30 Mayıs 2013 Perşembe

JÖLELİ MEYVELİ PUDİNG (MEYVELİ MUHALLEBİ)

Sıcaklar başladı. Buzdolabında bizi serinletecek, hafif, meyve dolu, atıştırmalık veya mini ikramlık pudingler yapıyorum. Mini bardaklarda sunum rahatlığı sağlıyorum. Az almak isteyenlere çözüm mini bardaklarda.


MALZEMELER

  • 1/2 paket çilekli bitkisel jel veya jöle (Kenton marka)
  • Frambuaz veya çilek veya jölenine uygun mevsim meyvesi (şeftali, portakal) 
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yeşil antep fıstığı

YAPILIŞI

  1. Jeli üzerindeki tarife göre hazırlayın. Bardakların içine birer parça meyve yerleştirip üzerine 1/3 kadar jel dökün.
  2. Muhallebi için un, nişasta, şeker ve sütü karıştırın. Ocakta devamlı karıştırarak pişirin.
  3. İçine margarini ve vanilyayı ekleyip 10 dk. mikser ile çırpın. Buzdolabında katılaşmış jelin üzerine bir kaç kaşık dökün. Üzerini süslemek için boşluk kalmasına dikkat edin. Bardakları tam doldurmayın.
  4. Muhallebi katılaştıktan sonra servisten önce üzerine kavrulmuş ve dövülmüş yeşil antep fıstığı ve birer frambuaz veya mevsim meyvesi ile süsleyin. bekletmeden servis edin. 

*Bardakları Paşabahçe Mağazaları'nda bulabilirsiniz.











FIRINDA BÜTÜN PATATES

Birer kişilik, sunum kolaylığı olan, ince dilimleri ile davet sofralarınızda şıklık yaratan bir patates sunumu. 
Fırında pişmesi hafiflik sağlıyor. Etin, balığın yanına çok yakışıyor.


Patatesleri seçerken orta boy ve muntazam olanlarını seçmeye çalışın. 
Bahar mevsimde taze patates kullanıp yapabilirsiniz.
MALZEMELER
(6 Kişilik)
  • 6 adet orta boy patates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tutam biberiye
  • 6-8 adet tane karabiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
  1. Patateslerinizin taban bölümü hariç kabuğunu soyun. Taze patates kullanıyorsanız bıçak ile sıyırın.
  2. Patatesi yarıdan biraz fazla derinlikte ince dilimleyin. Patatesi incecik çips gibi dilimlerken tabanını dilimlemeyecek bütün kalmasını sağlayın. Üzerinden bakılınca ince dilimler görünecek ama kabuklu taban kısmı bütün kalacak, dilimlenmeyecek. 
  3. Patatesleri kararmalarını önlemek için suya ıslayın.
  4. Başka bir kapta, zeytinyağ, tuz, karabiber, tane karabiber, biberiye ve dövülmüş sarımsakları karıştırın.
  5. Patatesleri sudan alıp iyice kurulayın. Hazırlanan sosa iyice bulayın. patateslerin aralarına sosun girmesini sağlayın.
  6. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin, 180 C'de üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
  7. Et veya balık yemekleri ile servis yapın.

*İsterseniz kimyon, kekik, acı biber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.








29 Mayıs 2013 Çarşamba

BADEM SOSLU KUŞKONMAZ (ASPARAGUS)

Soylu sebze kuşkonmazı çok çeşitli şekillerde kullanıyoruz. Et yemeklerinin yanına yakışan kuşkonmazı sunarken içi badem dolu nefis bir sos kullandım; sevenlere öneririm.

