30 Nisan 2012 Pazartesi

MAKARON SERÜVENİ

Eşim tatlı, pasta meraklısıdır. Yıllar önce ilk makaronumu Paris'te yemiştim. Ünlü pastane Ladurée'de pastalara bakakalmıştım. Herbiri sanat eseri gibi hazırlanmış pastaların hepsini tatmak, hepsinden almak istemiştim. Makaronların hayal edemeyeceğiniz çeşitleri mevcuttu. Bir kaç çeşidini zevkle tatmıştım. Muhteşem; söyleyecek söz yok. Bir de ekler almıştım. İnanın hayatımda böylesini hiç yememiştim.
Neyse gelelim makarona; o günden bu yana eşim hep bana ''bir makaron yapsan'' der durur. Önce tarifini bulmaya çalıştım.  Buldum, yaptım. Yaptım da makarondan çok bizim acı badem kurabiyesinin arası kremalısı oldu. Aldırmadım; aradan bir kaç ay geçti, tekrar yaptım. Sonuç acı badem kurabiyesi. Aradan aylar geçti ve beni makaron yine cezbetti. Kurallara sıkı sıkıya uyarak yaptım, tekrar sonuç hüsran oldu.
Kitaplar, tarifler, linkler, yumurtanın bayat olması gerektiği, pudra şekerinin nişastası az olması, bademin özel ince çekilmesi, makaron duayeni Pierre Hermé nasıl teknikler uygulamış, ünlü şef usta David Lebovitz'in anlattığı tecrübeleri derken, kendimi makaron kursunda buldum. Şefimizin reçetesine göre karıştırıp, pişirdik. Badem ve pudra şekeri özel olmasından mı bilmiyorum makaronlar kabuk da tuttu, eteklenme de oldu, çok güzel de pişti. Evde yapsam sonuç ne olacak derken, OLDU, OLDU ve OLDU !!!



Peki, bu malzemeleri nereden bulacağız? diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. İstanbul'da Eminönü'ne gidiyorsunuz ve oradaki pasta malzemesi satan dükkanlardan makaron için pudra şekeri, badem tozu, gıda boyası, aroma satın alıyorsunuz. Zaten esnaf kurslardan gelenlere o kadar alışık ki her malzemenin ev kullanımı için miktarı azaltılmışını hazırlamışlar. Beklemeden alıp çıkıyorsunuz.    







Deneyin siz de yapabilirsiniz. 

MALZEMELER
  • 80 gr. yumurta beyazı
  • 160 gr. toz şeker
  • 140 gr. toz badem
  • 50 gr. pudra şekeri

YAPILIŞI
  1. Yumurta beyazı ve toz şekeri mikserle 10 dk. çırpılır.
  2. Toz badem ve pudra şekeri ayrı bir kapta harmanlanır, 3 kez elenir; yani bademlerin hava alması sağlanır.
  3. Harmanlanan toz bademe istenilen gıda boyası eklenir.
  4. Mikserde çırpılan karışım ve bademli karışım spatula ile karıştırılır. Karıştırırken yumurta beyazının sönmemesi için aynı yönde karıştırılır. Karışımın karışması yeterlidir. Fazla karıştırmayın.
  5. Yapılan karışım ucuna düz duy takılmış sıkma torbası yardımıyla iki kat yağlı kağıt veya slikon mat serilmiş fırın tepsisine çapı 2-2.5 cm daireler olacak şekilde sıkılır.
  6. Makaronların havasının gitmesi için tepsi bir kaç kez tezgaha vurulur. Yaklaşık bir saat kadar üzerinin kabuk tutması için bekletilir.
  7. Önceden ısıtılmış 125 C dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika kadar pişirilir.
  8. Her bir tepsi fırının orta rafına konmalı, her seferde tek tepsi pişirilmelidir.
  9. Makaron çok hassas ve rutubetten etkilendiği için kuru havalarda yapmayı tercih edin.
  10. Makaronları pişince eşleştirin ve arasına rengine göre ara dolgusu sürün. Buzdolabında saklayın.

