Çay sofralarımızın değişmez ve benim için olmazsa olmazı zeytinyağlı yaprak sarmasını hepiniz biliyorsunuz. Ufak tefek farklılıklar dışında temelde aynı olan tarifi arşivimde olması için ben de kendi usulümce veriyorum.
- 750 gr. salamura yaprak
- 3 su bardağı pirinç
- 5 adet orta boy soğan
- 1 adet domates
- 1 paket dolmalık fıstık (25 gr. Bağdat marka)
- 1/2 paket kuş üzümü (20 gr. Bağdat marka)
- 1 demet nane
- 1 demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı yeni bahar
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 çay bardağı limon suyu
- 1,5 su bardağı zeytinyağ
- 1,5 çay bardağı sıcak su
- Tuz
YAPILIŞI
- Salamura yapraklarınızın tuzunu almak için 1 gece önce soğuk suda bekletin. Suyunu süzün. Saplarını dikkatlice kesin. Damarlı ve kalın olanları pişireceğiniz tencerenin altına 2 kat yerleştirin.
- İçi hazırlamak için, kuş üzümlerini temizleyip suya ıslayın.
- Soğanları küçük doğrayın.
- Zeytinyağında soğanları iyice kavurun. Ayrı küçük bir tavada fıstıkları 1 kaşık zeytinyağ ile pembeleştirin ve soğanların üzerine dökün.
- Yıkanmış ve süzülmüş pirinçlerinizi soğanlar ile birlikte iyice şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
- Küçük doğranmış domatesi ekleyip kavurmaya devam edin.
- Kuş üzümünü sudan alın, nane ve maydanoz ile birlikte ekleyin; yeşillikler soluncaya kadar kavurun
- Kuru nane, karabiber, yeni bahar, tarçın, şeker, limon suyunun yarısını ve tuz ekleyip bir karıştırın.
- Üzerine 1,5 çay bardağı sıcak su ekleyip tadını kaynayınca zevkinize göre ayarlayın. kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pirinçler diri kalacak şekilde pişirin.
- İçi ocaktan alınca kapağı açık şekilde soğumaya bırakın. Kapağını kapatmayın. Aksi halde iç kendi sıcaklığında pişmeye devam edip hamurlaşabilir.
- Yapraklarınızı sarın. Tencereye yerleştirin. Üzerini kapatacak şekilde 1 kat yaprak serin. En üste yaprak taşı veya ağırlık yapacak bir tabak yerleştirin.
- Üzerine kalan limon suyunu gerekirse biraz tuz ve 1 su bardağı sıcak su koyun. Tadına bakın gerekirse tuz, limon eklemesi yapın.
- Yapraklar iyice pişinceye kadar ocakta tutun. Yaprak cinsine göre pişme süresi değişeceği için gerekirse sıcak su eklemesi yapabilirsiniz.
- Ocaktan alınca üzerinden yaprak taşı veya tabağı alın ve kapağı kapalı soğumaya bırakın. Üzerinin kararmasını önlemek için üzerine yerleştirdiğiniz yaprakları almayın.
- İyice soğuduktan sonra tabağına yerleştirin.
- Aralarına ince dilinmiş limon parçaları yerleştirin ve istediğiniz zaman sunun.
enfes görünüyor baylırımm çerez gibi yerimm :)) ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilYapımı zaman alıyor ama yemesi çok güzel. Emeğinize sağlık :)
YanıtlaSilnasıl güzel sarılmış öyle güzel güzel...ellerine sağlık gerçekten gayet iştah açıcı bir görüntüsü var.....
YanıtlaSilSevgili BOŞNAK KIZI , Endless ve HANDE CİGER,
YanıtlaSilDeğerli görüşlerinize çok teşekkürler.
Sarması cidden vakit alıyor ama yiyince o emeğe değiyor.
Kim sevmez ki?ellerinize sağlık..
YanıtlaSilne zamandır saramadım,nasıl severim anlatamam,canım çekti yahu :) eline sağlık..
YanıtlaSilharika olmuş,şimdi bizde kızlarla beraber sardık yarın sabah pişecek.ellerine sağlık sofraların baştacı bence.
YanıtlaSilzeytinyağlı ayrı bir güzel olur bayıldım :)
YanıtlaSilcanan,
YanıtlaSilanne eli gibi,
Nazmiye,
Damla Başer (Kurabiye Atölyesi),
Hepinizin züyaretine ve görüşlerine teşekkür ederim.
Sarma pişirecek arkadaşlara kolay gelsin, ellerinize sağlık.