Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Kasım 2012 Cuma

ÇİKOLATA SOSLU FINDIKLI KEK

Unsuz, yağsız bir kek. Hafif mi, hafif. Sade yemeyi tercih edebilirsiniz veya üzerine çikolata sosu dökebilirsiniz. Tercih keyfinize kalmış.
İlk öğrendiğim keklerden biri sayılır. İlk pişirdiğimde tutturamadım. Zamanla, çırparken kıvamın ne olması gerektiğini öğrendim. 
Fındıklı kekin dilimlenmiş fotoğrafını telaşımdan bir gün sonra çekince üzerindeki dekor fındıkların karamelleri erimiş oldu. Karamelli fındıkları sunumdan önce yerleştirirseniz erimeyi biraz geciktirebilirsiniz. 






 Bu güzelliği gördükten sonra sıra geldi tarife...

MALZEMELER
  • 6 adet büyük boy yumurta
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri
  • 325 gr. ince çekilmiş fındık içi  (Fındıkların üzerinde zar gibi ince kahverengi kabuğu olmalıdır) 
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Çikolata Sosu:
  • 1/2 paket çikolata sos karışımı
  • 1 su bardağı süt veya su
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 1/2 paket bitter çikolata (40 gr.)
  • Üzerinin dekoru için bir kaç adet fındık ve 2 yemek kaşığı şeker


























YAPILIŞI
  1. Öncelikle bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. 
  2. Yumurta ve şekeri mikser yardımı ile 10 dk. çırpın.
  3. Çırpılan karışıma çekilmiş fındık içi, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip tahta kaşıkla aynı yöne doğru katlar gibi karıştırın.
  4. 24 cm. lik kelepçeli kalıbın içini alüminyum folyo ile kaplayın. Kekin kabarıp taşmaması için alüminyum folyoyu kalıbın kenarlarından yukarıya doğru olacak şekilde bırakın.
  5. Hazırlanan karışımı kalıba dökün.
  6. 175 C'de ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin.
  7. Kek soğuduktan sonra kalıptan alın ve alüminyum folyodan çıkartın.
  8. Üzerine çikolata sosu döküp, servis yapın.
  9. Çikolata sos karışımına süt veya suyu ekleyip devamlı karıştırarak pişirin. Krema ve çikolatayı da ekleyin. Çikolata eriyince ocaktan alın. Kekin üzerine dökün. Sos soğuyunca üzerine kakao eleyin.
  10. Dekor fındıkları dizin ve servis edin.

Dekor Fındık Yapılışı:
  1. 2 yemek kaşığı şekeri ocakta eritin. Karamel rengi olsun.
  2. Üzerine kürdan takılmış fındıkları karamele bulayın ve yağlı kağıt üzerine dik şekilde dizin.
  3. Biraz soğuyunca kürdanı üzerinden alın. Kürdanı alırken karamel uzayacaktır. Dikkatli şekilde dekor alarak kullanın.
Çiğ Fındık 










26 yorum:

  1. Pırılcım ellerine sağlık,çok leziz bir kekti..Çok eskiden kayınvalidemin gününün favori pastasıydı..bana nostalji yaşatın..

    YanıtlaSil
  2. Pırılcım sabah sabah nasıl canım çekti anlatamam ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı cumalar. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. offf.bu nasıl bir güzel kek canım.nefis olmuş nefiss.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Kek nefis görünüyor,şimdi kahvemin yanında bir dilim olsa süper olurdu.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Ne hoş bir tarif. ellerine sağlık. Sunum harika

    YanıtlaSil
  7. nursen aksoy,
    Derya Sezgin,
    Fuat Gencal,
    mutfagabuyrun,
    Burcu Kayhan,
    Senem Cabuk,
    Hepinize hayırlı Cumalar ve ilginize, yorumlarınıza çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. harika görünüyor ellerine sağlık Pırıl hanım bayıldım

