Eski günleri hatırladım. Annemin misafirleri, günleri, hazırlıkları gözümün önünden film şeriti gibi geçti. Gün olacağı zaman evimizde hazırlıklar başlardı. Babacığım mutlaka annemim çiçeğini alırdı. O çiçek mevsimine göre nergis, sümbül, papatya oluyordu. Babacığımın 'Hanım yarın senin nergisleri alıyorum' diye seslenmesi hala kulaklarımda. Anneciğimin her 'Gün Toplantısı'nda' yaptığı klasikleşmiş pastaları vardı. Bunlardan 3-4 çeşidi dönüşümlü yapılır, misafirlere sunulurdu.
- Havuçlu Kek
- Kakaolu Kek
- Mermer Pandispanya
- Elmalı Kurabiye* (tarifi burada)
- Karakış (İçi cevizli üzeri pudra şekerli rulo kurabiye)
- Poğaça (Mayasız veya Mayalı içi peynirli/ kıymalı/ sucuklu)
- Biberli Ekmek
Bu pastalardan kalanları ertesi gün mutlaka okula götürür arkadaşlarımla öğle arası yerdik.
Bunlar anılarımda kaldı ama elmalı kurabiyeyi yaparak o günleri hatırladım. Ne güzel değil mi?
Bir pasta bu kadar şeyi hatırlatır mı? İnsan hatırlıyor özellikle sevgi dolu bir ailede yaşamışsa ve yaşıyorsa.
Gün nedir? Hanımların her ayın belli bir gününde, öğleden sonra yapılan, çay, pasta gibi yiyeceklerin ikram edildiği bir çeşit toplantı. Bu toplantıya akrabalar, arkadaşlar, ahbaplar, komşular gelirdi. herkesin günü bilindiği için ayrıca haber vermeye gerek duyulmaz ve beklenmezdi. Örneğin ayın 15 i birisinin günü ise, her ayın 15' inde misafir beklerdi.
Bu kadar bu kadar sohbet ve bilgiden sonra sıra elmalı pastamızın tarifine geldi... Ben yaptım, ılık ılık okula götürdüm. Yiyenler çok beğendi... Mutlaka yemiş ve denemişsinizdir. Bir de annemin mutfağından deneyin...
MALZEMELER
Dışı İçin:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı zeytinyağ ve sıvıyağ karışımı
- 250 gr. margarin veya tereyağ
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1/2 çay kaşığı karbonat ( karıştırırken üzerine 1 çay kaşığı sirke dökün)
- Alabildiği kadar un ( 750-800 gr. un)
İçi İçin:
- 5-6 adet iri elma
- 5-6 kaşık şeker
- 1-2 kaşık tarçin
- 5-6 kaşık iri doğranmış ceviz içi
- Buradaki ölçü yaklaşık 30 adet elmalı kurabiye içindir.
YAPILIŞI
- Önce içini hazırlayın. Elmaları soyun; iri rendeleyin; üzerine toz şekeri dökün. Kısık ateşte elmalar suyunu verip çekinceye kadar pişirin. Piştikten ve biraz ılıdıktan sonra tarçın ve cevizleri ekleyin.
- Dışı için;Yağı eritin. Ilıyınca içine sıvıyağ-zeytinyağ karışımını, yoğurt, şekeri ekleyip karıştırın.
- Üzerine kabartma tozu, vanilya ve karbonat (tam karıştırırken üzerine 1 çay kaşığı sirke dökün) ekleyin. Unu azar azar ekleyin. İyice karıştırın, yumuşak ele yapışmayan (kulak memesi kıvamında) bir hamur elde edin.
- Hamurdan ceviz kadar parçalar alın. Elinizle açın. Fotoğrafta görüldüğü gibi bıçakla hamurun ortasına çizikler atın. Elmalı içten 1 tatlı kaşığı kadar kenarına yerleştirip sarın. Yağlanmış tepsiye dizin.
- 175 C'de ısınmış fırında yaklaşık 35-40 dk. kadar pişirin.
- Fırından alınca elmalılar tepside sıcak iken üzerine pudra şekeri eleyin. Soğuyunca servis tabağına dizin.
Çay ile GÜN' ünüzde ikram edin. Afiyet olsun...
karbonatlı olması değişikmiş.denemedim ama görüntüye bakılırsa hemen denemek lazım canım.annenin ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, Karbonat ve sirke kurabiyenin uzun süre kıtır kalmasını sağlıyor.
SilHemen deneyin:))
Sevgiler...
Ne çok severim. ellerinize sağlık. iyi yıllar
YanıtlaSilTeşekkürler Nilaycım, sana da
Sil2016 da güzellikler, sağlıklar başarılar diliyorum:))
çok hoş görünüyor teşekkürler
YanıtlaSilTşk Betülcüm,iyi yıllar:))
SilSelam
YanıtlaSilElmalı ay kurabiyelerimle aynı tarifiniz. Ama bunlarin da şekilleri çok hoş elinize sağlık.
Beklerim ben de hepinizi...
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Teşekkür ederim:))
SilBu tarif zaten anonim olmuş.
Sizin de ellerinize sağlık.
Sevgiyle kalın, Pırıl.