İlk duyduğumda ‘Kinoa da nedir?’ dedim. Bu resmen kum gibi
ince bulgura benzeyen bir tahıl. Biz bu tahılı yeni yeni öğreniyoruz. Nedeni
bizden çok uzaklarda yetişmesi ve üretilmesi. Güney Amerika’da Peru’da yetişen
ve İnkalardan bize miras kalan bir tahıl.
Açık ve koyu renkte olanları var. İçinde gluten barındırmıyor. Protein zengini. Lifli ve sindirim
sistemine çok iyi geliyor.
Tanecikleri boncuk gibi nasıl da sevimli duruyor.
Sağlığa faydası saymakla bitmiyor; bütün bunlar bir yana lezzeti
nasıl derseniz???
Bir kere nasıl pişirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. (2013
yılı Birleşmiş Milletler tarafından Kinoa yılı ilan edilince geçen yıl denemiştim. Pişirmesini beceremeyince elimdeki kinoayı kullanamamıştım)
Kinoayı bol suda bekletip iyice yıkadıktan sonra
pişirmelisiniz. Aksi halde kendine has tohumumsu ve otumsu tadı oluyor.
Pişirmesini doğru yaptıktan sonra harika bir yiyecek.
Salataya çok yakışıyor. Çorbada, ekmekte kullanılıyor, hatta
keklerde bile.
Bugün salatasını yaparak faydalı tahıl Kinoa’yı soframda
bulunduruyorum. İçine avocado ve taze fesleğen ekliyorum…Bir de bol limonsuyu…
Önümüzdeki günlerde daha farklı çeşitlerini de deneyerek
sizlerle paylaşacağım.
MALZEMELER
- 1 su bardağı kinoa
- 2 adet avocado
- 1 adet küçük boy yeşil elma
- 1 adet taze kırmızı biber
- 3 sap yeşil soğan
- 1-2 tutam taze fesleğen
- 2 adet limon suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 2-3 çay kaşığı tuz
- 4-5 adet marul yaprağı
YAPILIŞI
- Kinoanın üzerini geçecek kadar su koyun ve 3-4 saat kadar bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. Tekrar üzerini kapatacak kadar su ve 1 kaşık tuz ekleyip ocakta haşlayın. Ocaktan alınca arada karıştırarak soğumasını sağlayın.
- Avocado, elma, kırmızı biber, yeşil soğan ve fesleğenleri doğrayın.
- Pişmiş kinoayla doğradığınız malzemeleri, limonsuyu, zeytinyağı, karabiber ve yeterince tuzu karıştırın. (Fesleğen ve limonsuyu miktarını isteğinize göre arttırabilirsiniz. Ben biraz fazla seviyorum).
- Servis tabağına marul yapraklarını yerleştirin. Üzerine hazırladığınız salatayı yerleştirin; bekletmeden servis yapın.
Detaylı anlatımınız için teşekkürler :) marketlerde hiç rastlamadım ama bulmaya çalışmak ve denemek istiyorum. Görüntü çok keyifli gerçekten :) tadını da çok merak ediyorum. Salata enfes görünüyor ellerinize sağlık :) sevgiler çokça...
YanıtlaSilÖznurcum hoşgeldin:))
SilKinoayı İstanbul'da Carrefoursa'da buldum. Migroslarda da sanırım bulabilirsin.
Piştikten sonra üzerindeki o yuvarlak görüntü çok şirin. Tadı da nefis...
Çok faydalı kinoayla sofralarımızda farklı tatlar yapalım.
Beğenine teşekkürler ve sevgiler...
Tanıştığımıza memnun oldun kinoa :) İlk kez duydum. Deneyelim bizde senin tarifinle. Eline sağlık :)
YanıtlaSilKinoayı çok merak ediyorum. Denemek kısmet olmadı henüz. Bir kinoayı bir de mısır irmiğini çok aradım geçen sene marketlerde. Bulamadım. Sonra da unuttum. Yeniden mi aramaya çıksam :) Salata olarak çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilNe kadar güzel görünüyor :)
YanıtlaSilben de ilk duyanlardanım , denemek lazım , bulursak :D
YanıtlaSilmerhaba pırıl hanım gülerdir sizin siteye giriyorum fakat yoksunuz hiç bukadar arayı uzatmamıştınız inşallah önemli birşeyler yoktur sevgi ve selamlar
YanıtlaSilnerelerdesiniz pırıl hanım inşallah herşey yolundadır lütfen arayı uzatmayı sevgi ve selamlar
YanıtlaSilHarikacigim merhabalar,
SilCok sukur hersey yolunda .
Ince dusuncenize ve Ilginize cok tesekkurler:))
Sevgiler...
Thank you, this blog has added to my knowledge obat herbal buat penyakit maag It's perfect
YanıtlaSil