Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 Ocak 2014 Perşembe

ARABAŞI - ETLİ ISPANAK YEMEĞİ


Enerji veren hafif ve sağlıklı yemekler hepimizin tercihi olmuş durumda. Sağlıklı yemekler denince genelde sebzeli yemekler akla geliyor. Sağlıklı sebzelerden ıspanak, demir dolu harika bir sebze. Ispanak sağlıklı ama temizlemesi yıkaması biraz zahmetli. Olsun korkmayın, ıspanakları iyice yıkadıktan sonra biraz tuzlu suda bırakırsanız içindeki kumları hemen çözülüyor haberiniz olsun. Sağlık derken bizim evimizin yemeği de anneannemin yaptığı bol ıspanaklı, etli, hafif ve sağlıklı bir sebze yemeği oldu. 
Siz de deneyin, mutlaka seveceksiniz.


Açık büfe davet yemeği'mde Arabaşı'nı sundum.

MALZEMELER
  • 750 gr. pirzola veya parça et (kuzu veya dana)
  • 1,5 kg ıspanak (5-6 bağ)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 adet soğan
  • 2 baş sarımsak
  • 1 kahve fincanı ıspanak
  • 3-4 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Karabiber
  • Tuz


YAPILIŞI
  1. Ispanakları temizleyin, iyice yıkayın. İrice doğrayın. Üzerine biraz tuz serpin ve elinizle ovalayıp ıspanakların sinmesini sağlayın. 
  2. Üzerine biraz ılık su dökün ıspanakların fazla tuzunun arınmasını sağlayın. Sonra ıspanakları iyice sıkın, bütün fazla suyunun gitmesini sağlayın. Buradaki amacımız ıspanağın acısının gitmesini sağlamak.
  3. Etleri önce az yağda hızlı ateşte mühürleyin. Sonra gerekirse biraz su ile pişirin.
  4. Tereyağında pişen etleri soteleyin. 2 tatlı kaşığı biber salçasını ekleyin. Salça biraz karışınca üzerine nohutları ekleyin.
  5. Hazırladığınız ıspanakları et ve nohutların üzerine yerleştirin. Kaşıkla bastırıp ıspanakların solmasını sağlayın.
  6. Ayrı bir tavada soğanları küçük küpler halinde doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Soğanlar biraz pembeleşince enine doğranmış sarımsakları da ekleyip sotelemeye devam edin. Hepsi sotelenince salçayı ekleyin, karıştırın ve ıspanakların üzerine yayın.
  7. Pirinçleri de yıkayın ve soğan- sarımsak karışımının üzerine yayın.
  8. Üzerine 1 kahve fincanı kadar sıcak su ve gerekirse biraz tuz dökün. Kısık ateşte pirinçler pişinceye kadar ocakta tutun. Pirinçler pişinceye kadar ıspanaklar da pişecektir. Fazla su eklemeyin, ıspanaklar su verecektir.
  9. Piştikten sonra ters çevirip sıcak sunun.







5 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım.Benim merak ettiğim bu yemek yöresel ve var olan bir yemek mi yoksa doğaçlama yapılan bir buluş mu?Ispanağa bayırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülyacığım merhabalar ve hoşgeldin.
      Bu yemek yıllardır ailemizde yapılan ve pek az bilinen bir yemek.
      Ben Adanalı olduğum için yöresel etiketini de kullanmak istedim.
      Çok hafif ve vitaminli bir yemek oluyor. Soğan ve sarımsak çok özel bir lezzet katıyor, tavsiye ederim, sevgiler...Pırıl.

      Sil
    2. Bende Adanalıyım ama hayret hiç rastlamadım bu şekline. Deneyeceğim inşaallah.

      Sil
  2. Canim ellerine saglik lezzet ve enerji bombasi bir yemek bu afiyet sifa olsun..:-)

    YanıtlaSil
  3. Bazı ailelerde eti ayrı sebzeyi ayrı pişirmeyi tercih ediyorlar. Etle pişen sebze yemeklerini biz seviyoruz. Daha çok lezzetlendiğini düşünüyoruz. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...