Yıllardır büyüklerimin yaptığı poğaçalar vardır. Mis gibi tereyağ kokulu. Tadı değişmez; zaten değişmesi istenmez. Büyüklerimin yaptığı özel tatlar benim için klasiktir. Her zaman kıtır, lezzetli, bayatlamayan ve biz küçükler tarafından aranan poğaçaları usulünce karıştırdım, pişirdim. Pişerken kokusuna dayanamayıp evdekiler tepsiden bir ikisini kaçırdı; neyse ki kalanını kurtarmayı başardım.
MALZEMELER
- 1/2 su bardağı tereyağ
- 1/2 su bardağı zeytinyağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı karbonat
- Tuz
- 4 su bardağı un
Üzeri İçin:
- 1 yumurta sarısı veya bütün yumurta
- Susam ve çörekotu
İçi İçin:
- 300-350 gr. beyaz peynir
YAPILIŞI
- Tereyağını eritin. Zeytinyağ, tereyağ, yoğurt, kabartma tozu, karbonat ve tuzu karıştırın.
- Unu azar azar ekleyin, karıştırın ve biraz yoğurun. Gerekirse 1-2 kaşık un ekleyin. Ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur olmalıdır.
- Hamurun üzerini streçle kaplayıp buzdolabında 20 dk. kadar dinlendirin.
- İçinde kullanmak için peyniri çatal ile ezin.
- Elinizle hamuru iri ceviz büyüklüğünde alın. İnceltin, içine 1 tatlı kaşığı dolusu peyniri koyun. Hamuru kapatıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
- Üzerine önce çırpılmış yumurta sarısı sürün, sonra susam ve çörekotu ekeleyin.
- Hamur bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın.
- 180 C'de ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk. üzeri kızarıncaya kadar tutun.
- Piştikten sonra 5 dk. bekledikten sonra tepsisinden beyaz kağıt üzerine alın.
- Soğudutan sonra tabağına yerleştirin ve servis yapın.
*Buradaki ölçüden 18 adet poğaça olur.
Böyle yiyecekler vardır benim için de, dediğiniz gibi. Poğaça genellikle böyle yapılırdı eskiden. Ben de hatırlarım annem, teyzelerim böyle yaparlar, şekilleri de aynı böyle olurdu. Ne güzel siz de yapmışsınız. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilnefis görünüyor iştahımı açtı resmen :)
YanıtlaSilKendi klasik, fotoğrafı değil :)
YanıtlaSilESKİDEN ANNEM NE ÇOK YAPARDI,BAYILA BAYILA YERDİK,ELİNE SAĞLIK NEFİS GÖRÜNÜYOR..
YanıtlaSilkalanıda benim yoksa harp çıkarırımmmmm..Şahane olmuş ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilPırıl ellerine sağlık,eski lezzetlerin üzerine yok ..süper görünüyor..yiyenlere afiyetler olsun..
YanıtlaSilPoğaçalar nefis görünüyor ellerine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilsabah şöyle 2 tane çayın yanına hmm
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgiler
ayy ne kadar güzel görünüyor çok gevrek ve çok çekici klasik poğaça demişsin ama farklı sanki hardal sarısı gibi kızarmış ellerine sağlıkkk
YanıtlaSil