31 Mart 2012 Cumartesi

KREM JORDAN

Sütlü tatlılara çikolata eşlik ediyorsa lezzeti çok farklı. İsminden de anlaşıldığı gibi altta beyaz krema üstinde de çikolata mus mevcut. Kolay, lezzetli, hafif. Bir de damla sakızı aroması var ki dayanılmaz oluyor. Bu lezzeti çocuklar özellikle de kızım çok seviyor. 


İçindeki beyaz krema kesilince ortaya çıkıyor.


Benmari Usulü


MALZEMELER
  • 125 gr. tereyağ veya margarin
  • 120 gr. un (2 kahve fincanı)
  • 2,5 kahve fincanı toz şeker
  • 1,5 litreden 1 su bardak eksik süt
  • 1 paket damla sakızı 
  • 2 paket bitter çikolata (herbiri 80 gr.)
  • 4 yumurta sarısı
  • 4 yumurta akı
  • 2 paket vanilya
  • 1/2 kahve fincanı toz şeker
YAPILIŞI
  1. Kremayı pişireceğiniz bir tencerede tereyağ ve unu pembeleştirin.
  2. Toz şekeri ekleyin, karışınca sütü ekleyin. Kaynayıncaya kadar devamlı karıştırın. Aksi halde altı tutabilir.
  3. Kaynayınca damla sakızını havanla dövün ve kremanın içine atın.
  4. Kaynaşması için biraz kaynatın, ocaktan alın ve 30 dk. mikserle çırpın. 
  5. Çukurca bir servis tabağına kremayı boşaltın ve buzdolabına koyun. 
  6. Yumurta aklarını bir fiske tuzla mikserde kar oluncaya kadar iyice çırpın.
  7. Çikolatayı benmari usulü eritin. (çikolataları bir cezveye alın ve cezveyi kaynayan suyun üzerine oturtun. Suyun ısısıyla çikolatalar erisin.  
  8. Yumurta sarılarını 1/2 kahve fincanı şekerle ve vanilyalarla iyice çırpın. Erimiş çikolatalarla sarıları çırpın.
  9. Çikolatalı karışımı yumurta aklarıyla mikserde iyice çırpın ve buzdolabındaki kremanın üzerine dökün. 
  10. Buzdolabında iyice donsun. 
  11. Bir gün önce yapın iyice donup kıvama gelsin.



29 Mart 2012 Perşembe

FIRIN MAKARNA

Makarna 7'den 70'e hepimizin sevdiği bir yiyecektir. İnanılmaz lezzetli olan makarna genelde soslarla, parmesan peynirle karıştırılıp yemek olarak yense de bazen börek görünümünde bazen de salata içinde sofralarımıza gelmektedir. Küçük bir çocukken makarnayı sadece tek başına, içinde birşey olmadan yemeyi çok severdim. Benzer sadeliği börek görünümüne sokarsak ortaya fırın makarna çıkıyor. Makarnanın beşamel sos ve peynirle birlikteliği fırında olağanüstü lezzetli oluyor.



MALZEMELER
  • 300 gr. makarna (Filiz Fırın Makarna Bucati)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 5 yemek kaşığı un 
  • 4 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı rendelenmiş beyaz ev peyniri 
  • 1-2 tatlı kaşığı hindistan cevizi (istenirse) 
  • Karabiber
  • Tuz 
Üzeri için 
  • 300 gr. rendelenmiş taze kaşar peyniri

YAPILIŞI
  1. Makarnayı haşlayacağınız suya 1tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağ dökün, makarnaları haşlayın.
  2. Süzgece alın. Sıcakken 1 yemek kaşığı zeytinyağ ile karıştırın, bir kenara bırakın.
Beşamel Sos Hazırlanışı:

  1. Bir tencereye tereyağ ve unu koyun. Ocakta unu yağ ile biraz pembeleştirin. Dikkat edin un kavrulmasın.
  2. Sütü ekleyin. Topaklanmasını önlemek için devamlı karıştırarak kaynatın. Kaynayınca kıvamına bakın gerekiyorsa biraz daha süt ekleyebilirsiniz.
  3. İsteğinize göre tuzunu ayarlayın. Hindistan cevizi ve karabiberi ekleyin.
  4. Pişirilen beşamel sosun 1,5 su bardağını ayırın. Kalanını haşlanan makarna ve beyaz ev peyniriyle karıştırıp yağlanmış fırın kabı veya borcama yerleştirin. 
  5. Ayrılan 1,5 su bardağı sosu makarnaların üzerine düzgünce yayın.Rendelenmiş kaşar peynirini de sosun üzerine serpin.
  6. 175 C' de 45- 50 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.  




