30 Mayıs 2012 Çarşamba

SARIMSAKLI KÖFTE

Aile büyüklerini ağırlayacağım. Beni bir telaş aldı. Neden mi? Büyüklerin herbiri bir gurme. Büyük yengem, teyzelerim her yemeği usulüne uygun mükemmel yaparlar. Onlara hangi pastayı, böreği yapacağım????? Neyse annem sağolsun; canım annem çok yardımcı oldu ve Adana'nın geleneksel tatlarından sarımsaklı köfteyi yaptı. Her bir köfteyi milimetrik yuvarlamış ve parmak basmış. Köfteleri görünce olamaaaz dedim.
Ellerine sağlık anneciğim!!!
Sosunu ben hazırladım ama yine annemin kontrolünde tadı ayarlandı. 
Annem de resmen gurmelerin gurmesi. 











Benim ailem için yemeklere lezzet veren baharatlar, salçalar çok önemli. Hazır baharat kullanılmaz.
Karabiber tane alınır, yıkanır, kurutulur, kavanozda saklanır ve taze çekilir. Kimyon kesinlikle tane alınır. Yıkanır, kurutulur, kavanozda saklanır. Tavada ocak üstünde biraz kavrulur, rengi hafif döner. Soğutulur ve değirmende çekilir. Bu şekilde hazırlanan kimyonun aroması köfteleri, çorbaları bir başka lezzetli yapar.
Hatırlıyorum da küçükken zaman zaman elime el değirmeni verirler, karabiber, kimyon çekerdim. Hemen yorulur değirmeni başkasına verirdim. Şimdi artık baharat makineleri var. Düğmeye bir basınca taneler un gibi oluyor. 
Sarımsaklı köftenin kimyonu, karabiberi anlattığım gibi hazırlanmıştır. Lezzet farkı arayanlar bir denesin diyorum.

MALZEMELER
  • 500 gr. ince köftelik bulgur (bulabilirseniz koyu renk Karakılçık cinsi)
  • 2-3 yemek kaşığı ıslanmış pul biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Bulguru ıslatacak kadar ve yoğurmak için su
  • 1-2 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 1 adet yumurta
  • Kıvama göre 4-5 avuç un
  • Haşlamak için 5-6 adet limon tuzu

Sosu:

  • 2 orta boy soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 1 bağ yeşil soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3-4 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı ıslanmış pul biber
  • 1 kaşık acı pul biber (isteğinize göre tadını ayarlayın)
  • 1-2 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1,5 su bardağı zeytinyağ (isteğinize göre azaltın veya fazlalaştırın)
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 bağ maydanoz
  • 1 bağ nane

YAPILIŞI

  1. Yumurta ve un dışındakiler iyice karıştırılır üzeri kapatılır ve bulgurun şişmesi için  15- 20 dk. kadar  bekletilir.
  2. Bulgur şişince elin alabildiği kadar su eklenerek yavaş yavaş yoğurulmaya başlanır. Bulgurun kaynaşması sağlanır.
  3. Yumurta eklenir. Karıştırdıktan sonra un eklenir. Elle su ve un alınır yoğurulur ve hamur yapılır.
  4. El suya batırılarak ıslatılır. Hamurdan nohut büyüklüğünde yuvarlaklar yapılır ve üzerine parmak ucu basılır. 
  5. Tepsi su ile ıslatılır ve yapılan hamur köfteler üzerine dizilir. Köfteler üst üste gelebilir. Yapışabilir, haşlanırken birbirinden ayrılırlar.
  6. Hazırlanan hamur köfteler haşlanıncaya kadar buzdolabında tutulur.
  7. Suyu kaynatın içine limon tuzu atılır. Bir kaç taşım daha kaynatılır ve köfteleri suya rahat salabilmek için üzerine bir kaç kepçe kaynayan sudan dökün. Köfteler su yardımıyla tencereye döküleceklerdir.
  8. Köfteler suyun üzerine çıkınca pişmiş demektir. Yine de pişip pişmediğini anlamak için tadın.
  9. Köfteler süzgeçte süzülür ve soğumadan sosunun içine alınır, karıştırılır ve genişce bir tabağa alınır.
  10. Üzerine  doğranmış maydanoz ve nane serpip domates, salatalık ve turşu ile servis yapılır.

Sosunun Yapılışı:

  1. Soğan incecik halkalar halinde doğranır. (İsterseniz incecik çintin).
  2. Yağda soğanı iyice soldurulur.
  3. Küçük doğranmış taze soğanın beyazı, doğranmış yeşil ve kırmızı biberler eklenir; yağda soldurulur.
  4. Domatesleri soyulur ve küçük doğranır. Soldurulan soğanlara eklenir; domatesler soğan ve biberlerle kaynaştırılır. Yeşil soğanın yeşilleri de eklenir.
  5. Salçalar ve pul biberler eklenir. (miktarı ekleyip azaltabilirsiniz)
  6. Sosa, dövülmüş veya sıkılmış sarımsaklar eklenir.
  7. Sarımsaklar biraz pişince limonsuyu, nar ekşisi, karabiber ve tuzu ayarlanır.
  8. Köfteler haşlanır ve süzülür. Sıcakken sosa karıştırılır. 
  9. Servisten bir kaç saat önce hazırlanabilir ve genişce bir tencerede tutulabilir.
  10. Servisten önce ısıtıp tabağına yerleştirebilirsiniz.