MALZEMELER
  • 450 gr. kuşkonmaz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı uzun doğranmış kabuksuz çiğ badem
  • 1,5 tatlı kaşığı nişasta
  • 1/2 su bardağı su
  • 1-2 kaşık limon suyu (azaltabilirsiniz)
  • 1/2 tatlı kaşığı toz bulyon

YAPILIŞI
  1. Kuşkonmazların sert kısımlarını incecik alın. 
  2. Kuzkonmazları tuzlu suda 5 dk. kadar haşlayın. Sıcak suda çok fazla bırakmadan alın, suyunu süzün.
  3. Sosu için bir tencerede tereyağını eritin. Bademleri tereyağında pembeleştirin.
  4. Nişastayı, su ve limonsuyunu ekleyin. Kıvamı koyulaşıncaya kadar kısık ateşte ocakta kaynatın.
  5. Kuşkonmazların üzerine sosu kaşık ile gezdirin ve servis yapın.


*Tarif Better Homes And Gardens New Cook Book'tan alınmıştır.








28 Mayıs 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Zarif ve narin kabak çiçeğini bulduktan sonra çabucak yapılan ve pişen bu zeytinyağlı, sofralarınızı şıklaştıracak. Lezzeti yiyenler tarafından unutulmayacak. 



Adana'da kabak çiçeğini bulmak oldukça zor. Ancak Metro'da bulunabiliyor ve eğer satışta yoksa sipariş verebiliyorsunuz. 

Davet yemeğim için yaptığım zeytinyağlı kabak çiçeği dolmasının tabaktaki görünümü.
MALZEMELER
  • 24 adet taze kabak çiçeği
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tutam maydanoz 
  • 1 tutam nane
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı bahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 çay bardağı zeytinyağ
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Kuru soğanı çok küçük doğrayın. Zeytinyağında soğanları iyice kavurun. İçine yıkanmış pirinçler ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  2. Ayrı bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağ ile fıstıkları pembeleştirin. 
  3. Kuş üzümlerini su ile yıkayıp ıslayın. Kullanacağınız zaman sudan alın.
  4. Pirinler şeffaflaşınca küçük doğranmış domatesi ekleyin. Domatesler suyunu iyice çekince küçük doğranmış nane, maydanoz, baharatlar, fıstık, kuş üzümü, şeker, limonsuyu ve kararınca tuz ekleyin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su dökün. İçi dirice pişirin.
  5. Kabak çiçeklerini örselemeden yıkayın. Varsa alt kısmındaki sert kısmını kesin.
  6. Hazırladığınız iç ile çiçekleri doldurun. Üzerini örtecek kadar sıcak su dökün.
  7. Pirinçler pişinceye kadar ocakta tutun. 
  8. Tenceresinde iyice soğuduktan sonra servis tabağına alın. 
  9. İstediğiniz zaman sunun.






27 Mayıs 2013 Pazartesi

PATLICAN SALATASI (BABAGANNUŞ)

Çok kolay ve pratik bir salata. 
Yaz sebzelerinden patlıcanı bol bol kullanarak yapılabilecek salata-meze.
Patlıcanları közleyip domatesli, biberli salataları sofralarımda bulunduruyorum. Hafif, sağlıklı ve lezzetli, sofraların ve kiloların kurtarıcısı salatalar bu günlerde baştacım olmuş durumda!!!

Görünümünü şıklaştırmak için marul yaprağı üzerine patlıcanlardan çember oluşturdum. 
İçine patlıcan salatasını yerleştirip sunum yaptım.

Davet sofrası ve hafif bir akşam yemeğim için hazırladığım başlangıç zeytinyağlı tabağı.
MALZEMELER
  • 7-8 adet büyük boy közlenmiş kemer patlıcan içi veya 1 kavanoz közlenmiş patlıcan 
  • 1 adet küçük boy kuru soğan (çok küçük çintilmiş)
  • 3 sap yeşil soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet küçük boy kırmızı biber
  • 1 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı limonsuyu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı toz biber
  • 2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Tuz