28 Mart 2012 Çarşamba

DOMATES ÇORBASI

Domates Çorbası bana hep karayolculuklarımızı hatırlatır. Babam her yerde mola vererek yolculuk yapmayı çok severdi. Mola verilen yerin neyi ünlüyse o yenir, o içilirdi.  Adana'dan İstanbul'a arabayla giderken mutlaka Bolu Koru Motel'de  durulur; domates çorbası içilirdi. Her seferinde Bolu'daki domates çorbasının ne kadar lezzetli olduğu, böyle bir çorbanın başka hiç bir yerde içilemeyeceği konuşulurdu. Bu lezzet icin hangi cins domateslerin kullanıldığı, içine ne gibi malzemelerin konulduğu merak konusu olurdu. Adana'ya dönüldüğünde kilolarca domates alınır, kaynatılır, domates çorbası yapılır,  benzer lezzet tutturulmaya çalışılırdı.


Kaç zaman sonra bilmiyorum un ve salça dışında içine süt koyulduğu keşfedildi. O günlerde krema yok tabii şöyle bir düşündüm hazır kutu sütü dahi yok (yıl 1973-74). 
O yıllarda süt, domates çorbasının kremamsı lezzetini veren malzemesi oluyordu. (Sanki milattan önceyi anlatıyorum).
Hazır krema üretilinceye kadar süt, şimdi de süt ve krema çorbaya lezzet veriyor.
İşte benim domates çorbamın hikayesi bu.
Domates çorbasını yapmak hem çok kolay, hem de çok lezzetli !!!

MALZEMELER
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı toz bulyon (et veya tavuk)
  • 1 su bardağı süt
  • 4-5 yemek kaşığı krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • İstenirse 1 adet yeşil biber (küçük doğranmış) 
  • Üzeri için rendelenmiş kaşar peynir

YAPILIŞI
  1. Çorbanın pişeceği tencereye tereyağ ve un konur, ikisi ocakta pembeleştirilir.Tencere ocaktan alınır.
  2. Un ve yağ biraz soğuyunca 1 bardak suyla açılmış domates salçası üzerine dökülür. Toz bulyon ve 2 bardak su daha ilave edilir. Ocakta kaynatılır.
  3. Süt, tuz eklenir. Kıvamı için istenirse su ilave edilir.
  4. En son krema ve istenirse yeşil biber eklenir, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  5. Karabiber eklenir ve ocağın altı kapatılır. 
  6. Servis yapılırken istenirse üzerine rendelenmiş kaşar peynir ekelenir.





27 Mart 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

İstanbul'dayım yani oğlumun yanındayım. Laptopumu yanıma almadım dolayısıyla birkaç gündür tariflerimi yazmaya ara verdim. Üç günlüğüne de olsa çocukların özledikleri yemekleri yapmak benim çok hoşuma gidiyor. Sanki onlarla özlemin küçük bir parçası mutfakta gideriliyor. Cumartesi günü markete dalıyorum. İstanbul'daki marketler bu kez gözüme daha güzel gözüküyor. Marketten pazara geçiyorum. Yeşillikler daha yeşil, daha taze, meyveler daha canlı. Satıcılar tezgahlarında meyveleri, sebzeleri bir sanat eseri gibi dizmişler. Tezgahlardan kendimi alamıyorum, ne görürsem alıyorum. Dahası resimlerini çekiyorum. Satıcılar görüntü vermeye alışıklar anlaşılan; ciddi ciddi poz veriyorlar karelere girmek istiyorlar. 
























Pazara hayran oldum. Enginarlara resmen vuruldum. Bu kadar çok enginarı hiç birarada görmemiştim. Dayanamayıp iki yemeklik birden aldım. Biri İstanbul'da, diğeri Adana'da pişirilecek.
Enginarı aldım da nasıl pişireceğim? Hemen sevgili Zeliha'yı aradım. Şimdiye kadar Zeliha bana ne tarif verse muhteşem olur. Oldu da !!!



