Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Temmuz 2013 Perşembe

EKŞİLİ KÖFTE (Adana Usulü Bulgurlu Köfte Çorbası)

Adana'mızın sevilen çorbalarından biri olan ekşili köfte doyurucu bir çorbadır. Özellikle yeğenlerimin sevdiği bu şirin mini köfteli çorba bulgur özlemlerini giderdi. Analı kızlı çorba kadar yormayan, kolay yapılan ekşili köfte geleneksel tat arayanlar için ideal bir seçenek. Özellikle bu Ramazan günlerinde iftarda tercih edilebilecek bir çorba. 


MALZEMELER
Köfteler İçin:
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 5-6 yemek kaşığı un
  • Karabiber
  • Tuz
  • Islatmak ve yoğurmak için yeterince su
Çorba Suyu İçin:
  • 2-3 kaşık tereyağ 
  • 2 adet soğan 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım limon suyu
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi
Et Suyu İçin:
  • 2-3 parça kemikli et ( incik ve boyun olabilir) 
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • Tuz
Üzeri İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
 
YAPILIŞI
  1. Önce et suyunu yapın. Malzemeleri bir tencerede iyice pişirin. Suyunu çorba için süzün. Etlerini çorbada kullanmak için küçük parçalara ayırın, bir kenarda bekletin.
  2. Köfteler için bulguru, salçalar, kimyon, karabiber, az tuz  ve biraz su ile ıslatıp yoğurun. Üzerini kapatıp 20-30 dk. bekletin.
  3. Yumuşayan bulguru biraz su yardımı ile iyice yoğurun. Bulgur kıvam alırken içine yumurta ekleyip yoğurun. Sonra un ekleyip su yardımı ile macun kıvamına getirin. Elinizi su ile ıslatın, küçük parçacıklar alıp nohut büyüklüğünde köfteler yapın. Köfteleri buzdolabında bekletin.
  4. Çorbayı oluşturmak için tereyağında küçük doğranmış soğanları iyice pembeleştirin. İçine salçaları kırmızı biberi ekleyin. Üzerine et suyunu, su ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın.
  5. Çorba kaynayınca içine köfteleri ve nohutları atın. Köfteler pişince limon suyunu ve nar ekşisini ekleyin.
  6. Bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. İçine kırmızı pul biber ve kuru nane ekleyip biraz ocakta tutun. Çorbanın üzerine dökün. Bekletmeden servis yapın. 
*Bu çorbaya ekşi ve acı çok yakışır. Ekşisini fazlalaştırabilir ve acı pul biber ekleyebilirsiniz.
 




5 yorum:

  1. ekşili ufak köte deriz biz tadı çok güzel bende çok severim :) annem yoğurtlusunu yapıcak yarın inşallah

    YanıtlaSil
  2. Benim en sevdiğim çorbayı pişirmişsiniz,bayılırım.Ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  3. harika görünüyor eline sağlık...

    YanıtlaSil
  4. pırıl ablacım dün bu tarifinizi denedim şahane oldu, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...