Patlıcan Çanağı İçin:
  • 3 adet kemer patlıcan
  • 10 adet kıvırcık marul parçası
  • 10 parça yeşil soğanın yeşil kısmı
  • Bir tutam maydanoz, nane
  • Patlıcanları kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI
  1. Patlıcan çanakları için; patlıcanları kabuklarını soymadan boyuna dilimleyin. Acısını almak için tuz ile ovun, 10-15 dk. beklettikten sonra iyice yıkayın. Beyaz kağıt havlu ile kurulayıp sıvı yağda kızartın. 
  2. Yeşil soğan saplarını yumuşaması için biraz sıcak suda bekletin. Fazla bekletmeden soğuk su ile yıkayın.
  3. Patlıcan dilimine çember şekli verin ve yeşil soğan ile dış kısmından bağlayın. Kıvırcık marul parçasının üzerine oturtun. İçine 2-3 yemek kaşığı patlıcan salatası yerleştirin ve üzerini süsleyin.
Patlıcan Salatası İçin:
  1. Közlenmiş ve kabuklarından temizlenmiş patlıcanları bıçak ile küçük doğrayın.
  2. Sarımsakları ezin. Yeşil biber, kırmızı biber, kuru soğan, yeşil soğan, domates ve maydanozu küçük doğrayın. Patlıcanlara karıştırın.
  3. Limonsuyu, sirke, nar ekşisi, karabiber, toz kırmızı biber, sumak, zeytinyağ ve tuz ekleyin. Baharat, ekşi, yağ ve tuz miktarlarını arzunuza göre belirleyebilirsiniz. 
  4. Servis tabağına veya patlıcan çanaklarına yerleştirin.
  5. Üzerini maydanoz, nane, sumak, kırmızı biber ile süsleyip sunun.






24 Mayıs 2013 Cuma

DAVET SOFRASI VE HAFİF BİR AKŞAM YEMEĞİ (5)

Davet sofralarımın sade ve şık olmasına özen gösteririm. Misafirlerimin konumu ve yakınlığına göre kullanacağım masa örtüsünü ve aksesuarları belirlerim.  Beyaz veya krem renk masa örtüsü kullanmak sofra takımı ve aksesuarlarda uyum kolaylığı sağlar. Masanın ortasında görüşü engellemeyen canlı çiçekler, dekoratif şamdanlar ve çeşitli süslemeler masayı şıklaştırır. 


Davetlilerimin yemek tercihlerini bilmem menümü hazırlamamda yardımcı oldu.  Sebze ve balık ağırlıklı yemekleri sevenlere uyan bir menü hazırladım. Hafif yemeklere yine hafif sütlü ve meyveli tatlı eşlik etti. 
Sunum sırasına göre yemekleri her davetlinin tabağına yerleştirip sundum. Bu yöntemi uygulayarak her kişinin tabak sunumu daha hoş oldu. Kolaylığı yeteri kadar çeşit ve miktarda yemek hazırlamamda ve sunumu tabaklarda yapmamda oldu. 
Misafirlerimin hafif yemekler eşliğinde, bol sohbetili ve keyifli bir akşam yemeği geçirmelerini sağladım.



MENÜ
EKMEK ÇEŞİTLERİ
ZEYTİNYAĞLI TABAĞI
Zeyinyağlı Patlıcan Dolma Dilimi 

ARA SICAK 

ANA YEMEK 
Badem Soslu Kuşkonmaz 
Rokalı Mısırlı Karışık Salata
TATLI 
Taze Meyveler Eşliğinde 











19 Mayıs 2013 Pazar

OHRİD VE BİLİJANİNİ İZVORİ RESTORAN

Ohrid 6000 yıllık tarihi ve doğal güzellikleri ile güzel bir tatil yeri. Ohrid ve Ohri Gölü Unesco  dünya mirası listesine alınmıştır. Ohrid Makedonların ve turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri. 


16 Mayıs 2013 Perşembe

REGAİP KANDİLİ

Mübarek üç aylar başladı. Recep ayını yaşıyoruz. Şaban ve Ramazan ayları geliyor. Mübarek günler ve geceleri birlikte yaşayacağız.