MALZEMELER
  • 5 adet enginar 
  • 15 adet kıska soğan
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1-2 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1-2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1-2 çay kaşığı tuz 
  • Bir tutam dereotu
YAPILIŞI
  1. Zeytinyağında soğanları soteleyin. 
  2. Üzerine temizlenmiş limonlu suda beklemiş enginarları koyun. Biraz yağda çevirin.
  3. Portakal suyu, limon suyu, şeker ve tuzu ekleyin. Enginarları örtecek kadar sıcak su koyun. 
  4. Tadına bakın isterseniz kendi ağız tadınıza göre eklemeler yapın. 
  5. Ocakta kısık ateşte pişirin. Yağında kalsın.
  6. Piştikten sonra servis tabağına alın. Sosuna ince doğranmış dereotunu ekleyin karıştırıp kaşıkla her enginarın ortasına 3 adet soğan gelecek şekilde dökün.




22 Mart 2012 Perşembe

ELMALI KEK

Elmanın kullanıldığı her pasta, tart, yemek ... çok güzel oluyor.  
Benim çocuklarımın küçükken sabırsızlıkla bekledikleri keklerden biridir Elmalı Kek.
Ilık sütlerine Elmalı Kek eşlik ederdi. Yumuşacık, mis gibi tarçın kokan bu kek büyüseler de çocuklarım (özellikle oğlum) için hala favori keklerden biri. 



 Burada keke sadece elma koydum. Eğer seviliyorsa siz ceviz, fındık, kuru üzüm...vs. benzeri malzemeleri ekleyebilirsiniz. Daha da zenginleştirmek isterseniz karamel yapıp içine kavrulmuş ceviz ekleyip üzerine ılık ılık dökebilirsiniz.




MALZEMELER

  • 500 gr. elma (kırmızı Amasya veya Rome Beauty)
  • 1-2 çay kaşığı tarçın
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı soğuk su
  • 120 gr. eritilmiş margarin veya sıvı yağ
  • 120 gr. un (1 su bardağı)
  • 2 adet yumurta
  • 150 gr. toz şeker
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket vanilya

YAPILIŞI

  1. Elmaları soyun.Sert kısımlarını çıkartıp ince dilimler halinde doğrayın.
  2. Elmaları çapı 22-24 cm. lik yağlanmış bir tart kalıbının tabanına yerleştirin.
  3. Üzerine tarçın, soğuk su, 2 çay kaşığı toz şekeri serpin.
  4. Yumurtaları ve 150 gr. toz şekeri mikserde iyice çırpın. Kabarıp boza kıvamına gelsin.
  5. Yağ, vanilya, kabartma tozu, unu ekleyip bir spatula veya ahşap bir kaşıkla karıştırın.
  6. Hazırlanan hamuru elmaların üzerine dökün.
  7. 175 C'de 40-45 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  8. Pişen keki soğuyunca ters çevirin ve servis yapın. 

21 Mart 2012 Çarşamba

AYVA MARMELATI

Marmelatlar kahvaltıda, pasta aralarında kullanılır ve sevilir. Özellikle yazlıklarda akşam üstü yapılan çayla simitle lezzete lezzet katar. Ayva marmelet olunca yapısındaki jöle onu çok güzel marmelat yapıyor, bir kıvam veriyor.


 Burada yaptığım marmelatta ayvanın kabuğunu bile soymadan 5-10 dk.da marmelatınıza ulaşabiliyorsunuz. Yemeklerinde ve yaşantısında çok pratik olan sevgili Sayra Teyze'mden aldığım bu tarifi yıllardır uygularım.


















MALZEMELER
  • 1 kg. ayva
  • 1 kg. şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik su
  • 1,5 tatlı kaşığı limon suyu 



YAPILIŞI
  1. Ayvaları iyice yıkayın ve kurulayın.
  2. Kabuğuyla birlikte rendeleyin.
  3. Renk vermesi için ayvanın çekirdeklerinden ve sert kısımlarından birkaç parçasını yıkayıp içine atın.
  4. Şekeri ve suyu ekleyip düdüklü tencerede 5-6 dk. pişirin.
  5. Tencerenin kapağını açın.
  6. Limon suyunu ekleyip ocakta bir kaç dakika suyunu çekinceye kadar pişirin.
  7. Eğer rengi sizin için yeterli değilse biraz kırmızı gıda boyası  ekleyebilirsiniz.
  8. Ayvanın çekirdeklerini ve sert kısımlarını geri alın. Karıştırıp soğumaya bırakın.
  9. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurun. 





