31 Mart 2013 Pazar

YUMURTA SALATASI

Öğün yerine geçebilen yeşilli bol, proteini bol bir salata. Kahvaltıda, iftarda ve diyet çay sofralarında yumurta salatasını tercih ediyorum. Biliyorsunuz, diyette olanlara için yaparken yağını çok az kullanacaksınız.
Burada gördüğünüz miktar için tarifi veriyorum. Siz arttırıp azaltabilirsiniz.



MALZEMELER
  • 6 adet yumurta
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet nane
  • 5-6 sap yeşil soğan
  • 1 yemek kaşığı acı kırmızı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı sumak
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Yumurtaları içi katı (lop) oluncaya kadar haşlayın. Kabuklarını soyun. Çok küçük olmayacak şekilde doğrayın.
  2. Nane, maydanoz, yeşil soğanı küçük doğrayın. Yumurtalara ekleyin.
  3. Üzerine kırmızı pulbiber, karabiber, sumak, zeytinyağ, nar ekşisi ve tuzu ekleyin (Arzunuza göre baharat, yağ, ekşi ve tuz miktarlarını değiştirebilirsiniz).
  4. Servis tabağına yerleştirin, üzerini süsleyip sunun.




30 Mart 2013 Cumartesi

DİYET ÇAY SOFRASI (2)


Bahar geldi ve yaz geldi gelecek. Bakıyorum da herkes bir kilo verme telaşında. Kış günlerinde kalın giysilerin altındaki fazlalıklar ince giysiler giyildiğinde farkedilecek. Diyet, spor yapanlar her gün artışta. Çaya gelen arkadaşlarım hafif ve diyet ağırlıklı ikramlıklardan tercih ettiklerinden unu, yağı, şekeri az yiyeceklerden ve salatalardan oluşan bir çay sofrası hazırladım. Kalorisi düşük ve hafif ikramlıklar isteyenlere uygun bir çay sofrası için seçip sunduklarım.

ÇAY MENÜMÜZ
Portakallı Jöle 
Anasonlu Gevrek
PORTAKAL PÜRELİ JÖLE







27 Mart 2013 Çarşamba

PORTAKALLI VE ÇİKOLATALI PARFE

Portakalları kullanarak kat kat, renkli, hafif dondurma tadında bir tatlı oluşturmak istedim. Yemek davetimde kazandibinin de yanına yakışacak bir parfe oldu. Üzerindeki çikolatalı portakalları hazırlayıp istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. 





MALZEMELER
  • 2 paket bitter çikolata (160 gr.)
  • 1 kutu süt kreması  (200 ml.)
  • 6 adet bütün yumurta
  • 3 adet yumurta akı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 paket beyaz çikolata (160 gr.)
  • 1 kutu krem şanti
  • 2 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı portakal veya turunç kabuğu reçeli taneleri
  • 1/4 çay kaşığı turuncu gıda boyası
  • 3 paket vanilya
  • Vanilya, çikolata, portakal ekstreleri (1 çay kaşığı)
  • 2 yemek kaşığı kakao

Dekor Portakallar İçin:
  • 2 adet portakal
  • 1 paket bitter çikolata (80 gr.)
  • 3-4 yemek kaşığı toz şeker

YAPILIŞI

Dikdörtgen kalıbı yağlayın. Kağıt veya streç ile kaplayın.
Kremayı mikser ile iyice çırpın, kabarsın. Eşit olarak 3'e ayırın. Buzdolabında bekletin. 
Kremşantiyi 2 çay bardağı soğuk süt ile çırpın. Eşit olarak 3'e ayırın.

Beyaz Çikolatalı Kat:
  1. 2 adet yumurtanın beyazını ve sarısını ayırın. Sarısını 1 yemek kaşığı toz şeker ve vanilya ile iyice çırpın. 
  2. 2 yumurta akına 1 yumurta akı ekleyin. Toplam 3 yumurta akını 1 fiske tuz ile mikser yardımıyla iyice çırpın.
  3. Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. Yumurta sarısına karıştırın. Sonra da 3'e ayrılan kremanın biri ile karıştırın. Krem şantinin 3'te biri ve yumurta aklarıyla da karıştırıp kalıba dökün. Derin dondurucuda tutun.

