarifte de doğru çıkıyor.





MALZEMELER

  • 1 su bardağı toz şeker (karamel için)

Krem İçin:

  • 750 ml. süt
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

Keki İçin:

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3-4 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 paket bitter çikolata (eritip keke karıştırın)
  • 1 su bardağı un ve 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Ortası delikli tabanı düz bir kek kalıbı (Kalıbın sadece kenarlarını yağlayın.)

YAPILIŞI

  1. Karamel için toz şekeri eritin, kenarları köpüklensin, rengi karamele dönsün ama yanmasın.
  2. Kalıbın içine dökün, soğusun.
  3. Krem için sütü biraz ılıtın ve şekeri içinde eritin.
  4. Yumurtaları vanilya ile mikserle çırpın. Süt ile karıştırın ve kalıba dökün.
  5. Kek için yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın, kabarsın ve yoğurt kıvamına gelsin.
  6. Diğer kalan malzemeleri hazırladığınız yumurta+şeker karışımına ekleyip spatul veya ahşap bir kaşıkla karıştırın ve krem için hazırladığınız  süt karışımın üzerine kaşık, kaşık dökün.
  7. Kek karışımını dökünce, sütün içinde karışıyormuş gibi bir hal alır. Ardından kek karışımı süt karışımının üzerine çıkar.
  8. Kalıbınızı daha geniş içi yarıya kadar su dolu bir tepsiye yerleştirin.
  9. 170 C'de yaklaşık 45-50 dk. saat kadar pişirin.
  10. Pişince fırından alın.
  11. Soğuyunca buzdolabına koyun. 8-10 saat bekletin.
  12. Dikkatli bir şekilde tabağa ters çevirip servis yapın.




14 yorum:

  1. ayy süper bişey bu o dilimii uzanıp alasım geldi:))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. Yapmayı çok ama çok istiyorum ama bir türlü cesaret edemedim daha...afiyet olsun size.

    YanıtlaSil
  3. sarımutfak-hande
    Hayatın Tatları
    Çok kolay yapabilirsiniz. Yorumlarınıza çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Çoook güzel, acep yapabilirmiyim?Kalıptan dağılmadan çıkartmak beceri,şahane görünüyor.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. iyiki gelmisim,harika paylasimlarin var,bayildim,nice paylasimlara beraberce,sevgiler hayatim,hersey mukemmel ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  6. Bütün bloglarda var bu tariff...Benimde hep hoşuma gitmiştir ama bir türlü cesaret edip pişiremedim...Lezzetinasıl acaba...Ne dersiniz pişirmeye değer mi? fatoşun mutfak günlüğü

    YanıtlaSil
  7. Krem karamel ve kakaolu kek birarada seversen dene diyorum. Farklı bir lezzeti oluyor. Kesinlikle tarif tutuyor. İstersen dene, sevip sevmeyeceğini denemeden bilemezsin ki.

    YanıtlaSil
  8. merhaba ben bu keki yaptım.Çok güzel oldu.Yalnız biz 2 kişiyiz geride kalanını buzdolabında saklamam mı gerekiyor.Cevap verirseniz sevinirim.
    Bu arada sitenizi ve yaptıklarınızı çok beğeniyorum.Elimden geldiği kadar yapmaya çalışıyorum. selamlar
    Şeyda

    YanıtlaSil
  9. Şeydacım merhabalar, hoşgeldin.
    Önce sorunu cevaplayayım. Browmel üzeri sütlü ve yumurtalı olduğu için buzdolabında üzerini kapatarak muhafaza etsen iyi olur.3-4 gün tazeliğini koruyacağını düşünüyorum. Yine de fazla bekletmeden tüketseniz iyi olur.Siz iki kişi olduğunuz için küçük bir kalıpta ölçüyü azaltarak yapabilirsin.
    Bu arada ziyaretlerine ve tarifleri denemene memnun oldum. Ellerine sağlık. Beğenilerin, ziyaretlerin, yorumların benim için önemli. Sorular ve cevaplar ile daha faydalı olduğuma inanıyorum. Tereddüt etmeden sorularınızı sorabilirsiniz. Tekrar ilgine teşekkür ederim, sevgiler yolluyorum, Pırıl.

    YanıtlaSil
  10. merhaba. bu akşam yarın gelecek misafirlerime yapacağım inşallah. umarım becerebilirim . karamel kısmı kalıba yapışmıyor mu çıkarken onu merak ettim. şekli bozuk olsun istemiyorum çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Sümeyyecim,
      Karamel kısmı rahat çıkması için kalıbın tabanını biraz ocakta tutuyorum. Tabii benim kalıbım metal olduğu için.
      İlk denememde krem karamel kısmı biraz dağılmıştı ama ikincide bir bozulma olmadı.
      Çok güzel yapacağına eminim, kolay gelsin sevgiler,
      Pırıl-Lezzetli Sanatlar

      Sil
  11. Yumurta kokuyor bu kokuyu nasil gecirebilirim

    YanıtlaSil
  12. silikon kalıplada olurmu

    YanıtlaSil