Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 Mart 2013 Salı

BÖREK ÇORBASI (Adana Usulü)

Bu bahar günlerinde nedense havada fırtına ve soğuk var. ''Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır'', sözü ne kadar doğruymuş. Havalar soğuyunca da Adana'nın çok sevilen börek çorbasını pişirdim. Bu vitaminli, ekşili çorba son soğuklarda soframda kurtarıcı oldu. Çorba sevenlere öneriyorum. 



Sanal ortamda pek çok börek çorbası tarifi var. Yoğurtlu, mercimekli, sumaklı,.... O yüzden Adana usulü olan tarifi veriyorum.

MALZEMELER
Hamuru:
  • 1adet yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz
  • Alabildiği kadar un
İçi:
  • 250 gr. kuzu kıyma
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
  • Tuz
Çorbanın Suyu:
  • 2 parça kemikli et
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
*  *  *  *  *
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı pişmiş nohut
  • 1 kahve fincanı limon suyu
  • Tuz
Üzeri İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber

YAPILIŞI
  1. İçi için, soğanı çok küçük doğrayın (çintin) ve kıymaya baharatlar ile birlikte karıştırın. Hamurun içinde kullanın. 
  2. Hamur için 2 su bardağı unu yoğurma kabına alın. Ortasını açıp, yumurta, su ve tuz atın. Kenarlardan unu azar azar alarak katıca bir hamur yapın. Gerekirse biraz daha un alın. İyice yoğurun. Hamur katı olursa taneler çorbada kolay yumuşamaz ve dağılmaz. Hamurun üzerini kapatıp 20 dk. kadar dinlendirin.
  3. Hamuru oklava yardımı ile açın. Hamuru önce uzun şeritler halinde sonra kareler halinde kesin.
  4. Her bir kareye bir parça kıymalı iç koyun ve bohça gibi katlayın. Hamur bitinceye kadar bu işlemi uygulayın. Hamurları üzerine un serpilmiş tepsiye alın. 
  5. Çorbanın suyu için kemikli et, yeşil biber, domates, tuz ve 4 su bardağı suyu düdüklü tencerede kemikler etlerinden ayrılıncaya kadar pişirin.
  6. Hazırladığınız et suyunu ince süzgeç ile süzün. Etlerini alın. 
  7. Tereyağını tencerde eritin. Üzerine rendelenmiş soğanları ekleyip kavurun. Domatesi ekleyin.
  8. Salçaları ekleyin. Üzerine etsuyunu, tuzu ve gerekirse bir miktar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın. Nohutları ekleyin.
  9. Kaynayan suya hamurları atın. Hamurlar biraz irileşip pişince limon suyunu ekleyin.
  10. Ocaktan almadan üzeri için tereyağını kızdırın. Kurunane ve kırmızı biberi yağın içine atıp bekletmeden çorbanın üzerine dökün. Bir taşım kaynadıktan sonra çorbayı ocaktan alın.
  11. Bekletmeden sıcak halde servis yapın. 

  *Börek çorbasının yanına turp çok yakışır.

  *Tuz, limonsuyu, salça, yağ miktarlarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz.








10 yorum:

  1. elınıze sağlık adananın hangı yemeğe guzel değılkı elınıze sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bizde de bu çorbaya "Börek çorbası" değil, "Yüksük çorbası" derler. Ama adı ne olursa olsun, lezzeti hep şahanedir.
    Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor. :)
    EG

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık çok güzel bir çorba olmuş,nefis ,sevgiler:))

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık, çorba nefis görünüyor.
    Açıkçası içinde böyle mantı ya da hamur parçaları olan çorbaları çok seviyorum.
    Hem göze hitap ediyor, hemde çok doyurucu oluyor.

    YanıtlaSil
  5. manti corbasina benzettim bunu cok güzel olmus ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  6. selma tamer, Adsız, sekermutfağımız , Muhterem'le Afiyetle ,PaSaSofraM,
    Hamur çorbaları lezzetli ve doyurucu oluyor adı ne olursa olsun hepsi sevilen çorbalar .
    Sayın adsız, bizde yüksük çorbası, hamuru yüzük ile kesilip, çorba içinde minik et köfteleri olan çorbadır. Memleketimizin ne çok çorba, yemek çeşidi var değil mi? Adları değişebilir ama sonuçta hepsi bizim kültürümüzü yansıtıyor.
    Hepinizin ilgili yorumlarına ve zarif ziyaretlerine teşekkür ederim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Şahaneeee ve çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım.Çok iştah açıcı gözüküyor.

    YanıtlaSil
  9. Büyük ihtimalle Yüksük çorbasının orjinal hali de sizin tarif ettiğiniz şekildedir. Ama zannımca, zamanla "tembellikten", bizim oralarda hali hazırda mantı açmışken, bir kısmı da Yüksük çorbası gibi pişirilip afiyetle yenilmeye başlanmış. :)
    Ama dediğim gibi, her halukarda çok çok lezzetlidir, ve evet, turp ile enfes bir ikili olurlar. :)
    EG

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir çorba olmuş. Ben de bir kere pişirmiştim galiba bir misafir sofrası için. Mantılarını hazır almıştım :))
    Hatırlattığınız için teşekkürler. Bu geri gelen soğuk havalar için harika olur. Sevgiler...

    YanıtlaSil