Portakallı Kat:
  1. 2 adet yumurtanın beyazını ve sarısını ayırın. Sarısını 1 yemek kaşığı toz şeker, vanilya ile çırpın. portakal ekstresi ekleyin.  
  2. 2 yumurta akına 1 yumurta akı ekleyin. Toplam 3 yumurta akını 1 fiske tuz ile mikser yardımıyla iyice çırpın.
  3. Portakal kabuğu reçelinin tanelerini küçük doğrayın. Yumurta sarısına karıştırın. Sonra da 3'e ayrılan kremanın biri ile karıştırın. Krem şantinin 3 te biri ve yumurta aklarıyla da karıştırıp donmuş beyaz çikolatalı katmanın üzerine dökün. Derin dondurucuda tutun. 

Bitter Çikolatalı Kat:
  1. 2 adet yumurtanın beyazını ve sarısını ayırın. Sarısını 1 yemek kaşığı toz şeker ve vanilya ile iyice çırpın. Çikolata ekstresi ekleyin.
  2. 2 yumurta akına 1 yumurta akı ekleyin. Toplam 3 yumurta akını 1 fiske tuz ile mikser yardımıyla iyice çırpın.
  3. Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Yumurta sarısına karıştırın. Sonra da 3'e ayrılan kremanın biri ile karıştırın. Kakaoyu ekleyin. Krem şantinin 3'te biri ve yumurta aklarıyla da karıştırıp donmuş portakallı kat üzerine dökün. Derin dondurucuda tutun. 
  4. En az 12 saat derin dondurucuda tutun.
  5. Sunulacağı zaman kalıbı ters çevirin. Üzerindeki streç veya kağıdı alın. 
  6. Üzerine çikolatalı portakal parçaları veya rende çikolata ile servis yapın.

Dekor Çikolatalı Portakalların Yapılışı:
  1. Portakalları ince dilimleyin.
  2. Yağlı kağıt üzerine yerleştirin.
  3. Üzerlerine toz şeker serpin.
  4. Fırında 15-20 dk. şekerler eriyip portakallar biraz çıtırlaşıncaya kadar tutun.
  5. Portakal dilimleri soğuyunca çikolatayı eritin. Portakal dilimlerinin yarısını çikolataya batırın ve yağlı kağıt üzerine alın. Buzdolabında tutun.
  6. Çikolata portakalların üzerinde iyice donduktan sonra istediğiniz şekilde kullanın. 






















26 Mart 2013 Salı

BÖREK ÇORBASI (Adana Usulü)

Bu bahar günlerinde nedense havada fırtına ve soğuk var. ''Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır'', sözü ne kadar doğruymuş. Havalar soğuyunca da Adana'nın çok sevilen börek çorbasını pişirdim. Bu vitaminli, ekşili çorba son soğuklarda soframda kurtarıcı oldu. Çorba sevenlere öneriyorum. 



Sanal ortamda pek çok börek çorbası tarifi var. Yoğurtlu, mercimekli, sumaklı,.... O yüzden Adana usulü olan tarifi veriyorum.

MALZEMELER
Hamuru:
  • 1adet yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz
  • Alabildiği kadar un
İçi:
  • 250 gr. kuzu kıyma
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
  • Tuz
Çorbanın Suyu:
  • 2 parça kemikli et
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
*  *  *  *  *
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı pişmiş nohut
  • 1 kahve fincanı limon suyu
  • Tuz
Üzeri İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber

YAPILIŞI
  1. İçi için, soğanı çok küçük doğrayın (çintin) ve kıymaya baharatlar ile birlikte karıştırın. Hamurun içinde kullanın. 
  2. Hamur için 2 su bardağı unu yoğurma kabına alın. Ortasını açıp, yumurta, su ve tuz atın. Kenarlardan unu azar azar alarak katıca bir hamur yapın. Gerekirse biraz daha un alın. İyice yoğurun. Hamur katı olursa taneler çorbada kolay yumuşamaz ve dağılmaz. Hamurun üzerini kapatıp 20 dk. kadar dinlendirin.
  3. Hamuru oklava yardımı ile açın. Hamuru önce uzun şeritler halinde sonra kareler halinde kesin.
  4. Her bir kareye bir parça kıymalı iç koyun ve bohça gibi katlayın. Hamur bitinceye kadar bu işlemi uygulayın. Hamurları üzerine un serpilmiş tepsiye alın. 
  5. Çorbanın suyu için kemikli et, yeşil biber, domates, tuz ve 4 su bardağı suyu düdüklü tencerede kemikler etlerinden ayrılıncaya kadar pişirin.
  6. Hazırladığınız et suyunu ince süzgeç ile süzün. Etlerini alın. 
  7. Tereyağını tencerde eritin. Üzerine rendelenmiş soğanları ekleyip kavurun. Domatesi ekleyin.
  8. Salçaları ekleyin. Üzerine etsuyunu, tuzu ve gerekirse bir miktar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın. Nohutları ekleyin.
  9. Kaynayan suya hamurları atın. Hamurlar biraz irileşip pişince limon suyunu ekleyin.
  10. Ocaktan almadan üzeri için tereyağını kızdırın. Kurunane ve kırmızı biberi yağın içine atıp bekletmeden çorbanın üzerine dökün. Bir taşım kaynadıktan sonra çorbayı ocaktan alın.
  11. Bekletmeden sıcak halde servis yapın. 

