30 Ekim 2012 Salı

IZGARA SEBZE BUKETÍ

Sağlıklı beslenmek hakkında bilinçlendikçe, yemekleri pişirme yöntemlerini değiştiriyorum.
Sebzeleri kızartmak yerine fırında veya tost makinesinde ızgara yapıyorum. Renklerine göre üst üste dizip, üzerine hazırladığım sosu döküyorum. Sosunda bekledikçe sebzelerin tadı sarımsakla bütünleşiyor.
Diyet yapıyorsanız, sosunu yağsız pişirebilir veya sosu olmadan yoğurtla lezzetlendirebilirsiniz.
Sebze sevenlerdenseniz deneyin.





MALZEMELER
  • 3 adet kemer patlıcan
  • 2 adet havuç
  • 3 adet kabak
  • 4 adet dolmalık kırmızı biber
  • 4 adet dolmalık yeşil biber
  • 2 adet acı yeşil biber
  • 1 adet etli dolmalık sarı biber
  • 12 adet maydanoz sapı 
  • Tuz
  • Üzerine bir kaç sap taze biberiye
Sos İçin:
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4 adet orta boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 limon suyu
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 kahve fincanı sıcak su
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Havuçların ve kabakların kabuğunu alın. Halka doğrayın.
  2. Biberlerin sert kısımlarını ve çekirdeklerini temizleyin. Büyüklüğüne göre 4-6 parçaya ayırın. 
  3. Patlıcanları soymadan halkalar halinde doğrayın, acısını bırakması için biraz tuzlayıp 15 dk. bekletin.  Bu süre içinde patlıcanlar acı suyunu verecektir. Patlıcanları bol suyla yıkayın ve beyaz kağıt havlu ile kurulayın.
  4. Tost makinasında hazırladığınız sebzeleri ızgara yapın.
  5. İsteğinize göre sebzeleri üst üste dizin ve maydanoz sapı ile bağlayın. Servis tabağına yerleştirin. Burada sebzelerin renkleri belirgin olması için patlıcan-kırmızı biber-patlıcan-kabak-havuç-kabak-yeşil biber-kırmızı biber-sarı biber sırası ile dizmeye çalıştım.
  6. Hazırladığınız sosu sebzelerin üzerine dökün. 
  7. Sebzeler sos içinde 3-4 saat kalınca daha lezzetli olurlar.

Sos Yapılışı:
  1. Domatesleri küçük doğrayın.
  2. Zeytinyağında domatesleri soteleyin.
  3. Domates salçası ve ezilmiş sarımsakları ekleyin. (Tuzunu ve ekşisini zevkinize göre değiştirebilirsiniz).
  4. Baharatları, kalan malzemeleri ekleyip 3 dk. kadar ocakta pişirin.
  5. Sebzelerin üzerine sıcak sıcak dökün.
  6. En üstünü taze biberiye ile süsleyin.







29 Ekim 2012 Pazartesi

CUMHURİYET BAYRAMI

Hepimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami kutlu olsun.

Nice 29 Ekimlere...





















24 Ekim 2012 Çarşamba

BAYRAM TEBRİĞİ VE BAYRAM İKRAMLIKLARI

Bayram için herkese en iyi dileklerimi ve temennilerimi sunuyorum. Kestiğimiz kurban ve dualarımız kabul olsun, sevdiklerimiz hep bizlerle olsun. Hayır kapılarının sonuna kadar açık, kaza ve belaların bertaraf olduğu Kurban Bayramının, yaşadığımız tüm sorunları alıp götürmesi dileğiyle... 
Kurban Bayramımız mübarek olsun.
Bayramda kurbanlar kesilecek Kebap, Et Kavurması, Ciğer Kavurması gibi geleneksel yemekler, Baklava, Sarığı Burma, Kadayıf, Şam Tatlısı, Revani  gibi şerbetli tatlılar
yapılacak. 
Farklı ve hafif bir tatlı istiyorsanız sütlü tatlı Kremalı Kadayıf 'ı deneyebilirsiniz.
Bayramda hazırlayabileceğiniz  tatlılar :







SARIĞI BURMA TATLISI





İyi bayramlar ve sevgiler...






