Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 Mayıs 2013 Pazartesi

PATLICAN SALATASI (BABAGANNUŞ)

Çok kolay ve pratik bir salata. 
Yaz sebzelerinden patlıcanı bol bol kullanarak yapılabilecek salata-meze.
Patlıcanları közleyip domatesli, biberli salataları sofralarımda bulunduruyorum. Hafif, sağlıklı ve lezzetli, sofraların ve kiloların kurtarıcısı salatalar bu günlerde baştacım olmuş durumda!!!

Görünümünü şıklaştırmak için marul yaprağı üzerine patlıcanlardan çember oluşturdum. 
İçine patlıcan salatasını yerleştirip sunum yaptım.

Davet sofrası ve hafif bir akşam yemeğim için hazırladığım başlangıç zeytinyağlı tabağı.
MALZEMELER
  • 7-8 adet büyük boy közlenmiş kemer patlıcan içi veya 1 kavanoz közlenmiş patlıcan 
  • 1 adet küçük boy kuru soğan (çok küçük çintilmiş)
  • 3 sap yeşil soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet küçük boy kırmızı biber
  • 1 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı limonsuyu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı toz biber
  • 2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Tuz

Patlıcan Çanağı İçin:
  • 3 adet kemer patlıcan
  • 10 adet kıvırcık marul parçası
  • 10 parça yeşil soğanın yeşil kısmı
  • Bir tutam maydanoz, nane
  • Patlıcanları kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI
  1. Patlıcan çanakları için; patlıcanları kabuklarını soymadan boyuna dilimleyin. Acısını almak için tuz ile ovun, 10-15 dk. beklettikten sonra iyice yıkayın. Beyaz kağıt havlu ile kurulayıp sıvı yağda kızartın. 
  2. Yeşil soğan saplarını yumuşaması için biraz sıcak suda bekletin. Fazla bekletmeden soğuk su ile yıkayın.
  3. Patlıcan dilimine çember şekli verin ve yeşil soğan ile dış kısmından bağlayın. Kıvırcık marul parçasının üzerine oturtun. İçine 2-3 yemek kaşığı patlıcan salatası yerleştirin ve üzerini süsleyin.
Patlıcan Salatası İçin:
  1. Közlenmiş ve kabuklarından temizlenmiş patlıcanları bıçak ile küçük doğrayın.
  2. Sarımsakları ezin. Yeşil biber, kırmızı biber, kuru soğan, yeşil soğan, domates ve maydanozu küçük doğrayın. Patlıcanlara karıştırın.
  3. Limonsuyu, sirke, nar ekşisi, karabiber, toz kırmızı biber, sumak, zeytinyağ ve tuz ekleyin. Baharat, ekşi, yağ ve tuz miktarlarını arzunuza göre belirleyebilirsiniz. 
  4. Servis tabağına veya patlıcan çanaklarına yerleştirin.
  5. Üzerini maydanoz, nane, sumak, kırmızı biber ile süsleyip sunun.






8 yorum:

  1. Harika,nefis,şahane bir salata olmuş canım,ellerine emeklerine sağlık.
    O tabağı öylece alıp sofraya konduruveresim geldi :)
    Şifa olsun inşAllah.
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  2. evet çok lezzetli oluyor,Hatayda da çok yapılan bir lezzet.
    sizi takibe alıyorum ben de sizi beklerim
    kendimceseyler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Patlıcanla yapılan tüm salataları çok severim
    Sunumu çok şık olmuş
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Umut Sepetim,
    KENDİMCE SEYLER,
    Pumpulininmutfagi ,
    Zarif ziyaretinize ve yorumlarınıza teşekkür ederim.
    Ziyaretinize mutlaka geleceğim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Şahane bir sunum. Çok beğendim. Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık, enfes bir tabak ve sunum olmuş, patlıcanın en çok salata halini seviyorum.
    Sevgilerimle, güzel bir hafta dilerim...

    YanıtlaSil
  7. en sevdiğim salatalardan biridir,sunum da çok şık olmuş eline sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Çoook severim.Nefis olmuş vallahi.Sunumda çok hoş.Ellerinize sağlık
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...