Baharın Adana'ya geldiği portakal çiçeklerinin kokusundan belli olur. Yolda yürürken adeta portakallı parfüm kokusunu alırsınız. Adana Kebabı'ndan sonra ''Portakal'' ve ''Portakal Çiçeği'' Adana ile o kadar özdeşleşti ki son iki yıldır güzel kentimizde Portakal Çiçeği Karnavalı düzenleniyor. Bu yıl üçüncüsü kutlanacak karnavalımızın daha çok ses getireceğine inanıyorum. Karnaval coşkusuyla Portakalın bütün kokusu ve tadı kek içinde olsun istediğimden Tam Portakallı bir kek pişirdim. Karnavala katılmadan bu keki bir deneyin, portakal kokusunu içinizde hissedin. Sonra da 4 Nisan'da Adana'ya gelerek bizlerle birlikte karnaval coşkusunu yaşayın.
MALZEMELER
- 4 adet yumurta
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
- 1 adet iri portakal (Püre hali 1 bardak + 2 yemek kaşığı)
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
- 4 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
Portakalı kabukları ile püre yapın |
YAPILIŞI
- Fırını 175 C'de ısıtın.
- Yumurta ve şekeri 10 dk. mikser ile çırpın. Yumurta ve şeker koyulaşıp beyazlaşacaktır.
- Portakalı soymadan iri parçalara ayırın ve rondo yardımıyla püre haline getirin.
- Yumurta karışımına sıvıyağ, portakal püresi, ceviz, hindistan cevizini ekleyip karıştırın.
- Unu, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin; sonra karışıma ekleyin ve tahta kaşık ile karıştırın.
- En son karbonatı ekleyip karıştırın.
- Kek karışımını yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına dökün.
- 175 C'de ısıtılmış fırında 50-55 dk. pişirin.
- Fırından almadan kürdan ile kontrol edin.
- Keki fırından aldıktan 10-15 dk. sonra kalıbından çıkarın.
- İyice soğuduktan sonra çay ve kahve yanında sunun.
ne güzel olurdu 4 nisan da orada olup portakal kokularını hissetmek..Kek çok güzel görünüyor elinize sağlık
YanıtlaSilZarif yorumuna teşekkür ederim Mehtapcım.
SilBelki bir fırsatını bulursun, bekliyorum.
Portakallı Sevgiler:))
çok taemin ederim sizinriflerle karşılaşıyoruz ama yemin ederim sizin hem görsel hem lezzet olarak mükemmel daha ne olsun elinize yüreğinize sağlık.
Silportakallı lezzetlere bayılırım.mevsimi geçmeden denemek isterim.ancak kabuğunun altındaki beyaz kısımdan dolayı acı olmuyormu.normalde o bölümü alıp hatta kabuğunu bir kaç kez kaynatıp suyunu dökeriz ya.sevgiler.Ayten
YanıtlaSilSevgili Ayten Hanım merhabalar, sayfama hoşgeldiniz.
SilPortakalın acı kısmı aslında turuncu kabuğundadır. Portakalın tamamı kekte olmasına rağmen acı bir tat olmuyor. Ayrıca kekin içinde yeterince şeker ve malzeme olduğundan tadı ferahlatıcı bir kek tadında oluyor. Hiç tereddüt etmeden deneyebilirsiniz. Eğer keki denerseniz sonucunu burada paylaşırsanız memnun olurum. Ziyaretinize ve sorunuza teşekkürler ve sevgiler, Pırıl.
Bu lezzeti tahmin ediyorum, bende de tam portakal püreli bademli bir kek var benzeri. Nefis gözüküyor, bunu da deneyeyim.Elinize sağlık.
YanıtlaSilPırıl hanım böyle bir tarifi mutfağıma kazandırdığınız için çok teşekkür ederim.sabah hemen sayfanıza bakıp cevabınızı görünce denedim.mutfağım mis gibi portakal kokuyor şu an.ben muffin kalıbı kullandım ve üzerinede damla çikolata serptim.yumuşacık nefis muffinlerim oldu.sevgiler.Ayten
YanıtlaSilson yazıma bak amaaaaa yaaaa :)
YanıtlaSilMeyveli kekleri çok severim mutlaka deneyeceğim
YanıtlaSildeepsi gönderdi ben de geldim.
YanıtlaSilhem de miisss gibi portakallı kek tarifinin üzerine gelmişimm... ahhh kokusunu duyar gibiyimmmm (:
doğum günün kutlu olsun ve baksana bu akşam herkes seni öpsün benim için de ama unutma olur muuuu :)
YanıtlaSilbu kek fotosuna bakmak mutluluk yaaa. bir leonardo da vinci eseri gibi yaaa :)
YanıtlaSilGüzel keyif veren bir lezzet. Herkesin deneyip o lezzeti tatması lazım..
YanıtlaSilYine harika bir tarif su anda pisiyor bu ikinci yapisim ve tek kelime ile nefis... her tarifinizi kelimesi kelimesine yaptigim zaman harikalar meydana geliyor ;)
YanıtlaSilSizin elleriniz lezzetli de ondan Asumancım.
SilEllerine sağlık:)))
Uzun süredir yeni yayın göremeyince merak ettim. Umarım her şey yolundadır.
YanıtlaSilÇok teşekkürler, herşey yolunda.
Silİlginize ve zerafetinize çok teşekkür ederim Fincan Teyze.
Sevgiler...
merhaba pırıl hanım uzun zamandır bloğunuza merakla giriyorum fakat güncelleme yok iyisinizdir umarım sizi merak ettim çanakkaleden sevgi veselamlar harika güçlü
YanıtlaSilHarikacığım ilgine çok teşekkür ederim. Herşey yolunda şükür.
SilÇok yoğun günler yaşadım o yüzden blogumu istemiyerek ihmal etmek zorunda kaldım.
Artık fırsat buldukça yayın yapacağım. Sevgi ve selamlar...
Portakal ve kakao çok güzel bir birleşim değil mi? Yazın yanına birazda vanilyalı dondurma ımm :) eline sağlık harikasın ..
YanıtlaSilelinize sağlık♥
YanıtlaSilAz önce yaptım hemen tadına baktm şekeri biraz fazla geldi bana sadece çok güzel bir tarif ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilTarif çok güzel. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilBenim kekim biraz acı oldu neden olanilirki?
YanıtlaSil