29 Mayıs 2012 Salı

ISPANAKLI RULO

Değişik, lezzetli ve görünümü hayranlık yaratacak tarifleri bulduğumda bunları yapmak için uygun zamanı yaratmaya çalışırım. Blog arkadaşım pelinchef.' te gördüğüm bu ıspanaklı ruloyu bir yemek davetim için yaptım. İçine sürmek için yoğurda kendimce lezzetler de ekledim. Görünümünden olacak ki herkes önce somon zannetti; sonra içinde neler olduğunu duyunca çok şaşırdılar ve zevkle ruloları yediler.



   İsterseniz yoğurda farklı lezzetler de ekleyip yapabilirsiniz.





MALZEMELER
  • 400 gram ıspanak
  • 3 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
İçine sürmek için:
  • 400 gr. süzme yoğurt
  • 200 gr. krem peynir
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 4-5 adet közlenmiş veya haşlanmış kırmızıbiber 


YAPILIŞI
  1. Soğanı küçük doğrayın ve sıvıyağda kavurun.
  2. Ispanakları iri doğrayın ve suda haşlayın. Suyunu iyice sıkın. Soğuyunca rondodan geçirin.
  3. Ispanaklara yumurta sarıları, tuz, karabiber, soğanı karıştırın. En son unu karıştırın.
  4. Yumurta aklarını mikser yardımıyla bir fiske tuz ile iyice çırpın kar gibi olsun.
  5. Ispanak karışımı ve yumurta aklarını yavaş yavaş karıştırın. Yumurta aklarının sönmemesine dikkat edin.
  6. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımı yayın. Üzerini bıçak ile düzeltin.
  7. 180 C'de ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirin.
  8. Piştikten 1-2 dk. sonra kağıdıyla birlikte rulo yapın. 5 dk. bekleyin.
  9. İçi için olan malzemeleri kırmızıbiber dışındakileri karıştırın.
  10. Roluyu açıp içine sürün. Üzerine de kırmızı biberleri tek kat halinde kesmeden yerleştirin.
  11. Ruloyu kağıdı olmadan sarın ve buzdolabında bekletin.
  12. İyice soğuyunca dilimler halinde kesin ve servis yapın.




27 Mayıs 2012 Pazar

ÇİKOLATALI ŞARLOT

Yaz günlerinde soğuk,soğuk ferahlatıcı ve lezzetli pasta tadında hafif bir tatlı. Üstelik çikolata ve krokan birlikteliği benim için dayanılmaz oluyor. Yapması çok kolay; hiç vakit almıyor. Dahası önceden hazırlayın ve derin dondurucuda saklayın. Misafirleriniz geldiğinde veya canınız çektiğinde çıkarın. Üzerinde çikolata sosu ile birlikte zevkle yiyin.





MALZEMELER
  • 4 adet yumurta beyazı
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1 rakı bardağı soğuk süt
  • 1 paket kakaolu bisküvi (Eti Kakaolu,150 gr.)
  • 200 gr. tuzsuz badem
  • 200 gr. tuzsuz fındık
  • 3-4 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 paket bitter çikolata (herbiri 80 gr.)
  • 2 tatlı kaşığı Mozart Chocolate Cream Gold (çikolata likörü)
Üzeri için:
  • 1 paket çikolata sosu (Dr. Oetker marka)

YAPILIŞI
  1. Badem, fındık ve toz şekeri ocakta kısık ateşte karıştırın. Şeker eriyip karamel olup fındık ve bademleri yapıştırınca ocaktan alın. Hazırladığınız krokanı yağlı kağıdın üzerine dökün. Kaşıkla üzerini düzeltin. Soğuyunca iri parçalar halinde kırın. Kullanmak üzere bir kenarda bekletin.
  2. Bisküvileri elinizle 3-4 iri parçalar halinde kırın.
  3. Yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile mikserle iyice çırpın. Kar gibi olsun.
  4. Krem şantiyi soğuk süt ile çırpın.
  5. Yumurta sarılarını ve vanilyayı mikserle iyice çırpın.
  6. Çikolataları benmari usulü eritin. Yumurta sarılarıyla karıştırın.
  7. Çikolatalı karışımı önce hazırladığınız krem şantiyle, sonra da çırpılan yumurta aklarıyla karıştırın.
  8. Kırdığınız bisküvileri ve krokanları da karışıma ekleyip karıştırın.
  9. Streçle kapladığınız bir pasta kalıbına veya derin bir kaseye dökün.
  10. Derin dondurucuda en az 8 saat bekletin.
  11. Servisten önce üzerindeki tarife göre çikolata sosu hazırlayın; soğuyunca birazını şarlotun üzerine dökün.
  12. Kalanını da bir soslukta şarlot ile birlikte servis yapın.