Dolgusu:
  • 2 paket beyaz çikolata  (herbiri 80 gr.)
  • 1 kutu krema (200 ml.)
  • Limon ve çilek aroması
  • Sarı ve kırmızı gıda boyası
Dolgunun Yapılışı:
  1. Kremayı ocakta kısık ateşte ısıtın. Beyaz çikolataları bıçakla kesin ve içinde eritin.
  2. Buzdolabında bekletin. Soğuyunca ikiye ayırın. Yarısına bir kaç damla sarı gıda boyası ve limon aroması ekleyin. Diğer yarısına da bir kaç damla kırmızı gıda boyası ve çilek aroması ekleyip karıştırın.
  3. Pembe makaronlara pembe, sarılara sarı ara dolgusu koyun.

29 Nisan 2012 Pazar

KARAMEL SOSLU ELMALI KEK

Hafta sonu geldi. Pazar günleri kahvaltı ileri saatlere kayıyor ve adı brunch oluyor. Her gün yapılan kahvaltıda yenilenlerden farklı lezzetler arıyorum ve buluyorum. Hem tatlı isteğimi giderecek, hem de hafif bir kek : Karamel Soslu Elmalı Kek. Ilık ılık karamel sosuyla elmalı kek ve cevizler... İnanılmaz bir lezzet !!! 

























Bu keki yıllar önce sevgili kuzenim Esra tavsiye etmişti. Bugün brunch için yaptım. Tuzlu tatların üzerine yenmesi de çok iyi oldu. 


 MALZEMELER

  • 3 adet yumurta
  • 1 rakı bardağı toz şeker
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 3 adet orta boy elma
  • 150-170 gr. ceviz

Karamel Sos:

  • 9 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 paket krema (200 ml.)

YAPILIŞI

  1. İlk önce karamel sos hazırlanır.
  2. Şeker tavada karamel rengini alıncaya kadar eritilir.
  3. Üzerine önce sirke sonra krema dökülür ve kısık ateşte şeker iyice çözülünceye kadar karıştırılır. Bir kenera bırakılır.
  4. Kek için yumurta, şeker ve vanilya mikserle iyice çırpılır.
  5. Süt, sıvıyağ, kuru üzüm, kabartma tozu ve un sırasıyla eklenir.
  6. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına dökülür. 
  7. Üzerine elmalar ince doğranıp dizilir.
  8. Tarçın serpilir ve 165 C'de pişirilir.
  9. Piştikten sonra üzerine ceviz ve ılık karamel sos dökülür. 


27 Nisan 2012 Cuma

ÇÖP ŞİŞ KÖFTE

Evdekiler çeşit çeşit pasta ve tatlı merakımı daha sağlıklı yemeklere dönüştürmemi istediler. Hem diyet, hem de iştah kabartıcı mini çöp şiş köfteler yapıldı. Yanına da fırında baharatlı patates ve bol salata. Akşama menü hazır, hemen yapın.



















MALZEMELER
  • 750 gr. yağsız kıyma (yarısı dana, yarısı kuzu)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1-2 çay kaşığı tuz
          *   *    *    *    *
  •  2 adet yeşil biber
  •  2 adet kırmızı biber
  • Çöp şiş 
  •  Pişirme kağıdı

YAPILIŞI
  1. Soğanları ince doğrayın veya rendeleyin. 
  2. Sarımsakları küçük doğrayın veya dövün.
  3. Kıyma, soğan, sarımsak, galeta unu ve baharatları karıştırıp yoğurun.
  4. Buzdolabında 15- 20 dk. dinlendirin.
  5. Yeşil ve kırmızı biberleri şişe geçirelecek şekilde parçalar halinde doğrayın.
  6. Çöp şişe bir köfte, bir kırmızı biber, bir köfte, yeşil biber ve tekrar köfte dizerek kıyma bitene kadar devam edin.
  7. Fırın tepsisine pişirme kağıdını koyun.
  8. Çöp şiş köfteleri dizin.
  9. 180 C derecede 45-50 dk. pişirin.
Baharatlı patates için:
  • Patatesleri doğrayın. 
  • Karabiber, kekik, kırmızı biber, kimyon, tuz ve 2 kaşık zeytinyağ ile karıştırın.
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisinde pişirin.   


