30 Ağustos 2013 Cuma

ŞEFTALİLİ CHEESECAKE

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı, hepimize kutlu olsun.
Bu kutlama için şeftalili cheesecake tarifi veriyorum.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN!!!

Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı. Türk milletinin kaderini değiştiren Büyük Zafer'in 91. yılı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığını yaptığı Büyük Taaruz'daTürk toprakları işgalden kurtarıldı. Bu savaşa Atatürk'ün başkomutanlığında olduğu için Başkomutanlık Meydan Muhaberesi denir. Hepimizin Zafer Bayramı kutlu olsun.

28 Ağustos 2013 Çarşamba

HERSHEY'S MÜKEMMEL ÇİKOLATALI PASTA


''3 dk. da hazırlanan çikolatalı pasta nasıl yapılır?'' diyorsanız işte size sihirli formülü.
Kızımın çikolata tutkusu, çikolatalı lezzetlere ilgi duymasına neden olmuştur. Çikolatalı kek, tatlı, pasta, cheesecake, kurabiye her zaman sevdiklerindendir. Bu tutkunun sonucu evden uzakta okurken bir kek denemesi yapar ve, ve, ve,

17 Ağustos 2013 Cumartesi

SOYA SOSLU SEBZELİ TAVUK



Rengarenk sebzeli tavuklar


Bol sebze kullanarak yapılan yemekler hafif olduğundan özellikle yaz aylarında tercih sebebim. Çabucak pişen, doyurucu, sebzeli ve tavuklu yemeği wok tavası kullanarak çok kolay yapıyorum. Yanına sade pilav pişirilse yetiyor.
Küçük, büyük hepimiz soya soslu sebzeli tavuklar yaz sofralarımda yer alıyor.

15 Ağustos 2013 Perşembe

ŞEFTALİ SORBE


Havalar iyice ısındı. Şöyle ferahlatıcı soğuk soğuk hafif ve sağlıklı lezzetler arıyorum. Çabucak yorulmadan yapılan bir şeyler olsun istiyorum. Peki, ne yapıyorum? Buzdolabında bekleyen mis kokulu şeftaliler püre olup buzluğa giriyor ve buzlu buzlu sorbe olarak yeniyor.
Kavun, ananas, limon, kırmızı erik, çilek, vişne...gibi meyveleri kullanıp farklı tatta sorbeler yapabilirsiniz.

14 Ağustos 2013 Çarşamba

TAHİNLİ EKMEK - TAHİNLİ ÇÖREK



Tahin hamur işlerine çok yakışıyor. Tahini tatlı-tuzlu her hamur işine ekliyorum. Biliyorsunuz tahinli açma böreğini Ramazan ayında yapmıştım. Şimdi de tahin tatlanıyor. Tatlı ekmek-çörek şeklinde kahvaltıda ve akşamüstü çayımızın yanında yer alıyor.

6 Ağustos 2013 Salı

ANTAKYA KÖMBESİ ve RAMAZAN BAYRAMI

Yaylaya ilk kez gittiğimde hatırladıklarım arasındadır kömbe. O zamana kadar tadını bilmediğim bir kurabiyeydi. Bayrama yakın günlerde çarşı fırınlarında pişirilen kömbelerin kokusu yollarda hissedilir. Ramazan Bayramı için yapılan kömbe, faydalı baharatların karışımı ile nefis bir aromaya sahip. Misafirlere ikram edilmesi adetten olan kömbe kapalı kavanozlarda tazeliğini nefasetini uzun süre korur.
Biz de yayladaki evimizde Ramazan Bayramı için hazırlık yapıp kömbe pişirdik. Misafirlerimizi kömbeyle karşılayacağız, bekliyoruz. 

İFTAR YEMEĞİ MENÜSÜ 10

Yoğunluktan yayınlamaya yetiştiremediğim geç kalmış son menüm. Ramazan ayını bu menümle yolcu ediyorum. 