                      * Şarlotu Jöleli Çilekli Pasta için kullandığım kalıpla yaptım.
                      * Şarlotu kalıptan rahatlıkla çıkarabiliyorsunuz.
                 





26 Mayıs 2012 Cumartesi

SEBZELİ OMLET

Pazar günleri aile bireyleri bir arada olunca kahvaltılar daha özenli ve çeşitli oluyor. Yumurta kahvaltıların demirbaşı niteliğinde olunca şöyle sağlıklı, lezzetli ve doyurucu bir omlet yapmak  benim için kaçınılmaz oldu. İçinde peynir, süt, yeşil biber, domates mevcut. İsterseniz içine jambon, salam...vb. lezzetler de ekleyebilirsiniz. Sizin yaratıcılığınıza ve tercihinize bırakıyorum.


MALZEMELER
  • 6 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 orta boy domates
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • İstenilen miktarda tuz
  • Bir tutam maydanoz

YAPILIŞI

  1. Yumurtaları derin bir kasede tuz ve sütü ekleyip çatal ile çırpın.
  2. Domates ve yeşil biberleri küçük doğrayın. 
  3. Geniş bir döküm veya teflon tavada tereyağını eritin. Üzerine çırptığınız yumurtaları dökün.
  4. Yumurtalar tavanın tabanında biraz kabuk tutunca kaşar peynirini, yeşil biberleri ve domatesleri üzerine serpiştirin. Dikkat edin, malzemeler yumurtanın dışına taşmasın.
  5. Yumurtaların altı iyice kızarıncaya kadar orta ateşte ocakta tutun.
  6. Yumurtaların altı iyice kızarıp üzeri de katılaşınca olmuş demektir.
  7. Bir spatula veya mala yardımıyla omleti ikiye katlayın ve servis tabağına yerleştirin.
  8. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.






25 Mayıs 2012 Cuma

REGAİP KANDİLİ VE CUMA GÜNÜ

Dün başlayan Regaip Kandilimiz mübarek olsun. Yapılan dualar kabul olsun. Bu cuma gününde de kandillerle Ramazan ayını karşılıyor ve ruhen Ramazan ayına hazırlanıyoruz.
Dilerim hayırlara vesile olsun.




 Kandilleri ibadet yaparak değerlendirelim.

1. Kur'an-ı Kerim okuyarak, 
2. Peygamberimiz ( a.s.m)'ın mübarek duası olan Cevşen-ül Kebiri okuyarak, 
3. Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet ederek,
4. Allah rızası için namaz kılarak, 
5. Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yaparak, 
6. Günahlarımızın bağışlanması için Allah'tan af dileyerek, 
7. Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okuyarak, 
8. Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua ederek, 
9. Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirerek, 
10. Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşerek, 
11. Dargın ve küskünleri barıştırarak, değerlendirebiliriz.








24 Mayıs 2012 Perşembe

TAHİNLİ KARNIBAHAR

Bir kaç yıl önce derneğimizin üyelerinin denenmiş ve sevilen tariflerini bir yemek kitabında toplamıştık. İçinden denediklerimi sizlerle paylaşıyorum. 
Hem meze, hem de salata arası bir lezzet. Dahası kalorisi de fazla değil. Karnıbaharı haşlayın ve sosuna bulayın. bütün yapacağınız bu kadar. 

Kolay, lezzetli ve görünümü çok şık !!!



MALZEMELER
  • 1 adet tüm karnıbahar
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1/2 su bardağı tahin
  • 1/2 su bardağı limon suyu
  • 1 diş sarımsak
  • Kimyon
  • Tuz 
  • Biraz su (kıvam için)

Süslemek için:
  • Yeşillikler
  • Toz kırmızıbiber 
  • Sumak   

YAPILIŞI
  1. Karnıbaharı bütün olarak biraz diri haşlayın.
  2. Tahin, yoğurt, limon suyu, sarımsak, tuz, kimyonu karıştırın. 
  3. Kıvamı çok katı olursa biraz su ekleyin. 
  4. Yeşillikleri tabağa yerleştirin.
  5. Üzerine karnıbaharı koyun. 
  6. Sosu karnıbaharın üzerine dökün.
  7. Çeşitli baharatlarla üzerini süsleyin.  




22 Mayıs 2012 Salı

ÇİKOLATALI MAKARONLAR

Makaron serüvenimi artık biliyorsunuz. Bugün makaronlar çikolatayla doldu. Hem çikolata, hem de makaron birarada nefis bir lezzet. 