19 Mart 2012 Pazartesi

ANGEL KEK

Kollestrolü olabildiğince düşürmek kilolardan kurtulmak için yağları azalttık, hatta eser miktara indirdik. Her ne kadar Karatay Diyeti'nde yeniden masumlaşsa da, yumurtayı (özellikle sarısını) zaten unuttuk. Evde canımız bir kek istiyor, bir istiyor ki ne yapsam ne yapsam diye düşünürken kitapları karıştırırken Amerikalıların yağsız, yumurta sarısız Angel Kek'ine (Melek Keki) gözüm takıldı. 



İçi bembeyaz köpük gibi bir kek. Meleklerin beyazlığı gibi.
Diyet kek diyorum, çünkü yediğinizde hafif, hafif bir tat. 


Bazı malzemeleri Türkiye'de bulmak biraz zor oluyor. O yüzden bulamadığınız ürün yerine kullanabileceğiniz ürünleri de yazmaya çalıştım. Ürünleri Amerikan Pazarı veya ithal pasta malzemesi satan yerlerde belki bulabilirsiniz.



Bu tarifi Carole Clements'in BAKING-easy-to-make great home bakes adlı kitabından
birebir uyguladım.
  
MALZEMELER
  • 125 gr. elenmiş un
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 300 gr. ince toz şeker veya pudra şekeri 
  • 10-11 (285-310 gr.) adet yumurta akı
  • 1 1/4 tatlı kaşığı krem tartar ( bulamazsanız limon suyu veya beyaz sirke)
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya
  • 1/4 tatlı kaşığı badem ekstresi
  • Üzeri için pudra şekeri

YAPILIŞI
  1. Fırını 170 C'de ısıtın.
  2. Unları tartmadan önce eleyin. Sonra unları tartın. 
  3. Un, mısır unu ve 100 gr. pudra şekerini beraber 4 kez eleyin.
  4. Yumurta aklarını mikserde köpük oluncaya kadar çırpın.
  5. Krem tartar ve tuzu ekleyip çırpın.
  6. Kalan 200 gr. pudra şekerini 3 defada yumurta aklarına ekleyin ve her eklemede iyice çırpın.
  7. Vanilya ve badem ekstrelerini karışıma akıtın.
  8. Un karışımını bir spatula veya kaşıkla 2 defada hazırlanan karışıma ekleyip karıştırın. 
  9. Yağlanmamış çapı 25 cm.lik altı düz ortası delikli kek kalıbına aktarın. Fırında 1 saat kadar pişirin. 
  10. Keki fırından alınca ters çevirin ve bir fırın ızgarası üzerinde 1 saat kadar bekletin.
  11. Eğer kek kalıptan çıkmazsa bir bıçak yardımıyla kenarlarını kalıptan ayırın.
  12. Servis tabağına alın ve üzerine pudra şekeri eleyin.  


SUCUKLU SOSİSLİ PİZZA















İtalyan Mutfağı'nın gözdesi pizzayı bizim damak zevkimizle birleştirdim. Ailemizin her yaştaki bireyine hitap eden bir tat. Hamuru aynı bırakarak farklı lezzetler de yaratabilirsiniz. 

MALZEMELER

Hamuru İçin:
  • 1/4 lt. su ve süt karışımı (yarısı süt yarısı su)
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 25 gr. margarin veya tereyağ
  • 1.5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 325 gr. un

Sosu İçin:
  • 1/2 su bardağı zeytinyağ
  • 1 orta boy soğan (küçük doğranmış)
  • 3-4 diş sarımsak (küçük doğranmış)
  • 2 orta boy domates (küçük doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı hazır domates salçası
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 çay kaşığı fesleğen
  • 2-3 tatlı kaşığı kekik
  • 1-2 çay kaşığı karabiber
  • 1-2 çay kaşığı tuz

Üst Malzemeleri
  • 2 adet sosis (küçük halka doğranmış)
  • 200 gr. sucuk (küçük doğranmış)
  • 1 adet yeşil biber (küçik doğranmış)
  • 8-10 adet siyah zeytin (çekirdekleri ayıklanmış)
  • 150 gr. dil peyniri (rendelenmiş)
  • 200 - 250 gr. tost kaşar peyniri (rendelenmiş)

                (İsterseniz farklı malzemeler ekleyebilirsiniz) 