Çorbamız fırında közlediğim mevsimin kıpkırmızı domatesleriyle Domates çorbası.
Böreğim börek duayeni kayınvalidemin tahinli açma börek tarifi kıymalı yerine peynirli oldu.
İçeceğimiz, yaylamızın bahçesindeki kızılcıklardan kızılcık şurubu.
Yine yayladan getirdiğimiz kuzu pirzolaları fırında bol patatesli pişirildi.
Tatlımız da fıstık ezmesi tadında hafif şerbetli, Fıstıklı Revani.

MENÜMÜZ
Kızılcık Şurubu
Kızılcık Şurubu

Fıstıklı Revani
Fırnda Patatesli Pirzola












Hepinize ülkemiz ve bizler için hayırlı, bereketli, huzurlu günlerin geleceği Ramazan Bayramı diliyorum.







TAHİNLİ AÇMA BÖREK


Kayınvalidemin nefis böreklerinden birini bu kez fazla uğraşmadan yapabildim. Bir alt açıyorsunuz, bir de üst. Artık börek açma korkumu yenmiş durumdayım. Deneyerek ve pratik yaparak becermeye başladım.
Tahinin tadı böreğe farklı bir tat veriyor. Aslında kıymalı olması tercih edilen tahinli böreği iftar yemeğimde ana yemeğim et olunca peynirli yaptım. Böreğin içinde peynir olunca çabuk yumuşuyor. Kıymalı da yumuşama olmuyor. Kıtır kıtır börek seviyorsanız, peynirli de iyi oldu ama size kıymalısını öneriyorum.

5 Ağustos 2013 Pazartesi

FIRINDA PATATESLİ PİRZOLA


Yaylamızdan getirdiğimiz kuzu pirzolalarını fırında bol patates ile yapınca yanında pilava gerek kalmadı. Etlerin üzerinde ince doğranmış patatesler kıtır, çıtır lezzetli oldu.

KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI


Ne olursa olsun mevsiminde taze domateslerin yerini bir şey tutmaz. Bir de taze domatesler soğanla fırında közlenirse muhteşem bir aroma ve tat elde edilir. Bu kez domates çorbasını bu yöntemle pişirdim. Şimdi yaz iftarlarında sıcacık çorbanızı yaz domateslerini kullanarak lezzette farklılık yaratın.

FISTIKLI REVANİ


Yemyeşil bol fıstıklı bir revaniye ne dersiniz?

4 Ağustos 2013 Pazar

KADAYIFLI SARMA

Hazır baklavalık yufkalar can kurtarıcı ve çok lezzetli. Yufkalar buzdolabında paket açılmadığı takdirde uzun süre dayanıyor. Tatlı tuzlu her şey yapılabiliyor. Şimdiye kadar tuzlu börek olarak denediğim baklavalık yufkaları bu kez tatlı olarak denedim.  

3 Ağustos 2013 Cumartesi

KADİR GECESİ'NE ÖZEL UN HELVASI

Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
Ramazan ayının 27. gecesi ''Kadir Gecesi''dir. Dinimizin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim Ramazan ayında, Kadir gecesinde inmistir. Kadir Gecesi çok şerefli ve müstesna bir gece olduğundan diğer gecelerden daha hayırlıdır.
Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor:
''Kim ki faziletine inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.''
Peygamberimiz, Ramazanın son on gününde, zamankinden daha her fazla ibadet eder, aile fertlerini de ibadet için uyandırırdı.
Hiç şüphesiz Kadir gecesine yetişmek mü'minler için büyük bir mutluluk olduğu gibi, en iyi şekilde değerlendirilmesi gereken bir fırsattır.
Bu geceyi namaz kılmak, Kur'an okumak, dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak suretiyle ihya etmeliyiz. Namaz borcu olanların hiç olmazsa bir gün bir gecelik kaza namazı kılmaları, böyle bir borcu olmayanların ise nafile namaz kılmaları uygun olur.
Peygamberimiz Kur'an okuyanlara bu Yüce Kitab'ın şefaat edeceğini şu sözleri ile bildirmiştir.
''Kur'an okuyunuz, zira O, kıyamet gününde sahibine (okuyana) şefaatçı olarak gelir.''
Bu sebeple, Kur'an-ı Kerimin yeryüzüne inmeye başladığı bu mübarek gecede, Kur'an okumanın ayrı bir değeri vardır.
Bu mübarek gecede tövbelerimizi kabul eğle Ya Rab.
Dualarımız kabul, Kadir Gecemiz mübarek olsun.