SUSAMLI KURABİYE

Mis gibi kavrulmuş susam kokan, ağızda susamın ve cevizin büyüleyici aroması kalan bir kurabiye yedim. Tadı hala aklımda ve damağımda. Görüntüsü sade, asil ve çekici; şimdilerin moda deyimiyle cool görünümde. Öyle süslü, abartılı değil ama kendi tadından emin.
Bu kurabiyenin tarifini ismi gibi kendi de asil ve güzel gülen Sevgili Gülen Abla'dan aldım. Cool görünümlü  kurabiyelere ulaşmak için bu tarif tartışılmaz. 

MALZEMELER
  • 250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı beyaz susam
  • 5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un

YAPILIŞI
  1. Tereyağ ve pudra şekerini elinizle iyice birbirine yedirin.
  2. Cevizleri çekmeden önce ölçün. Cevizleri tavada biraz kavurun. Rondoda ince çekin.
  3. Beyaz susamı da kavurun ve havanda kepertin. (Yani havanda dövün ama çok ezilmesin).
  4. Terayağ ve pudra şekeri karışımına hazırladığınız ceviz, susam, vanilya, kabartma tozunu ekleyin.
  5. En son alabildiği kadar unu da ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur hazırlayın.
  6. Elinizle yuvarlak toplar yapın va yassılaştırın.
  7. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 
  8. 175 C'de pembeleşinceye kadar yaklaşık 30 dk. pişirin.
  9. Kurabiyeler pişince tepsiden beyaz kağıt üzerine alın. Soğuyuncaya kadar kağıt fazla yağını alsın.
  10. Tabağa alın ve servis yapın. 


25 Nisan 2012 Çarşamba

ŞEKERPARE - ŞEKERFARE

Çocuklarım küçükken sevdikleri tatlı şekerparenin adı onlara göre ŞEKERFARE'ydi. Yemekli misafirlerim olduğunda menüye özellikle eklenen bu tatlı, hala en sevdikleri tatlılardan biridir. Dondurma veya kaymakla dayanılmaz olan şekerpareyi mutlaka deneyin.






MALZEMELER

  • 250 gr. tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında)
  • 3 kahve fincanı pudra şekeri
  • 2 adet yumurta
  • 4 - 5 bardak un ( yaklaşık 600 gr.)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 30 adet tuzsuz badem

Şerbeti:

  • 6 su bardağı şeker
  • 6 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu veya 1-2 parça limon tuzu


YAPILIŞI

  1. Önce şurup hazırlanır. Şeker ve su kısık ateşte kıvama gelinceye kadar kaynatılır, limon suyu eklenir, bir kaç taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
  2. Tereyağ veya margarin, pudra şekeri, yumurta iyice karıştırılır.
  3. Vanilya, kabartma tozu (üzerine limon suyu sıkılır) ve un eklenir, karıştırılır ve hamur yapılır.
  4. Buzdolabında biraz dinlendirilir.
  5. Küçük toplar halinde yağlanmış tepsiye dizilir.
  6. Hamurların ortalarına bademler bastırılır.
  7. 175 C'de pembeleşinceye kadar pişirilir.
  8. Fırından çıkınca üzerine soğumuş şerbeti dökülür.
  9. Şerbeti çekince servis tabağına alınır.
                  ** 28 - 30 adet şekerpare olur.**




18 Nisan 2012 Çarşamba

ISPANAKLI TART


Yeşil, yeşil, yeşil...Yeşilden vazgeçmeyerek ıspanak kullanıyorum. Ispanak herşeye yakışıyor, lezzete lezzet katıyor ve sağlıklı bir sebze. 
Çocuklar ıspanaklı tart istedi ve anında yapılıyor. Üzeri kapalı, içinden çıkacak ıspanak ve dil peynirinin birlikteliği beşamel sosla olunca yemesi dayanılmaz oluyor. Ispanak mevsimi geçmeden bu tartı mutlaka deneyin. 

16 Nisan 2012 Pazartesi

PEYNİRLİ - ZEYTİNLİ MUFFINLER


Günübirlik turlarımıza Gaziantep'le devam ediyoruz. Yarın yola çıkıyoruz. Arkadaşlarım yolda atıştırmak için kimbilir neler, neler hazırlıyorlardır. Ben de yolda yemek için tuzlu, küçük muffinler hazırladım. Her zaman uzun kek kalıbında yaptığım peynirli keke biraz yaratıcılık katarak değiştirdim. İçine siyah, yeşil zeytinler ve taze kırmızı biberler ekledim. Muffin kalıplarında pişirdim. Güzel bir sepete yerleştirdim. Muffinlerim yarın yolculuğa hazırlar.