KREMALI KADAYIF

Geleneksel kadayıf, krema ve muhallebi ile karıştı. Altta ve üstte  kavrulmuş çıtır çıtır kadayıf, arasında kremalı muhallebisi var. Sütlü tatlı sevenlerin favorisi olacak Kremalı Kadayıfı bayram tatlılarınızın arasına ekleyebilirsiniz. 

                                             


MALZEMELER
  • 250 gr. tel kadayıf
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı ceviz içi (iri parçalar halinde doğranmış)
           *  *  *  *  * 
  • 1litre süt + 1,5 su bardağı süt
  • 1 Türk kahve fincanı nişasta
  • 1 Türk kahve fincanı un
  • 1/2 su bardağından şeker (kremşanti ekleneceği için yeterli oluyor) 
  • 2 poşet krem şanti 
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI
  1. Kadayıfı derin dondurucuda 5 saat dondurun. Donmuş kadayıfları alın ve elinizle ufalayın.
  2. Genişce bir teflon tavada kadayıfları, yağı, şekeri ve cevizi kısık ateşte yaklaşık 45 dk. kavurun.
  3. Kavrulan kadayıfın yarısını biraz derince bir servis tabağına veya borcama yayın.
  4. Süt, nişasta, un ve şekeri pişirin, ocaktan alın; sıcakken 2 poşet krem şantiyi içine dökün ve mikser yardımıyla iyice çırpın. Vanilyayı ekleyin.
  5. Kavrulan ve servis tabağına yerleştirilen kadayıfın üzerine muhallebiyi dökün. Buzdolabında bekletin.
  6. Üzerine kalan kadayıfları ekleyin ve servis yapın.


**  Kadayıfın miktarının yarısını kullanıp sadece üzerinde kullanabilirsiniz.

** İsterseniz Kremalı Kadayıfı birer porsiyonluk kup veya bardaklarda da sunabilirsiniz. 








19 Ekim 2012 Cuma

KUZU KOL TANDIR




''Kendi kendine pişen,  ev sahibini hiç üzmeyen bir davet yemeği nedir?'' diye sorarsanız, cevabım Kuzu Kol Tandır olur. Eti alın ve tencereye bırakın. O kendi kendine sessizce pişerken, siz de çorbanızı, salatanızı, mezelerinizi, pilavınızı, hatta masanızı hazırlayın. Bu sürede pişen Kuzu Kol Tandır servise hazırdır.
















MALZEMELER
  • 1 adet kuzu kol (yaklaşık 1.700 gr.)
  • 1 tatlı kaşığı toz karabiber
  • 8-10 adet tane karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İstenirse 1 tutam biberiye

Dekor İçin:
  • 1 adet etli dolmalık kırmızı biber
  • 1 adet etli dolmalık sarı biber
  • 1 adet etli dolmalık yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ


YAPILIŞI
  • Kuzu kolu iki şekilde yapabilirsiniz. 


Klasik Yapılışı:
  1. Kuzu kolu satın alırken kasaba fazla yağlarını temizletin.
  2. Kuzu kolu yıkayın; tuz ve toz karabiberi her yerine gelecek şekilde elinizle sürün. 
  3. Büyük bir çelik tencereye yerleştirin. Üzerine tane karabiber ve istenirse biberiye ekeleyin; tencerenin kapağını kapatın.
  4. Çok kısık ateşte pişirmeye bırakın. Yaklaşık 1 saat sonra et suyunu vermeye başlayacaktır. Aralıklarla eti 2-3 defa çevirin, yani alt-üst edin.
  5. 4 saat sonra kuzu kol pişecek, etler kemiğinden rahatça ayrılacaktır.
  6. Etleri parçalamadan kemiklerinden ayırın ve büyük parçalar halinde genişce bir teflon tencereye alın. Yağı varsa üzerine dökün.
  7. Teflon tencerede kısık ateşte kendi yağında biraz pembeleştirip servis tabağına yerleştirin.
  8. Kenarlarına biberleri sıralayın ve servis yapın.
Kremalı Yapılışı:
  1. Klasik yapılıştaki basamakları 7 no'ya kadar takip edin.
  2. Etinizi teflon tencereye aldığınızda 1 çay bardağı kremayı üzerine dökün. Kremanın beyaz görüntüsü kayboluncaya kadar etleri kısık ateşte pembeleştirin. 
  3. Servis tabağına alın. Çevresine biberleri sıralayıp servis yapın.  