MALZEMELER
  • 80 gr. yumurta beyazı
  • 160 gr. toz şeker
  • 130 gr. toz badem
  • 40 gr. pudra şekeri
  • 20 gr. kakao
İsterseniz üzerine elemek için :
  • 2 tatlı kaşığı kakao 

YAPILIŞI
  1. Çikolatalı ganajı yapın ve buzdolabına kaldırın.
  2. Yumurta beyazı ve toz şekeri mikserle 10 dk. çırpılır.
  3. Toz badem, kakao ve pudra şekeri ayrı bir kapta harmanlanır, 3 kez elenir; yani bademlerin hava alması sağlanır.
  4. Mikserde çırpılan karışım ve bademli karışım spatula ile karıştırılır. Karıştırırken yumurta beyazının sönmemesi için aynı yönde karıştırılır. Karışımın karışması yeterlidir. Fazla karıştırmayın.
  5. Yapılan karışım ucuna düz duy takılmış sıkma torbası yardımıyla iki kat yağlı kağıt veya slikon mat serilmiş fırın tepsisine çapı 2-2.5 cm daireler olacak şekilde sıkılır.
  6. Makaronların havasının gitmesi için tepsi bir kaç kez tezgaha vurulur. Yaklaşık bir saat kadar üzerinin kabuk tutması için bekletilir.
  7. Önceden ısıtılmış 125 C dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika kadar pişirilir.
  8. Her bir tepsi fırının orta rafına konmalı, her seferde tek tepsi pişirilmelidir.
  9. Makaron çok hassas ve rutubetten etkilendiği için kuru havalarda yapmayı tercih edin.
  10. Makaronları pişince eşleştirin ve arasına çikolatalı ganajı sürün. Buzdolabında saklayın.


Dolgusu:
  • 1/2 paket bitter çikolata  (40 gr.)
  • 1/2 paket sütlü çikolata  (40 gr.)
  • 100 gr. krema
Dolgunun Yapılışı:
  1. Kremayı ısıtın.
  2. Bıçakla ince kestiğiniz çikolataları içine atın ve çikolatalar eriyinceye kadar devamlı karıştırarak kısık ateşte tutun. Buzdolabında soğumaya bırakın. 





    20 Mayıs 2012 Pazar

    JÖLELİ ÇİLEKLİ PASTA


    Bu sıralar mevsim gereği evimizde çilek bolluğu var. Kim markete pazara gitse eve çilekle dönüyor. Bu çileklere yakışacak güzel bir kalıbım da var. Hem buzdolabında hem de derin dondurucuda rahatlıkla tutabileceğim cinsten bir kalıp. Evdeki malzemelere bakıyorum; çilekli jölem, çilekli pudingim de var. Hepsini karıştırıp gençlik bayramına hazır bir pastam olsun istiyorum. Kendimce karıştırdım. Sıcak günlerde ferahlatacak çabucak oluveren bu pastayı vakit kaybetmeden yapabilirsiniz.





     Kalıbın kullanımı çok pratik. Pastayı çıkarırken hiç zorlanmadım.







    MALZEMELER

    • 1 kutu Dr.Oetker Jel Çilek aromalı
    • 1 paket çilekli puding
    • 3 su bardağı süt
    • 2 tatlı kaşığı toz jelatin
    • 3 yemek kaşığı sıcak su
    • 10 parça savayer bisküvi 
    • 1 portakal suyu
    • 1 çay bardağı süt
    • 1 yemek kaşığı şeker
    • 15-20 adet iri çilek

    YAPILIŞI

    1. 1 kutu jeli 2,5 su bardağı sıcak su ile karıştırın ve kalıba boşaltın. Buzdolabında 8-10 dk. bekletin.
    2. Çilekleri boyuna 4'e kesip jelin içine yerleştirin. Buzdolabına yerleştirin.
    3. Çilekli pudingi 3 su bardağı sütle pişirin. Toz jeletini 3 yemek kaşığı sıcak su ile eritin ve pudinge karıştırın. Puding ılıyınca jelin üzerine dökün. 
    4. Savayer bisküvileri kalıba yerleşecek şekilde kesin.
    5. Portakal suyu, süt ve şekeri karıştırın. Bisküvileri bu karışıma batırıp pudingin üzerine yerleştirin.
    6. Buzdolabında 3 saat kadar bekletin ve servis yapın.



    *** Pastada kullandığım kalıbı kuzenim Nalan'dan almıştım.***
    *** İsterseniz ulaşabilirsiniz 0 530 235 25 54 .***


    19 Mayıs 2012 Cumartesi

    ATATÜRK'Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN.

    Kurtuluş Savaşımızın temelini oluşturan bu gün bağımsızlığımızın ilk adımıdır.
    Tüm Türkiye'nin Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum.





    GÜVEÇTE BAHÇIVAN KEBABI

    Baharda sebzelerden taze bezelyeyi mutlaka kullanırım. Şöyle bezelyeli, havuçlu, patatesli bahçıvan kebabı yaptım ve birer kişilik güveçlere paylaştırdım. Güveçlerin üzerini de milföy hamuruyla kapladım.Yemekten önce fırına sürdüm. Hem milföyler nar gibi kızardı, hem de mis gibi kokular iştahları kabarttı.Akşam, fırında pişen nedir diye herkes merak içinde. Güveçlerin kapağını açınca, içinde saklanmış kebaba ulaşmanın tatlı sevinci lezzetle de birleşince ''Erkeğin kalbine giden yol, midesinden geçer.'' sözünün doğruluğunu  yüzlerindeki gülümsemeden almış oldum.




