Patlıcanın her türlüsü mutfağımda pişer. Patlıcandan kızartma, kebap, güveç, salata, turşu, hatta reçel yapılabilir. Bu kez patlıcanı hem ara sıcak, hem de çayın yanında sıcak tart olarak sunabileceğiniz bir şekilde değerlendirdim. Tuzlu tartın içini közlenmiş patlıcanla yapmanızı özellikle öneriyorum. Tulum peyniri, sarımsak ve közlenmiş patlıcanın tadı, lezzeti tartta mükemmel uyum içinde oluyor. Üzerinde de sotelenmiş mini çeri domatesler...Tat ve görünüm şıklığını birarada yaşıyorsunuz.
Bu şık görüntülü tartı ilk kez sevgili Figen'de yemiştim.
MALZEMELER
Tart Hamuru:
- 140 gr. tereyağ
- 2,5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı eski kaşar (rendelenmiş)
- 2 adet yumurta sarısı
- 4 çorba kaşığı soğuk su
Patlıcan İçi:
- 2 su bardağı közlenmiş patlıcan (hazır kavanoz olabilir)
- 2 diş sarımsak
- 3 adet yumurta (çırpılmış)
- 1 su bardağı tulum peyniri (ezilmiş)
- 1/2 kutu krema (100 ml.)
Domates Sosu:
- 400 gr. Çeri domates
- 3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1 çorba kaşığı kuru kekik
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Tart Hamuru:
- Tereyağ ve un, bıçak yardımıyla kıyılır.
- Diğer malzemeler eklenir, hamur elde edilir.
- Yağlanmış tart kalıbına taban ve kenar olacak şekilde hamur yayılır. Pişerken kabarmaması için birkaç yerinden çatalla delinir.
- Fırında 8-10 dk. pişirilir.
Domates Sosu:
- Zeytinyağında sarımsakları biraz kızartın.
- Üzerine domatesleri atın. Üzerini kapatıp kısık ateşte domatesleri biraz pişirin.
- Baharatlarını ekleyip, sıcak kullanın.
Patlıcan İçi:
- Közlenmiş patlıcan bıçak yardımıyla ince doğranır.
- Kalan malzemelerle karıştırılır.
- Az pişmiş olan tart hamurunun üzerine yayılır.
- 175 C'de üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Yaklaşık 45 dk.)
- Üzerine pişirilen domatesler dizilir. Sıcak servis edilir.
Tarife bayıldımkesinlikle süper.deep-freze deki közlenmiş patlıcanın var hemen denemek istişyorum . ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilçok güzel görünüyor tokum ama yinede olsa da yesem dedim:))
YanıtlaSilellerine sağlık
patlıcan varsa bende varım:)
YanıtlaSilellerine sağlık nefis görünüyor.
Hayatın Tatları,
YanıtlaSilsarımutfak-hande,
anne eli gibi,
Zarif yorumlarınıza çok teşekkür ederim.
Pırıl'cım ellerine sağlık harika bir tart.patlıcana aşığım denenmeli sevgiler.
YanıtlaSilHarika bir tarif. Patlıcanı zaten çok severim. Deneyeceğim inşallah. Ellerine sağlık tatlım. Sevgiler...
YanıtlaSilPatlıcanlı herşeye bayılırım nefis olmuş mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık afiyetler olsun.
YanıtlaSilpatlıcanın bir tek közlenmişini seviyor ve kullanıyoruz bu tarif çok iyi oldu bizim için pırıl hanımcım ellerinizesağlık sevgilerimle:)
YanıtlaSilPatlıcanı çok severim bu tarif tam benlik görüntü harika kesinlikle denemek isterim ellerinize sağlık.
YanıtlaSilPatlıcanı çok severim bu tarif tam benlik görüntü harika kesinlikle denemek isterim ellerinize sağlık.
YanıtlaSilçok güzel gorunuyor ellerınıze sağlık
YanıtlaSilOyy oyy oyy akıllara durgunluk:))))
YanıtlaSilMerhaba, ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilDaha önce değişik sebzelerle yapmıştım ama patlıcanlı yapmamıştım, iyi fikir...
Görüşmek dileğiyle, sevgiler.
Deryacım patlıcan sevdalılara kesin öneriyorum. Yorumuna teşekkürler.
YanıtlaSilElifcim denedikten sonra yorum bekliyorum teşekkürler.
Handancım zarif ziyaretine ve yorumuna teşekkürler.
Fikir Projeleri Şulecim
Tarif Diyarı
Zeymuran
mutfaktasihirvar -Efsun
sare
Hepinizin yorumlarına sonsuz teşekkür ederim.
Sevgiyle kalın.
Eski kaşar yerine başka hangi peynirler olabilir ?
YanıtlaSilMerhaba taty hamurunun icinde kasar peyniri tazmissiniz dogrumudur acaba cevabinizi yeler2011 @gmail.com a tazarmisiniz tes.
YanıtlaSilMerhaba taty hamurunun icinde kasar peyniri tazmissiniz dogrumudur acaba cevabinizi yeler2011 @gmail.com a tazarmisiniz tes.
YanıtlaSilEvet kaşar peyniri hamurun içinde var.
SilÇok lezzetli bir tart oluyor.
Mutlaka deneyin, sevgiler:))