Dekor Biber Yapılışı:
  1. Küçük bir tavada yağı kızdırın. İri doğranmış biberleri içine atın, kapağını kapatın ve arada çevirerek kızartın. Zevkinize göre kullanın.






16 Ekim 2012 Salı

ZEYTİNLİ EKMEK

Sağlığımıza faydalı meyve zeytin Türk usulü kahvaltının demirbaşı sayılır. Ekmekle zeytini birleştirdim. Sabah kahvaltıya hazırladığım Zeytinli Ekmek çok beğenildi. Zeytinle birlikte kuru domates ve kekik, 7 tahıllı un ile inanılmaz lezzette oldu. Siz de değişik lezzetleri evinizde hazırlayıp sofralarınızda bulundurabilirsiniz. İsterseniz ceviz veya acı kırmızı biber gibi lezzetler de ekleyebilirsiniz.




MALZEMELER
  • 2 su bardağı 7 tahıllı un  (söke marka)
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket instant kuru maya  ( Dr. Oetker )
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağ veya tereyağ veya margarin
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1-2 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı çekirdeği alınmış siyah zeytin
  • 8 parça ıslanmış ve iri doğranmış kuru domates

YAPILIŞI
  1. Hamuru hazırlayacağınız kapta unları ve mayayı karıştırın.
  2. Ortasını havuz gibi açıp sırasıyla malzemeleri koyun. İyice karıştırın, gerekirse biraz daha un ekleyin.
  3. Yağlanmış kare borcam veya benzeri bir kalıba yerleştirin.
  4. Üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanması için bekletin. Sıcaklığa bağlı olarak yaklaşık 30 dk. sonra hamur kabaracaktır. 
  5. Üzerine 7 Tahıllı Un ekeleyin ve 200 C'de ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
  6. Fırından alınca soğuduktan sonra dilimleyip servis yapın.

***Bu ekmeği 76.PDÇS Etkinliği'nde ev sahibi olan Füsun  (http://www.fusununmutfagi.blogspot.com) arkadaşıma gönderiyorum.








15 Ekim 2012 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

Çocukken pırasa yemekte zorlandığım bir sebzeydi. Aradan yıllar geçip büyüyünce yemeye ve sevmeye başladım. Özellikle kendim pişirmeye başlayınca pırasayı bayağı sever oldum. Çocuklarım küçükken hatırlıyorum, bir dönem pırasaya takılmış bir durumda her çeşidini pişirir, dahası değişik yemek çeşitlerinde kullanmaya çalışırdım. 
Artık pırasa mevsimi geldi ve sofralarımızda bu faydalı sebzeyi çorbadan böreğe, etliden zeytinyağlıya kadar kullanacağım. Bugün mutfağımda zeytinyağlısını pişiriyorum. Kırmızı biberi çok sevdiğimden ve renk verdiğinden zeytinyağlı pırasayla birlikte kullandım; seviyorsanız kırmızı biber ekleyin. Sağlıklı sebze pırasa ile yeni bir haftaya başlıyorum. 




MALZEMELER

  • 1 kg. pırasa
  • 2-3 adet havuç
  • 4-5 parça kırmızı biber (istenirse ekleyin)
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

  1. Pırasaları temizleyin, sert yapraklarını alın ve jülyen (uzun verev) doğrayın.
  2. Havuçları jülyen doğrayın.
  3. Zeytinyağında havuçları ve kırmızı biberleri soteleyin.
  4. Üzerine pırasaları ekleyin ve sotelemeye devam edin. Tuzunu, şekerini ve limon suyunu ekleyin.
  5. Tencerenin kapağını kapatın; kısık ateşte pırasanın solmasını ve suyunu vermesini sağlayın.
  6. Üzerini kapatacak kadar sıcak su ve yıkanmış pirinci ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alın.
  7. Pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin. 