    MALZEMELER
    • 500 gr. bonfile ( kuşbaşı doğranmış)
    • 1 orta boy soğan (küçük küp doğranmış)
    • 1 adet yeşil biber (küçük doğranmış)
    • 1 adet kırmızı biber (küçük doğranmış)
    • 1 küçük domates 
    • 1 orta boy havuç
    • 1 orta boy patates
    • 1 su bardağı taze bezelye
    • 2-3 yemek kaşığı tereyağ
    • 1 tatlı kaşığı biber salçası
    • 1 tatlı kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 4 adet tereyağlı kare milföy hamuru

    YAPILIŞI
    1. Bonfileler kısık ateşte suyunu bıraksın sonra çeksin. Etleri pişirecek kadar su koyun ve etleri pişirin.
    2. Pişen etleri tereyağda kavurun etler kızarsın. 
    3. Soğanı, biberleri etle birlikte kavurun.
    4. Küçük doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler biraz ezilince salçayı koyun.
    5. Bezelye ve havuçları ekleyin; tuzunu ayarlayın. Üzerini kapatacak kadar su koyun ve pişmeye bırakın. 
    6. Bezelyeler yarı pişince patatesleri de ekleyin. Pişirmeye devam edin. Patatesler pişip suyunu çekip yağıyla kalıncaya kadar pişirin.
    7. Pişen kebabı toprak güveçlere paylaştırın. Benim güveçlerimin büyüklüğüne göre 4 adet oldu.
    8. Hamurları güveçlerin ölçüsüne göre yuvarlak kesin. Güveçlerin ağzını hamurla kapatın. Artan parçalardan üzerlerine şekil verin.
    9. Fırında 175 C'de üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30-40 dk. pişirin ve sıcak servis yapın.




    17 Mayıs 2012 Perşembe

    BADEMLİ BİSCOTTİ

    Kıtır, kıtır,  kahvaltıda veya günün her hangi bir saatinde çayın yanında tatlı bir atıştırmalık. Bisküviye benziyor ama kesinlikle bisküvi değil. Anavatanı İtalya'nın Prato şehri olan biskottinin temel özelliği, iki kez pişirilmesidir. Uzun süre dayanıklı ve bayatlamayan biskotti, asıl savaş zamanları ve yolculuklar için düşünülüp yapılmış.



    1867'de Paris'te yapılan uluslararası fuarda İtalyan pasta şefi Antonio Mattei yaptığı biskotti ile adından söz ettirmiş. Şef Antonio Mattei'nin orijinal tarifi yağsız ve bademli. Bu tarif zaman içinde değişse de değişmeyen özelliği iki kez pişirilmesidir. İçindeki nem ikinci pişirmede iyice gidiyor ve biskotti dayanıklı oluyor.


    Günümüzde biskottinin bir çok çeşidi mevcut. Bademli, fındıklı, üzümlü, tarçınlı, limonlu...vb. Ben de kızımın isteğiyle günümüzün tariflerinden uyarlayarak, biraz da damak zevkime göre değiştirerek bademli biskotti yaptım. 


    MALZEMELER

    • 1/3 su bardağı tereyağ (oda sıcaklığında)
    • 2/3 bardağı toz şeker
    • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
    • 1/2 çay kaşığı tuz
    • 2 adet yumurta
    • 1 paket vanilya
    • 1/2 tatlı kaşığı badem aroması
    • 2 su bardağı un
    • 1 1/4 su bardağı tuzsuz badem

    YAPILIŞI

    1. Tereyağı mikserle karışacak kadar çırpın.
    2. Toz şeker, kabartma tozu  ve tuzu ekleyin. İyice karışıncaya kadar çırpın.
    3. Yumurtaları, vanilya ve badem aromasını ekleyip çırpın.
    4. Unu ekleyin. En son iri kesilmiş bademlerle karıştırın.
    5. Hamuru 3 eşit parçaya ayırın.
    6. 20 cm. boyunda ve  5 cm. eninde diktörtgen şekil verip üzerini elinizle yassılaştırın.
    7. 190 C'de ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirin. Hamurların üzeri çatlamış ve altın rengi olmalıdır.
    8. Fırında pişen hamurları 30 dk. kadar fırın tepsisinde bekletin.
    9. Herbir parçayı ağzı tırtıklı bir bıçakla 1 parmak eninde verev parçalar halinde kesin.
    10. Fırın tepsisine dizin. 160 C'de ki fırında 8 dk. bir tarafı kızarsın. Çevirin, 8-10 dk. da diğer tarafı kızarsın. 
    11. Fırından alın ve fırın ızgarasına dizin. Biskottileriniz iyice soğusun ve kurusun. Tabağa dizin.





    14 Mayıs 2012 Pazartesi

    KABAK ÇİNTME

    Bugün pazartesi; ne pişireceğim? Peki, haftasonu kaçamaklarını nasıl gidereceğiz? Hiç üzülmeyin, çaresini buldum. Hafif, sağlıklı ve sıcak yenilen bir sebze yemeği kabak çintme. Yanında sarımsaklı veya sade yoğurtla mükemmel uyumlu oluyor. Hem midemiz dinleniyor, hem de kaçamaklar gideriliyor. Bizim evimizde pazartesinin baş yemeği kabak çintmeyi düşünmeyin, yapın ve yeni haftaya sağlıklı başlayın diyorum.


