Pazarda tazecik, mini mini patlıcanlar aklımı başımdan aldı. Bir baktım torbam mini patlıcanlarla doluvermiş. Akşama patlıcan dolmalarını hazırladım. Üzerine de sarımsaklı ekşili sosunu yaptım.
Dolmaların kısmetlisi çokmuş. Sürpriz misafirlerimle birlikte keyifli sohbet eşliğinde güzel bir akşam yemeği yedik.MALZEMELER
- 1,5 kg. Adana patlıcanı
- 250 gr. kıyma (yarı yağlı kuzu)
- 2 adet kuru soğan
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 4-5 sap yeşil soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 2 adet yeşil biber
- 4-5 adet domates
- 1,5 su bardağı pirinç
- 200 gr. tereyağ (istenirse 100 gr. kadarı zeytinyağ kullanılabilir)
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 1 demet maydanoz
- 1/2 demet nane
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1-2 tatlı kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- Tuz
- Patlıcanları kapatmak için 1 adet domates
Üzeri İçin:
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
- 4-5 diş sarımsak
- 1 adet limon suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI
- Patlıcanları dolma oyacağı yardımı ile oyun. İçini tuzlayın. 15-20 dk. suda beklettikten sonra bol su ile yıkayın, süzün.
- İçini hazırlamak için soğanı çok küçük doğrayın. Yeşil biber, kırmızı biber ve taze soğanları küçük doğrayın. Maydanoz ve naneyi incecik doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın.
- Salçalar ile soğanı ve karabiberi elinizle ovuşturup karıştırın (eldiven kullanabilirsiniz). Yeşil ve kırmızı biberleri ve taze soğanı ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Üzerine kıymayı ekleyin ve iyice karıştırın. Domatesleri ekleyip karıştırın. Pirinçleri, tereyağını, maydanoz, nane, kurunane ve kırmızı biberi ekleyip gerekirse tuz ekleyip içi oluşturun.
- Suyu iyice süzülmüş patlıcanları pirinçli iç ile üstünde 1 parmak boşluk olacak şekilde doldurun. Pişince pirinçler şişeceği için ağzına kadar doldurmayın.
- Patlıcanların ağzını kapatmak için olan domatesi iri doğrayın. Birer adet patlıcanların ağzına yerleştirin.
- Pişireceğiniz tencereye dik olacak şekilde yerleştirin. Üzerine yarım su bardağı sıcak su koyun. Orta ateşte pişirmeye başlayın. Dolmalar suyunu bırakacaktır. Gerekirse yarım bardak daha sıcak su ekleyin. Kaynadıktan sonra 20-25 dk. pişirin. Üzeri için bir tavada 2 kaşık tereyağını eritin, dövülmüş sarımsakları, kırmızı pulbiber ve naneyi kızmış yağda karıştırın. Limonsuyunu da ekleyip sosu kaynayan dolmaların üzerine dökün. Bir kaç taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Dolmalar 10-15 dk. dinlendikten sonra servis yapın.
ellerinize sağlık.Nefis olmuş.Harika görünüyor.Dolma olsun da bana her türlüsünü severim:)sevgi ve selamlarımla...
YanıtlaSilPatlıcanın en sevdiğim halidir. Sizin tarifiniz de o kadar güzel ki malzeme olarak her şey var içinde. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEnfes bir gorunum. Ellerinize saglik
YanıtlaSilBu minik patlıcanlardan artık Eskişehir'de de bulabiliyoruz iki haftadır alıyorum pazardan harika oluyorlar.. Dolmasını çok seviyoruz ailece, sizin usulle yapacağım bir dahaki sefere.. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSiltarıf cok guzel elıne sağlık
YanıtlaSilZaten ya Adana ya Antep, en güzelleri :)
YanıtlaSilHi Piril I'm so happy you ran across my site because I love your blog! I can't wait to try some of your Turkish dishes. I really enjoy authentic dishes from other cuisines. Your canned peaches caught my eye when I first clicked over. We had so many peach trees growing up and your post brought me right back to those times when mom and I would can for what seemed like days.
YanıtlaSil