15 Nisan 2012 Pazar

PEYNİRLİ MİNİ MİLFÖYLER

Kolay, hızlı ve pratik bir tarif daha geliyor. Maç seyrederken çerez gibi yenecek peynirli mini milföyleri çok seveceksiniz. İsterseniz tavuklu, patlıcanlı da  yapabilirsiniz.



 MALZEMELER

  • 4 adet kare tereyağlı milföy (superfresh alıyorum)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 kutu pınar beyaz krem peynir
  • 2 yemek kaşığı iri doğranmış ceviz
  • Biraz ince doğranmış dereotu  (birazını üzeri için ayırın)
  • 2 yemek kaşığı süt
  • Karabiber



YAPILIŞI

  1. Her bir milföyü 4 adet kareye kesin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  2. Hamurların üzerine yumurta sarısı sürün, 175 C' de 25-30 dk. pişirin.
  3. 1 kutu krem peyniri sütle iyice karıştırın. Pürüz kalmasın.
  4. Ceviz, dereotu, karabiberi ekleyin.
  5. Pişen hamurları ikiye ayırın.
  6. Peynirli içi sürün, dereotunu peynirin kenarlarına da ekeleyin.
  7. Servis yapın.

ÇİLEKLİ MİLFÖY PASTACIKLAR

Çok kolay, çok hızlı !!!  30 dk.da muhteşem pastacıklar yapabilirsiniz. Nasıl mı? Fırına sürün. Pişsin. Mikseri tutun, krema olsun. Size arasına sürmesi kalıyor o kadar.


















MALZEMELER
  • 5 kare tereyağlı milföy hamuru (superfresh marka kullanıyorum)
  • 1 paket krem ole (vanilyalı, Dr. Oetker)
  • 1 paket dolgu kreması (vanilyalı, Dr. Oetker)
  • 4 aida çay bardağı soğuk süt
Süslemek ve içi için 
  • 1/2 kg. çilek
  • 1 paket tart jöle  (1 tatlı kaşığı tart jöleyi hazırlayın)


YAPILIŞI
  1. Her bir kare milföy hamuru 4 adet kareye kesin. 
  2. Yağlanmış fırın tepsisinde 175 C'de 25-30 dk. pişirin.
  3. Krem ole ve dolgu kreması tozlarını aynı kaba boşaltın.
  4. Üzerine önce 2 aida çay bardağı sütü boşaltın ve mikserle çırpın.
  5. Sonra kalan sütü boşaltın, iyice çırpın.
  6. Pişen milföyleri ikiye ayırıp arasına kremayı ve çilek parçalarını yerleştirin. 
  7. Üzerine pudra şekeri serpin.
  8. Dekor için üzerine de birer parça çilek koyun.
  9. Çileklerin kararmaması için tart jöleyi tarifine göre hazırlayıp meyvelerin üzerine fırçayla sürün. 



14 Nisan 2012 Cumartesi

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI

Pilavlar sofralarımızın vazgeçilmezidir. Çiftlikte her hafta sonu istediğimiz ve yemeğe doyamadığımız bir pilavdır. Artık domateslerin mevsimi geldi, pazarda fazlalaşıyor ve lezzetleniyor. İri pilavlık bulgur ve domatesle yapılan pilavın tadına da doyum olmuyor. 
Kadınbudu Köfte ile birlikte yaptım, deneyin.




MALZEMELER
  • 2 su bardağı iri bulgur
  • 4 adet orta boy domates ( iri küp şeklinde doğranmış)
  • 2-3 orta boy soğan (jülyen doğranmış)
  • 4-5 sap taze yeşil soğan (jülyen doğranmış)
  • 2 adet yeşil biber (jülyen doğranmış)
  • 1-2 adet kırmızı biber (jülyen doğranmış)
  • 2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı tereyağ
  • 2-3 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1-2 tatlı kaşığı domates salçası
  • Acı pul biber
  • Karabiber
  • Tuz


