Anadolu'nun sevilen çorbası Ezogelin Çorbası'nı Ramazan ayında mutlaka pişiririm.
Ezogelin çorbasına mercimek çorbasının kardeşi de diyebiliriz.
Malzemeleri evde kolayca bulunabilen kuru gıdalardan oluşan lezzetli bir çorba.
Sihirli sarımsak ve bulgur Ezogelin çorbasının lezzetine lezzet katıyor.
Ezogelin ve mercimek çorbalarının üzerine kızarmış ekmek küpleri veya birer lokmalık hamur kızartması çok yakışır.
Tost ekmeğini küp küp doğrayıp sıvıyağda veya tereyağda kızartın. Çorbanızı tabağınıza aldığınızda üzerine bir kaç tane atın. Lezzetine doyamayacaksınız.
Benim gibi fazla yağdan kaçıyorsanız, ekmekleri tost makinasında kızartın ve kullanın.
MALZEMELER
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 adet soğan
- 1 adet domates
- 1 kase kırmızı mercimek (200 gr.)
- 1/2 kase bulgur
- 1/2 kase pirinç
- 2-3 diş sarımsak
- Et suyu veya 500 gr. kemikli et
- 1 limonsuyu
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerine:
YAPILIŞI
- Soğanı boyuna piyazlık gibi ince doğrayın.
- Patates ve havucu rendeleyin.
- Domatesi küçük doğrayın.
- Kemikli eti biraz yağda soteleyin. Soğanı ekleyin ve soteleyin.
- Soğanlar biraz solunca patates ve havucu ekleyin. 1-2 dk. sonra domatesi ekleyin.
- Domates salçası ve 1 kaşık biber salçasını ekleyin.
- Mercimek, bulgur ve pirinci ekleyin. Üzerine yeterince su koyun ve kaynamaya bırakın. Et kullanmıyorsanız etsuyu veya tablet kullanabilirsiniz.
- Malzemeler iyice pişince kemikli et içinden çıkarılır.
- Küçük bir tavaya 2 kaşık yağ ile dövülmüş sarımsaklar konur.
- Bir kaşık biber salçası ile sarımsaklar yağda sotelenir ve çorbanın üzerine dökülür.
- 5-10 dk. daha kaynatılır limon suyu eklenir. Tuzunu ve limonsuyunu kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Servisten önce tereyağı kızdırın; kırmızı biber ve nane ekleyin. Çorbanın üzerine dökün.
- Bekletmeden servis yapın.