Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Şubat 2013 Pazartesi

PIRASALI TART - PIRASALI KİŞ

Kış sebzelerinden pırasa, tuzlu tart / kiş olarak çay sofralarıma eşlik ediyor. Nefis aromalı olan pırasa peynir ile birleşince dayanılmaz oluyor. Pırasayı sevmeyen çocuklar bile bu tarta bayılıyor.


Hamura lezzet vermesi için 2-3 kaşık mısır unu eklemesi yaptım. Seviyorsanız 2-3 kaşık un yerine mısır unu kullanın; tart hamuru daha lezzetli oluyor. 



















Tutan tarif olması için unu hassas mutfak tartımda tarttım; bilgilerinize...

MALZEMELER
Hamuru:
  • 125 gr. tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Tuz
  • 270-300 gr. un

Tart hamurunuzun daha lezzetli olması için 2-3 yemek kaşığı mısır unu kullanabilirsiniz. 
Hamur ölçüsü 26 cm. lik kelepçeli kalıp içindir.

İçi:
  • 2 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ veya zeytinyağ
  • 1 kg. pırasa
  • 2 adet yumurta
  • 1 kutu krema
  • 1 su bardağı tuzu alınmış salamura beyaz peynir veya köy peyniri 
  • 1-2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. İçini hazırlamak için, soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağında soteleyin.
  2. İnce kıyılmış pırasaları soğanların üzerine ekleyin ve kavurun.
  3. İçine karabiber, kırmızıbiber ve tuz ekleyin; ocaktan alın.
  4. Pırasalı karışım soğuyunca içine yumurta, beyaz peynir ve kremayı ekleyin. 
  5. Kalıbın kenarlarını ve tabanını yağlayın. Kalıbın altına pişirme kağıdı (yağlı kağıt) yerleştirin.
  6. Hamur için olan malzemeleri karıştırın ve merdane ile kalıba taban ve kenar olacak şekilde açın. Kalıba yerleştirin.
  7. Üzerine hazırladığınız pırasalı içi yerleştirin. Hamurun kenarlarını üzerine doğru çekerek şekil verin (fotoğraftaki gibi).
  8. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar 45-50 dk. kadar pişirin ve tabağına yerleştirip sıcak halde servis yapın.







8 yorum:

  1. çok çok lezzetli bir tarif pırıl hanımcım ellerinize sağlık en kısa zamanda deneyeceğim sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Hiç tuzlu tart pişirmedim. Turta yapmışlığım vardır. Sizin tarifinizi denemek isterim. Ellerinize sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. sunum görüntü harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. kesilmiş hali muhteşem gözüküyor.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  5. Pırasaya bayılırım,eminim çok güzel olmuştur.Ellerinize sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
  6. tam mevsimine göre bir kiş olmuş,şekli de çok güzel olmuş.eline sağlık..

    YanıtlaSil
  7. tarifi denedim gercekten bir harika oldu cok tsk.ederim
    yakin zamanda sayfamdada yayinlicam

    YanıtlaSil