Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Ocak 2014 Perşembe

HAŞHAŞLI POĞAÇA



Mutfakta değişik tatları denemeye meraklı olunca çevremizden de farklı lezzet hediyeleri geliyor. Bunlardan biri geçenlerde Afyon'dan gelen krema kıvamında haşhaş ezmesi oldu. Haşhaş ezmesi daha çok İç anadolu'da kullanılıyor. Birkaç kez Ankara'da haşhaş ezmeli lokum denilen bir çeşit katmer gibi ekmek yemiştim ve sevmiştim. Adana'da bu
lezzete pek alışık değiliz açıkcası ama elime haşhaş ezmesi geçince bana da kendimce uygulaması kaldı. Mayalı, haşhaş ezmeli, tereyağlı katmer gibi poğaçalar yaptım. Siz de haşhaş ezmesi bulursanız denemelisiniz.




MALZEMELER
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un
*****
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
*****
  • 4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
YAPILIŞI
  1. Mayayı ılık süt içinde 1 kaşık şeker ve 1 kaşık un ile karıştırın. Üzerini kapatıp kabarmasını bekleyin.
  2. Maya kabarınca su, sıvıyağ, tuz, yumurta ekleyin; iyice karıştırın. Sonra unu azar azar ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın ve hamuru üzeri düzelinceye kadar yoğurun.
  3. Hamurun üzerini kapatıp sofra bezi ile sarın ve ılık bir yerde kabarıncaya kadar bekletin. Bu işlem için mayalı sodalı poğaça tarifine bakabilirsiniz.
  4. Haşhaş ezmesini zeytinyağı veya sıvıyağ ile karıştırın. Tereyağını eritin.
  5. Hamur mayalanınca 6-7 bezeye ayırın. Herbirini elinizi tereyağına batırarak dikdörtgen açın, ikiye katlayın, tereyağ sürüp tekrar katlayın. Sonra tekrar tereyağına elinizi batırıp açın. Üzerine 1-2 kaşık haşhaş ezmesi sürün. Rulo halinde kıvırın. Poğaça şekli verin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  6. Tepside 15-20 dk. mayalanınca 180 C'de önceden ısıtımış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
* Verilen ölçü 20-22 adet poğaça içindir.















9 yorum:

  1. Pırıl'cım ellerine sağlık bayılırım haşhaşlı lezzetlere sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Haşhaşın hamurişlerine verdiği lezzete bayılıyorum. Çok nefis görünüyorlar, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülyacım bizim evde tuzlu poğaçalar çok sevilir.
      Teşekkürler ve sevgiler...

      Sil
  3. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com.tr/ canım elllerıne sglık...sevgılerımı bırakıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Pınarcım; ben de ziyarete geliyorum...

      Sil
  4. haşhaşı çok severim nefis olmuş canım eline sağlık

    YanıtlaSil
  5. Bende haşhaş bulunca yapayım çok güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık canım. Sevgiler..

    YanıtlaSil