    MALZEMELER

    • 1 kg. kabak
    • 2 orta boy kuru soğan
    • 1 adet sivri yeşil biber
    • 1 adet küçük kırmızı biber
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvıyağ
    • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • Bir tutam dereotu

    YAPILIŞI

    1. Soğanları ince çintin (küçük kare).
    2. Biberleri ve kabakları ayrı tabaklarda küçük küpler halinde doğrayın 
    3. Zeytinyağ veya sıvıyağda soğanları biraz soteleyin. Yeşil ve kırmızı biberleri de ekleyin sotelemeye devam edin. 
    4. Kırmızı pul biberi ekleyin, biraz kırmızısı çıksın. Ardından kabakları ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte ve kapağı kapalı pişirmeye devam edin. Kabaklar suyunu verecektir.
    5. Kabaklar biraz diri pişinceye kadar ocakta tutun. Fazla suyu olursa kapağı açın suyunu çeksin. Ocaktan alın.
    6. Üzerine karabiber ve dereotu ekleyin. Yoğurla birlikte servis yapın.




    13 Mayıs 2012 Pazar

    ANNELER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN !!!



    Annelerimizi bir tek bugün değil, hergün hatırlamalı, anmalı, saygıyla ve sevgiyle onları sarmalıyız. Annelerimiz iyi ki varsınız, bizi yetiştirdiniz. Halen eliniz üstümüzde ve siz büyüklerimiz olmadan biz, biz olamayız. Annelerimizin tecrübelerine her zaman ihtiyacımız var. Siz annelerimizi çok seviyorum. Hepimizin anneler günü kutlu olsun.




    10 Mayıs 2012 Perşembe

    ISPANAKLI BORANİ

    Yöresel mutfaklarda değişik malzemelerle tanışıyoruz. Bu çorba Hatay'ın tuzlu yoğurduyla yapılıyor. Tuzlu yoğurt yoğurdun ateşte pişirilmesiyle elde ediliyor. Yoğurt pişince farklı bir lezzeti oluyor. Eğer bulamazsanız süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Süzme yoğurt koyarsanız kaynayıncaya kadar devamlı karıştırın ki yoğurt kesilmesin.


    MALZEMELER
    • 750 kg. ıspanak
    • 500 gr. kemikli kuzu eti
    • 1 orta boy soğan
    • 1 baş sarımsak
    • 1 su bardağı haşlanmış nohut
    • 1-2 adet kurutulmuş acı kırmızı baş biber veya 1 yemek kaşığı acı pul biber
    • 2-3 yemek kaşığı tereyağ
    • 5 yemek kaşığı tuzlu yoğurt
    • 1 tatlı kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı tuz
    • Etsuyu için 1 yeşil biber 1 soğan 

    YAPILIŞI
    1. Ispanağın yapraklarını irice doğrayın, üzerine sıcak su dökün. Bekletmeden soğuk su dökün ve ıspanakları sıkın, yeşil suyu çıksın.
    2. Et suyu için küçük bir tencereye etleri koyun, kısık ateşte etler suyunu versin sonra çeksin. Üzerine su ekleyin. 1 adet yeşil biber ve soğan ekleyip ocakta etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. 
    3. Çorbayı pişireceğiniz tencerede yağı eritin; etleri, küçük küp doğranmış soğanı, enine ince doğranmış sarımsakları ekleyip iyice soteleyip kavurun.
    4. Kırmızı biberi veya pulbiberi ekleyip soteleyin.
    5. Üzerine yeteri kadar et suyunu ve ıspanakları ekleyin, biraz karıştırın. Tuzlu yoğurdu ve nohutu da ekleyip kaynamaya bırakın.
    6. Tuzu ve karabiberi ekleyin. Kıvama gelip özleşince ocaktan alın.




    BROWMEL (KREM KARAMELLİ BROWNİE)

    Üstü krem karamel altı brownie olan, karamel ve çikolata tadında tatlı -  kek arası bir lezzet. İlk yaparken olur mu? Olmaz mı? endişesiyle birlikte yapılıyor. Korkmayın, sonuçta başarıyorsunuz. Yoğunluk, ağırlık, kaldırma kuvveti derken kimya formülleri bu tarifte de doğru çıkıyor.





    MALZEMELER

    • 1 su bardağı toz şeker (karamel için)

    Krem İçin:

    • 750 ml. süt
    • 4 yemek kaşığı toz şeker
    • 4 adet yumurta
    • 1 paket vanilya
    • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

    Keki İçin:

    • 3 adet yumurta
    • 1 su bardağı toz şeker
    • 1 çay bardağı süt
    • 1 çay bardağı sıvıyağ
    • 3-4 yemek kaşığı kakao
    • 1/2 paket bitter çikolata (eritip keke karıştırın)
    • 1 su bardağı un ve 2 yemek kaşığı nişasta
    • 1 paket vanilya
    • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
    • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
    • Ortası delikli tabanı düz bir kek kalıbı (Kalıbın sadece kenarlarını yağlayın.)