12 Ekim 2012 Cuma

ÜZERİ KITIR HAMURLU ERİKLİ TART

Aslında bu tart 3 hafta önce yapıldı. Yazmaya fırsat bulamadım. Daha fazla vakit geçmeden, özellikle erikler bitmeden tarifi veriyorum. Üzeri kıtır, kıtır hamur parçacıkları, altı tart, arası erik ve custard ( fırında pişen süt, yumurta ve krema karışımı). Çok iştah açıcı, özellikle ılık tüketilirse ideal lezzette bir tart oluyor.


Erikler pişince renk değiştirip pembe - kırmızı oldular.


Ekşi tat sevdiğim için eriklerin aralarına derin dondurucudaki frambuazları yerleştirdim.

Kalori almaktan korkmayanlar Erikli Tart'ı yanında krema ile yiyebilirler :) 
Bu tartta erik yerine elma, armut...gibi sert meyvelerle de kullanılabilir.

MALZEMELER

Taban Hamuru:
  • 175 gr. tereyağ veya margarin
  • 2 yemek kaşığı kavrulmuş ve iri çekilmiş fındık veya badem
  • 1,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı esmer-kahverengi şeker
  • 1/2 çay kaşığı tarçın veya vanilya

İç Dolgusu:
  • 6-8 adet mürdüm veya italyan eriği
  • 2-3 yemek kaşığı frambuaz veya ekşi tat veren meyve (vişne olabilir)
  • 1/2 su bardağı şeker (2 kaşık eksik uyguladım)
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 bütün yumurta
  • 1/3 su bardağı krema
  • 1/4 su bardağı süt
  • 1/2 çay kaşığı tarçın (vanilya ekledim, erikli olduğundan tarçın eklemedim; elmalıya daha çok yakışıyor) 
YAPILIŞI
  1. Hamur için olan malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız hamurdan 1 avuç dolusunu  üzeri için ayırın. Kalanını yağlamış ve tabanına pişirme kağıdı serilmiş 24 cm. çapında kelepçeli kalıba taban ve kenar yapın. Bir kaç yerinden çatalla delin.
  2. Hamuru 175 C'de 15 dk. pişirin.
  3. Eriklerin çekirdeklerini alın, büyüklüğüne göre 6-8 kesin. Pişen hamurun üzerine dizin. Aralarına frambuazları yerleştirin. 
  4. İç dolgusu için, yumurtaları mikser ile iyice çırpın. Şekeri, vanilyayı ekleyin çırpmaya devam edin.
  5. Kalan malzemeleri ekleyin, karıştırın ve eriklerin üzerine dökün.
  6. Ayırdığınız taban hamurunu parçacıklar halinde ufalayarak tartın üzerine serpin.
  7. 175 C'de yaklaşık 50 dk. kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  8. Ilık servis edin.






11 Ekim 2012 Perşembe

NURGÜL BEBEĞİN KURABİYELERİ

Kuzenimin şirin mi şirin dünyalar güzeli bir kızı oldu. Kızımızın adı anneannesinin ismi '' NURGÜL''. Anneannesi gibi şık ve süsü çok seviyor. Önceki gün Nurgül Bebeğin '' Dünya'ya Hoşgeldin'' mevlüdü vardı. Ayaklı tabağımı pembe tüllerle süsledim. Bu özel bebek için hayal ettiğim kurabiyeleri özenle yaptım. Tabağıma yerleştirdim.
Sizin de özel bir gününüz olduğunda benzer şekilde yapabilirsiniz, korkmayın çok kolay.





MALZEMELER

  • 1 adet ayaklı çukur servis tabağı (Paşabahçe'den almıştım)
  • 50 cm. delikli pembe tül
  • 50 cm. pembe saten kurdele
  • Harf sayısı kadar çöp şiş (NURGÜL için 6 adet) 
  • 1 adet iri meyve (greyfurt, portakal, nar...)
  • Harf kalıpları (Paşabahçe'de bulabilirsiniz)