YAPILIŞI
  1. Zeytinyağında küp şeklinde doğranmış soğanları iyice soteleyin.
  2. Yeşil biber, kiırmızı biber, yeşil soğanları ekleyip sotelemeye devam edin. 
  3. Tereyağını ekleyin. Salçaları ve domatesleri ekleyin, domateslerin biraz erimesi için sotelemeye devam edin.
  4. Baharatları ekleyin. İsterseniz biraz daha yağ ilave edebilirsiniz.
  5. Bulguru ekleyin.
  6. Üzerine 3,5 bardak sıcak suyu dökün ve önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte pişirin.
  7. Suyunu çekince bulgurlar fazla diriyse bir kaç kaşık sıcak su ekleyip pişirebilirsiniz. 
  8. Suyunu çekince ocaktan alın ve pilavı dinlendirin. Servis yapın.






KADINBUDU KÖFTE

Pikniklerde, yolculuklarda, kermeslerde kadınbudu köfte mutlaka yapılır. Sıcak da yenir, soğuk da yenir. Oğlum çocukluğunda çok sevdiği kadınbudu köftesini isteyince hemen yaptım. Hem tavada kızarttım, hem de fırına sürdüm ama tava kızartılanın lezzeti bambaşka oldu. Hangisini isterseniz onu yapın. Hafta sonu elinizde hazır köfte olsun. Bu arada yanına da domatesli bulgur pilavı yapıldı. Evdekiler kokuları duyunca çok sabırsızlandılar, köfteleri kapıştılar. İnanın fotoğrafları zar zor çekebildim. 


















MALZEMELER
  • 750 gr. yağsız kıyma (yarısı dana, yarısı kuzu)
  • 2 ortaboy soğan (çok küçük doğranmış)
  • 1 çay bardağı pirinç  (aida çay bardağı)
  • 1 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ

Köfteleri bulamak için:
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı un

YAPILIŞI
  1. Pirinçleri iyice yıkayın ve 2,5 çay bardağı suyla pişirin.
  2. Soğanları çok küçük doğrayın veya rendeleyin.
  3. Maydanozların saplarını alın, yapraklarını çok ince doğrayın.
  4. Kıymanın yarısını ocakta kısık ateşte suyunu salıp biraz çekinceye kadar kavurun. 
  5. Kıymaları ve hazırladığınız malzemeleri bir kaba alın.
  6. Baharatları ekleyin ve iyice yoğurun.
  7. Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  8. Buzdolabından kıymayı alıp iki parmak kalınlığında köfteler yapın.
  9. Yumurtaları bir kasede çırpın, unu da bir çukur tabağa alın.
  10. Köfteleri önce una sonra yumurtaya bulayın.
  11. Tavada kızartın. 
  12. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını alın ve servis tabağına alın.
                                ** 30-32 adet köfte oluyor.**








12 Nisan 2012 Perşembe

ŞAM TATLISI

Kolay tatlı nasıl yapılır hiç düşünmeyin. Bir kap bir kaşık bir de çay bardağı kirleniyor o kadar.  İçinde yumurta yok yağ yok. Adana'da bizim seyyar satıcılarda satılan Şam Tatlısını sevenler yapsınlar ve doyasıya yesinler. Ben bu tatlıyı çok severim, kışın muhallebiyle, yazın dondurmayla eşlik eder sofralarımda.



















MALZEMELER
  • 4 çay bardağı irmik
  • 2 çay bardağı un
  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • 1 veya 1,5 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Üzerine 100 gr. tuzsuz yerfıstığı

Şurubu:
  • 9 çay bardağı toz şeker
  • 7 çay bardağı su
  • 1,5 tatlı kaşığı limon suyu


YAPILIŞI
  1. Şurubu için su ve şekeri 15-20 dk. kaynatın. Limon suyunu ekleyin, bir iki taşım daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  2. Kuru malzemeleri çukurca bir kaba dökün. Üzerine yoğurdu dökün ve karıştırın.
  3. Sütü yavaş yavaş karıştırın. Katı bir boza kıvamına getirin. İrmik cinsine göre bazen 1 çay bardağı süt  bazen de daha çok süt ekliyorum.
  4. Yağlanmış yuvarlak borcam tart kalıbına hamuru yayın. Yerfıstıklarını hamurun üzerine sıra halinde dizin.
  5. 175 C'de 1 saat kadar pişirin. Önemli olan üzerinin iyice kızarmasıdır.
  6. Fırından çıkarınca soğumuş şurubu üzerine yavaş yavaş dökün. En az 4-5 saat bekleyin. Hatta birgün öncesinden yapılırsa şurubu daha iyi çeker ve irmikler iyice şişer.
  7. Tatlının üzerini mutlaka açık bırakın. Kapatırsanız yumuşar. Özelliği üzerinin sert olmasıdır