Receb'in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder.
Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalıdır. Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur'an-ı kerim okur, tesbih çeker, tövbe istiğfar eder. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir.

Regaib Nedir? 

Regâib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib"in aslı budur. 16 Mayıs Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece de Regaib gecesini idrak etmiş olacağız. Üç aylar, kameri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar Allah"ın rahmet ve bereketinin sağanak yağmurlar gibi yağdığı, kalplerin inşirah, gönüllerin huzurla dolduğu, bir senenin dörtte birini oluşturan önemli bir zaman dilimidir.
.
Bin aydan daha hayırIı bu mübarek gecenin büyüsüne kapıImanız diIeğiyIe kandiIiniz mübarek oIsun.



*http://www.gazetea24.com/'dan alıntıdır.





12 Mayıs 2013 Pazar

GÖKKUŞAĞI PASTASI VE ANNELER GÜNÜ

Adana yerel dergisi ''A + Dergisi'' için hazırladığım rengarenk pastayı Anneler Günü için sizlerle paylaşıyorum. Büyüklüğü sizi korkutmasın. Yapmaya başlayınca çok keyifli neşeli bir pasta yapıveriyorsunuz.

Bizi her türlü sevgiyle saran asla haklarını ödeyemeyeceğimiz annelerimizin anneler günü her gün kutlansın.

Annelerimiz için renkli cıvıl cıvıl bir pasta sunuyorum. Anneler günümüz kutlu olsun.



















MALZEMELER

Pandispanyalar İçin:
  • 2,5 su bardağı un     (250 gr.)
  • 1 fiske tuz
  • 125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1,5 su bardağı toz şeker  (300 gr.)
  • 3 adet orta boy yumurta
  • 1 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi
  • 1 su bardağı süt   (1 yemek kaşığı limon suyu ile kesilecek)            
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı karbonat
  •  Sarı, turuncu, kırmızı, yeşil, mavi, mor sıvı gıda boyaları 

Krema İçin:
  • 1 kutu krema (200 ml.)
  • 700 gr. labne peynir  
  • 2 poşet toz krem şanti (150 gr.) 
  • 2,5 paket vanilyalı krem ole (Dr.Oetker) (3 su bardağı süt ile çırpın)
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket toz vanilya
  • 1-2 tatlı kaşığı badem ekstresi 