YAPILIŞI

Sos Yapılışı
  1. Soğan ve sarımsaklar yağda sotelenir.
  2. Domatesler eklenir, sotelenir. Domates salçası bir kaç taşım kaynadıktan sonra ketçap ve baharatlar eklenir. 2-3 dk daha kaynatıldıktan sonra sos ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. 
Pizzanın Yapılılışı
  1. Büyükçe bir bardağa ılıtılmış 1/4 lt. su ve süt karışımı koyulur.
  2. 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1,5 tatlı kaşığı toz maya karışıma karıştırılır. Bardağın ağzı küçük bir tabakla kapatılıp mayalanması için bir kenara bırakılır. 5-8 dk sonra karışım iyice köpüklenir.
  3. Derince bir kapta önce köpüklenen karışımı, sonra erimiş tereyağ veya margarin, zeytinyağ, yoğurt ve tuz eklenir, karıştırılır. Üzerine 325 gr. un yavaş yavaş elenerek yumuşak bir hamur meydana getirilir ve hamurun üzeri iyice düzelinceye kadar yoğurulur.
  4. Hamurun üzeri kapatılır ılık bir yerde mayalanıp kabarana kadar beklenir.
  5. Pizza yapılacak fırın tepsisi zeytinyağ ile yağlanır, üzerine hazırlanan bu hamur elle bastırılarak yerleştirilir. 
  6. Üzerine soğumuş sos dökülür. Yine üzerine hazırlanan sosis, sucuk, yeşil biber, zeytin (arzu edilirse farklı malzemeler ilave edilebilir) serpilir.
  7. Hamur kabarınca 180 C derecede ısıtılmış fırının orta rafına yerleştirilir. Yaklaşık 15 dk. sonra rendelenen peynirler üzerine dökülür. Peynirler kızarınca (6-7 dk.) fırından alınır ve servis yapılır. 










16 Mart 2012 Cuma

ÇİKOLATALI TARTÖLETLER

Çikolata pastaların vazgeçilmez klasik lezzeti. 
Herkes tarafından beğenilen ve istenen bu lezzeti mini mini tartlarda muzla buluşturdum.
Unutulmayan lezzetlere bir yenisini de siz ekleyin.





Bu kez yaparken unu tarttım. Bilgilerinize..



MALZEMELER

Tart Hamuru

  • 125 gr. tereyağ
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı fındık (çekilmiş)
  • 2-3 yemek kaşığı su
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (215 gr. un yani 1,5 su bardağı kadar)

Çikolata Ganajı

  • 1 kutu krema (200 ml.)
  • 2 paket bitter çikolata (her biri 80 gr.)
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 2 tatlı kaşığı tereyağ
  • İstenirse 1 adet muz ( içine koymak için- ince doğranır)

YAPILIŞI

  1. Tart hamuru için olanlarla hamur yapılır. Yağlanmış küçük tart kalıplarına altlık yapılır.
  2. Pişerken kabarmaması için üzerleri bir çatalla birkaç kez delinir.
  3. 180 C'de pişirilir. Kalıplarından çıkartılır.
  4. Krema ve bitter çikolatalar kısık ateşte, küçük bir tencerede devamlı karıştırılarak eritilir.  
  5. Pudra şekeri ve tereyağ eklenir, biraz daha karıştırılıp ocaktan alınır.
  6. Pişen ve kalıbından çıkarılmış tartların içine istenirse incecik muz doğranır.
  7. Hazırlanan çikolata ganajı bekletilmeden tartların içine dökülür.
  8. Buzdolabına alınır.
  9. Ganajlar donduktan sonra üzerleri isteğe göre süslenir.

              **Bu kez süslemede kavrulmuş, çekilmiş fındık ve drajeler tercih ettim.**


15 Mart 2012 Perşembe

TORBADA TAVUK

Diyet yemeklere devam ediyorum. Sebzeler, etler, tavuklar fırın torbasında su, yağ istemeden kendi kendine pişiveriyor. Tencere tava kirlenmiyor, doğrarken torbaya doluveriyor, ordan da fırına ve sofraya.
Bir bıçak bir tabak kirleniyor o kadar. Hatta fazla yaparsanız bir torba da derin dondurucuya atıverin gitsin.                                
        HIZLI, KOLAY, LEZZETLİ 






MALZEMELER

  • 1 tavuk göğsü (derisiz ve kemiksiz)
  • 3 tavuk budu (derisiz ve kemiksiz)
  • 1 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet küçük patates
  • 1 adet büyük boy soğan veya 6-7 adet kıska soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet küçük taze kırmızı biber
  • 1/2 çay kaşığı köri
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 5-6 adet tane karabiber
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 adet orta boy fırın torbası


YAPILIŞI
  1. Tavukları ve sebzeleri iyice yıkayın, iri parçalar halinde doğrayın, çukurca bir karıştırma kabına alın.
  2. Baharatları ve sıvı yağı ekleyip iyice karıştırın.
  3. Karışan malzemeleri fırın torbasına doldurun ve torbanın ağzını sıkıca kapatın.
  4. Bir kürdanla torbanın birkaç yerinden dikkatlice delin.
  5. Fırın tepsisine yerleştirip 180 C'de yaklaşık 1 saat üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  6. Piştikten sonra torbayı dikkatlice kesip servis yapın.




