Antakya'nın meşhur patlıcan kebabını ilk öğrendiğimde evime mangal almıştım. Patlıcanları et köfteleri ile şişlere dizip mangalda pişirmiştim. Sonra yine mangalın üstünde patlıcan kebabını usulünce demlendirmiştim. Zamanla evde mangalda patlıcan kebabını yapmak yerine yaylada, bahçede bu lezzetli yemeği yapar oldum. Malum Ramazan Ayı yaz aylarına gelince haftasonu yaylada patlıcan kebabı yapıldı. O nefis köz kokusunu ette ve patlıcanda tadarak patlıcan kebabımızı yedik.
İftar yemeği 9 için yaptığım patlıcan kebabı.
MALZEMELER- 2 kg. kemer patlıcan
- 1 kg.+ 250 gr. orta yağlı kuzu kıyma
- Karabiber
- Kırmızı biber
- Tuz
- 5 adet domates rendesi
- 6 yemek kaşığı tereyağ
- 15-20 diş sarımsak
YAPILIŞI
- Patlıcanları yıkayın, soymadan kalın halkalar halinde doğrayın.
- Kıymayı karabiber, kırmızı biber ve tuz ile karıştırıp yoğurun. Buzdolabında 20 dk. dinlendirin.
- Kıymadan iri ceviz büyüklüğünde bir parça alın ve elinizle köfte şekli verip kebap şişine bir patlıcan bir köfte olacak şekilde dizin.
- Patlıcanlı köfteli şişleri mangalda pişirin.
- Patlıcan kebabını pişireceğiniz tepsiye rendelenmiş domatesleri, tereyağını ve sarımsakların yarısını yayın. Üzerine pişirdiğiniz patlıcanlı köfteleri sırasını bozmadan burma gibi kenardan ortaya doğru şekil vererek dizin.
- Üzerine kalan sarımsakları serpin. Üzerini daha büyük bir tepsi veya kapak ile kapatıp mangalın üzerinde arada çevirerek közde pişirin (demlendirin).
- Patlıcanlar ve et köfteleri yavaş ateşte mevcut suyunu verip çekecek yağında biraz dibi tutacak şekilde pişirilmelidir (Yaklaşık 1 saat kadar).
- Yemek yağında kalınca olmuş demektir.
- Üzerinden kapağı alıp mevcut görünümünü bozmadan tepsi ile servis yapın.
*Patlıcan kebabı közlenmiş biber salatası ile yenir.
harika bir lezzet ellerinize sağlık.afiyetle inşllah..
YanıtlaSilımmm nekadar lezzetlidir şimdi o
YanıtlaSilellerinize sağlık
Harika gözüküyor canım ellerine saglik sevgiler...
YanıtlaSil_
en sevdiğim yemeklerden biridir.eline sağlık nefis görünüyor...
YanıtlaSilÇok zengin ve lezzetli duruyor :) ellerine sağlık.
YanıtlaSil