    YAPILIŞI

    1. Karamel için toz şekeri eritin, kenarları köpüklensin, rengi karamele dönsün ama yanmasın.
    2. Kalıbın içine dökün, soğusun.
    3. Krem için sütü biraz ılıtın ve şekeri içinde eritin.
    4. Yumurtaları vanilya ile mikserle çırpın. Süt ile karıştırın ve kalıba dökün.
    5. Kek için yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın, kabarsın ve yoğurt kıvamına gelsin.
    6. Diğer kalan malzemeleri hazırladığınız yumurta+şeker karışımına ekleyip spatul veya ahşap bir kaşıkla karıştırın ve krem için hazırladığınız  süt karışımın üzerine kaşık, kaşık dökün.
    7. Kek karışımını dökünce, sütün içinde karışıyormuş gibi bir hal alır. Ardından kek karışımı süt karışımının üzerine çıkar.
    8. Kalıbınızı daha geniş içi yarıya kadar su dolu bir tepsiye yerleştirin.
    9. 170 C'de yaklaşık 45-50 dk. saat kadar pişirin.
    10. Pişince fırından alın.
    11. Soğuyunca buzdolabına koyun. 8-10 saat bekletin.
    12. Dikkatli bir şekilde tabağa ters çevirip servis yapın.




    ENGİNAR KALPLİ ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

    Ana yemeklere eşlik eden zeytinyağlılardan hiç vazgeçemem. Karaciğer dostu enginarkalbiyle kerevizi siz de birarada pişirin. Kolay, lezzetli ve sağlıklı yemekleri sofranızda bulundurmaya devam edin. 





    MALZEMELER

    • 5 adet orta boy kereviz  (doğrayıp limonlu suda bekletin)
    • 1 kavanoz enginar kalbi (viru marka) 400 gr.
    • 20-25 adet kıska soğan
    • 2 su bardağı dondurulmuş bezelye (superfresh marka)
    • 2-3 su bardağı portakal suyu
    • 2 çay kaşığı tuz
    • 1 yemek kaşığı şeker
    • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
    • Üzerine bir iki tutam dereotu

    YAPILIŞI

    1. Genişce bir tencerede zeytinyağında soğanları pembeleştirip kavurun.
    2. Bezelyeleri de ekleyin. Biraz soteleyip limonlu suda beklettiğiniz kerevizleri ekleyin.
    3. Yağda kerevizleri de soteleyip üzerine portakal suyunu, şeker ve tuzunu ekleyin. Tuzunu ağız tadınıza göre azaltın veya arttırın.
    4. Kaynayınca ocağı kısın. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. 
    5. Kerevizler yarı pişince enginar kalplerini ekleyin ve pişirmeye devam edin.
    6. Piştikten sonra tencerenin kapağı kapalı soğumaya bırakın.
    7. Soğuyunca servis tabağına alın ve sunun.




    9 Mayıs 2012 Çarşamba

    FIRINDA MARİNE SOMON

    Sağlıklı olmanın yollarından birisi de sağlıklı beslenmektir. Beyaz etlerden balık, sofralarımında salata ve sebzelerimle yer alıyor. Bu kez somon yapıyorum. Şöyle sosta marine edilen hoş bir lezzet. Tadı, sosu  biraz uzakdoğu mutfağını andırıyor. Bizim evde herkes çok beğendi. Deneyin, bakalım siz beğenecek misiniz? 




    MALZEMELER
    • 1 kg. taze somon
    • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
    • 1 yemek kaşığı susam yağı
    • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
    • 2 yemek kaşığı soya sosu
    • 2 yemek kaşığı kahverengi şeker
    • 1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
    • 2 diş rendelenmiş sarımsak
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber

    Üzerinin Sosu:
    • 1 yemek kaşığı soya sos
    • 1 tatlı kaşığı zencefil 
    • 2 avuç dolusu kavrulmuş kepertilmiş susam
    • 2 tatlı kaşığı bal
    • 1-2 yemek kaşığı susam yağı
    • 2 yemek kaşığı sıcak su
    • 1 sap doğranmış yeşil soğan

    YAPILIŞI
    1. Somonlar dışındakileri karıştırın; somonları hazırladığınız karışıma bulayın. 
    2. Somonlarla karışımı bir poşete koyun, ağzını bağlayın ve buzdolabında en az 1 saat bekletin.
    3. Pişirmek için buzdolabından çıkarın.
    4. Pişirme kaşıdı serilmiş fırın tepsisine somonları yerleştirin.
    5. 180 C'de somonların kalınlığına bağlı olarak 20 - 30 dk. pişirin.
    6. Sos için olan malzemeleri karıştırın. Pişen somonların üzerine 1-2 tatlı kaşığı dökün.
    7. Yanında haşlanmış sebze ile servis yapın.




    8 Mayıs 2012 Salı

    MISIR EKMEĞİ

    Balık olunca yanında mısır ekmeği çok yakışır. Benim bildiğim ve yaptığım Geleneksel Amerikan mısır ekmeğidir. Küçük bir kız iken bana bakan Mrs. Dunn bu ekmeği çok güzel yapar, ben de yemeğe doyamazmışım.  O günlerden bu yana evimizde yapılan mısır ekmeği beni yine çocukluğuma götürdü ve o günleri sevgiyle hatırlattı. 