YAPILIŞI

  1. Tuzlu Halka tarifini hazırlayın. Tatlı kurabiye istiyorsanız Strasburg Bisküvisi'ni hazırlayın. Harf olunca dağılmaması için ununu biraz daha fazla kullanın.
  2. Harfleri için hamuru merdane yardımıyla açın, kalıplarla kesin tepsiye dizin. İsim yazacak kadar harflerin birer tanesine çöp şiş geçirin. Üzerlerine yumurta akı sürün. En üstüne de haşhaş, susam, çörekotu ekeleyin. Fırında pişirin. İyice soğuyunca dikkatli bir şekilde tepsiden alın.
  3. Çöp şişleri tutacak meyveyi önce alüminyun folyo sonra pasta kağıdı ile kaplayın.
  4. Pembe tülü buruşturarak ortada meyve olacak şekilde tabağa yerleştirin.
  5. Çöp şiş ile pişirdiğiniz kurabiyeleri  isim oluşturacak şekilde meyveye saplayın.
  6. Kalan kurabiyeleri de tülün üzerine yerleştirin.
  7. Pembe saten kurdeleyi tabağın ayağına bağlayın.
  8. Süslü kurabiyeleriniz artık servise hazırdır.






10 Ekim 2012 Çarşamba

DULCE DE LECHE (SÜT REÇELİ)

Cheesecake tarifimdeki eksiğimi tamamlıyorum ve dulce de leche (süt reçeli) tarifim.
Dulce de leche'nin yapılışı zaman alıyor ama değiyor. Süt ve şeker ocakta 2,5 saat pişince sütün bütün suyu gidiyor özü kalıyor. Şeker ile sütün özü inanılmaz lezzetli oluyor. Sabırlı olun; biraz vakit ayırın ve süt reçelinizi kendiniz yapın.
Süt reçelimi yapmak için çeşitli tariflere ulaştım. Bir tarifte (David Lebovitz'in önerdiği tarifyurt dışında şekerli koyu kıvamlı süt (sweetened condensed milk) fırına sürülüp süt reçeli oluşturuluyor. Bu özel sütü Türkiye'de bulmam oldukça zor ve tarifi uygulayamıyorum. Ben de normal kutu sütü kullanarak süt reçelime kavuşuyorum. Arkadaşım bir kase lezzet Ayşe'nin blogundan edindiğim tarif tam tuttu.





















MALZEMELER
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 litre süt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı vanilya ekstresi veya toz vanilya

YAPILIŞI
  1. Süt, şeker, karbonat ve vanilyayı bir tencereye alın ve ocakta orta ateşte karıştırarak kaynatın.
  2. Yaklaşık 1,5 saat sonra sütün rengi koyulaşacaktır. Kısık ateşte karıştırmaya devam edin. 
  3. 2 saat tamamlanınca koyulaşacaktır. Yaklaşık yarım saat daha kıvama gelecektir. (Bir tabağa 1 tatlı kaşığı süt reçelinden koyun, biraz soğuyunca kıvamı belli olacaktır).
  4. Süt reçeliniz oluşup ılıyınca bir kavanoza alın.

** 1,5 litre sütten yaklaşık 600 gr. süt reçeli oluyor. Üstteki kavanozdaki kadar oldu.





9 Ekim 2012 Salı

DULCE DE LECHE'Lİ CHEESECAKE


Önce ismi merak uyandırdı. Dulce de leche nedir? (dulce de leçe okunuyor). Tadı, görünümü neye benzer? Her zaman ki gibi önce Google'a sordum ve dulce de lechenin süt reçeli/ karameli olduğunu öğrendim. Okuduklarımdan Dulce de leche'i hazır bulamayacağımı ve pişirmem gerektiğini de öğrendim. Bir kaç araştırmadan sonra güvendiğim web sitelerinden ve bloglardan benzer tariflere ulaştım. Sabırla yaklaşık 2,5 saatte dulce de leche'mi - süt reçelimi pişirdim; kavanozuma yerleştirdim. Görünümü tatlı bir karamel renginde  katı krema kıvamında, tadı süt ve karamel karışımı gibi diyebilirim ve olağanüstü lezzetli. Tarifini  bir kaç güne kadar ekleyeceğim.
Süt reçelime kavuştuktan sonra sıra cheesecake'e geldi. Büyük bir heyecanla cheesecake'i hazırladım ve pişirdim. Üzerine de farklı bir çalışma uyguladım.



