Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Ocak 2013 Perşembe

TANE KARABİBERLİ BONFİLE

Davet sofralarının ana yemeği bonfileyi bol tane karabiber ile birlikte pişirdim. 

Bonfile fırında yumuşacık tam kıvamında olmalı. Tabii ki sevdiğiniz pişme kıvamı da çok önemli. Biz içi pişmiş seviyoruz ve tarifimde verdiğim süreyi biraz kısaltırsanız, bonfilenizin içi daha az pişmiş ve sulu olur.



Evsahibesi olunca bonfilenin çekimlerini hızlı şekilde yapabildim. Fotoğraflar pek içime sinmedi ama napalım... elimden gelen bu kadar.

MALZEMELER
  • 1 adet dana bonfile (1.750 - 1.850 gr.)
Marinesi:
  • 4 adet orta boy soğan
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 4 adet defne yaprağı
  • 15 adet tane karabiber
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağ (kızartmak için)
  • 20-25 adet dövülmüş tane karabiber
  • 2 adet defne yaprağı
  • Tuz
Sosu İçin:
  • Bonfilenin suyu
  • 1-2 tatlı kaşığı nişasta
  • İstenirse tuz

YAPILIŞI
  1. Bonfileyi marine yapacağınız derin, kapanabilecek bir saklama kabı veya benzeri kaba alın.
  2. Soğanları rendeleyin. Soya sosu, defne yaprağı, tane karabiberleri ve sütü soğanlar ile karıştırın.
  3. Bonfilenin her tarafına gelecek şekilde soğanlı sosu sürün. 
  4. Bonfileyi kapatın ve buzdolabında en az 12 saat bekletin. Bekletme sürecinde bonfilenizi 2-3 saatte bir alt-üst edip etin her tarafının marine ile temas etmesini sağlayın.
  5. Tereyağını geniş bir tavada eritin, yağınızı kızdırın; ve bonfilenizi tereyağında her tarafını iyice kızartın. Yani etinizi mühürleyin. (Buradaki amaç etin dışının kabuk tutması ve etin suyunun içinde kalıp lezzeti ile pişmesidir.)
  6. Kızaran bonfilenin üzerine karabiberi ve tuzu serpin. Defne yaprağını koyun. Alimüyum folyo ile bonfileyi çok sıkmadan sarın. 
  7. Fırında 150 C derecede yaklaşık 2 saat kadar pişirin. Bonfile pişerken içine suyunu verecektir. Ara ara folyonun bir kenarından etin biriken suyunu bonfilenin üzerine kaşık ile dökün; kapladığınız folyonun yırtılmamasına dikkat edip açtığınız yeri geri kapatın. Bu işlemi yapınca etiniz kurumaz ve lezzeti içinde kalır. 
  8. Alimünyum folyoyu açtığınızda bonfilenin içinde suyunun birikmiş olduğunu göreceksiniz. Bu suyu bir pişirme kabına alın ve sosu oluşturmak için nişasta ile pişirin. Gerekirse biraz su ekleyin. 
  9. Bonfileyi servis tabağına alın. Kenarlarına buharda pişirilip sote edilmiş sebzeleri yerleştirin. Bonfileyi dilimler halinde keserek ve üzerine birer kaşık sosundan dökerek servis yapın.







8 yorum:

  1. Et marine etmek çok önemli ve değişik sosları uygulamak hoşuma gidiyor.
    Görünüşe göre tarifiniz başarılı.
    Ellerinize sağlık :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım.çok lezzetli görünüyor.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Çok şık ve lezzetli görünüyor, ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. çok lezzetli muhteşemmm:)

    YanıtlaSil
  5. Elinize saglik olsun..
    Yemek ben bursayim diyor.
    Yemesen gunah..
    :))

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım sunumuna bayıldımm..Belliki çok lezzetli olmuşlar..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Bonfile nasıl yapılır sorusu aslında ilk bakışta kolay gibi gelebilir. Fakat bazı küçük sırları ve tüyoları vardır. Hem hazırlanırken hem de pişirilirken bunlara uyulmazsa etten beklenilen tat alınmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, sizin de ellerinize sağlık:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...