Yıllar önce pasta kitaplarında, dergilerinde gördüğüm, satılması hayalini kurduğum meyveleri artık Adana'daki marketlerde bulabiliyorum. Çilek üretiminde çok başarılı olan Yalex firmasının üretimine yeni başladığı frambuazları ve böğürtlenleri kullanarak içi limon aromalı araları kırmızı-mor meyveli bir pasta yaptım. İçinin pandispanyası herkesin pastalarına bayıldığı Emel Başdoğan'a ait; yağ içermiyor ve oldukça hafif. İçinde kabartma tozu olmaması, her zaman aynı sonucu vermesi, içinin yumuşak ve süngerimsi dokuya sahip olması, pastayı ıslatmaya gerek kalmaması ile tam bir pasta keki oluyor.
Yiyenler pastayı çok beğendi.
Meyveli tatları sevenler, bakalım siz beğenecek misiniz?
PANDİSPANYASI
- 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 170 gr. (1 su bardağı) toz şeker
- 110 gr. (1 su bardağı) un
- 50 gr. (1/2 su bardağı) nişasta
- 1 paket vanilya
- 1/2 çay kaşığı limon suyu
- 1/2 çay bardağı sıcak su
KREMASI
- 4 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 5-6 yemek kaşığı şeker (tadını isteğinize göre ayarlayın)
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 1 limon rendesi veya 1 çay kaşığı limon aroması
Üzeri ve Çevresini Süslemek İçin:
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 1/2 paket tart jölesi
- 1 tutam nane yaprakları
- 500 gr. frambuaz ve böğürtlen karışımı (Yalex marka) -Pastanın ara katları ve üzeri için.
- Fırını 170 C' de ısıtın.
- Nişasta, un ve vanilyayı bir kaba eleyin.
- Yumurtaların beyazını ve sarılarını ayırın.
- Yumurta beyazlarını derin bir kapta mikser ile çırpın. Hafif köpüklenince limon suyunu ekleyin ve çırpmaya devam ederken şekerin yarısını ekleyin. Beyazlar katılaşıncaya kadar çırpmaya devam edin.(Kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kadar katı olmalı).
- Yumurta sarılarını ayrı bir kapta mikser ile çırpın. Kalan şekeri ekleyin ve çırpmaya devam edin. Yumurtaların rengi iyice açılıncaya kadar çırpın. Sıcak suyu ekleyip çırpmaya devam edin. (4-5 dk. kadar)
- Yumurta aklarına önce yumurta sarıları karışımını sonra un, nişasta, vanilya karışımını ekleyin ve akları söndürmeyecek şekilde tahta kaşık ile katlar gibi karıştırın.
- Altına pişirme kağıdı kesilmiş, sadece kenarları unlanmış, 22-24 cm.lik çember kalıba veya iki eşit boy 22-24 cm.lik kalıba hamuru dökün.
- Fırında 40-45 dk. pişirin.
- Krema için şeker ve yumurta sarısını mikser ile çırpın. Un ve nişastayı ekleyin. Sütü ekleyip ocakta devamlı karıştırarak pişirin. Katıca bir kremanız olmalı. Vanilya ve limon aroması ekleyip mikser ile çırpın. Buzdolabında biraz katılaşması için 10-15 dk. bekletin. Tekrar mikser ile çırpın ve pastanın arasında kullanın.
- Krem şantiyi soğuk sütle mikser yardımı ile çırpın. Pastanın kenarlarında kullanın.
Pastanın Birleştirilmesi:
- Pandispanya piştikten sonra 10 dk. bekleyin sonra kenarlarını bıçak yardımı ile kalıbın kenarlarından ayrılması için kesin. Izgara tel üzerine ters çevirin. İyice soğuyunca pişirme kağıdını üzerinden alın. İki kalıptaki pandispanyayı enine iki eşit parçaya ayırın. Yani 4 kat pandispanyanız olmalı.
- Taban bir kat pandispanyanın üzerine 3-4 kaşık krema sürün, üzerine doğranmış frambuaz ve böğürtlenleri serpin. Diğer pandispanya katının kapanacak kısmına 1-2 kaşık krema sürün üzerine kapatın. Pandispanya katları bitinceye kadar bu işleme devam edin. En üst kat pandispanyayı kapattıktan sonra hazırladığınız krem şanti ile pastanın üzerine ve kenarlarına ince olacak şekilde sürün.
- Ortasına meyveleri dizin. Tart jölesinin yarısını üzerindeki tarife göre hazırlayın. Fırça yardımı ile meyvelerin üzerine sürün.
- Buzdolabında 3-4 saat bekletip servis yapın.
ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR..
YanıtlaSilTeşekkürler Sevilcim.
YanıtlaSilGörüntüsünden belli tadının ne muhteşem olduğu...Harika, ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilmmmmm resim lezzet 10 numara canım eline sağlık:)))
YanıtlaSilhülyacım, teşekkürler.
YanıtlaSilbir kase lezzet Ayşecim, yorumuna teşekkürler, hepinize sevgiler...
Çok güzel gözüküyor. Bugün yapmaya niyetlendim ama pandispanyanın kalıpları soru işareti oldu, benim için. 22-24 cm iki kalıptan maksatınız ne? Çemberli kalıba bir tane diyorsunuz ama diğerine iki tane. Cevaplarsanız sevinirim. Bir de bunu büyük dikdörtgen borcam tepside yapsam ölçüleri ne kadar artırmam gerekir sizce?:))
YanıtlaSilCanım pardon ben kalın bir dilim alabilirmiyim. Bunuda yiyeyim sonra başlarım rejime..
