Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Eylül 2012 Cuma

KIYMALI ACEBEK (BÖRÜLCE)

Sebze yemekleri her mevsim vazgeçilmez tercihimdir. Bu sıralar pazarda yemyeşil acebekleri (börülceleri) görünce kıymalısını pişirmek istedim. Kıymalı Börülce'nin yanına Pirinç Pilavı çok yakışır. Sağlıklı beslenelim istiyorsanız Bulgur Pilavı pişirebilirsiniz. Ben bu kez Pirinç Pilavı ve Kaşık Salata tercih ettim. 


Fasulye ailesinden olan börülce Adana'da acebek olarak bilinir.

MALZEMELER
  • 300 gr. yağsız kıyma
  • 1 kg. börülce (acebek)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 4 adet orta boy domates
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Börülceleri yıkayın, kılçıklarını temizleyin ve 5-6 cm. olacak şekilde doğrayın.
  2. Soğanları küçük küp şeklinde doğrayın.
  3. Kıymayı, yemeği pişireceğiniz tencerede 1 kahve fincanı su ve bir miktar tuz ile devamlı karıştırarak kısık ateşte kavurun.
  4. Kıyma önce suyunu verecek sonra suyunu çekecektir.
  5. Suyunu çeker çekmez yağını ekleyin ve 1-2 dk. kavurun. 
  6. Soğanı ekleyin, soteleyin; soğan biraz solunca kırmızı ve yeşil biberleri ekleyip sotelemeye devam edin.
  7. Biber ve domates salçalarını ekleyip yağda ezin. 
  8. Küçük küp şeklinde doğranmış domatesleri ekleyin. 1-2 dk. sonra da yeşil börülceleri ekleyip iyice karıştırın. Tuzunu ekleyin.
  9. Börülcelerin solması için yemeği önce kısık ateşte tutun. Börülceler sararıp solunca üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağı kısın.
  10. Gerekirse börülcelerin pişmesi için sıcak su eklemesi yapın. 
  11. Börülceler pişinceye kadar yemeği ocakta tutun. 
  12. Piştikten sonra üzerine karabiber serpin.
  13. 15 dk. dinlendirdkten sonra servis edin.






4 yorum:

  1. çok severim ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. nefis görünüyor genelde zeytinyağlı yapardık ama kıymalıda pek güzel olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. bayılırım börülceye,ellerine sağlık nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  4. Börülcenin salatasını yaparım ve çok severiz yemek olarak hiç denemedim eminim lezzetli olmuştur.Ellerine sağlık arkadaşım.Sevgiler

    YanıtlaSil