ZEYTİNYAĞLI ELMA DOLMASI



Zeytinyağlının her çeşidini duydum da, zeytinyağlı elma dolmasını hiç duymamıştım. Erzurum ve Erzincan yörelerinin eski yemeklerinden biri; ben yeni öğrendim. Denedim.


Ekşi yeşil elmayla güzel oluyor. Renk vermesi için kırmızı elmaları da ekledim. Elmasıyla birlikte yeniyor, elmanın mayhoş lezzetiyle zeytinyağlı bütünleşiyor. 




MALZEMELER

  • 6 adet yeşil elma  (granny smith cinsi)
  • 2 adet ekşi kırmızı elma 
  • 1 adet iri soğan  (küçük doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı küçük doğranmış domates
  • 3/4 su bardağı zeytinyağ
  • 1-2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1-2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 2 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 çay bardağı doğranmış taze nane
  • 1 çay bardağı doğranmış maydanoz



YAPILIŞI

  1. Öncelikle zeytinyağlı dolmanın içi yapılır.
  2. Bir tencerede zeytinyağında soğanlar iyice sotelenir. 
  3. Pirinçler eklenip şeffaflaşıncaya kadar ocakta soğanlarla kavurun.
  4. Küçük bir tavada fıstıkları biraz zeytinyağ ile pembeleştirip pirinçlere ekleyin.
  5. Domatesleri ekleyin. 
  6. Biraz kavrulduktan sonra kuş üzümü, nane , maydanoz, baharatları ve limon suyunu ekleyin. 
  7. Üzerine 1 su bardağından 2 parmak eksik sıcak su dökün ve tencerenin ağzı açık şekilde pilavı biraz diri pişirin.
  8. Tencerenin kapağını kapatmadan soğumaya bırakın. Arada karıştırın.
  9. Elmaların tepelerini kapak olacak çekilde kesin. Sert kısımlarını ve biraz içlerini oyacakla oyun.
  10. Elmaları bekletmeden pişen içle doldurun. Kapaklarını kapatın.
  11. Fırın tepsisine dizin. Üzerine 1 bardak su koyup 20-25 dk. 150 C'de pişirin.
  12. Pişerken ara ara elmalardan akan suyu bir tatlı kaşığıyla elmaların üzerine dökün.
  13. Fırından alın. Elmaların sap kısımlarına birer tarçın çubuğu koyup tabağına yerleştirin.






13 Mart 2012 Salı

BROKOLİLİ TART

Brokoli mevsimi geçmeden sofralarımızda kullanalım.
Tartlarda domatesle peynirle birleştirelim.




MALZEMELER


Hamuru için  (28 cm.lik kelepçeli veya tart kalıbı ölçüsüdür.)

  • 250 gr. un
  • 140 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 100 gr. rendelenmiş kaşer peyniri
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yumurta


İçi için

  • 400 gr. brokoli
  • 400 gr. domates veya çeri domates
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 200 gr. krema 
  • 200 gr. rendelenmiş kaşer peyniri
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz 


YAPILIŞI


  1. Hamur için olan malzemeler karıştırıp yoğurun. 
  2. Yağlanmış tart kalıbına taban ve kenar yapın.
  3. 10 dk. kadar fırında 180 C'de pişirin. Bir kenarda bekletin.
  4. Brokoliyi tuzlu suda 3-4 dakika haşlayın, soğusun.
  5. 400 gr. domatesi iri iri doğrayın. Çeri domates ise 2-3 parçaya ayırın.
  6. Hamurun üzerine galeta ununu serpin.Üzerine brokolileri, domatesleri dizin.
  7. Ayrı bir yerde krema, rendelenmis kaşer, yumurta, tuz ve karabiberi çırpın.
  8. Brokolilerin ve domateslerin üzerine kaşık kaşık dökün. 
  9. 180 C'de üzeri kızarana kadar pişirin.
          **Resimdeki  borcamda 1,5 ölçü olarak yapılmıştır.** 

 

12 Mart 2012 Pazartesi

BROKOLİ KARNIBAHAR SALATASI

Bu sıralar hepimiz sakladığımız kilolardan kurtulmak istiyoruz. Fazla kilolardan kurtulmanın asıl yolu doğru beslenmek. Doğru beslenmenin temelini de salatalar oluşturuyor. Doyurucu bir salata sebzelerden olunca zeytinyağlı yemek tadında oluyor. Bu ılık salata baharatlarla ve sarımsakla tatlandırılınca lezzet karnavalına dönüşüyor.


