Eşim tatlı, pasta meraklısıdır. Yıllar önce ilk makaronumu Paris'te yemiştim. Ünlü pastane Ladurée'de pastalara bakakalmıştım. Herbiri sanat eseri gibi hazırlanmış pastaların hepsini tatmak, hepsinden almak istemiştim. Makaronların hayal edemeyeceğiniz çeşitleri mevcuttu. Bir kaç çeşidini zevkle tatmıştım. Muhteşem; söyleyecek söz yok. Bir de ekler almıştım. İnanın hayatımda böylesini hiç yememiştim.
Neyse gelelim makarona; o günden bu yana eşim hep bana ''bir makaron yapsan'' der durur. Önce tarifini bulmaya çalıştım. Buldum, yaptım. Yaptım da makarondan çok bizim acı badem kurabiyesinin arası kremalısı oldu. Aldırmadım; aradan bir kaç ay geçti, tekrar yaptım. Sonuç acı badem kurabiyesi. Aradan aylar geçti ve beni makaron yine cezbetti. Kurallara sıkı sıkıya uyarak yaptım, tekrar sonuç hüsran oldu.
Kitaplar, tarifler, linkler, yumurtanın bayat olması gerektiği, pudra şekerinin nişastası az olması, bademin özel ince çekilmesi, makaron duayeni Pierre Hermé nasıl teknikler uygulamış, ünlü şef usta David Lebovitz'in anlattığı tecrübeleri derken, kendimi makaron kursunda buldum. Şefimizin reçetesine göre karıştırıp, pişirdik. Badem ve pudra şekeri özel olmasından mı bilmiyorum makaronlar kabuk da tuttu, eteklenme de oldu, çok güzel de pişti. Evde yapsam sonuç ne olacak derken, OLDU, OLDU ve OLDU !!!
Peki, bu malzemeleri nereden bulacağız? diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. İstanbul'da Eminönü'ne gidiyorsunuz ve oradaki pasta malzemesi satan dükkanlardan makaron için pudra şekeri, badem tozu, gıda boyası, aroma satın alıyorsunuz. Zaten esnaf kurslardan gelenlere o kadar alışık ki her malzemenin ev kullanımı için miktarı azaltılmışını hazırlamışlar. Beklemeden alıp çıkıyorsunuz.
Deneyin siz de yapabilirsiniz.
MALZEMELER
- 80 gr. yumurta beyazı
- 160 gr. toz şeker
- 140 gr. toz badem
- 50 gr. pudra şekeri
YAPILIŞI
- Yumurta beyazı ve toz şekeri mikserle 10 dk. çırpılır.
- Toz badem ve pudra şekeri ayrı bir kapta harmanlanır, 3 kez elenir; yani bademlerin hava alması sağlanır.
- Harmanlanan toz bademe istenilen gıda boyası eklenir.
- Mikserde çırpılan karışım ve bademli karışım spatula ile karıştırılır. Karıştırırken yumurta beyazının sönmemesi için aynı yönde karıştırılır. Karışımın karışması yeterlidir. Fazla karıştırmayın.
- Yapılan karışım ucuna düz duy takılmış sıkma torbası yardımıyla iki kat yağlı kağıt veya slikon mat serilmiş fırın tepsisine çapı 2-2.5 cm daireler olacak şekilde sıkılır.
- Makaronların havasının gitmesi için tepsi bir kaç kez tezgaha vurulur. Yaklaşık bir saat kadar üzerinin kabuk tutması için bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 125 C dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika kadar pişirilir.
- Her bir tepsi fırının orta rafına konmalı, her seferde tek tepsi pişirilmelidir.
- Makaron çok hassas ve rutubetten etkilendiği için kuru havalarda yapmayı tercih edin.
- Makaronları pişince eşleştirin ve arasına rengine göre ara dolgusu sürün. Buzdolabında saklayın.
Dolgusu:
- 2 paket beyaz çikolata (herbiri 80 gr.)
- 1 kutu krema (200 ml.)
- Limon ve çilek aroması
- Sarı ve kırmızı gıda boyası
- Kremayı ocakta kısık ateşte ısıtın. Beyaz çikolataları bıçakla kesin ve içinde eritin.
- Buzdolabında bekletin. Soğuyunca ikiye ayırın. Yarısına bir kaç damla sarı gıda boyası ve limon aroması ekleyin. Diğer yarısına da bir kaç damla kırmızı gıda boyası ve çilek aroması ekleyip karıştırın.
- Pembe makaronlara pembe, sarılara sarı ara dolgusu koyun.