Kadir Gecesi dolayısıyla yapıp dağıttığımız un helvası.


MALZEMELER
  • 250 gr. tereyağ
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik süt ve su karışımı (yarısı süt, yarısı su)
  • 1,5 su bardağı şeker

YAPILIŞI
  1. Su ve süt karışımını şeker ile karıştırın. Ocakta çok az ılıtarak şeker eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Ocaktan alın.
  2. Unu tereyağında devamlı karıştırarak un mis gini kokuncaya ve rengi koyulaşıncaya kadar kavurun. 
  3. Kavrulan una süt, su, şeker karışımını dökün. 1-2 taşım kaynarken ocaktan alın. Devamlı karıştırarak kıvama gelmesini sağlayın. 
  4. Kıvama gelen helvayı beklemeden kaşıkla servis tabağına basarak yayın. Sıcak sunun. 




* Kadir Gecesi anlatımı Google'dan alıntıdır.



2 Ağustos 2013 Cuma

PATLICAN KEBABI

Antakya'nın meşhur patlıcan kebabını ilk öğrendiğimde evime mangal almıştım. Patlıcanları et köfteleri ile şişlere dizip mangalda pişirmiştim. Sonra yine mangalın üstünde patlıcan kebabını usulünce demlendirmiştim. Zamanla evde mangalda patlıcan kebabını yapmak yerine yaylada, bahçede bu lezzetli yemeği yapar oldum. Malum Ramazan Ayı yaz aylarına gelince haftasonu yaylada patlıcan kebabı yapıldı. O nefis köz kokusunu ette ve patlıcanda tadarak patlıcan kebabımızı yedik.


İftar yemeği 9 için yaptığım patlıcan kebabı.
MALZEMELER
  • 2 kg. kemer patlıcan
  • 1 kg.+ 250 gr. orta yağlı kuzu kıyma
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Tuz
  • 5 adet domates rendesi
  • 6 yemek kaşığı tereyağ
  • 15-20 diş sarımsak

YAPILIŞI
  1. Patlıcanları yıkayın, soymadan kalın halkalar halinde doğrayın.
  2. Kıymayı karabiber, kırmızı biber ve tuz ile karıştırıp yoğurun. Buzdolabında 20 dk. dinlendirin.
  3. Kıymadan iri ceviz büyüklüğünde bir parça alın ve elinizle köfte şekli verip kebap şişine bir patlıcan bir köfte olacak şekilde dizin.
  4. Patlıcanlı köfteli şişleri mangalda pişirin.
  5. Patlıcan kebabını pişireceğiniz tepsiye rendelenmiş domatesleri, tereyağını ve sarımsakların yarısını yayın. Üzerine pişirdiğiniz patlıcanlı köfteleri sırasını bozmadan burma gibi kenardan ortaya doğru şekil vererek dizin.
  6. Üzerine kalan sarımsakları serpin. Üzerini daha büyük bir tepsi veya kapak ile kapatıp mangalın üzerinde arada çevirerek közde pişirin (demlendirin).
  7. Patlıcanlar ve et köfteleri yavaş ateşte mevcut suyunu verip çekecek yağında biraz dibi tutacak şekilde pişirilmelidir (Yaklaşık 1 saat kadar).
  8. Yemek yağında kalınca olmuş demektir. 
  9. Üzerinden kapağı alıp mevcut görünümünü bozmadan tepsi ile servis yapın.

*Patlıcan kebabı közlenmiş biber salatası ile yenir.