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Pırıl,

    Davetiniz üzere ziyaretinize geldim. Gerçi daha önce de birkaç kez sessizce gelmiştim ama vaktim olmadığı için yorum bırakamamıştım.
    O zaman da sayfanızı ve yaptıklarınız çok hoşuma gitmişti ve halen de öyle. Çok lezzetli yiyeceklerle dolu güzel bir sayfanız var. Herşey için ellerinize sağlık.
    Makaronlarınız çok güzel görünüyorlar.
    Sormak istediğim bir konu var. Makaronlarınızın tarifini yazarken pudra şekeri ile toz şeker miktarlarını karıştırdınız mı yoksa tarif bu şekilde mi? Bildiğim kadarıyla çok miktarda olması gereken pudra şekeri. Cevap verirseniz memnun olurum.
    Kolay gelsin.
    Svgilerimle,
    Sık sık ziyaretinize gelip

    YanıtlaSil
  10. Işılcım, hoşgeldin, iyi ki geldiğini haberdar ettin teşekkürler.
    Sorusu olabilecek kişilerin de yaralanabilmesi için makaron ile ilgili cevabımı makaronlarda veriyorum.

    YanıtlaSil
  11. Nefis görünümlü bir kek.Mutlaka deneyeceğim.Aklıma takılan fındıklar.Kabuğu da olacağına göre,fındıklar taze fındık mı olacak?Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Nilgüncüm,
    Fındıklar sadece tuzsuz, sert kabuğundan alınmış, kavrulmamış olması gerekiyor. Kabuğu dediğim dışındaki zar gibi olanı, sert olanı değil.
    Denedikten sonra yine beklerim.

    YanıtlaSil
  13. Çok lezziz gözüküyor
    ye beni diyor
    ellerine saĝlık
    :-)))

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar çok güzel gözüküyor ellerinzie sağlık
    Tarif de un yok değil mi? Yazılmayı unutulmuş olabilir mi acaba dedim de..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Sayın Adsız,
    Yanlış okumadınız içinde un yok.

    YanıtlaSil
  16. Nefis bir şey bu. Söylenecek söz yok..

    YanıtlaSil
  17. Pırıl Hanımcığım,bugün Adana'dan misafirlerim vardı.Bu kekinizden yaptım.İlk defa yapmama rağmen mükemmel oldu.Sadece kenar folyolarda zorluk çektim.Resimledim.Sizin siteyi misafirlerime de tanıştırdım.Çok beğendiler.Teşekkürler.sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Nilgüncüm, beğenilerine ve arkadaşlarına tavsiye etmene çok teşekkür ederim.
    Kenar folyoyu dik şekilde yerleştirirsen sorun çıkmayacaktır.

    YanıtlaSil
  19. Nefis bir pastaydi kek demeyin haksizlik olur denedim ve coook begendim cikolatasi ile harikaydi

    YanıtlaSil
  20. Merhaba ben Talya. Tarifinizi denedim ve çok sevdim.Güzel bir sunumu var, ayrıca çok lezzetli. Ellerinize sağlık Pırıl hanım. Adınız gibi pırıl pırıl valla...

    YanıtlaSil
  21. denenecekler arasına girdi, http://belginanne.blogspot.com.tr/2013/07/bademli-turta.html adresinde bademlisi var.öneriyorum,ellerinize sağlık..
    :)

    YanıtlaSil
  22. Slm tarifinizi dün denedim ilk yirmi dk açtığım için çöktü sanmıştım bügün tekrar denedim folya zararlı diye yağlı kağıt serdim çok güzel kabardı tabanı çıkan kelepçeli kalıpta yaptım fırının içinde söndü sonuç hüsran emeğime ve malzememe yazık bunun püf noktası nedir yada içinde başka bişey daha varda unuttunuzmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Tubacım,
      Bu pastayı yaparken her basamağa dikkat etmen gerekiyor. Belki yağlı kağıttan çökme olmuştur. Çünkü ben hep alüminyum folyo ile yaptım.
      Kabuklu fındık kullanman ve fındığı makinada çekerken yağlanmamasına özen göstermen gerekiyor.
      Tarifte eksiklik yok. Bütün malzemeler ve püf noktalarını tarifin yapılışında anlatıyorum.
      Ayrıca her yorumu da yayınlıyorum, şüpheniz olmasın. Güvenebilirsiniz.

      Sil
  23. Olumsuz yorumlar sitede gözükmüyor anlaşılan bu yapıpta beğenenler tanıdıklarınız

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...