Üzerinin Kreması:
  • 2 poşet toz krem şanti
  • 2 su bardağı süt
YAPILIŞI
  1. Fırını 170 C'de ısıtın.
  2. 3 adet 22 cm. çapındaki kalıbı yağlayın. Kalıpların tabanına yağlı kağıt yerleştirin.Un ve tuzu eleyin; bir kenarda bekletin.
  3. Sütü ılıtın ve içine limon suyunu ekleyin; 15 dk. kesilmesi için bekletin.
  4. Kek için, tereyağını mikser ile çırpın, beyazlasın. İçine şekeri ekleyin ve çırpın.
  5. Yumurtaları teker teker ekleyin. Her bir yumurta eklediğinizde karıştırın, yumurta karıştıktan sonra diğerini ekleyin.
  6. Vanilya ekstresi ve kabartma tozunu da karışıma ekleyin, karışıncaya kadar çırpın.
  7. Kek karışımı eklemeleri için mikseri orta hıza getirin. Kesilmiş sütü ve elenmiş un karışımını 3 bölümde kek karışımına ekleyin. Yani 1/3 süt karışımı ve 1/3 un karışımını kek karışımı ile karıştırın. Sonra tekrar süt ve un karışımını kek karışımına ekleyin, karıştırın. En son kalan süt ve un karışımını da kek karışımına ekleyip karıştırın.
  8. Karbonatın üzerine sirkeyi dökün, kabarınca hızlıca kek karışımına ekleyin ve spatula veya tahta kaşık ile karıştırıp hamuru, üç ayrı kaseye eşit olarak paylaştırın. Gıda boyalarından her biri farklı olacak şekilde 1 tatlı kaşığı hamurlara ekleyip karıştırın. Gerekirse yarım kaşık daha sıvı gıda boyası eklemesi yapın. 
  9. Hamurları yağlanmış ve unlanmış 22 cm. çapındaki kalıplara dökün.
  10. Pandispanyaları fırında alt-üst, orta rafta, 20 dk. pişirin. 
  11. Kek ılıyınca kalıbından çıkarın ve soğumaya bırakın.
  12. Kalan 3 renk pandispanyayı da aynı yöntemle pişirin.
  13. Krema için, soğuk kremayı mikser ile çırpın, kabarsın.
  14. Krem şantiyi ekleyin, iyice çırpın.
  15. Peynirin suyunu olabildiğince süzün. Peyniri 10 dk. kadar ince süzgeçte bırakabilirsiniz.
  16. Peyniri mikser ile çırpın, kabarsın.
  17. Peynire pudra şekeri,badem ekstresi ve vanilyayı karıştırın.
  18. Kremayı, peynirli karışıma ekleyip karıştırın. 
  19. Krem ole ve sütü mikser ile iyice çırpın. Peynirli kremaya bir kaşık ekleyip çırpın ve krem ole bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın. 
  20. Pastayı oluşturmak için, önce mor pandispanyanın üzerine kremadan 3-4 kaşık sürün, düzeltin. Üzerine mavi pandispanyayı yerleştirin. Aynı işlemi krema, yeşil pandispanya, krema, kırmızı pandispanya, krema, turuncu pandispanya, krema, sarı pandispanya şeklinde tamamlayın.
  21. Üzeri için toz kremşanti ve soğuk sütü çırpın. 1 su bardağı kadarını dekor yapmak için ayırın.
  22. Pastanın üzerini ve yanlarını beyaz krem şanti ile düzgünce sıvayın. Dekor için ayırdığınız krem şantiye pembe, mor ve yeşil renklerini karıştırın. Sıkma ucu ile bahar dalı ve çiçekleri görünümü oluşturun. İsteğinize bağlı farklı süslemeler yapabilirsiniz.
  23. Pastayı 3 saat buzdolabında bekletin. İyice soğuduktan sonra servis yapın. 







10 Mayıs 2013 Cuma

KISIR (ADANA USULÜ)

Bu günlerde yeşilin bol olduğu mevsimdeyiz. Her tür yeşilin. Meyveler, sebzeler tazecik. Domates, salatalık, marul, yeşil soğan, maydanoz, nane... gözümü alamıyorum. Arkadaşlarıma çabucak bol bol yeşillik kullanarak acılı ekşili Kısır yapıyorum. Yeşillerin tazeliğinden mi, yoksa özlediğimizden mi misafirler ve ev halkı kısırın hepsini bitiriyoruz.



MALZEMELER
  • 500 gr. ince bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 4-5 adet orta boy domates
  • 1 bağ yeşil soğan
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 bağ nane
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • Zeytinyağ
  • Limon suyu
  • Nar ekşisi
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Bulguru ıslatacak kadar sıcak su ile ıslatın. 1 tatlı kaşığı tuz atıp karıştırın. Üzerini kapatıp 15-20 dk. bekletin.
  2. Kırmızı pul biberi az su ile ıslatın, kabarsın.
  3. Kuru soğanları küçük doğrayıp 3 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun.
  4. Biber ve domates salçalarını ekleyip soteleyin.
  5. Isladığınız bulguru kimyon ve karabiber ekleyip biraz yoğurun.
  6. Yeşil soğanı küçük doğrayıp beyaz kısımları ile yoğurmaya devam edin.
  7. Kavrulmuş soğanlı sosu ve ıslanmış pul biberi ekleyin, bulguru ezmeden harmanlayın.
  8. Küçük doğranmış domatesleri ekleyin. Küçük doğranmış maydanoz, nane, yeşil soğanın yeşil kısımları,limon suyu, zeytinyağ, tuz ekleyip harmanlayın.
  9. Üzerine 1-2 kaşık nar ekşisi döküp karıştırın ve servis tabağına yerleştirin.
  10. Marul eşliğinde sunun.