                              **İnce bir bıçakla uzun uzun kesin ve servis yapın.**



11 Nisan 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Tam baklanın mevsimindeyiz. Bakla yaklaşık iki ay bizimle beraber olacak. Dereotuyla baklayı buluşturup zeytinyağlısını yemeyi ne zamandır bekliyordum. Pazardan tazecik baklaları alıp evde zeytinyağlısını yaptım. Üzerine isterseniz sarımsaklı yoğurt dökün, ben yoğurtlu çok seviyorum ve tavsiye ediyorum.


Diyet yapanlara duyurulur. Durmayın! Bu sebzeyi en lezzetli zamanında pişirin ve sofralarınızda sağlıklı yemekleri yemeye devam edin.  


MALZEMELER

  • 1 kg. taze bakla  (2 parçaya ayrılmış)
  • 2 adet orta boy soğan (iri uzun doğranmış)
  • 1 adet kırmızı biber (jülyen doğranmış)
  • 2 adet orta boy havuç (uzun, kibrit çöpü gibi  doğranmış)
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 limon suyu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 demet dereotu
  • İstenirse sarımsaklı yoğurt


YAPILIŞI
  1. Baklaları temizleyin, yıkayın. Bir miktar suya un ve limon suyunu dökün, karıştırın; baklaları ıslayın. Baklaları örtecek kadar su olsun, gerekirse ekleyin. Yarım saat kadar ıslansın, arada karıştırın, baklalar kararmasın.
  2. Zeytinyağında önce soğanları, sonra havuçları ve kırmızı biberleri soteleyin.
  3. Üzerine ıslanan baklaları yerleştirin. Baklalar biraz sararınca unlu limonlu suyun bir miktarını baklaların üzeri kapanıncaya kadar dökün. 
  4. Şeker ve tuzunu ekleyin, dereotunun yarısını doğramadan baklaların üzerine koyun ve kaynamaya bırakın. 
  5. Baklaların pişmesi için gerekirse unlu limonlu suyu ekleyin. Suyunu çekinceye kadar pişirin.
  6. Baklalar pişince dereotunu üzerinden alın.
  7. Servis tabağına koyun. Üzerine dereotu doğrayın. 
  8. İsterseniz sarımsaklı yoğurtla birlikte yiyin. 


10 Nisan 2012 Salı

ÇİLEKLİ PASTA

Doğa bize öyle değerli yiyecekler sunmuş ki herbiri birinden kıymetli. Her mevsim farklı meyveler, sebzeler (serada yetişenleri kastetmiyorum). Mevsiminde yenen meyve, sebzenin kokusu, tadı tam yerinde oluyor. Şimdi de çileklerin zamanı ve çilek yemeye doyamıyorum.  Çilek öyle bir meyve ki pastaya, tatlıya bambaşka bir lezzet veriyor. Görünümü her pastada farklılık yaratıyor. Ben de bu mevsimde çilek kullanmayı çok seviyorum.


Sevgili Ayloş'umun bugün misafiri var. Haftalar öncesinden kendisini bir telaş aldı. Pastasını yapacağıma söz verdim ama sabah Adana dışındayım. Çilek mevsimi olunca da tam Çilekli Pasta yapmanın vaktidir diye düşündüm. Dün sabah Tablacı Bilal'e taze çilekler gelmişti. İki kutu birden aldım. Tadı o kadar güzeldi ki, bir kutuyu kahvaltıda bitirdik. İkincisini hemen pasta için ayırdım ne olur, ne olmaz.


Blogumda şimdiye kadar hiç pasta tarifi vermemişim, yeni farkettim. Pastayı akşam yaptım ve kalıptan çıkartmak zorunda kaldım. Pastanın kenarlarında farklı bir detay olsun istedim. Çilekleri boyuna  ikiye kesip dik şekilde dizdim. Üzerine kremayı döktüm. Kalıpta donduktan sonra süsledim ve çileklerin dağılmasını önlemek için bir kurdaleyle bağladım. Bakalım tadı nasıl oldu? Yorumları yiyenlerden alacağım. 




