Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Nisan 2012 Perşembe

ŞAM TATLISI

Kolay tatlı nasıl yapılır hiç düşünmeyin. Bir kap bir kaşık bir de çay bardağı kirleniyor o kadar.  İçinde yumurta yok yağ yok. Adana'da bizim seyyar satıcılarda satılan Şam Tatlısını sevenler yapsınlar ve doyasıya yesinler. Ben bu tatlıyı çok severim, kışın muhallebiyle, yazın dondurmayla eşlik eder sofralarımda.



















MALZEMELER
  • 4 çay bardağı irmik
  • 2 çay bardağı un
  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı yoğurt
  • 1 veya 1,5 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Üzerine 100 gr. tuzsuz yerfıstığı

Şurubu:
  • 9 çay bardağı toz şeker
  • 7 çay bardağı su
  • 1,5 tatlı kaşığı limon suyu


YAPILIŞI
  1. Şurubu için su ve şekeri 15-20 dk. kaynatın. Limon suyunu ekleyin, bir iki taşım daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  2. Kuru malzemeleri çukurca bir kaba dökün. Üzerine yoğurdu dökün ve karıştırın.
  3. Sütü yavaş yavaş karıştırın. Katı bir boza kıvamına getirin. İrmik cinsine göre bazen 1 çay bardağı süt  bazen de daha çok süt ekliyorum.
  4. Yağlanmış yuvarlak borcam tart kalıbına hamuru yayın. Yerfıstıklarını hamurun üzerine sıra halinde dizin.
  5. 175 C'de 1 saat kadar pişirin. Önemli olan üzerinin iyice kızarmasıdır.
  6. Fırından çıkarınca soğumuş şurubu üzerine yavaş yavaş dökün. En az 4-5 saat bekleyin. Hatta birgün öncesinden yapılırsa şurubu daha iyi çeker ve irmikler iyice şişer.
  7. Tatlının üzerini mutlaka açık bırakın. Kapatırsanız yumuşar. Özelliği üzerinin sert olmasıdır

                              **İnce bir bıçakla uzun uzun kesin ve servis yapın.**



15 yorum:

  1. Merhabalar,
    Çok sevdiğim bana İzmiri hatırlatan bir tatlı.
    Ellerinize sağlık.
    Sabah bir başka arkadaşta,şimdi de sizde gördüm canım çekti:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. mutlu exclusive design12 Nisan 2012 17:01

    döktürdün gene Pırıl.. Tarifler harika tutuyor.

    YanıtlaSil
  3. relleinize sağlık anemin en sevdiği tatlı deneyeceğim sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. çok güzel görünüyor.Ağzımın suyu aktı.Keşke diyette olmasaydım.ama diyet biter bitmez yapacağım.Tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Sibel, alt üst konumda 175- 180 C' de orta rafta pişiriyorum.
    Fırınların tipine göre değişebiliyor ayarı ama ortalama 175 te pişiriyorum.
    Misafirlerinde kolay gelsin ve sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
  7. selam
    tarifinizi denedim lezzeti yerinde oldu fakat dilim olarak çıkmadı benimkiler dağıldı.

    YanıtlaSil
  8. Sayin Adsız,
    Eğer adınızı yazarsanız size adınızla hitap etmek isterim. Adsız olarak hitap etmekten hoşlanmıyorum.
    Sorunuzun cevabına gelirsek,
    İlk dilimde dağılma olabiliyor. Diğerlerinin dağılmaması lazım.
    Tatlı pişip iyice soğuduktan sonra buzdolabına alın. Buzdolabında en az 3-4 saat kadar bekletirsen daha rahat kesebilirsin.
    Bu tatlıyı genelde akşam pişirip ertesi gün servis yapıyorum.
    İrmikler daha iyi açılıyor hem de rahat kesiliyor.
    Bir de ince meyve bıçağı kullanırsanız iyi olur.

    YanıtlaSil
  9. Selamlar öncelikle bu güzel tarifi paylasdiginiz icin tesekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Almanyadan Selamlar öncelikle bu güzel tarifi paylasdiginiz icin tesekkürler.Benim sorun Irmikle ilgili misir irmigimi yoksa normal irmikmi kullaniyorsunuz?.Baska bir sayfadan sam tatlisi tarifine göre yaptim malesef Revani gibi oldu üzerinde irmikler tane tane görünmüyor kek gibi duruyor .Cevabiniz icin simdiden tesekkür Saygilar Murat Özdal Almanya/Münih.

    Sayfanin linki:http://www.tatlitarifleri.co.uk/sam-tatli-tarifi.html

    YanıtlaSil
  11. Murat Bey merhabalar,
    Kulladığım irmik piyasada bulunan normal bildiğimiz irmiktir. Filiz, pastavilla veya piyale marka olabilir.
    Tatlıyı yaparken kıvamını tutturmak önemli. Süt olçüsünü unun cinsi, irmiğin cinsi biraz etkiliyebiliyor. O yüzden karıştırırken gözünüze katı gelirse çok az süt miktarını arttırabilirsiniz. Eğer fazla akışkan olursa 1-2 kaşık un ve irmik ekleyebilirsiniz. bir kez yaptıktan sonra eliniz gözünüz alışacaktır. Bir de iyi pişirmeniz, üzerinin iyi kızarması gerekiyor. Yine de her koşulda lezzetli ve tutan bir tatlı oluyor. Kolay gelsin, denedikten sonra yorumlarınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
  12. Denedim süper oldu.Şekeri tam benim istediğim gibi aşırı değil baymıyor.

    YanıtlaSil
  13. Sayın Adsız sizin de ellerinize sağlık ve afiyet olsun:))

    YanıtlaSil
  14. normal çay bardağımı ajda çay bardağımı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Adsız,
      Normal çay bardağı ile yapıyorum.
      Paşabahçenin optikli çay bardağıni kullanuyorum.
      Ölçüler kısmında görebilirsiniz.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...