Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Şubat 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Çay sofralarımızın değişmez ve benim için olmazsa olmazı zeytinyağlı yaprak sarmasını hepiniz biliyorsunuz. Ufak tefek farklılıklar dışında temelde aynı olan tarifi arşivimde olması için ben de kendi usulümce veriyorum. 



MALZEMELER
  • 750 gr. salamura yaprak
  • 3 su bardağı pirinç
  • 5 adet orta boy soğan
  • 1 adet domates
  • 1 paket dolmalık fıstık (25 gr. Bağdat marka)
  • 1/2 paket kuş üzümü   (20 gr. Bağdat marka) 
  • 1 demet nane
  • 1 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • 1,5 su bardağı zeytinyağ
  • 1,5 çay bardağı sıcak su
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Salamura yapraklarınızın tuzunu almak için 1 gece önce soğuk suda bekletin. Suyunu süzün. Saplarını dikkatlice kesin. Damarlı ve kalın olanları pişireceğiniz tencerenin altına 2 kat yerleştirin. 
  2. İçi hazırlamak için, kuş üzümlerini temizleyip suya ıslayın.
  3. Soğanları küçük doğrayın. 
  4. Zeytinyağında soğanları iyice kavurun. Ayrı küçük bir tavada fıstıkları 1 kaşık zeytinyağ ile pembeleştirin ve soğanların üzerine dökün.
  5. Yıkanmış ve süzülmüş pirinçlerinizi soğanlar ile birlikte iyice şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
  6. Küçük doğranmış domatesi ekleyip kavurmaya devam edin.
  7. Kuş üzümünü sudan alın, nane ve maydanoz ile birlikte ekleyin; yeşillikler soluncaya kadar kavurun
  8. Kuru nane, karabiber, yeni bahar, tarçın, şeker, limon suyunun yarısını ve tuz ekleyip bir karıştırın.
  9. Üzerine 1,5 çay bardağı sıcak su ekleyip tadını kaynayınca zevkinize göre ayarlayın. kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pirinçler diri kalacak şekilde pişirin.
  10. İçi ocaktan alınca kapağı açık şekilde soğumaya bırakın. Kapağını kapatmayın. Aksi halde iç kendi sıcaklığında pişmeye devam edip hamurlaşabilir.
  11. Yapraklarınızı sarın. Tencereye yerleştirin. Üzerini kapatacak şekilde 1 kat yaprak serin. En üste yaprak taşı veya ağırlık yapacak bir tabak yerleştirin.
  12. Üzerine kalan limon suyunu gerekirse biraz tuz ve 1 su bardağı sıcak su koyun. Tadına bakın gerekirse tuz, limon eklemesi yapın.
  13. Yapraklar iyice pişinceye kadar ocakta tutun. Yaprak cinsine göre pişme süresi değişeceği için gerekirse sıcak su eklemesi yapabilirsiniz.
  14. Ocaktan alınca üzerinden yaprak taşı veya tabağı alın ve kapağı kapalı soğumaya bırakın. Üzerinin kararmasını önlemek için üzerine yerleştirdiğiniz yaprakları almayın.
  15. İyice soğuduktan sonra tabağına yerleştirin.
  16. Aralarına ince dilinmiş limon parçaları yerleştirin ve istediğiniz zaman sunun.








9 yorum:

  1. enfes görünüyor baylırımm çerez gibi yerimm :)) ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Yapımı zaman alıyor ama yemesi çok güzel. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. nasıl güzel sarılmış öyle güzel güzel...ellerine sağlık gerçekten gayet iştah açıcı bir görüntüsü var.....

    YanıtlaSil
  4. Sevgili BOŞNAK KIZI , Endless ve HANDE CİGER,
    Değerli görüşlerinize çok teşekkürler.
    Sarması cidden vakit alıyor ama yiyince o emeğe değiyor.

    YanıtlaSil
  5. Kim sevmez ki?ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. ne zamandır saramadım,nasıl severim anlatamam,canım çekti yahu :) eline sağlık..

    YanıtlaSil
  7. harika olmuş,şimdi bizde kızlarla beraber sardık yarın sabah pişecek.ellerine sağlık sofraların baştacı bence.

    YanıtlaSil
  8. zeytinyağlı ayrı bir güzel olur bayıldım :)

    YanıtlaSil
  9. canan,
    anne eli gibi,
    Nazmiye,
    Damla Başer (Kurabiye Atölyesi),
    Hepinizin züyaretine ve görüşlerine teşekkür ederim.
    Sarma pişirecek arkadaşlara kolay gelsin, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil