Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Ağustos 2013 Salı

ANTAKYA KÖMBESİ ve RAMAZAN BAYRAMI

Yaylaya ilk kez gittiğimde hatırladıklarım arasındadır kömbe. O zamana kadar tadını bilmediğim bir kurabiyeydi. Bayrama yakın günlerde çarşı fırınlarında pişirilen kömbelerin kokusu yollarda hissedilir. Ramazan Bayramı için yapılan kömbe, faydalı baharatların karışımı ile nefis bir aromaya sahip. Misafirlere ikram edilmesi adetten olan kömbe kapalı kavanozlarda tazeliğini nefasetini uzun süre korur.
Biz de yayladaki evimizde Ramazan Bayramı için hazırlık yapıp kömbe pişirdik. Misafirlerimizi kömbeyle karşılayacağız, bekliyoruz. 
Herkese hayırlı, güzel bayramlar diliyorum.












MALZEMELER
  • 1 kg. un
  • 250 gr. tereyağ
  • 250 gr. vita veya sunar susuz bitkisel yağ
  • 160 gr. süt 
  • 250 gr. şeker
  • 1 yemek kaşığı baharat karışımı (muskat, tarçın, damla sakızı, karanfil, az mahlep)
  • İstenirse biraz çörekotu
  • İstenirse içi için ceviz veya hurma 

Üzeri İçin:
  • Susam

YAPILIŞI

*Susuz bitkisel yağı bulamazsanız, 250 gr. margarini eritin. İyice soğuyunca altında beyaz bir su kalacaktır. O suyu dökün, yağı kullanın.
  1. Tereyağını ve bitkisel yağı eritin. Unu geniş bir hamur kabına eleyin. Üzerine erittiğiniz yağı ılık halde dökün. Elinizle iyice yağı una yedirin.
  2. Sütü ıltın ve şekeri içinde iyice eritin. Baharatları da un gibi dövün. İstediğiniz miktarda (yaklaşık 1 yemek kaşığı) ekleyip sütün içinde eritin. İsterseniz biraz çörekotu ekleyin. 
  3. Yağlı una sütlü karışımı ekleyin. Hamur haline getirin, biraz dinlendirin.
  4. Hamurdan iri ceviz kadar alıp elinizde yassılaştırın. Susama bulayın. Kömbe için olan ahşap kalıba basın. Kalıptan kuru tepsiye çıkarın. Eğer hurmalı veya cevizli yapacaksanız hamurun ortasını açıp biraz ezilmiş hurma veya biraz ceviz koyup kapatın ve susama bulayın. Hamur bitinceye kadar bu işleme devam edin. 
  5. Çarşı fırınında veya ev fırınında iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 180-200 C'de pişirin.
  6. Pişip iyice soğuduktan sonra kapalı cam kavanozda saklayın.
* Verilen ölçüden yaklaşık 48 adet hurmalı, 60-62 adet sade kömbe olur. Bu sayı kalıbınıza göre bir kaç adet değişebilir.

Kömbe Kalıbı


13 yorum:

  1. kalıp olmalı ama, satılır mı ki her yerde...

    YanıtlaSil
  2. bu bayram yaylaya bir uğramalı yani :)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar;
    Blogunu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    447. takipçin benim.
    Bana da gelirsen sevinirim :)
    Mutlu Bayramlar
    Sevgiler
    http://whiteglaze.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık.Hayırlı bayramlar...

    YanıtlaSil
  5. Canım iyi bayramlar..Ellerine sağlık..Her tarifin ayrı güzel..Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık hayırlı bayramlar

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık cok lezzetli gözüküyor.Bende bir İslenderunlu olarak bu bayram kömbe yaptım fakat pişirdikten sonra şekilleri bozuldu acaba bozulmaması için ne yapmak gerekir?birde vita yağını İstanbul'da nerede bulabiliriz?Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Swotpisces ,
    Meliha Duran,
    white glaze,
    Şule YANIK ,
    VuslaT,
    siyahkuğu,
    Nuray,

    Hepinizin ziyaretlerine ve yorumlarına teşekkür ederim.
    Swotpisces, kömbe kalıbı İskenderun veya Antakya çevresinde bulunabilir. Yalnız yanılmıyorsam İstanbul Eminönü'de Nüans'ta benzer kalıplardan görmüştüm.

    Nuray, kömbeyi biz fazla miktarda yaptığımız için ölçüyü azaltarak verdim. Herhalde yanlışlık oldu. Sütün miktarını biraz azaltarak yapabilirsin. Bizzat az miktarda uygulayarak yeni süt miktarını yazdım. İlgine teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. 448. izleyiciniz olarak merhaba. bloğunuzu çok beğendim ve sizi izlemeye aldım. bende beklerim sevgiler

    http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/

    bu arada kömbeye bayıldım ellerinize sağlık nefisssss görünüyor

    YanıtlaSil
  10. Nerelisiniz Hatay'lımı ben de Antakyalıyım.Sevgiler canım eline sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba. Tarifiniz bana en uygulanabilir tarif geldi,yaptım ama benim kömbelerim çok büyük oldu ve resimdeki gibi tombak tomak olmadı,fazla kabarmadı yayıldı. Acaba nerede hata yaptım? Kömbe kalıpları standart mıdır,küçüğü var mıdır? Resimdeki gibi küçük olmayınca bu kalıpların küçüğü mü var diye düşündüm. Bir de Tereyağ ya da vita yerine 250 gr'a eşdeğer sıvı yağ kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba. Tarifiniz bana en uygulanabilir tarif geldi,yaptım ama benim kömbelerim çok büyük oldu ve resimdeki gibi tombak tomak olmadı,fazla kabarmadı yayıldı. Acaba nerede hata yaptım? Kömbe kalıpları standart mıdır,küçüğü var mıdır? Tereyağ ya da vita yerine 250 gr'a eşdeğer sıvı yağ kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elçincim Lezzetli Sanatlar'a hoş geldin:))
      Buradaki tarifi değiştirmeden uygularsan istediğin sonuca ulaşabilirsin. İstersen 1-2 kahve fincanı zeytinyağı ekleyebilirsin. O zaman da un ölçüsü biraz artabilir. hani kurabiyeye biraz nem vermesi için önerdim. Ben buradaki tarifi uyguladım. Acaba senin un cinsi mi farklıydı? Belki biraz un ilavesi gerekiyordu diye düşünüyorum. Kalıba gelince , elimde bulunan eski bir kalıp. İstanbul'da Eminönü'de de buna benzer kalıplardan görmüştüm. Yalnız tereyağ ve vita yağlarını değiştirmemeni öneririm. Sıvıyağ veya zeytinyağ kullanılarak yapılan kurabiyelerde kesinlikle lezzet farkı oluyor. Kolay gelsin, sevgiler, Pırıl.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...