  *Börek çorbasının yanına turp çok yakışır.

  *Tuz, limonsuyu, salça, yağ miktarlarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz.








24 Mart 2013 Pazar

İÇLİ KÖFTE (ADANA İÇLİ KÖFTESİ)



Nasıl, kimler tarafından icat edilmiş bilmiyorum. Nefis ve tartışılmaz çok sevilen bir klasik Adana yemeğidir içli köfte. Küçükken hep merak ederdim, bu kıymalar köftenin içine hangi kapıdan girmiş? Kırk Haramiler misali o esrarengiz kapının ''açıl susam açıl'' diyerek açılıp, içine kıymanın girip kapısının kapandığına inanırdım. Sonraları yapılışını görünce annemin kapıyı açıp kapadığını öğrendim.



Benim büyüklerimin değişmez yemeklerinden olan içli köfteyi annemin tarifiyle veriyorum.
Davet sofralarımın değişmez yemeklerinden içli köftenin yanına 
tahin salatası (tarator) çok yakışır. Mutlaka köfteyle birlikte sunun.
İşte köftenin yapılış aşamaları.




MALZEMELER
Dışı İçin:
  • 500 gr. (1 kase ) yağsız dana eti  (dövülmüş ve ince sinirleri alınmış) 
  • 800 gr. (2 kase) köftelik ince bulgur (koyu renk ve karakılçık cinsi)
  • 1 adet yumurta
  • 4 avuç dolusu un
  • 2-3 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz
  • Yeterince su
İçi İçin:
  • 1 kg. yağsız kuzu kıyma
  • 1 kg. soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
  • 550-650 gr. tereyağ (yarısını margarin kullanabilirsiniz)
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI
İçli köftenin içi, önceden hazırlanmalı ve buzdolabında en az 3-4 saat, tercihen 1 gece bekletilmelidir. 
  1. Yağsız kuzu kıymayı genişce bir tavada üzerine 1 çay bardağı su dökerek ve sürekli kaşık ile bastırıp, karıştırarak kısık ateşte suyunu salıp çekmesini sağlayın.
  2. Yağı ve ince çintilmiş veya makinede çekilmiş soğanları kıymaya ekleyin. Yavaş yavaş kıymayı kavurun. Tuzunu ekleyin.
  3. Kıyma ve soğanlar suyunu çekip soğanlar içinde iyice şeffaflaşınca pulbiberi ve salçayı ekleyin. Gerekirse tuz eklemesi yapın.
  4. Ocaktan alıp karabiber ekleyin. Geniş bir tepsiye kıymayı yazalayın. Kıymanın yağı her tarafına eşit şekilde yayılmalı, bir tarafında birikim olmamalıdır.
  5. Hazılanan iç oda sıcaklığına gelince buzdolabında iyice soğumaya bırakılmalıdır.
  6. Köfte yapılacağı zaman  kıyma azar azar boydan boya kaşık ile sıyırılmalıdır (fotoğrafta görüdüğü gibi).
  7. İçli köftenin dışı için, bulgur, salça, kimyon, tuz ve biraz su ile elinizle karıştırın. Üzerini kapatın. 15- 20 dk. bekletin. Böylece bulgurun şişmesini sağlayın. 
  8. Bulgur şiştikten sonra 1-2 avuç su ile biraz yoğurun. Bulgur yumuşayınca dövülmüş eti ekleyin, yoğurmaya devam edin.
  9. Et ile bulgur iyice kaynaşınca yumurta ve azar azar un ekleyip elinizle de biraz su alıp yoğurun.
  10. Bu yoğurma işlemi macun kıvamına gelinceye kadar devam edin. 
  11. Elde ettiğiniz hamur rahat açılınca kıvamı olmuş demektir (Burada göz kararı ve el yordamı işin içine giriyor).
  12. Hamurdan ceviz büyüklüğünde elinize alın. İşaret parmağınız ile açın. Kıymadan 1,5-2 yemek kaşığı kadar doldurun. Elinizi suya batırarak altı düz, üzeri tümsek şekil verin (fotoğrafta görüldüğü gibi).
  13. Köfteleri üzeri çok az su ile ıslatılmış tepsiye dizin. Köfteleri buzdolabına alın. Köfteler biraz kendini çekmelidir.
  14. Geniş bir tencerede su kaynatın. Tuz ve köftelerin dağılmasını önlemek için bir parça limontuzu veya limon suyu ekleyin. Köfteleri içine salın. Köfteler önce tencerenin dibine çökecektir. Pişmeye başlayınca suyun üzerine çıkacaktır. 
  15. suyun yüzüne çıkıp pişen köfteleri bir kevgir yardımı ile alın. 
  16. Sunacağınız tabağa alın. Bekletmeden sıcak halde servis yapın.