MALZEMELER

Taban İçin:
  • 1,5 paket Rondoda çekilmiş Eti Burçak
  • 20 adet kavrulmuş ve iri çekilmiş fındık
  • 120 gr. eritilmiş tereyağ

Peynir Dolgusu:
  • 750 gr. Ülker İçim Labne
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/3 su bardağı krema (75 ml.)
  • 3 adet bütün yumurta
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya
  • 1,5 tatlı kağşığı nişasta
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 5 yemek kaşığı dulce de leche

Üzerinin Dekoru:
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı krema
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 2 tatlı kaşığı dolusu dulce de leche
  • 4-5 yemek kaşığı krema

YAPILIŞI
  1. Öncelikle bütün malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalıdır. 
  2. Cheesecake'i pişireceğiniz kalıbın dışını önce streç ile sonra alüminyum folyo kaplayın.
  3. İç tabanına pişirme kağıdı kaplayın.
  4. Tabanı için olan malzemeleri elinizle karıştırın. Çapı 26 cm.lik kelepçeli kalıba taban ve kenar yapın.
  5. Hazırladığınız tabanı buzdolabına alın.
  6. Peynir dolgusu için, labnenin fazla suyunu süzün. Hatta çok ince delikli bir süzgeçte de 10 dk. kadar bekletebilirsiniz. 
  7. Peyniri mikser yardımıyla karıştırın.
  8. Şekeri ekleyip karışacak kadar çırpın.
  9. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her eklediğinizde mikserle çırpın, sonra diğerini ekleyin.
  10. Dulce de leche dışında kalan malzemeleri ekleyin. 1 su bardağı kadarını ayırıp kalanını tabanın üzerine dökün.
  11. Ayırdığınıza dulce de leche karıştırın ve cheesecake'in üzerine gelişi güzel dökün.
  12. İçi sıcak su dolu tepsi içerisinde önce 200 C'de 20 dk. sonra 110 C'de 1 saat kadar pişirin.
  13. Piştikten sonra fırının içinde 1 saat kadar tutun. Cheesecake pişmeye devam edecektir.
  14. Dışarı aldıktan sonra iyice soğuyunca buzdolabına alın.
  15. 8-10 saat sonra üzerini süsleyip servis yapın. 

Üzerinin Dekoru:

  1. Şekeri bir tavada eritin. Şeker eriyip rengi biraz koyulaşınca 1 çay bardağı krema ve sirkeyi ekleyin. Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Biraz ılıyınca cheesecake'in üzerine düzgün bir şekilde dökün.
  2. Dulce de leche'yi 4-5 kaşık krema ile ısıtın. Akacak kıvama gelince cheesecake üzerine 3 kalın çizgi oluşacak şekilde dökün. Beklemeden bir kürdan ile dikine çizgiler oluşturun.







6 Ekim 2012 Cumartesi

FIRINDA PALAMUT

Palamut balığı mevsimindeyiz ve sağlıklı yiyecek balığı fırında pişirdim.  Palamut'un eti biraz kuru ve ekşimsi olduğundan üzerine tereyağ ekledim. 
Balıklar omega-3 yağ asitleri açısından zengin. Omega-3 kalp sağlığımız için çok gerekli ve felçten depresyona kadar bir çok hastalığa iyi geliyor. Bu kadar faydalı bir yiyecek olan balığı sofralarımızda bulunduralım.



MALZEMELER
  • 2 adet palamut
  • 3 adet orta boy soğan
  • 5 sap yeşil soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 adet orta boy domates
  • 3-4 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 1 çay kaşığı toz karabiber
  • 3-4 ince dilim limon
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 50 gr. tereyağ
  • Tuz
YAPILIŞI
  1. Balıkları temizleyip 2 parmak eninde doğrayın.
  2. Sarımsakları, maydanozları, biberleri, yeşil soğanları ince doğrayıp zeytinyağ, karabiberler ve tuz ile birlikte balıklara karıştırın; yarım saat buzdolabında bekletin. 
  3. Soğanları ince halkalar halinde balığı pişireceğiniz tepsinin tabanına yerleştirin.
  4. Marine edilmiş balıkları soğanların üzerine dizin.
  5. Aralarına defne yapraklarını ve küçük doğranmış domatesleri ekleyin.
  6. Limonların kabuğunu soyun ve ince halkalar kesin; her halkayı 4 'e kesip birer parça balıkların üzerine yerleştirin.
  7. Tereyağını da birer küçük parça balıkların üzerine ekleyin.
  8. Balıkların üzerini alimünyum folyo ile kapatıp 190C'de 30 dk. pişirin.
  9. Folyoyu alıp üzeri kızarıncaya kadar  yaklaşık 10-15 dk. daha fırında tutun.
  10. Balıkları biraz dinlendirip, sıcak servis yapın.

