Kolay tatlı nasıl yapılır hiç düşünmeyin. Bir kap bir kaşık bir de çay bardağı kirleniyor o kadar. İçinde yumurta yok yağ yok. Adana'da bizim seyyar satıcılarda satılan Şam Tatlısını sevenler yapsınlar ve doyasıya yesinler. Ben bu tatlıyı çok severim, kışın muhallebiyle, yazın dondurmayla eşlik eder sofralarımda.
MALZEMELER
- 4 çay bardağı irmik
- 2 çay bardağı un
- 2 çay bardağı şeker
- 2 çay bardağı yoğurt
- 1 veya 1,5 çay bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Üzerine 100 gr. tuzsuz yerfıstığı
Şurubu:
- 9 çay bardağı toz şeker
- 7 çay bardağı su
- 1,5 tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
- Şurubu için su ve şekeri 15-20 dk. kaynatın. Limon suyunu ekleyin, bir iki taşım daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Kuru malzemeleri çukurca bir kaba dökün. Üzerine yoğurdu dökün ve karıştırın.
- Sütü yavaş yavaş karıştırın. Katı bir boza kıvamına getirin. İrmik cinsine göre bazen 1 çay bardağı süt bazen de daha çok süt ekliyorum.
- Yağlanmış yuvarlak borcam tart kalıbına hamuru yayın. Yerfıstıklarını hamurun üzerine sıra halinde dizin.
- 175 C'de 1 saat kadar pişirin. Önemli olan üzerinin iyice kızarmasıdır.
- Fırından çıkarınca soğumuş şurubu üzerine yavaş yavaş dökün. En az 4-5 saat bekleyin. Hatta birgün öncesinden yapılırsa şurubu daha iyi çeker ve irmikler iyice şişer.
- Tatlının üzerini mutlaka açık bırakın. Kapatırsanız yumuşar. Özelliği üzerinin sert olmasıdır.
**İnce bir bıçakla uzun uzun kesin ve servis yapın.**
Merhabalar,
YanıtlaSilÇok sevdiğim bana İzmiri hatırlatan bir tatlı.
Ellerinize sağlık.
Sabah bir başka arkadaşta,şimdi de sizde gördüm canım çekti:)
Sevgiler...
döktürdün gene Pırıl.. Tarifler harika tutuyor.
YanıtlaSilrelleinize sağlık anemin en sevdiği tatlı deneyeceğim sevgiler:)
YanıtlaSilçok güzel görünüyor.Ağzımın suyu aktı.Keşke diyette olmasaydım.ama diyet biter bitmez yapacağım.Tarif için teşekkürler...
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
Sevgiyle kal.
Sevgili Sibel, alt üst konumda 175- 180 C' de orta rafta pişiriyorum.
YanıtlaSilFırınların tipine göre değişebiliyor ayarı ama ortalama 175 te pişiriyorum.
Misafirlerinde kolay gelsin ve sevgiler, Pırıl.
selam
YanıtlaSiltarifinizi denedim lezzeti yerinde oldu fakat dilim olarak çıkmadı benimkiler dağıldı.
Sayin Adsız,
YanıtlaSilEğer adınızı yazarsanız size adınızla hitap etmek isterim. Adsız olarak hitap etmekten hoşlanmıyorum.
Sorunuzun cevabına gelirsek,
İlk dilimde dağılma olabiliyor. Diğerlerinin dağılmaması lazım.
Tatlı pişip iyice soğuduktan sonra buzdolabına alın. Buzdolabında en az 3-4 saat kadar bekletirsen daha rahat kesebilirsin.
Bu tatlıyı genelde akşam pişirip ertesi gün servis yapıyorum.
İrmikler daha iyi açılıyor hem de rahat kesiliyor.
Bir de ince meyve bıçağı kullanırsanız iyi olur.
Selamlar öncelikle bu güzel tarifi paylasdiginiz icin tesekkürler.
YanıtlaSilAlmanyadan Selamlar öncelikle bu güzel tarifi paylasdiginiz icin tesekkürler.Benim sorun Irmikle ilgili misir irmigimi yoksa normal irmikmi kullaniyorsunuz?.Baska bir sayfadan sam tatlisi tarifine göre yaptim malesef Revani gibi oldu üzerinde irmikler tane tane görünmüyor kek gibi duruyor .Cevabiniz icin simdiden tesekkür Saygilar Murat Özdal Almanya/Münih.
YanıtlaSilSayfanin linki:http://www.tatlitarifleri.co.uk/sam-tatli-tarifi.html
Murat Bey merhabalar,
YanıtlaSilKulladığım irmik piyasada bulunan normal bildiğimiz irmiktir. Filiz, pastavilla veya piyale marka olabilir.
Tatlıyı yaparken kıvamını tutturmak önemli. Süt olçüsünü unun cinsi, irmiğin cinsi biraz etkiliyebiliyor. O yüzden karıştırırken gözünüze katı gelirse çok az süt miktarını arttırabilirsiniz. Eğer fazla akışkan olursa 1-2 kaşık un ve irmik ekleyebilirsiniz. bir kez yaptıktan sonra eliniz gözünüz alışacaktır. Bir de iyi pişirmeniz, üzerinin iyi kızarması gerekiyor. Yine de her koşulda lezzetli ve tutan bir tatlı oluyor. Kolay gelsin, denedikten sonra yorumlarınızı bekliyorum.
Denedim süper oldu.Şekeri tam benim istediğim gibi aşırı değil baymıyor.
YanıtlaSilSayın Adsız sizin de ellerinize sağlık ve afiyet olsun:))
YanıtlaSilnormal çay bardağımı ajda çay bardağımı?
YanıtlaSilSayın Adsız,
SilNormal çay bardağı ile yapıyorum.
Paşabahçenin optikli çay bardağıni kullanuyorum.
Ölçüler kısmında görebilirsiniz.
Dikdörtgen borcamda yapsam olur mu acaba
YanıtlaSilAllah sizden razi olsun. Çok güzel oldu. Tam istediğim tadi buldum sonunda. Çok teşekkürler.
YanıtlaSilyogurt ile süt katılırsa kesmezmi
YanıtlaSil