21 Mart 2013 Perşembe

MUZLU KEK

Sadece 3 dk. çırpılan bir kek yapmak ister misiniz? 
Elimdeki muzları kek yaparak değerlendirdim. Potasyum dolu, stres giderici, hafif, çabucak yapılan bir kek oldu. İçine ceviz, fındık gibi eklemeler yaparsanız da bol vitaminli bir kek elde edebilirsiniz. Bu bahar aylarında kaloriden kaçındığım için sadece muz kullandım. Özellikle okul çağındaki çocuklar için bu harika mis gibi muz kokulu potasyumlu keki öneriyorum, deneyin.


MALZEMELER
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı un + 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı şeker (2 kaşık eksiltebilirsiniz)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 fiske tuz
  • 1 su bardağı dolusu ezilmiş muz (yaklaşık 3 adet)
  • 3/4 su bardağı ekşitilmiş süt (1 yemek kaşığı sirke veya limon suyu eklenmiş)
  • 1/2 su bardağı tereyağ veya sıvıyağ
  • (İsterseniz 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz)

YAPILIŞI
  1. Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Buzdolabında olan malzemeleri en az 1 saat önce buzdolabından alın. Fırını 170 C'de ısıtın.
  2. 27,5 cm. x 7 cm. x 10 cm. ölçülerindeki uzun ekmek kalıbını yağlayın. 
  3. Ilık süte 1 kaşık limon suyu veya sirke ekleyip 20 dk. bir kenarda bekletin.
  4. Kuru malzemeleri bir kaba eleyin.
  5. Üzerine ezilmiş muz, ekşitilmiş süt, ve yağı dökün.
  6. Mikser ile düşük ayarda ancak karışacak kadar karıştırın.
  7. Yumurtaları ekleyin ve orta hızda 2 dk. çırpın.
  8. Kek hamurunu spatula ile kalıba yerleştirin.
  9. 170-175 C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırın farklılıkları olabileceği için kürdan ile kontrol etmeyi ihmal etmeyin.








20 Mart 2013 Çarşamba

ÖRDEK DOLMASI



Sohbet ederken nasıl oldu bilmiyorum, konu ördek avına geldi. Ördek, kaz, bıldırcın nerde bulunur? Nasıl avlanır? Sonunda da nasıl pişirilip, yenir? Aslında avlanmaktan hoşlanan Murat maceralarını öyle heyecanlı ve içten anlattı ki, bir an için ördek avına gitmek istedim (tabi bu mümkün değil). Bu sohbetten sonra da bize güzel bir sürprizi oldu. Konuştuğumuz ördek dolmalarını annesi Şenay Abla'ya yaptırarak getirdi. Mis gibi kekik kokulu dolmaları yapmak kolay değil tabii. Nefis lezzetli dolmaları yedikten sonra tarifini aldım. Tarif arşivde dursun, bir gün gelir gerekir, ne olur ne olmaz. Meraklılarına aktarıyorum.

