Aile büyüklerini ağırlayacağım. Beni bir telaş aldı. Neden mi? Büyüklerin herbiri bir gurme. Büyük yengem, teyzelerim her yemeği usulüne uygun mükemmel yaparlar. Onlara hangi pastayı, böreği yapacağım????? Neyse annem sağolsun; canım annem çok yardımcı oldu ve Adana'nın geleneksel tatlarından sarımsaklı köfteyi yaptı. Her bir köfteyi milimetrik yuvarlamış ve parmak basmış. Köfteleri görünce olamaaaz dedim.
Ellerine sağlık anneciğim!!!
Sosunu ben hazırladım ama yine annemin kontrolünde tadı ayarlandı.
Annem de resmen gurmelerin gurmesi.
Benim ailem için yemeklere lezzet veren baharatlar, salçalar çok önemli. Hazır baharat kullanılmaz.
Karabiber tane alınır, yıkanır, kurutulur, kavanozda saklanır ve taze çekilir. Kimyon kesinlikle tane alınır. Yıkanır, kurutulur, kavanozda saklanır. Tavada ocak üstünde biraz kavrulur, rengi hafif döner. Soğutulur ve değirmende çekilir. Bu şekilde hazırlanan kimyonun aroması köfteleri, çorbaları bir başka lezzetli yapar.
Hatırlıyorum da küçükken zaman zaman elime el değirmeni verirler, karabiber, kimyon çekerdim. Hemen yorulur değirmeni başkasına verirdim. Şimdi artık baharat makineleri var. Düğmeye bir basınca taneler un gibi oluyor.
Sarımsaklı köftenin kimyonu, karabiberi anlattığım gibi hazırlanmıştır. Lezzet farkı arayanlar bir denesin diyorum.
MALZEMELER
- 500 gr. ince köftelik bulgur (bulabilirseniz koyu renk Karakılçık cinsi)
- 2-3 yemek kaşığı ıslanmış pul biber
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Bulguru ıslatacak kadar ve yoğurmak için su
- 1-2 tatlı kaşığı kimyon
- Tuz
- 1 adet yumurta
- Kıvama göre 4-5 avuç un
- Haşlamak için 5-6 adet limon tuzu
Sosu:
- 2 orta boy soğan
- 1 baş sarımsak
- 1 bağ yeşil soğan
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 3-4 adet orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı ıslanmış pul biber
- 1 kaşık acı pul biber (isteğinize göre tadını ayarlayın)
- 1-2 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1,5 su bardağı zeytinyağ (isteğinize göre azaltın veya fazlalaştırın)
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 2 bağ maydanoz
- 1 bağ nane
YAPILIŞI
- Yumurta ve un dışındakiler iyice karıştırılır üzeri kapatılır ve bulgurun şişmesi için 15- 20 dk. kadar bekletilir.
- Bulgur şişince elin alabildiği kadar su eklenerek yavaş yavaş yoğurulmaya başlanır. Bulgurun kaynaşması sağlanır.
- Yumurta eklenir. Karıştırdıktan sonra un eklenir. Elle su ve un alınır yoğurulur ve hamur yapılır.
- El suya batırılarak ıslatılır. Hamurdan nohut büyüklüğünde yuvarlaklar yapılır ve üzerine parmak ucu basılır.
- Tepsi su ile ıslatılır ve yapılan hamur köfteler üzerine dizilir. Köfteler üst üste gelebilir. Yapışabilir, haşlanırken birbirinden ayrılırlar.
- Hazırlanan hamur köfteler haşlanıncaya kadar buzdolabında tutulur.
- Suyu kaynatın içine limon tuzu atılır. Bir kaç taşım daha kaynatılır ve köfteleri suya rahat salabilmek için üzerine bir kaç kepçe kaynayan sudan dökün. Köfteler su yardımıyla tencereye döküleceklerdir.
- Köfteler suyun üzerine çıkınca pişmiş demektir. Yine de pişip pişmediğini anlamak için tadın.
- Köfteler süzgeçte süzülür ve soğumadan sosunun içine alınır, karıştırılır ve genişce bir tabağa alınır.
- Üzerine doğranmış maydanoz ve nane serpip domates, salatalık ve turşu ile servis yapılır.
Sosunun Yapılışı:
- Soğan incecik halkalar halinde doğranır. (İsterseniz incecik çintin).
- Yağda soğanı iyice soldurulur.
- Küçük doğranmış taze soğanın beyazı, doğranmış yeşil ve kırmızı biberler eklenir; yağda soldurulur.
- Domatesleri soyulur ve küçük doğranır. Soldurulan soğanlara eklenir; domatesler soğan ve biberlerle kaynaştırılır. Yeşil soğanın yeşilleri de eklenir.
- Salçalar ve pul biberler eklenir. (miktarı ekleyip azaltabilirsiniz)
- Sosa, dövülmüş veya sıkılmış sarımsaklar eklenir.
- Sarımsaklar biraz pişince limonsuyu, nar ekşisi, karabiber ve tuzu ayarlanır.
- Köfteler haşlanır ve süzülür. Sıcakken sosa karıştırılır.
- Servisten bir kaç saat önce hazırlanabilir ve genişce bir tencerede tutulabilir.
- Servisten önce ısıtıp tabağına yerleştirebilirsiniz.