    MALZEMELER
    • 1 adet yumurta
    • 1 su bardağı süt
    • 2 yemek kaşığı bal  (azaltabilirsiniz)
    • 2/3 su bardağı mısır unu
    • 3/4 su bardağı elenmiş un
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 3 yemek kaşığı tereyağ

    YAPILIŞI
    1. Yumurtalar beyaz ve köpük oluncaya kadar mikserle çırpılır.
    2. Süt ve bal eklenir. 
    3. Geriye kalan kuru malzemeler birbirleriyle karıştırılıp sıvı karışıma eklenir.
    4. En son eritilmiş yağ hamura eklenir. 
    5. Yağlanmış kalıba dökülür.
    6. 200 C' de 20 dk. kadar pişirilir.
    *  Verilen ölçü çapı 20- 22 cm. lik yuvarlak kalıp içindir.
    ** Uzun dikdörtgen kalıp için 2 ölçü mısır ekmeği hamuru yapın.






    YOĞURTLU PATLICAN

    Kolay ve hızlı bir meze geliyor. Gram, ölçek yok. Kavanozu açtınız ve karıştırdınız. Tabağa yerleştirip sofraya koydunuz; o kadar. Tabii, bu sırada kendimden biraz lezzet verici bir kaç mutfak sırrı da ekledim. 


    MALZEMELER
    • 1 kavanoz közlenmiş patlıcan (500 gr. tat veya tamek)   
    • 750 gr. süzme yoğurt (sütaş)
    • 3 yemek kaşığı tahin
    • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • Tuz

    YAPILIŞI
    1. Patlıcanları kavanozdan alın. Fazla suyunu süzün. Bıçakla ince kıyın.
    2. Yoğurdu bir kaba alın ve patlıcanla karıştırın. 
    3. İçine tahin ve cevizleri karıştırın. 
    4. Baharat ve tuz ekleyip servis tabağına yerleştirin.
    5. Üzerini acı kırmızıbiber, sumak ve cevizle süsleyin.




    6 Mayıs 2012 Pazar

    KAĞITTA LEVREK

    Ankara'daki bir arkadaşımızda yemekteyiz. Ev sahibi arkadaşımız Çanakkaleli olunca da sofrada çeşit çeşit deniz ürünlerinden oluşan mezeler, salatalar, ara sıcaklar var. Ana yemek balıktır diye düşünüyorum bu sırada. Peki, balık nasıl pişti? Fırında mı, tavada mı merak ediyorum açıkcası. Biraz sonra herkese kağıt paket içinde levrekler geliyor. Görüntü çok şık. Lezzeti??? Bir lezzet ki doyamıyoruz. Levrekten mi, fırından mı, yoksa ev sahibinin elinin lezzetinden mi bilmiyorum o akşamki balığın inanılmaz lezzetini hala unutamıyorum.


    Hazırlaması hiç vakit almıyor. Levrekleri alıyorsunuz; sarıp fırına atıyorsunuz. Mutfak kirlenmiyor, ev kokmuyor.


    Ben akşam yemeği olarak hazırladım ve biz evde üç kişi olduğumuzdan iki levreği de bir kağıdın içinde pişirdim. Balıklara ekşimsi bir tat katması için de bir kaç tane yeşil erik kullandım.


    MALZEMELER
    • 2 adet deniz levreği ( herbiri  650 - 700 gr.)
    • 4 ince dilim limon 
    • 2 adet iri soğan
    • 4 sap yeşil soğan
    • 15 diş sarımsak
    • Bir tutam maydanoz
    • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
    • 2 çay kaşığı tuz 
    • 2 çay kaşığı karabiber 
    • 4-5 adet tane karabiber
    • 6 adet yeşil erik
    • 2 adet orta boy patates
               *    *    *    *    *
    • Fırın pişirme kağıdı
    • 8 adet sert kürdan

    YAPILIŞI
    1. Pişirme kağıdını fırın tepsisinin iki katı büyüklüğünde kesin.
    2. Fırın tepsisine kağıdı serin.
    3. Levrekleri temizleyip yıkayın. Sarmısakları aralarına gömmek için bıçakla çizikler oluşturun. Sarımsakları içine gömün.
    4. Zeytinyağ, tuz ve karabiberleri karıştırıp sos hazırlayın.
    5. Soğanları, patatesleri kalın halka doğrayın.
    6. Levrekleri, soğanları ve patatesleri sosa bulayın.
    7. Kağıt serilmiş tepsiye önce soğanları, sonra her balığa 2 sap olacak şekilde yeşil soğanları ve birer parça kabuğu alınmış limon parçalarını, sonra da balıkları yerleştirin.
    8. Balıkların üzerine yarım ay çeklinde doğranmış kabuğu alınmış birer parça limon ve birer tutam maydanoz yerleştirin. 
    9. Balıkların kenarlarına soslanmış patatesleri dizin. Yeşil erikleri de aralarına atın.
    10. Kağıdı kapatın ve kürdanla tutturun.
    11. Fırında 175 C'de 50 - 60 dk. kadar pişirin.
    12. Kağıdı alıp veya kağıtla servis yapın.