Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Ağustos 2013 Çarşamba

TAHİNLİ EKMEK - TAHİNLİ ÇÖREK



Tahin hamur işlerine çok yakışıyor. Tahini tatlı-tuzlu her hamur işine ekliyorum. Biliyorsunuz tahinli açma böreğini Ramazan ayında yapmıştım. Şimdi de tahin tatlanıyor. Tatlı ekmek-çörek şeklinde kahvaltıda ve akşamüstü çayımızın yanında yer alıyor.



MALZEMELER
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket instant maya (Dr. Oetker) veya yaş maya
  • Alabildiği kadar un (yaklaşık 1/2 kg. un)

Tahinli Ara Sos:
  • 1,5 su bardağı tahin
  • 1,5 su bardağı şeker

YAPILIŞI
  1. Hamuru mayalamak için daha önce ayrıntılı yazdığım sodalı mayalı poğaça tarifindeki basamakları uygulayın.
  2. Kısaca şöyle; su ve sütü ılıtın. İçine maya, 1 kaşık şeker, 1 kaşık unu karıştırın. Üzerini kapatıp köpürmesini bekleyin. Maya köpürüp kabarınca kalan malzemeleri ekleyin. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur oluşturun. Katı olmamasına dikkat edin. 1 kaşık zeytinyağı ile elinizi hamurdan kurtarabilirsiniz. İyice yoğurmayı unutmayın. Tekrar mayalanması kabarması için üzerini kapatıp ılık bir yerde bekletin.  
  3. Sosu için, tahin ve şekeri iyice karıştırın. 
  4. Hamuru 2'ye ayırın. Bir parçasını alıp elinizle temiz tezgah üzerinde 40-45 cm. çapında ince olacak şekilde açın. Hazırladığınız sosun yarısını her yerine bolca sürün. Hamurun ortasını delin ve kenarlara doğru genişleterek rulo halinde sararak ince bir halka oluşturun. Halkanın bir kenarından bir parça hamur alıp iyice çevirin. Tahinli kısımları yukarı gelmesine dikkat edin. Rulo halinde yağlanmış tepsiye yerleştirin. Hamur bitinceye kadar bu işlemi uygulayın.
  5. 15 dk. tepside mayalanmasını bekleyin. 180 C'de ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirin. 






  

3 yorum:

  1. PIRILCIM ELLERİNE SAĞLIK,BU ÇÖREK ÇOK GÜZEL OLUYOR..bİZİM EVDE HER YAPILDIĞINDA KAPANIN ELİNDE KALIYOR..AFİYETLER OLSUN.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  2. ellerınıze sağlık...sevgıler

    YanıtlaSil
  3. şeklini çok anlamadım görselini atabilirmisiniz

    YanıtlaSil