MALZEMELER


Pandispanyası:
  • 3 adet yumurta 
  • 2,5 kahve fincanı toz şeker
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı çekilmiş badem 
  • 4 kahve fincanı un
  • 1 paket vanilya 
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Kreması:
  • 1 paket Dr. Oetker çilekli puding
  • 2 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket beyaz çikolata
  • 1 paket vanilya
  • Kırmızı gıda boyası
  • Islatmak için 1 portakal suyu
  • 1 paket tart jöle (üzerindeki tarife göre hazırlayın)
  • Arası, kenarı ve dekor için 1 kg. iyi cins çilek
  • 24 cm.lik kelepçeli kalıp
  • 26 cm.lik kelepçel. kalıp
  • 1 m. kurdela


YAPILIŞI
  1. Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın. 
  2. Sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip ahşap bir kaşık veya spatulla karıştırın. 
  3. Yağlanmış unlanmış 24 cm.lik kelepçeli kalıba dökün.
  4. 160 C'de 35-40 dk. pişirin.
  5. Pişip soğuyunca enine ikiye ayırın.
  6. Çilekli pudingi 2 su bardağı sütle pişirin.
  7. Başka bir tencerede yumurta, nişasta, un, süt, toz şekerle krema pişirin.
  8. Krema sıcakken çikolatayı ekleyin iyice çirpın.
  9. Önce hazırladığınız çilekli pudingle ve biraz gida boyasıyla karıştırın. 
  10. Buzdolabında 1 saat kadar soğutun.
  11. Pandispanyanın tabanını 26 cm.lik kalba yerleştirin. 
  12. 2-3 kaşık portakal suyuyla ıslatın, üzerine kremayı sürün ve küçük doğranmış çilek doğrayın.
  13. Pandispanyanın diğer katını ıslatıp biraz krema sürün ve kremalı çileklerin üzerine kapatın.
  14. Pandispanyanın kremasız üst yüzeyini ıslatın. 
  15. Çilekleri boyuna ikiye ayırın, ortaları kalıbın kenarlarına gelecek şekilde dik yerleştirin. Dikkat edin, aralarında boşluk kalmasın.
  16. Kremanın kalanını pandispanyanın üzerine dökün iyice üzerini düzeltin. Buzdolabında 2 saat bekletin.
  17. Buzdolabından pastayı alın üzerini çileklerle süsleyin, parlak olması için çileklerin üzerine tart jöle sürün ve çikolata rendeleyin.
  18. Dikkatlice kalıptan çıkartın ve etrafına kurdale bağlayın. Servis yapın.  





8 Nisan 2012 Pazar

SEMİZOTU SALATASI

Bahar gelince yeşil salatalar daha da çeşitlendi. Pazarda, manavda, markette yeşillere vuruluyorum. Semizotları tazecik, canım salatasını istiyor ve yapıyorum. Bu usül küçüklüğümden beri evimizde yapılan klasik, sarımsaklı, sirkeli bir salata. Izgara köfteyle de lezzeti dayanılmaz oluyor. 


MALZEMELER

  • 1 deste semizotu
  • 3-4 adet küçük salatalık
  • 1-2 adet orta boy domates
  • 1 adet küçük kırmızı biber
  • 2-3 sap taze sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 2-3 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Biraz tuz 



YAPILIŞI

  1. Semizotlarını iyice yıkayın ve kurutun. Sert saplarını atın. Yapraklı kısımları iri doğrayın.
  2. Salatalıkların kabuğunu soymadan boyuna kesin ve yarımay şeklinde ince doğrayın.
  3. Domates, sarımsak ve kırmızı biberleri de küçük doğrayın.
  4. Baharat, yağ, sirke ve tuzu isteğinize göre ekleyin. Servis yapın.