  
MALZEMELER
Verdiğim ölçüler ördek büyüklüğüne göre değişeceği için yaklaşık ölçüdür.
  • 4 adet ördek (Yeşilbaş, Kirik gibi)  
  • 3 su bardağı pirinç
  • 5 adet orta boy soğan
  • 4 yemek kaşığı biber salçası
  • Sıvıyağ
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kekik
  • Tuz

YAPILIŞI
Ördeklerin Temizlenip Hazırlanması:
  1. Ördeklerin üzerine sıcak su dökülür. Biraz bekletilir. Tüyleri rahatlıkla üzerinden alınır. 
  2. Karın kısmı açılır ve temizlenir. Ciğer ve taşlık istenirse içinde kullanmak üzere temizlenir, alınır. 
  3. Ördeklerin tüyleri ateşte ütülür.
  4. Temizlenen ördeklere kimyon, karabiber, kekik ve tuz içine dışına iyice sürülerek avcarlanır. Pişirmeden 12 saat önce yapılırsa iyi olur.
Dolmanın Yapılışı:
  1. İç pilavı için; soğanlar küçük doğranır (çintilir). Yağda sotelenir. 
  2. İsterseniz ciğer ve taşlıkları küçük doğranıp soğanlar sotelendikten sonra eklenip kavrulabilir.
  3. Biber salçası ve pirinç eklenir. Pirinçler seffafaşınca karabiber, tuz ve 1 su bardağı sıcak su eklenir. Pirinçleri diri bir pilav pişirilir. 
  4. Ördekler diri pilav ile doldurulur. Karın kısımları dikilir.
  5. Büyük bir tencerede dolan ördekler yağda kızartılır. Biraz biber salçası eklenir. Ördekler salçalı yağ ile alt üst edilir. 
  6. Ördekler düdüklü tencereye alınır. Yarısına kadar sıcak su dökülür. Biraz tuz atılır.
  7. Kaynadıktan sonra ördeğin cinsine bağlı olarak genellikle 30 dk. kadar ocakta pişirilir.
  8. Ördekler servis tabağına alınır. 
  9. İsterseniz bütün veya pilavın üzerine etler alınarak servis yapılır.





17 Mart 2013 Pazar

TAHİNLİ KABAK

Bir kaç yıl önce arkadaşlarla denenmiş tariflerden oluşan  Seçkin Lezzetler adında bir yemek-pasta kitabı yayınlamıştık. İçinde hepimizin yıllardır yaptıkları ve kesinlikle tutan tariflerden Sevgili Sibel Teyze'nin Tahinli Kabak yemeğini davet yemeğim için denedim. Hafif ve sağlıklı sebze kabakla çok hafif meze yapmak istiyorsanız bu lezzeti denemelisiniz.



MALZEMELER
  • 1 kg. kabak
  • 1 orta boy soğan
  • 2 orta boy domates
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz

Sos İçin:
  • 1 su bardağı tahin
  • 2 adet limon suyu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1-2 kahve fincanı su
  • Tuz
YAPILIŞI
  1. Yayvan bir tencereye soğanı küçük doğrayın. Biber salçasını ekleyin. İkisini iyice eliniz ile ovarak ezin. (Eldiven kullanabilirsiniz).
  2. Kabakları soyun ve boyuna 4'e kesin. Kuşbaşı gibi doğrayıp soğanlara ekleyin.
  3. Domatesleri doğrayıp üzerine ekleyin.
  4. Nohut, tuz, şeker ekleyip kapağı kapalı ve kısık ateşte kendi suyunda pişirin.
  5. Sos için olan malzemeleri karıştırın. 
  6. Pişen kabakları servis tabağına alın. 
  7. Sosu üzerine dökün. İsterseniz üzerini nohut veya baharatlar ile süsleyip sunun. 








13 Mart 2013 Çarşamba

KAZANDİBİ

Bazı kişilerin elinin kıvamı, gözünün ayarından mı, bilmiyorum yaptıkları yemeği, tatlıyı tam kıvamında usulünce yaparlar. Aynı tarifi siz yapsanız da kıvamı tam tutturamazsınız, olmaz işte. Yıllar önce 1-2 kez kazandibi denemem olmuştu. Yapmıştım da sevgili Nafiye Abla gibi tutturamamıştım. Kazandibinin ustası Nafiş bizzat bize gelerek tatlıyı pişirdi. Mutfağımızı tatlı bir yanık muhallebi kokusu sardı. Ertesi gün tatlıyı kesip çevirdiğimizde görünümü ve tadı usta elinden çıktığını belli ediyordu. 