** Fırında Palamut'un yanına Fırında Karnabahar veya Kremalı Patates çok yakışır.

***Aynı pişirme yöntemini levrek veya çipura balıklarına da uygulayabilirsiniz.







3 Ekim 2012 Çarşamba

FIRINDA KARNABAHAR

Fırında karnabaharı genellikle beşamel sos ile pişiririm. Bu kez karnabaharlar kendi kendine bir kaç baharat eşliğinde pişirildiler. Çok hafif, özellikle kilosuna dikkat edenler için ideal bir diyet sebze seçeneği oldu.  
Daha önce tavuğun yanına yapmıştım, bu kez balıkla birlikte yedik. Etlerin yanına yakışacak karnabaharı buradaki şekliyle deneyin.


MALZEMELER
  • 1 küçük boy karnabahar veya brokoli (ikisini karıştırdım)
  • 2 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Acı kırmızı toz biber
  • Kimyon
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Karnabaharları iri parçalar halinde ayırın.
  2. Buharda 5-7 dk. kadar pişirin. (diri kalacak şekilde olmalıdır)
  3. Karnabaharları geniş bir karıştırma kabına alın.
  4. Ayrı bir yerde sarımsak, tuz, kimyon, acı toz biber ve zeytinyağını karıştırın; karnabaharlara bulayın.
  5. Fırın tepsisine pişirme kağıdı yerleştirin ve karnabaharları dizin.
  6. 175 C'de karnabaharların üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
  7. Et, tavuk veya balığın yanında sıcak servis yapın. 






1 Ekim 2012 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

Sonbaharı daha çok hisseder oldum bu günlerde.  Sabah erken saatlerde Adana'nın sıcak rutubeti yüzüme daha az vuruyor. Hem sevindim hem de hüzünlendim. Sıcaklar bitiyor ve günler kısalıyor. Ağaçlar yapraklarını döküyor; sebzeler ve meyveler de mevsim gereği değişiyor. 
Mevsimin Taze Fasulyeleri yaylamızdan geldi. Tam mevsiminde ve tatları yerindeyken bu kez zeytinyağlısı mutfağımda pişirildi. Fasulyeleri uzun uzun, domatesleri ve soğanları iri parçalar halinde doğradım. Sonbahar domatesleri yemeğe özel bir lezzet verdi. Önümüzdeki aylarda serada üretilenleri bulabiliriz ama her sebzeyi mevsiminde yemeye ve pişirmeye gayret ediyorum. 

























MALZEMELER
  • 1 kg. taze fasulye
  • 3 adet orta boy soğan
  • 4-5 adet orta boy domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2-3 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz

YAPILIŞI
  1. Fasulyeleri ayıklayıp sert kenarlarını alın ve uzun kalacak şekilde 2-3 parçaya kesin.
  2. Soğanları 2-3 parçaya ayırın. Biberleri uzun parçalar halinde doğrayın.
  3. Domatesleri irice doğrayın.
  4. Zeytinyağında soğanları ve biberleri soteleyin.Üzerine domateslerin yarısını ekleyin ve sotelemeye 2-3 dk. daha devam edin.
  5. Fasulyeleri, domateslerin üzerine dizin. 
  6. En üste kalan domatesleri yayın; tuz ve toz şekeri ekeleyip kısık ateşte fasulyelerin sararması için bekleyin. Fasulyeleri karıştırmayın.
  7. Fasulyeler solup, suyunu verdikten sonra fasulyelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekip fasulyeler yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirin.
  8. Zeytinyağlı Fasulye soğuyuncaya kadar kapağı kapalı şekilde pişen tenceresinde bırakın.
  9. Sonra servis yapılacak tabağa ters çevirip sunun.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...