* Limonsuyu, zeytinyağı, tuz, narekşisi miktarlarını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.






7 Mayıs 2013 Salı

SOYA SOSLU SEBZELİ BONFİLE

Çabucak yapılabilen yemekler hayatımızı kolaylaştırır. Wok tavada yapılan Çin usulü yemeklerin malzemelerini önceden hazırlayıp 10 dk. da sofrayı donatabilirsiniz. 


MALZEMELER
  • 600 - 700 gr. bonfile
  • 1 adet etli kırmızı dolmalık biber 
  • 1 adet etli yeşil dolmalık biber
  • 1 adet etli sarı dolmalık biber
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy kabak
  • 8-10 adet taze fasulye
  • 1 demet yeşil soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı soya sos
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ (mısır, fındık gibi)
  • Acı kırmızı biber
  • Karabiber

YAPILIŞI
  1. Bonfileleri ince uzun doğrayın.
  2. Biberleri, kabağı ve havucu jülyen (uzun verev) doğrayın.
  3. Yeşil soğanları ve taze fasulyeleri parmak uzunluğunda doğrayın.
  4. Wok tavada yağı kızdırın. 
  5. Sarımsakları küçük doğrayıp içine atın. Yüksek ateşte sarımsaklar biraz solunca bonfileleri atın. Bonfileleri hızlıca kavurun.
  6. Sırasıyla taze fasulye, havuç, kırmızı-yeşil-sarı biberleri atın ve kavurmaya devam edin.
  7. En son yeşil soğanları atın. Üzerine soya sos ve nişastayı ekleyip karıştırın.Seviyorsanız acı kırmızı biber ekleyin.
  8. Karabiber ekleyin, 1-2 dk. kapağını kapatıp bekleyin. 
  9. Ocaktan alıp sıcak servis yapın.
  *Burada verilen yağ, tuz, soya sosu miktarlarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz.
** Kullanacağınız etin yumuşak olması çok önemlidir. Wok tavada et sadece kavurularak piştiği için bonfile kullanmanız iyi olur. 







6 Mayıs 2013 Pazartesi

BAKLALI SALATA

Baharda yemyeşil sebzeli sağlıklı bir salata. Bakla, döğme, dereotu dolu lezzetli salataları öğün yerine de sunabilirsiniz.


MALZEMELER
  • 1/2 kg. taze bakla
  • 1,5 çay bardağı döğme (aşurelik buğday)
  • 300 gr. Çeri domates
  • 6 sap yeşil soğan
  • 1adet kırmızı biber
  • 1demet dereotu
  • 1 adet limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Baklayı temizleyin, 2-3 cm.boyunda doğrayın. Tuzlu ve limonlu suda dirice haşlayın, süzün.
  2. Döğmeyi su ile haşlayın. Süzün.
  3. Yeşil soğanı, kırmızı biberi ve dereotunu küçük doğrayın.
  4. Bakla, döğme, kırmızı biber, yeşil soğan, dereotu, karabiber, limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu karıştırın. Tadını istediğiniz şekilde ayarlayın. 
  5. Servis tabağına alın ve bekletmeden sunun. 







2 Mayıs 2013 Perşembe

MEYVELİ ÇİKOLATA SOSLU FRİGO

Havalar ısınmaya başladı. Sıcakta buz gibi tatlılar yemek istiyoruz. Buzlukta tutulabilen ve önceden hazırlayıp sunabileceğiniz eskilerin dondurması FRİGO yapabilirsiniz. Ben meyve tadını sevdiğim için kuru meyveler ve fındık, fıstık eklemesi yaptım (ama kızım sevmedi). Klasik kakaolu tat sevenlerdenseniz, sadece muz ekleyin, sakın başka meyve eklemeyin. 
Siz bana aldırmayın; daha doğrusu zevkiniz keyfiniz nasıl isterse onu yapın, o kadar...



