Bu ay A+ Dergisi için hazırladığım Aşure ile ilgili yazımı ve tarifini blogumda sizlerle paylaşıyorum.
Kültürümüzde bolluğu, bereketi, dostluğu, paylaşımı temsil eden aşure, yüzyıllardır Muharrem ayının onuncu günü pişirilir ve bu gün Aşure günü olarak bilinir. Miktarı bol tutulur ve eşe, dosta, komşuya dağıtılır. Aşure ile bir anlamda bolluk ve bereket temennisi de paylaşılır.
İçindeki malzemeler bolluğu ve bereketi simgelediğinden ilk kez nerede ne zaman pişirildiğine dair rivayetler bulunmaktadır. En bilineni Nuhun gemisi ile ilgilidir. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması sonununda Nuh Peygamber ve yanındakiler bir kutlama yapmak isterler. Erzak çuvallarında kalan ne varsa bir araya getirilip aşure tatlısı pişirilir.