7 Nisan 2012 Cumartesi

MEYVELİ DÖĞME MUHALLEBİ

Bahar geldi, yaz geldi gelecek. Tatlıları çok seviyorum, vazgeçemiyorum ve kalorisi düşük, meyveli, sütlü, e -vitaminli bir tatlı yapıyorum. Soğuk, soğuk buzdolabından çıkarıp kavrulmuş fındıkları döküp rahatlıkla yiyebiliyorum. Hem tatlı, hem de diyet.  





MALZEMELER

  • 6 su bardağı süt
  • 1 servis kaşığı mısır nisaştası (tepeleme)
  • 1 servis kaşığı un (tepeleme)
  • 2/3 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 10 adet iri çilek
  • 2 adet kivi
  • 1 adet muz
  • Üzeri için bir miktar fındık


YAPILIŞI

  1. Meyveler ve vanilya dışındaki malzemeleri bir tencerede karıştırın, kısık ateşte pişirin.
  2. Kıvamı biraz koyulaşınca ocaktan alın. 
  3. Mikserle 20 dk. çırpın. Ara ara mikserle çırpın üzeri katılaşmasın.
  4. Meyveleri küçük doğrayıp büyük bir kase veya küçük dondurmalıklara paylaştırın.
  5. Muhallebiyi tekrar mikserle 10 dk. daha çırpın ve vanilyayı ekleyin.
  6. Meyvelerin üzerine muhallebiyi dökün.
  7. Buzdolabında soğuyunca servis yaparken kavrulmuş iri çekilmiş fındık ekeleyin.

FIRINDA KUZU İNCİK



Davet sofralarının ana yemeği incik, usulünce yapılırsa yumuşacık,
 ağızda eriyen bir lezzette oluyor. 



MALZEMELER
  • 4 adet kuzu incik
  • 10 adet kıska soğan
  •  2 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızıbiber
  • 1 adet yeşilbiber
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  •  2 adet defne yaprağı
  •  4 yemek kaşığı tereyağı
  •  Biraz tuz
  •  Biraz toz karabiber
  •  İncikleri bulamak için biraz un


YAPILIŞI
  1. İnciklerin fazla yağını alın .
  2. Una 1 kahve kaşığı tuz ve karabiber karıştırın ve incikleri bulayın 
  3.  İncikleri 2 kaşık tereyağında kızartın.
  4. Bir tencerede kalan tereyağını kızdırın sırasıyla kıska soğanları, kabak, havuç,  kırmızı biber ve yeşil biberleri soteleyin.
  5. Defne yaprağı, tane karabiber ve tuz ekleyin. 
  6. Kızartılan incikleri de ekleyip, etlerin üzerini iki parmak geçinceye kadar sıcak su koyun.                      
  7. İncikler pişince fırına dayanıklı bir borcam veya benzeri çukurca bir tabağa alın.  Tenceredeki  sosundan ve yağından üzerini örtmeyecek kadar alın.
  8. Fırında üzeri biraz kızarıncaya kadar 15-20 dk. kadar tutun ve servis yapın.


6 Nisan 2012 Cuma

HAŞHAŞLI KEK

Haşhaşı kekin içinde severseniz tam size göre bir tarif. 
Portakalla haşhaş birlikteliğini bir deneyin.


  Çıtır çıtır haşhaşları yemek çok keyifli.
Tabii ben diyette olduğum için bu aralar sadece bakmakla yetiniyorum.



MALZEMELER

  • 3 adet yumurta
  • 2/3 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı ceviz
  • 3/4 su bardağı haşhaş (mavi haşhaş)
  • 3 su bardağı un
  • 1 adet portakal suyu
  • 2 portakal kabuğu rendesi veya 1 limon rendesi
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu

Şurubu:

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su veya portakal suyu
YAPILIŞI

  1. Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpın.
  2. Kalan malzemeleri ekleyip spatula veya ahşap bir kaşıkla karıştırın.
  3. Yağlanmış unlanmış kek kalıbında 175 C'de 45-50 dk. pişirin.
  4. Kek sıcakken soğumuş şurubunu dökün. 
  5. Şurubunu çekinceye kadar kek kalıbında kalsın. (4-5 saat)
  6. Verilen ölçü dikdörtgen kek kalıbı içindir. Kek kalıbı ölçüsü 11 x 27x 8 cm.

Şurubu:

  1. Malzemeleri karıştırıp, ocakta bir kaç taşım kaynatın. 
  2. Soğuk kullanın.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...