Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Mayıs 2012 Cuma

SODALI MAYALI POĞAÇA

Mayalı poğaçayı yoğurmakta biraz zorlansam da yapmasını da yemesini de severim. O mayanın kabarması, köpüklenmesi, ardırdan hamurun kabarması sanki etrafta bir tatlı cadı var da burnunu oynatıp hamuru kabartıveriyor hissi uyandırır bende. Hamura şekil verip fırında pişerken çıkan kokular mayalı poğaçayı daha da dayanılmaz yapıyor.


Her yapışımda un ölçüsü göz kararı, el yordamı oluyordu. Bu kez dijital mutfak tartımla unu tarttım ve gramı gramına yazdım. Kahve fincanı ölçüsü, kaşık ölçüsü ve unun cinsi etkilemezse kesinlikle yapabileceksiniz.  


 Bu kez sodalı denediğim poğaçalar yiyenlerden tam not aldı. 




MALZEMELER
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 şişe soda (oda sıcaklığında)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 75 gr. tereyağ veya margarin (eritilmiş)
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant kuru maya ( Dr. Oetker)
  • 1 kg. un ( biraz az veya fazla olabilir)

Üzerine sürmek için:
  • 1 yumurta sarısı
  • Susam ve çörekotu

İçi:
  • 400 gr. beyaz peynir (karlıdağ marka, groseriden aldım.)
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 yumurta akı


YAPILIŞI
  1. 1 bardak süt ılıtılır. Süte serçe parmağınızı batırdığınızda 11' e kadar rahat sayabiliyor 11 'den sonra parmağınız yanmaya başlıyorsa olmuş demektir. 
  2. Sütü daha büyük bir bardağa alıp 1 tatlı kaşığı un, 1yemek kaşığı şeker ve  instand maya süte karıştırılır. Bardağın ağzı küçük bir tabakla kapatıp mayalanması için bir kenara bırakın. 5-8 dk. sonra karışım iyice köpüklenir. Köpüklenme olmazsa veya az köpüklenirse olmamış demektir. 
  3. Hamur için olan diğer malzemeleri ve mayalı sütü genişce bir hamur kabında karıştırın. Ununu yavaş yavaş önce iyice karıştırarak, sonra da yoğurarak ekleyin. Hamur elinize yapışmayan yumuşacık bir kıvamda olmalı.
  4. İyice yoğurun ve hamurun mayalanması için üzerini kapatıp ılık bir yere bırakın. 
  5. Eğer dikkat edebilirseniz mayalanmanın hızlanması için benim uyguladığım bir yöntem var.
  6. Mayalanmanın uzamaması için fırını 50 - 60 C dereceye getirip hamuru da sofra beziyle iyice sarıp fırında bekletiyorum.Bezin fırının ısıtıcısına değmemesine özen gösterin ve yanmamasına dikkat edin. 
  7. 40 - 50 dk. sonra hamur mayalanmış olur. 
  8. Avuç içinize bir parça hamuru alın; elinizle açıp peynirli içi koyun ve kapatın.
  9. Yağlanmış tepsiye yerleştirin. 15 - 20 dk. tepside bekletin. 
  10. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam , çörekotu ekeleyin. 
  11. 180 C'de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 

İçinin Yapılışı:
  1. Beyaz peyniri çatalla iyice ezin.
  2. Yumurta akıyla karıştırın.
  3. Maydanozları incecik doğrayın.
  4. Hepsini karıştırın ve poğaçada kullanın.



3 yorum:

  1. Ellerine saglik, enfes gorunuyorlar, benimde en dayanamadigim seylerden biridir mayali pogaca :)))

    YanıtlaSil
  2. Ben de dayanamıyorum ki !!! Teşekkürler ...

    YanıtlaSil
  3. yemezsin için gider yersin kilomu aldım diye pişman olursun ama arada bu kaçamaklarda fena değil ellerinize sağlık nefis

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...