Sonbaharı daha çok hisseder oldum bu günlerde. Sabah erken saatlerde Adana'nın sıcak rutubeti yüzüme daha az vuruyor. Hem sevindim hem de hüzünlendim. Sıcaklar bitiyor ve günler kısalıyor. Ağaçlar yapraklarını döküyor; sebzeler ve meyveler de mevsim gereği değişiyor.
Mevsimin Taze Fasulyeleri yaylamızdan geldi. Tam mevsiminde ve tatları yerindeyken bu kez zeytinyağlısı mutfağımda pişirildi. Fasulyeleri uzun uzun, domatesleri ve soğanları iri parçalar halinde doğradım. Sonbahar domatesleri yemeğe özel bir lezzet verdi. Önümüzdeki aylarda serada üretilenleri bulabiliriz ama her sebzeyi mevsiminde yemeye ve pişirmeye gayret ediyorum.
MALZEMELER
- 1 kg. taze fasulye
- 3 adet orta boy soğan
- 4-5 adet orta boy domates
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 2-3 tatlı kaşığı şeker
- Tuz
YAPILIŞI
- Fasulyeleri ayıklayıp sert kenarlarını alın ve uzun kalacak şekilde 2-3 parçaya kesin.
- Soğanları 2-3 parçaya ayırın. Biberleri uzun parçalar halinde doğrayın.
- Domatesleri irice doğrayın.
- Zeytinyağında soğanları ve biberleri soteleyin.Üzerine domateslerin yarısını ekleyin ve sotelemeye 2-3 dk. daha devam edin.
- Fasulyeleri, domateslerin üzerine dizin.
- En üste kalan domatesleri yayın; tuz ve toz şekeri ekeleyip kısık ateşte fasulyelerin sararması için bekleyin. Fasulyeleri karıştırmayın.
- Fasulyeler solup, suyunu verdikten sonra fasulyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekip fasulyeler yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirin.
- Zeytinyağlı Fasulye soğuyuncaya kadar kapağı kapalı şekilde pişen tenceresinde bırakın.
- Sonra servis yapılacak tabağa ters çevirip sunun.
bayıldım görütüye canım.çok cezbedici.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilPırıl'cım ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler...
YanıtlaSilresme bayıldım. daha dün akşam yemiş olmama rağmen canım çekti. ellerine sağlık:)
YanıtlaSilfasulyelerin sonları artık bitiyorlar.bende bugün kıymalısını yaptım sizinde elinize sağlık
YanıtlaSil