Mevsim gereği sonbahar meyveleriyle iyice haşır neşir oldum. Mor incir sevgim resmen tutkuya dönüştü. Taze inciri kekte de kullanmak istedim. Taze incir yumuşak olduğundan kekin içinde kabuğunu soymadan kullandım. Farklı bir tat için buzluktaki yayla karadutlarından eklemeler yaptım. Kek oldukça yumuşak olduğundan altına pişirme kağıdı kullandım.
Kek pişip soğuduktan sonra tatma aşamasına geldiğimde kekin altında incir-karadut-badem karışımı bir ezme oluşup, üzerinde de kek olduğunu ve tatların birbirleri ile uyumlu olduğunu gördüm.
Filtre kahve ve çayın yanına yakışan bir kek (coffee-cake) oldu.
İncir yerine şeftali, armut, elma gibi farklı bir meyve de kullanılabilir.
MALZEMELER
- 200 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
- 1/2 su bardağı ince çekilmiş badem
- 1+1/4 su bardağı pudra şekeri
- 2 adet yumurta
- 1/2 su bardağı krema (oda sıcaklığında)
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı vanilya ekstresi
- 1/2 su bardağı mısır unu
- 1/2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 bardaktan 2 parmak eksik karadut veya benzeri ekşi meyve
- 4-5 adet taze mor veya yeşil incir
YAPILIŞI
- Krema ile elma sirkesini karıştırın ve bir kenarda bekletin.
- Tereyağını ve toz bademi mikser ile beyazlayınca kadar 3-4 dk. çırpın.
- Pudra şekerini ve vanilyayı ekleyin, 3-4 dk. daha çırpın.
- Yumurtaları teker teker ekleyin; herbirini eklediğinizde çırpın ve diğerini ekleyip tekrar çırpın.
- Kremayı ekleyin.
- Un, mısır unu ve kabartma tozunu eleyin; karışıma ekleyip karıştırın.
- Kare borcamın tabanını yağlayıp pişirme kağıdı ile kaplayın.
- Karadutları 1 yemek kaşığı un ile karıştırın ve hamurun yarısına karıştırıp kalıba dökün.
- Kalan hamuru üzerine aktarıp, üzerini düzeltin.
- İncirleri büyüklüğüne göre boyuna 4 veya 6 parçaya ayırın. Hamurun üzerine yerleştirin.
- Önceden 175C'de ısıtılmış fırında 35-40 dk. pişirin.