MALZEMELER
  • 2 paket toz kremşanti
  • 2 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 paket kakaolu bisküvi (Eti Kakaolu)
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 adet muz
  • 4 yemek kaşığı kuru meyve (küçük doğrayın)
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi veya portakal kabuğu reçeli
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 3 adet yumurta akı
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı kavrulmuş iri doğranmış fındık, antep fıstığı
Üzeri İçin:
  • 1 paket çikolata sos (Dr. Oetker)
  • 2 su bardağı süt

YAPILIŞI
  1. Kuru meyveleri biraz suda bekletin. Varsa fazla suyunu süzün.
  2. Yumurta sarılarını şeker ve vanilya ile iyice çırpın.
  3. Yumurta aklarını 1 fiske tuz ile çırpın. 
  4. Krem şantiyi soğuk süt ile iyice çırpın. Kakaoyu ekleyin.
  5. Yumurta sarısı karışımını ve yumurta akını krem şantiye karıştırın.
  6. İçine iri parçalanmış bisküvileri, fındık- fıstığı, küçük doğranmış muzu, portakal kabuklarını ve kuru meyveleri ekleyin.
  7. Derin bir kalıbı streçle kaplayın. hazırladığınız karışımı içine dökün. Derin dondurucuda bekletin. (Uzun dikdörtgen bir kalıp daha uygundur)
  8. Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın ve parçacıklar olmaması için devamlı karıştırarak soğumasını sağlayın.
  9. Servisten önce kalıptan alın. Üzerine çikolata sosu dökün. 
  10. Zevkinize göre fındık fıstık, meyve veya rendelenmiş çikolata ile üzerini süsleyin ve bekletmeden servis yapın.






1 Mayıs 2013 Çarşamba

BROKOLİLİ MAKARNA

Bir kaç ay önce Bolonya'daydık. Avrupa'nın en eski üniversitenin olduğu tarih dolu bir şehir. Tarihinin yanı sıra makarnaları, peynirleri  çok meşhur ve lezzetli. Vitrinler değişik makarnalarla dolu. Eşim beğendiği bir kaç çeşit makarna aldı. Bol sebzeli ve kremalı pişirdiğim makarna çok sevildi.
 Brokoli yerine mevsimine uygun sebzeler kullanabilirsiniz. (Kabak, fasulye gibi)



MALZEMELER
  • 200 gr. uzun şerit makarna (fettuccine) (Barilla kullanabilirsiniz)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 500 gr. brokoli
  • 1 bağ yeşil soğan
  • 1 tutam taze fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 fiske köri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 kutu krema  (200 ml.)
  • 1/2 su bardağı kavrulmuş tuzsuz yerfıstığı  (fazlalaştırabilirsiniz)
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • İstediğiniz kadar parmesan peynir

YAPILIŞI
  1. Makarnayı paket üzerinde verilen süreye göre 1 kaşık tuz ve zeytinyağ eklenmiş suda haşlayın. Süzün.
  2. İnce doğranmış soğanları karamelize olacak şekilde kavurun. Küçük parçalara ayrılmış brokolileri ekleyin ve kavurmaya devam edin. Brokoliler biraz yumuşayınca taze soğanların beyaz kısımlarını küçük doğrayarak ekleyin.
  3. Yeşil soğanların yeşil kısımlarını uzun doğrayarak ekleyin.
  4. Al dante (diri) haşlanmış makarnayı içine aktarın. Krema, taze ve kuru fesleğen, karabiber, köri ve az tuz atarak hepsini karıştırın. 
  5. Bir kaç kaşık parmesan peynir ve kavrulmuş yer fıstığı döküp karıştırın.
  6. Servis tabağına yerleştirip sunun.