 Kazandibinin yanına sade dondurma eşlik etmeli.


Kazanbidiyi bahar davet yemeğim için yaptım.

MALZEMELER
  • 3 kilo süt (gerekirse 1 su bardağı ekleyin)
  • 2 servis kaşığı dolusu nişasta
  • 3 servis kaşığı dolusu pirinç unu
  • 3 - 3,5 su bardağı şeker
  • 2 paket vanilya 

YAPILIŞI
  1. Süt, nişasta, pirinç unu ve şekeri ocakta devamlı karıştırarak kaynatın. Bir kaç taşım kaynattıktan sonra vanilyaları ekleyin. Mikser ile 5 dk. çırpın.
  2. 38 cm. çapındaki bir ince alüminyum tepsinin tabanını su ile ıslatıp muhallebiyi içine boşaltın.
  3. Çok kısık olmayan ocakta, tepsiyi 2-3 dk. aralıklarla çevirerek muhallebinin tabanını yakın. 
  4. Bu işlem yaklaşık 35-40 dk. sürer.
  5. Tabanını iyice yaktıktan sonra ocaktan alın ve soğuyunca buzdolabına alın.
  6. En az 6 saat tercihen 1 gece buzdolabında bekletin.
  7. Ertesi gün su ile ıslatılmış bıçak ile kesin. Su ile ıslatınmış ucu keskin bir mala ile tabanını kazıyarak bir dilim alın ve ters çevirerek tabağa yerleştirin.
  8. İsterseniz aralarına yeşil antep fıstığı veya tarçın serperek sunun. Yanında sade dondurmayı mutlaka bulundurun.

Pirinç ununu yarım saat çok az su ile ıslatırsanız muhallebi daha özlü olur.








12 Mart 2013 Salı

MERCİMEKLİ HUMUS

Davet sofralarının vazgeçilmezi atıştırmalık çubukların yanına dip olarak mercimekli humusu bahar davetim için hazırladım. Hazırlaması çok kolay; nohut gibi kabuğunu almanıza gerek kalmadan çabucak humusunuzu hazırlıyorsunuz. Yanına keten tohumlu diyet bisküviler ve kıtır yufkalar çok yakışıyor ve seviliyor.


MALZEMELER
  • 1,5 su bardağı sarı mercimek
  • 1-2 adet limon suyu
  • 1 su bardağı tahin
  • 1,5 kahve fincanı su
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Mercimeği bir miktar su ile iyice pişirin. Suyu kalmamalıdır.
  2. Mercimek soğuyunca robottan geçirin.
  3. Tahin, limonsuyu, su, sarımsak, kimyon ve tuz ekleyip iyice karıştırın.
  4. İsteğinize göre tuz, limon, tahin, sarımsak miktarını arttırıp eksiltebilirsiniz.
  5. Çukur bir tabakta, yanında kıtır çubuklar ve tuzlu bisküviler ile servis yapabilirsiniz.







10 Mart 2013 Pazar

BİR BAHAR DAVET SOFRASI VE AKŞAM YEMEĞİ (4)


Yakın arkadaşlarımızı evimizde ağırladım. Misafirlerime bahar temalı bir sofra ve akşam yemeği hazırladım. Masama bahar çiçeklerinden beyaz ve pembe şakayıkları seçtim. Beyaz peçetelerimin arasında renkli peçeteler kullandım. Bugünün anısı olarak misafirlerim için üzeri beyaz güllü pastel tonlarda lavanta torbaları aldım. Büfede bahara uygun renkli ve çiçekli runner kullandım.



Menüde Adana'nın geleneksel yemekleri ve günümüz yemeklerinden seçmeler yaptım. 
Atıştırmalıklar
Avocado Dip (Guacamole) yanında ızgara çips 
Çeşitli krakerler ve sebzeler

Zeytinyağlılar-Mezeler
Peynir Tabağı



 Ara Sıcaklar
Ispanaklı-Kıymalı Açma Börek
Ana Yemekler
Tane Karabiberli Bonfile Mevsim Sebzeleri ve Gravy Sos 

Tatlılar
Baklava

Meyve 
Çilek


Ara sıcakları ve atıştırmalıklardan bir kaçının fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum:((

Tariflerin çoğu blogda mevcut. Olmayanları bir kaç gün içinde ekleyeceğim.

Lavanta torbalarını hazırlayan Altın Pudra'ya teşekkür ederim.







