Herise, keşkek veya dövme ismi ile bilinen tarihi çok eskilere dayanan bir yemektir. Zamanla değişikliğe uğramamış nadir yemeklerimizden biri olan herise kendine özgü et ve dövmeden oluşan dövülerek yapılan bir yemektir. Üzeri bol tereyağlı lezzet dolu heriseyi farklı isimlerde Anadolu 'da, Selçuklu Beyliği'nde, Osmanlı Türk mutfağı'nda, Mevlana'da, Kazan Türk yemek kitaplarında yer almaktadır.
Kuzu eti veya tavuk eti ile yapılabilen, sevilen ve özü değişmemiş herise yemeğinin tarifi, kayınvalidemden.
MALZEMELER
- 1 adet tüm tavuk veya 4-5 adet tavuk but 1 adet tavuk göğüs
- 1 adet iri soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
- Tereyağ (üzerine istediğiniz kadar kullanın, bol kullanmanız gerekiyor)
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
YAPILIŞI
- Tavuğu tuz ile iyice ovun bol suda yıkayın.
- 2 yemek kaşığı tereyağ ile ocakta soteleyin, suyunu salsın çeksin.
- Üzerine yeşil biber, kırmızı biber, biber salçası boyuna 4'e kesilmiş soğan, karabiber, tuz ve yeterince su ekleyin 1-2 taşım kaynasın. Tavukların derilerini alın.
- Üzerine dövmeyi ekleyin. Kaynamaya bırakın. Arada karıştırarak pişme durumuna göre sıcak su ekleyerek tavuk etleri ve dövmeler pişinceye kadar ocakta tutun. Sebzeler erimiş etler kemiklerinden ayrılmış olup yemek lapa gibi olmalıdır.
- Tavuk etlerinin kemiklerini içinden alın.
- Büyük bir tahta kaşık ile yemeği dövün. Aslında herise dövmek için baş kısmı iri olan kaşıktan bulundurulursa rahat dövülür.
- Heriseyi sıcak halde servis tabağına yerleştirin. Aralarına tereyağ girmesi için üzerinde kaşık ile çukurlar oluşturun.
- Bol tereyağında acı kırmızı pul biber yakın, üzerine dökün.
- Üzerine biraz toz karabiber serpin ve bekletmeden servis yapın.