Salatalarımda  Çukurova'da bilinen turunç ekşisini limon ekşisinden daha çok seviyor ve tercih ediyorum.
Turunç, portakal görünümünde tadı limon kadar ekşi olmayan ve aroması olan bir meyve. Suyu elde edlilirken acısını içine kaçırmamak gerekir. Aksi halde acımsı bir ekşi olur. Bunun için turuncun orta kısmından kabuğu alınır ve ortadan ikiye kesilerek suyu sıkılır.



MALZEMELER

  • 500 gr. brokoli
  • 500 gr. karnıbahar
  • 1 adet havuç
  • 1 tutam dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • 1 turunç suyu veya limon suyu
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz


YAPILIŞI

  1. Geniçce bir tencere içine buharda pişme süzgeci yerleştirin. Süzgecin altına değmeyecek şekilde su doldurun.  
  2. Yıkanmış, parçalara ayrılmış brokoli, karnıbahar ve havuçları yerleştirin.
  3. Süzgeçteki sebzeler biraz diri kalacak şekilde buharda haşlayın.
  4. Sebzeler sıcakken tabağa alın.
  5. Sarımsağı sıkın. Zeytinyağ, turunç veya limon suyu, kimyon tuz ve sarımsağı karıştırın.
  6. Sebzelerin üzerine dökün.
  7. Dereotu ile süsleyin.
  8. Salata ılıkken servis yapın.  


11 Mart 2012 Pazar

ÇİLEKLİ CHEESECAKE


Sizi bilmem ama ben lezzette klasiğim. Ben bunu nasıl farkettim biliyor musunuz ? 
Deneyerek.


İsmini şimdi hatırlyamadığım bir sinema filminde kız ve erkek arasında şöyle bir konuşma geçer.
Erkek kıza sorar:
-Sen pişmiş yumurtayı nasıl seversin? Onu bile bilmiyorsun.
Kız bunun üzerine düşünür; yumurtanın bütün çeşitlerini pişirir ve yer. Neyi sevdiğini deneyerek bulur.
Bundan yola çıkarak ben de Amerika'ya gittiğimde Cheesecake Factory'deki bütün cheesecake çeşitlerini sabırla lezzetine vararak denedim ve denedim. Sonunda klasik cheesecake'e karar verdim. Klasik cheesecake tadı ve üzerindeki taze çilekler benim vazgeçilmezim. Her gidişimde yeni çeşitlerini de denesem, yine de klasik cheesecake tercih ederim.


MALZEMELER

TABANI  (24 cm.kelepçeli kalıp için)
  • 1,5 paket Eti Burçak
  • 70 gr. fındık 
  • 130 gr.tereyağ
  • Kalıp için yağlı kağıt

İÇİ

  • 600 gr. labne peynir (İçim tercih ediyorum)
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 3 adet yumurta
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 50 gr. krema
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya 1 paket vanilya
          **Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.**

Üzerini süslemek için
  • 400 gr. çilek
  • 1/2 paket tart jöle
  • Beyaz çikolata tanecikleri


YAPILIŞI
  1. Eti Burçak rondo veya benzeri bir aletle çekilir.
  2. Fındık kavrulur, irice çekilir. 
  3. Tereyağ eritilir.
  4. Bütün malzemeler karıştırılır.
  5. Kalıbın dışı önce streçe sonra alüminyum folyoya sarılır.
  6. Kalıp yağlanır. Taban iç ölçüsüne göre kağıt kesilir ve içine yerleştirilir.
  7. Karıştırılan malzeme ile taban ve kenar yapılır. Buzdolabında bekletilir.
  8. Mikserle peynir biraz çırpılır. Şeker, un, nişasta eklenir; çırpılır.
  9. Yumurtalar ve yumurta sarıları teker teker karışıma çırpılarak yedirilir.
  10. Krema ve vanilya eklenir, karıştırılır.
  11. Buzdolabından kalıp alınır ve içine dökülür.
  12. Kalıptan geniş bir tepsi içine yerleştirilir.
  13. Fırın içine alınır. Tepsiye sıcak su dökülür.
  14. 200 C' de 20 dk.; sonra fırın ısısı 110 C 'ye düşürülerek yaklaşık 1 saat pişirilir.
  15. Fırın söndürülür. Fırının kapağı aralık bırakılarak 1 saat içinde tutulur. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyulur.
  16. 10-12 saat sonra süslemesi ve servisi yapılır.
 