4 Mart 2013 Pazartesi

AYVALI KUP

Ayvayı hafif tatlı olarak tüketmek ve değerlendirmek için, az şekerli, bol sütlü birer porsiyonluk kuplarda hazırladım. Üzerine kavrulmuş fındık ve çekici komposto taneleri ekledim. Hazırlaması kolay, iştah açıcı görünümdeki kupları elma, armut, şeftali gibi meyvelere de uygulayabilirsiniz.











MALZEMELER
  • 3 adet ayva
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 fiske kırmızı gıda boyası
  • 2 adet çubuk tarçın

Muhallebisi İçin:
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı şeker (isterseniz şekeri fazlalaştırın)
  • 3-3,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya

Üzerinin Süslemesi İçin:
  • Kavrulmuş ve iri çekilmiş fındık
  • Çekilmiş antep fıstığı
  • 6 adet kırmızı kiraz kompostosu

YAPILIŞI
  1. Ayvaları soyun. Boyuna iki parçaya ayırın. Çekirdeklerini ve sert kısımlarını alın. 
  2. Ayvaları bir tencereye alın. Ocakta şeker, sert kısımları, çekirdekleri, gıda boyası ve çubuk tarçın ile birlikte bir miktar su ile yumuşayıncaya kadar pişirin.
  3. Pişen ayvaları birer kişilik kuplara veya kaselere yerleştirin.
  4. Muhallebi için, un, nişasta, şeker ve sütü ocakta devamlı karıştırarak pişirin. 
  5. Ocaktan aldıktan sonra tereyağ ve vanilyayı ekleyip mikser yardımı ile 10 dk. kadar çırpın.
  6. Muhallebiyi kuplardaki meyvelerin üzerine paylaştırın.
  7. Ilıyınca buzdolabında bekletin.
  8. İyice soğuduktan sonra üzerine kavrulmuş fındık, fıstık ve konserve kiraz ile süsleyip soğuk servis yapın.       








1 Mart 2013 Cuma

HERİSE - KEŞKEK - DÖVME

Herise, keşkek veya dövme ismi ile bilinen tarihi çok eskilere dayanan bir yemektir. Zamanla değişikliğe uğramamış nadir yemeklerimizden biri olan herise kendine özgü et ve dövmeden oluşan dövülerek yapılan bir yemektir. Üzeri bol tereyağlı lezzet dolu heriseyi farklı isimlerde Anadolu 'da, Selçuklu Beyliği'nde, Osmanlı Türk mutfağı'nda,  Mevlana'da, Kazan Türk yemek kitaplarında yer almaktadır. 

Kuzu eti veya tavuk eti ile yapılabilen, sevilen ve özü değişmemiş herise yemeğinin tarifi, kayınvalidemden. 

MALZEMELER
  • 1 adet tüm tavuk veya 4-5 adet tavuk but 1 adet tavuk göğüs
  • 1 adet iri soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tereyağ (üzerine istediğiniz kadar kullanın, bol kullanmanız gerekiyor)
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

YAPILIŞI
  1. Tavuğu tuz ile iyice ovun bol suda yıkayın.
  2. 2 yemek kaşığı tereyağ ile ocakta soteleyin, suyunu salsın çeksin.
  3. Üzerine yeşil biber, kırmızı biber, biber salçası boyuna 4'e kesilmiş soğan, karabiber, tuz ve yeterince su ekleyin 1-2 taşım kaynasın. Tavukların derilerini alın.
  4. Üzerine dövmeyi ekleyin. Kaynamaya bırakın. Arada karıştırarak pişme durumuna göre sıcak su ekleyerek tavuk etleri ve dövmeler pişinceye kadar ocakta tutun. Sebzeler erimiş etler kemiklerinden ayrılmış olup yemek lapa gibi olmalıdır.
  5. Tavuk etlerinin kemiklerini içinden alın.
  6. Büyük bir tahta kaşık ile yemeği dövün. Aslında herise dövmek için baş kısmı iri olan kaşıktan bulundurulursa rahat dövülür. 
  7. Heriseyi sıcak halde servis tabağına yerleştirin. Aralarına tereyağ girmesi için üzerinde kaşık ile çukurlar oluşturun.
  8. Bol tereyağında acı kırmızı pul biber yakın, üzerine dökün. 
  9. Üzerine biraz toz karabiber serpin ve bekletmeden servis yapın.