YanıtlaSilEllerine sağlık. Şahane olmuş..
ellerine sağlık muhteşem görünüyor...
YanıtlaSilFatmacım merhabalar, hoş geldin,
YanıtlaSilKalıp olarak iki seçenek verdim, istediğini kullanabilirsin.
1- Çapı 22 cm. veya 24 cm.lik çemberli kalıp kullanın.Bu kalıbı kullanınca keki 3 kata ayırmak uygun oluyor. Eğer 4 kat yapmak isterseniz kesmesi biraz zorlaşabilir.
2- Çapı 22 cm. veya 24 cm.lik kenarı çember olmayan iki kalıp kullanılabilir. Kek hamurunu çapı 22 cm.lik iki ayrı kalıpta pişirebilirsiniz, veya aynı hamuru 24 cm.lik iki ayrı kalıpta pişirebilirsiniz. Yapılacak pasta aynı çapta kalıp kullanılması uygun olur. Ben 4 kat pandispanya için iki eşit çapta kalıpta kekimi pişirdim. Herbirini de ikiye kestim. Bunu uygulamak bana daha kolay geldi.
Bu ölçüyü büyük dikdörtgen Borcamda yaparsan, kat olmadan üzerine krema ve meyve kullanıp kullanabilirsin diye düşünüyorum. ben hiç denemedim. Uygularsan sonucu paylaşırsan memnun olurum. kolay gelsin, sevgiler...
merhaba,
YanıtlaSiltarifinizi denedim ve hatta acemi cesareti ile oğlumun doğumgünü pastasını sizin kekinizle yaptım.:))
Oğlum üstünde resim isyediği için ve resmin boyutuda A4 kağıt boyutunda olduğu için yuvarlak kalıp yerine borcamın en büyük dikdörtgen tepsisini kullandım. Ölçüleri de iki kat yaptım.
Bu ölçülerle kesimi düzgün yapılırsa 4 katlı olur. Ben kesimden çekindiğim için iki kat yaptım. Sizin ıslatmaya ihtiyaç yok demenize rağmen biraz sütle ıslattım ama daha da ihtiyacı olduğunu düşündük. Kek muhteşemdi. Eşim bayıldı. Oldukça hafif ve lezzetli bir kek ve kesinlikle meyveli pastalar için çok uygun. Teşekkürler.
Fatmacım, blogumdan tarif beğenip yapman çok hoşuma gitti, teşekkürler.
YanıtlaSilBence sen acemi değilsin, ne güzel bir doğum günü pastası yapmışsın oğluna.
Oğlunun yaş gününü kutluyor , bütün ailene selam ve sevgilerimi yolluyorum.
Güzel dilekleriniz için teşekkürler.
YanıtlaSilSizin blogunuz hem damaklara hem de gözlere hitap ediyor. Denemek istediğim epey tarifiniz var. Hepsi yapılabilir ve lezzetli görülüyor. Ayrıca davet sofralarınızdaki estetikde hoşuma gidiyor. Daha nice güzel paylaşımlarınıza:)
kenarlarını nasıl yapıyorsunuz yani krem şantiyi nasıl öyle şekilli sürüyorsunuz ?
YanıtlaSilSibelcim meraba, kremsantiyi spatula ile surup ucu tirtikli bir mala ile boyuna sekil veriyorum.
Silteşekkür ederim. daha önce de söylemiştim ama bilmiyorum gördünüz mü. bloğunuzu cok beğeniyorum ve ilerde daha da cok kıymetlecek sayılı bloklardan biri olacağını düşünüyorum. sizi gerçekten kutlarım . Blok içerisindeki tek eksik bence istenilen katagori tıklandığı zaman bütün tarifleri başlıklarıyla görüntüleyen bir liste görünümü olmaması. örneğin pasta bölümünü tıkladığımızda 'tarifleri liste halinde görmek istermisiniz 'diye bir buton olursa ordan tarif bulmamız daha kolay olur. yani en azından benim için :) tekrar teşekkür ederim emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSibelcim görüşlerine katılıyorum. Bir düzenleme yapmam gerekiyor.
Silİnce düşüncene ve zarif yorumuna çok teşekkürler, sevgiler, Pırıl.
*Mail adresi alabilirsem bir kaç fikir sormak isterim. Teşekkürler.
Sibelcim eklemeyi unutmuşum.
YanıtlaSilSağ sütunda TARİF ARŞİVİ kutusunu tıklarsan karşına tariflerin isimleri kategoriler altında gelecektir.
İlgili isimlerin üzerine TIKlayınca tarife ulaşabilirsin, sevgiler.
teşekkürler pırıl hanım. Bu ara iş yoğunluğu yüzünden yorumunu yeni görebildim. Mail adresim infazkalemi@hotmail.com - iyi akşamlar...
YanıtlaSilEvet şimdi gördüm kusura bakmayın zaten 'tarif arşivi ' bölümünde varmış benim istediğim şey. Ben görememişim :)
YanıtlaSilaz önce pandispanyayı yaptım. cidden başarılı bir tarif.
YanıtlaSiltşk:)) Ellerinize sağlık.
Sil