Sofralarına zerafetini yansıtan teyzemin kabul gününün değişmez ikramlarından biri Kol Böreği'dir. Çocukluğumdaki lezzeti hiç değişmedi. Bu böreği öğrenebilmek için teyzemin denetiminde denendi ve yiyenlerden tam not aldı. Teyzemin kol böreğini çay sofralarınızda bulundurun.
MALZEMELER
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1/2 çay bardağı su
- 1 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 500 - 550 gr. un (yaklaşık)
Açmak İçin:
- 1 çay bardağı nişasta
- 1 çay bardağı un
- 1,5 çay bardağı tereyağ
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
İçi:
- 500 gr. yağsız dana kıyma
- 2 orta boy soğan
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 tutam maydanoz (fazlalaştırabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz
Bu börekte kıymalıyı tercih ediyorum. Kıtır kıtır oluyor ve ertesi güne kaldığında bile kıtırlığını kaybetmiyor. Yine de peynirli, ıspanaklı veya karışık iç kullanabilirsiniz.
YAPILIŞI
- İçi için, kıymayı teflon tavada kısık ateşte üzerine 2 yemek kaşığı su, tuz koyarak ve devamlı ezer gibi kaşık ile bastırarak pişirin. Yağını ekleyin, kıymayı kavurun.
- Soğanları küçük doğrayın ve kıymaya karıştırıp kavurmaya devam edin.
- Baharatları ekleyin. Ocaktan alın. Maydanozları küçük kıyın ve kıyma ile karıştırın. Börekte kullanmak için bekletin.
- Yumurta, süt, su, sıvıyağ, tuzu hamur yapacağınız kapta karıştırın. Üzerine kabartma tozu ve karbonatı sirke ile köpürtüp dökün, karıştırın.
- Unu karışıma azar azar ekleyin. Yumuşak bir hamur yapın, yoğurun, 10 bezeye ayırıp 20 dk. üzeri kapalı bekletin.
- Arasına sürmek için tereyağını eritin. Biraz bekletin, üzerindeki yağı kullanmak için bir kaba alın. Altındaki süt gibi görünen ayranını kullanmayın.
- Zeytinyağ ile tereyağını karıştırın.
- Un ve nişastayı karıştırın. Hamuru açarken kullanın.
- Her bezeyi yaklaşık 50 cm. çapında oklava yardımı ile açın. Üzerine yağ karışımını 2-3 kaşık kadar sürün. İçini koyacağınız yeri bir el basımı kadar katlayın. İçi üzerine yerleştirin. İki kenarı da 3 cm. kadar içe katlayın. İçi yerleştirdiğiniz uçtan başlayarak yaklaşık 2,5 - 3 cm. kalınlığında hamuru katlayın. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
- Hamur bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Böreklerin üzerine yağ sürün.
- Börekleri 170-175 C'de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
- Tabağa yerleştirin ve sıcak servis yapın.
Buradaki ölçüden 10 adet uzun kol böreği olur. 1,5 fırın tepsisi olur.
Herbiri 4'e kesilince toplam 40 adet börek elde edilir.
Mmmm nefis görünüyor börekler. Ellerinize sağlık, sevgiler...
YanıtlaSilHayirli sabahlar canim teyzenin ellerine emklerine saglik .Nefis görünüyor.
YanıtlaSilBenim için su böreği 1,kol böreği 2 böreklerin şahı bunlar.Harika görünüyor.Emeği geçenlerin ellerine sağlık:)
YanıtlaSilUzun zamandır takipçinizim :)
Özellikle macaron tarifleri okuyunca bende denemek istedim.En yakın zamanda denicem.
Sevgiler
iadeyi ziyarete geldim, bu ne güzel blog böyle çok memnun oldum tanıştığıma hemen linklerime ekliyorum :) çok sevgiler:)
YanıtlaSilyorumum gitmedi mi :(
YanıtlaSilnefisss :)
YanıtlaSilYEMEK SEVDAM (ELİF) , teşekkürler.
YanıtlaSiltatlilar gülcandan,
Teyzem yemeklerde, pastalarda çok başarılıdır. Teşekkür ederim.
Pumpulininmutfagi, seninle aynı fikirdeyim. Takibine teşekkürler ve makaronda kolay gelsin.
lavantalimon, ziyaretine ve linkte paylaşımına teşekkürler.
ugurbocegimmutfağı
Teşekkürler.
Off süper zaten yeter ki el açması olsun lezzetli olması için daha başka bişeye gerek yok :))) afiyetler olsun
YanıtlaSilBu boregi kesinlikle deneyecegim. Ben de buna benzer yapiyorum ancak hamura kabartma tozu koymuyorum. Eminim boylesi daha bir kiyir oluyordur.
YanıtlaSilBir de tarifleriniz o kadar guzel aciklanmis ki, herkesin anlayabilecegi sekilde.Yemek sevgisinin ve kulturunun ailenizden geldigi cok belli.
Sevgiler.