  Süsleme Yapılışı
  1. Çilekler kesilerek kenardan ortaya doğru dizilir.
  2. 1/2 paket tart jöle yarısı su yarısı meyve suyuyla hazırlanır.
  3. Buzdolabından alınan cheesecake üzerine bir fırça veya tatlı kaşığı yardımıyla cheesecake ve meyvelerin üzeri kaplanır.
  4. En üstüne çikolata tanecikleri dikkatlice serpilir. 

  




9 Mart 2012 Cuma

PEKMEZLİ UN KURABİYESİ

Evde her an bulunabilecek, uzun zaman saklanılabilecek bir kurabiye un kurabiyesi.
Öyle ki ani misafirlerimde elimi attığım zaman beni kurtarıverir. Hem sabah kahveyle, hem de öğleden sonra çayla misafirlerime eşlik eder. Artakalanlarını hemen saklarım. Aksi halde elimizin altında olursa leblebi gibi yer bitiririz.


 Bu yaptığım un kurabiyesi sağlıklı ürünler içeriyor. Bir kere içinde pekmez var. Bir de kurabiyelere inanılmaz lezzet veren ceviz var. Tariflerimde genelde alabildiği kadar un yazıyor. Bu ''alabildiği kadar un'' dan çok müzdarip olan sevgili Demet'in şikayetini dikkate alıp kurabiyeleri yaparken unu ölçtüm. Bazen unun cinsinden, bazen şekerin cinsinden, bazen yumurtanın büyüklüğünden (bu tarifte yumurta yok ama) un ölçüsü değişebiliyor. Siz yaparken yine de elinize yapışmayan yumuşacık yani 'kulak memesi' yumuşaklığında bir hamur yapın. Aman dikkat, unun ölçüsü de kaçmasın gereğinden fazla sert olur. 
   
MALZEMELER
  • 250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı pekmez
  • 1 su bardağı ceviz içi (elle kıyılmış)
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartmatozu
  • 6-7 kahve fincanı un

Üzeri için
  • 1 küçük kase pudra şekeri

YAPILIŞI
  1. Malzemeler sırasıyla karıştırılır. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Un miktarı gerekirse arttırılabilir.
  2. Yağlanmış fırın tepsisine küçük yuvarlaklar halinde dizilir.
  3. Üzeri hafif pembeleşecek şekilde 180 C'de 20 dk kadar pişirilir. 
  4. Kurabiyeler fırından çıkar çıkmaz bol pudra şekeri elenir. 
  5. 5-10 dk. sonra tekrar pudra şekeri elenir. 
  6. Servis yapılacak tabağa alınır.

 

8 Mart 2012 Perşembe

MUZLU RULO



Sütlü tatlılar muzla çok lezzetli oluyor. Muhallebi rulo oldu içine muz doldu. Üzeri de kakaolu bisküviyle kaplandı.

















MALZEMELER
  • 125 gr. margarin
  • 2 çay bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 lt. süt
  • 2 paket vanilya
  • 2 limon rendesi
  • 2 mandalina suyu
  • 2 paket kakaolu bisküvi 
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 adet muz

YAPILIŞI
  1. Bisküviler rondo veya benzeri bir aletle iyice dövülür. 1 bardak ayrılarak kalanı bir fırın tepsisine düzgünce yayılır. 
  2. Kremayı pişirebilecek bir tencerede margarin ve unu pembeleştirilir.
  3. Şeker ve süt eklenir. Devamlı karıştırılarak pişirilir. 
  4. Vanilya, limon rendesi ve mandalina suyu eklenir, iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  5. Fırın tepsisi içindeki bisküvilerin üzerine kaşık kaşık dökülür. Üzeri bıçağın sırtıyla düzeltilir.
  6. Buzdolabında 10-12 saat bekletilir.
  7. 20 eşit parçaya kesilir. her parçaya doğranmış muz konulur ve rulo yapılır.
  8. Servis tabağına yerleştirilir.
  9. Ruloların hepsini yerleştirdikten sonra ayrılan 1 bardak bisküviler, her bir rulonun üzerine ekelenir.
  10. En üzerine de kakao elenir. 





 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...